Предприемачеси бърнуат

Иновативността и креативността като превенция от предприемаческия бърнаут

Юлика Новкова Собствен бизнес без бърнаут

Днес ще ви разкажа за аспект на дейността ми, който намирам за лично призвание и духовен смисъл от мен самата като човек и ескперт. Имам честта да работя с удивителни личности, които всеки ден създават идеи, продукти и услуги, променяйки живота на околните.Свали статията за после

Моята задача е да помагам на тези хора да намаляват своята неефективност и да повишават своята продуктивност, за да продължават да създават и творят, да бъдат гъвкави и иновативни без предприемачески бърнаут.

Да се адаптират към промените в себе си и средата и да бъдат щастливи и удовлетворени от избора си “собствен бизнес”. Да правят това, в което горят, с по-малко стрес, напрежение, разочарование и умора. Да балансират между всичките си значими сфери и да се развиват и трансформират като личности.

Помагам им да запалят искрата в себе си, да създават и творят без да прегарят. Психологията може да бъде и философия, когато се търси универсален отговор, нали? Ето ви моят универсален отговор на най-важния въпрос в бизнеса “Защо хората творят и създават?”. Приятно четене!

Да управляваш процеса на чужда промяна е нещо лично, сензитивно и етично. Затова и моделите, които развивам, произтичат от позитивната психология, която вярва, че всеки човек може да се промени сам така, както иска и има нужда. Да бъдеш позитивен психолог е дълбок и личен избор и днес ще ви разкажа как вярата в човека, в неговата сила и мощ на съзнанието му, са в основата на работата ми.


Не се отказвай от целите си ако ти стане трудно.
Промени начина, по който гледаш на нещата.

Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог


Как да се променяме през иновативност и креативност?

Прекарах последните 10 години в света на иновациите и кративните решения и знам колко вдъхновение, енергия и заряд може да даде този личен избор – да бъдем иновативни и креативни хора. Да сме малко повече Създаващи и по-малко – Консумиращи личности.

Светът принадлежи на действащите

Работейки с хора от всякакви култури и националности, все още с тъга наблюдавам колко малко хора у нас изпитват потребност да бъдат истински креативни и иновативни, стремейки се основно да проявяват своя Homo Economicus (“икономически човек”). Консумираме идеи, продукти и услуги, за да задоволяваме потребности и да постигаме личните си цели. Търсим отговорите извън себе си.

burnout and tiredness

Pixabay

Стремим се да произведем пари и вещи, а не идеи, принципи и начини на случване, правене, можене и живеене.

Не сме иновативни и креативни хора. Непрекъснато прегаряме в работата си и сме хронично уморени, апатични и цинични. Неефективен е трудът ни, не сме продуктивни.

Способни сме логично и рационално да търсим неща, с които да удовлетворим нуждите си. Стремим се целенасочено и егоистично към целите си и сякаш нямаме сетива за другото. Свъхконсумираме и задоволяваме капризите си с наличното на пазара. И рядко създаваме свои решения, дори когато все пак е възможно.


Иновации, бизнес и консервативност – сблъсъкът с “новото” у нас

Над 95% от бизнеса у нас е от типа „микро и малък, семеен“. Това е гръбнакът на икономиката ни. Не всеки икономически продукт или бизнес обаче е иновация. Иновациите са качествено и количествено нови и креативни решения на съществуващ проблем.  Най-често бизнесът у нас е по-скоро от вида „като предишното“, „така го правят другите“ и „това сега е модерно“.

burnout and tiredness

Pixabay

Липсват достатъчно креативни и иновативни решения. Липсват умения за управление на промяна. Всички знаем, че иновациите дават тласъка на човечеството. Без иновации – няма прогрес. Насърчаването на мисленето за „новото“, както и промяната на нагласата, са необходими условия за случване на прогреса изобщо. Но след това ни трябват знания и умения как “новото” влияе върху хората.

Как трябва да поменим себе си и организацията си на труд, за да се справим с иновация, с която и ние нямаме опит?

Като психолог питанията ми са безкрайни, защото всеки достатъчно добър отговор, който мога да намеря, трансформира хора, бизнеси и цели ниши. Научаваме се да управляваме иновациите и последиците от тях. Развиваме се като предприемачи и бизнес лидери. Иновациите са нови за всички.

Иновативните и креативни личности трансформират идеите си в начин на живот.

Как прогресира отделната личност? Какви хора са генераторите на идеи? Дали създават иновации, защото така намират себе си и смисъл от своето съществуване или тъкмо защото са различни и креативни успяват да създават иновации?


InnovaCeption 7 ключови черти


Липсата на отвореност на мисленето се усеща във всяка по-значима социална система, тъй като често коментираме, че използваме остарели методи. В някаква степен сме по-затворено и консервативно общество, в което идеята да създаваш нещо ново, свое си, продължава да среща съпротиви, макар тенденциите да се променят.

Fear of change

Pixabay

Факт е, че липсата на креативно и съзидателно начало при управление на бизнес е една от основните причини за  шокираща статистика –  всеки 8 от 10 бизнеса фалира до края на първата година. И тъй като подпомагам предприемачите в тяхното начинание вече 10 години, знам, че

иновациите и креативността не са просто евентуално условие за успех – те са задължително условие.

Когато хората и организациите не се променят – прегарят

Когато откажем да въведем промяна или ни липсва осъзнаване, че  дошло време за внедряване на нещо ново, плащаме твърде висока цена. Пример за подобен резултат в организацията е бърнаутът. Паник атаките, депресивните състояния и влошеното психично здраве у нас, а и по света, също демонстрират колко много хора избират да живеят като щрауси – правят се, че не забелязват. Съпротивляват се на промяната.

Учат се да устояват, вместо да се учат как да трансформират.

Има относително лесен начин за диагностика на предприемачески и кариерен бърнаут.  Лесно е, защото е твърде видимо страданието, измеримо, конкретно. Това живот ли е? По-обременяващото е да знам, че има хора, които приемат такова страдание за норма и живеят и работят така с години.

Тъжното е, че хората все още не осмислят колко трудно е да се върнеш от това състояние, в което агубваш духовен мисъл от себе си идейността си. Спираме да имаме креативни хобита, не произвеждаме нови идеи, не допускаме нови хора и неща до себе си.

Да намериш себе си през иновативността и креативността

Creativity

Pixabay

Почти всички хора, с които работя, се връщат към себе си през форма на творчество – чрез думи, музика, картини, снимки, правене, анализиране, създаване, движене. Творим по уникални начини, а когато обвържем таланта си с иновативното и креативното в нас, най-често ги превръщаме в бизнес.

Полагаме старание, мисъл и емоция проявленията да отразяват есенцията и автентичността на „Аз“-а, докато той обективно се учи да твори и създава. Насложено към бизнес контекст, прибавяме и още един пласт – роля, функции и задачи на предприемача. А ако човекът сам ще управлява хора, процеси, процедури и задачи, значи ще изясняваме и ролята на „мениджъра“.

Сега може би разбирате защо предприемачите и хората на управленски позиции са групата индивиди, които най-често търсят експертна подкрепа за процеса на трансформация. Те са като опитни балансьори в цирк, всеки със свой запазен номер. Жонглират с огромен брой роли, преминават през дълъг списък със задачи, ден след ден. Преследват цели, за които поне по 2-3 души на ден им намекват или заявяват директно, че са безсмислени или дори налудничави. Мотивиращо, нали?

Подобен модел използвам за личния & бизнес тренинг на умения и качества на своите клиенти. Поведение, адаптивно за даден човек, в конкретен момент, за специфична среда. За да бъдеш предприемач например, не е достатъчно просто да се държиш като предприемач. Нужно е да усвоиш и няколко други роли – на „лидера“, на „мениджъра“, на „маркетолога“ и други. Активните родители са наполовина философи, кулинари, учители, „майка“, „баща“.


Юика Новкова личностна трансформация и промяна


Може би отговорът на въпроса “защо творим” се крие във по-голямата, фиколофската картина. Какво ни мотивира да искаме, да правим, да измисляме – нещо извън нас или ние самите? Дали ние създаваме, защото сме или сме, защото създаваме?

Избрах да вярвам, че ние сме нещата, които мислим, чувстваме и правим. И ако не правим, спираме да сме себе си. Защо обучавам бизнес лидери в иновативност и креативност? За да продължават да се чувстват свързани със себе и да се самомотивират да намират нови свои проявления, таланти и харизма.

Една мисъл, една идея, една личност, една промяна, един свят.Юлика Новкова онлайн консултация с психолог

Бъдете смели. Бъдете слущащи себе си, телата и съзнанията си. Инвестирайте в потенциала си. Открийте талантите си. А после измислете още десетки начини да проявявате божествената креативна искрица в себе си. Ще се надявам, че ще мога да ви видя в този миг. И ако поискате да го направим заедно – опитайте с мейндфулнес тренинга за личностна трансформация посредством иновативност и креативност InnovaCeption.

Пратете ми снимка в мига, в който почувствате, че сте там, където искате. Че сте себе си. Събирам тези снимки с радост и любов, защото те разказват най-невероятните истории.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.


Имаш нужда да поговорим? Пиши ми, #ТиИмашЗначение!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:



  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like