Предприемачеси бърнуат

Качеството на живот и митът за богатството

Започвате свой бизнес? Прекрасно! Вероятно вече обмисляте какво да направите с първите си печалби и как това ще промени живота ви. И така трябва да бъде!

Предлагам ви обаче един различен поглед. И защо собственият бизнес НЕ означава просто забогатяване, а качество на живот. Ако искате да бъдете милионери – тази статия не е за вас. Аз милиони нямам и не знам как се правят, попитайте някой със седем цифрен бизнес.

Моят свят е ориентиран към една цел – инвестиране в качество на живот. И днес ще ви разкажа как бизнесът и финансовите аспекти имат отношение към начина, по който живеем. На вас оставям да изберете сами как да изживеете своя собствен свят.

Първо, какво наричам “качество на живот“. Буквално това е как искаме да живеем всеки ден. Отговорете си на следните няколко въпроса:

 • къде искам да живея;
 • как искам да живея;
 • какво образование имам и/или искам да имам;
 • какво искам да правя всеки ден;
 • какви материални придобивки и битови условия ми трябват;
 • колко искам да пътувам;
 • колко време искам да съм със семейството и близките си всеки ден;
 • колко средства ми трябват;
 • колко дни в годината трябва да работя;
 • за колко години имам спестявания;
 • как мога да изкарам нужните средства;
 • какви знани и умения ми трябват;
 • колко трябва да инвестирам в знания;
 • колко време всеки ден мога да отделям, за да си почивам.
Pixabay

Pixabay

Второ, вярно е, че в голяма степен качеството на живот е следствие от това къде сме се родили. Ако четете това, имате покрив над главата си, сити и облечени сте – значин сте изтеглили златния бизлет от лотарията и имате по-качествен живот от по-голямата част от човечеството. Защо?

Защото просто сте се родили тук и водата не е лукс например…

Независимо от това, качеството на живот е субективно възприятие, което отразява личното ни виждане за съществуване. Ако успяхте да отговорите на въпросите по-горе и сте доволни от видяното, значи сте на прав път. Това не са само въпроси. Това е начин на мислене и на живот – да имам качествен живот.

Превърнете този подход в своя цел и свой път.

Много често в търсене на правилните отговори първо отхвърляме това, което НЕ Е вярно за нас, както ви бях разказала в друга статия. Не вярвам в “модерните” стратегии за бързо и лесно “космическо” забогатяване и считам, че имат подчертано подвеждащ характер. Ето моите НЕ по отношение на все по-нашумелите “магически” пари.

Pixabay

Pixabay

 • Не можете да контролирате всички аспекти. Много неща ще се объркват и не вярвам, че можем да обезпечим и предвидим всички възможни проблеми и сблъсъци;
 • Не вярвам в 100% гарантираното “ранно пенсиониране”, което също обещава повече никога да не се налага да работим;
 • Не съществува някаква стратегия, която директно да конвертира продуктите ви в пари от самосебе си – винаги трябва да полагате усилия;
 • Не вярвам, че има толкова добър маркетинг, който да продава некачествен продукт;
 • Не съществуват никакви серуми, капки и магически думи, които да ви направят “по-“.
 • Не вярвам, че богатсвото само по себе си ще ви осигури по-качествен живот.

Ето в какво вярвам и на какво уча клиентите си:

 1. Контролирайте себе си, поведението си и онова, което създавате, за да продавате – ако имате морал ще имате и печалба, толкова е просто;
 2. Намирайки баланса по оста “време-пари” ще сте в състояние да делегиране по-маловажните, дребни и ангажиращи дейности, за да се фокусирате върху по-значимите неща – така наистина ще имате време да балансирате между работа и почивка всеки ден, от всяка точка на света. Изобщо няма да ви се иска да се “пенсионирате” рано – нали правите онова, което обичате. Просто няма да се преуморявате от работа;
 3. Ако положите усилия са създадете качествени продукти, научите се да делегирате задачи и автоматизирате част от дейността си, ще имате стратегия, с която сравнително бързо да продавате;
 4. Ако предлагате 100% качествен продукт, който добавя стойност към живота и бизнеса на вашите клиенти, то със сравнително малко маркетингови кампании ще успявате да продавате;
 5. Единственият начин да бъдете “по-” е като го поискате самите вие и положите усилие да станете и бъдете “по-“. Вашето мислене и собствените ви разбирания и убеждения са ключът към личния ви успех.
 6. Качественият живот включва в себе си финансова независимост, но освен това представлява свобода да бъдете там, където искате по начина, по който искате. Богатството дава възможност да инвестирате в най-ценния ресурс, който имате – себе си.
Pixabay

Pixabay

Опитвате ли се да имате финансова независимост посредством натрупване на знания и умения, с които да генерирате доходите си (активни и пасивни)? Какви рискове поемате? В какво инвестирате? От какво най-много губите? Къде влагате времето си?

Качеството на живот за всеки човек е нещо различно, за всяко семейство.

Затова определете какво очаквате от дните си и се залавяйте за работа.

Какво ви трябва, за да успеете?

Не, не е лесно, нито бързо.  Зависи с какви ресурси от време-пари разполагате, за да учите и да се развивате. Зависи какви средства смятате, че ви трябват, за да поддържате стандарта си на живот в години. До колко можете да си позволите някой друг да поеме част от работата ви, за да успеете да се отдадете на важните за вас неща.

И изобщо какво искате за себе си всеки ден.

Наскоро потенциален клиент ми каза, че вярва в професионализма ми, но онова, което го тревожи, е че не съм популярна личност, не ползвам агресивен маркетинг, нямам хиляди последователи и не демонстрирам “луксозен” начин на живот. И щом за себе си не мога да гарантирам подобен седем цифрен бизнес, то как ще го направя за него.

Как мислите, дали е мой настоящ клиент?

Pixabay

Pixabay

Не обещавам на никого бързи пари и седемцифрени печалби –

има много други, които го предлагат.  А и, както обясних, успешният бизнес не изисква да е седем цифрен, за да ви осигури качеството на живот, от което се нуждаете и което искате.

Хората се блазнят от рекламите за луксозен живот, скъпи материални придобивки и “свободен” живот. А фактът, че най-големите бизнеси нямат наети топ-мениджъри остава в полезрението. Това означава, че за да изкарват тези пари, въпросните предприемачи инвестират от времето си всеки ден. А времето ни всъщност е най-ценният невъзвръщаем ресурс.

Колкото по-скъп е един бизнес, толкова повече инвестиции от време изисква, за да успява да поддържа това ниво на печалби.

Или казано иначе – необходимо е да работите от сутрин до вечер, за да имате тези печалби. А за да намалите разходите, следва да вършите много неща сами. И трябва да влагате още време, за да се учите да правите всичко сами. Не ви се вярва ли? Кой според вас взима решенията за стратегическото развитие и планира иновациите и промените? Както казах, няма наети мениджъри…

Колкото по-успешен е един бизнес, толкова по-малко време имате за себе си.

Pixabay

Pixabay

Ако не делегирате. Ако прави всичко сами. Златната среда е да изградите печеливш бизнес и да делегирате по-голямата част, а своето безценно време да инвестирате в себе си. Не в бизнеса си. За мен това е качество на живот.

Да бъда там, където искам, по начина, по който искам.

Успехът се мери по много начини и вероятно за хората със скъп бизнес финансовите параметри са водещи. Изберете си вие за вас какво е успех и се радвайте когато го постигнете.

Просто трябва да се откажете от фиксацията, че щастливият живот е с печеливш многомилионен бизнес. Заменете с друга гледна точка: “Инвестирам в хора и качество на живот. Във финансовата свобода и независимост на себе си и семейството си”.

На това уча своите клиенти – конвертирайте в качество на живот.

Какви средства ви трябват, за да живеете щастливо? Изработете си ги! Какви средства са необходими, за да поддържате бранда си и колко души са необходими, за да го поддържат и развиват без да влагате самите вие от времето си? Какви средства можете да генерирате, за да не работите всеки ден? Колко спестявания имате и как да генерирате повече?

Хората са обсебени от печалбите. Вероятно по тази причина повечето ми клиенти са преуморени, нямат време за себе си и децата си, за любимите си книги и спорт и почиват качествено веднъж на 3-5 години . И да, нито един от тях не е милионер.

Pixabay

Pixabay

Всички бързо научават, че могат да са щастливи и да имат качествен живот, че вече го имат пред очите си, просто не са го виждали и разбирали – нали са фиксирани в богатсвото. Ако и вие сте от онези хора, за които богатството не е водеща ценност – подредете приоритетите си наново.

Ако искате да бъдете успешни със седем цифрен бизнес – какво чакате! Имате много работа 🙂 Първо, намерете кой да ви покаже как го е направил. Не като продава “магически” рецепти, а като ви преведе през пътя си стъпка по стъпка и ви разказва за грешките си. Намерете си ментор!

Да имаш пари и да бъдеш щастлив са две различни неща.

Пожелавам ви да бъдете щастливи и свободни и да водите качествен живот. А ако междувременно успете да забогатеете достатъчно, че да се чувствате удовлетворени и изпълните личните си цели, то тогава ще знаете в кое наистина си струва да инвестирате 🙂

Имате затруднения да определите финансовите си потребности и да ги операционализирате в цели? Пишете ми!

Вашият бизнес е предопределя вашият стил и начин на живот.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like