Предприемачеси бърнуат

Модерно ли е да сме заети и стресирани?

Pixabay.com

Има хора, които излъчват покой, тишина, съзерцание, обич и жизнерадосност. Привличат като с магнит към личността си другите, заразявайки ги с усмивки и добро настроение. Как го правят? Как успяват днес да се радват на живота, когато ние, другите, сме затънали в грижи, тревоги и нерви? Или предприемаческият бърнаут се случва само на определен тип бизнес лидери?

Някои ще кажат, че тези личности са безотговорни, не произвеждат и отдават нищо от себе си, имат време, защото паразитират на нечий гръб. Други ще заяват, че това си е само поза, че е вид преструвка, за да бъде интересен.

Pixabay.com

Pixabay.com

Има и такива, които вярваме, че всъщност това е най-естественото ни състояние – да бъдем благодарни за живота си и да се учим да му се радваме такъв, какъвто е – труден, сив, истеричен, обезверен. Все по-рядко на въпроса ми “Как си?”, получавам нещо по-различно от “Да кажем, че съм добре”.

Какъв е съвременният бизнес лидер?

Да бъдеш жизнерадостен човек се превърна в някакво наказание за теб самия, тъй като другите гледат на теб с недоверие и неразбиране. И за съжаление част от клиентите ми, които успяват да постигнат толкова много в бизнес план, в личен се чувстват изолирани и самотни, неразбрани и отблъснати.

Да ръководиш собствен бизнес предполага, че си енергичен и активен човек, че успяваш да търсиш и намираш възможности, възползваш се неуморно от всеки шанс. Цената, която плащаш, е непрекъснато движение и все по-малко лично време.

Да си претоварен и зает със задачи се превърна в синоним на “работя” и вероятно за тези личности хората, които не живеят точно така, не са “сериозни” бизнес лидери. От моята позиция подобно претоварено ежедневие си е рецепта за тежък бърнаут, гневни изблици и ниско качество на живот.

Стресът не значи работа, а просто стрес

Pixabay.com

Pixabay.com

Да си претоварен и преуморен по никакъв начин не мога да го асоциирам с успешен бизнес модел. Успешният бизнес модел предполага намаляване на личните инвестиции и усилия за смеетка на повишаващи се резултати във времето.

Когато разговарям с потенциален клиент, който се опитва да “тъче на 3 стана”, бързо разбирам колко малко бих могла да помогна на подобен човек – той всъщост се чувства добре и горд в своето претоварено ежедневие и не иска да го променя.

За да имаш време да се радваш на живота си, това трябва да ти е ценност само по себе си.

Личният бизнес тренинг е ефективна стратегия за хората, които искат да си купуват време.  Ефективният бизнес модел задържа ноу-хау вътре в организацията, а не в отделните хора. Намалява се нуждата от постоянен контрол и редизайн, намаляват се ресурсите са поддържане на основните елементи на системата. Повишава се качесвтото на живота на заетите с бизнеса.

Предприемачът си купува най-ценното, заради което е започнал собствения бизнес – време. Когато бизнесът ти работи, докато ти си извън него, не е трудно да бъдеш жизнерадостен и да се наслаждаваш на изборите си. И за много хора това съвсем не означава да имат в сметката си милиони или спестявания за следващите 20 години, за да се пенсионират рано. Това са все различни крайни цели.

За повечето ми  клиенти очакваният краен резултат е да имат свободата и независимостта да избират сами как да инвестират своето лично време – в себе си и блзките си, в бизнеса си, спорт, пътешествия.

Многото работа не значи много пари

Pixabay.com

Pixabay.com

Една от любимите ми стратегии е “Работи умно, а не здраво” и се изразява с умишлено търсене на стратегии, които да повишават крайните резултати, докато постепенно намаляват усилията за получаването им. Колкото повече време отнема извършването на дадена задача, толкова по-малко знания и умения имаме, за да я вършим.

Най-трудната задача за един бизнес лидер е да си научи урока кога да инвестира време и кога – пари.

Прочетете повече за ресурса време-пари и как да го инвестирате умно в бизнеса си ето тук.

И това, че другите около вас не биха взели насериозно колко работите, не означава, че не работите. Наистина ли е нужно да сте заети и стресирани, претоварени и затормозени, за да сте сигурни, че работите?

Повечето хора искат да знаят колко пари изкарвате, за да преценят до колко сте успешни. Познавам и такива хора, които се стремят към купуването на време и за тях това е мерната единица за успех. Успехът е нещо субективно, позволете си да имате лично мнение какво наричате успех. Ето моите предложения за Щастие тук – това е друга гледна точка и може да се окаже вашата.

И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Прочетете повече за Бизнес консултирането и Личния бизнес тренинг.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални състояние и неспособност за самоконтрол, консултирайте със специалист.

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено.

Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател Juls’ Psychology).


До нови срещи!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

You Might Also Like