Собствен бизнес

Какво е континуумът “време-пари” и как влияе върху бизнеса?

Pixabay

Кое ви е необходимо повече, за да имате успешен старт на своя бизнес? Време или пари? Това е малко като спора за кокошката и яйцето. И ако питате сто основателя, ще имате сто различни вариации в отговорите по темата.

Адаптирайки всеки модел към конкретния клиент, се стремя да помогна да направите информиран избор за себе си къде по оста “време-пари” ще се движите. Къде е вашата балансираща точка? Ако имате и двете в излишък, то тази статия не е за вас. Но ако се борите за бизнеса си и не знаете как да продължите, може да намерите своето решение тук.

Независимо къде се намира вашият бизнес – в началото или в процес на растеж и развитие – има един ресурс, с който винаги трябва да оперираме много внимателно: време-пари. Защо казвам, че това е един и същи ресурс? Защото днес почти всичко, което правим, може да бъде относително монетизирано и остойностено под някаква форма.

Pixabay

Pixabay

“Времето е пари”, нали така казват.

Много често се налага да инветираме пари, за да спестим време. Или обратното, отделяме време, за да не вдигаме разходите си. И относително рядко имаме и време, и пари. Като че ли това отделя “малките” от “големите” на пазара.

Умението да инвестираме в бъдещето се развива с години. Истината е, че малцина са онези, които могат да си позволят да отделят достатъчно време-пари, за да имат по-добро “утре“. Защото “днес” чука на вратата. Но това не е причина или предпоставка човек да се откаже от нещо. Така например можете да се научите да използвате умело бартер в бизнеса си.

Как да инвестираме правилно време-пари?

И тук отговорът е:

Зависи какво целите

  • Искате бързи резлутати за бизнеса си – инвестирате пари;
  • Искате да можете сами – инвестирате време;
  • Искате някой друг да го направи – инвестирате пари;
  • Искате някой да ви научи – инвестирате и време, и пари;

Коя е най-работещата стратегия?

Всички!

Всяка ситуация изисква различен подход. Има неща, за които си струва да инвестирате повече средства, и такива, за които е добре да отделите време. А има и такива, за които трябва да усвоите ключово умение в бизнеса – делегиране.

Pixabay

Pixabay

Как да прецените коя е нужната ви стратегия днес?

Зависи какво знаете и умеете

Колкото по-малко знаете и разбирате от бизнеса си, толкова повече средства ще трябва да инвестирате в знанията и  уменията на други хора, за да ви го поддържат. Ако сте опитен в онова, което правите, то за много по-малка част от ежедневните си задачи ще се допитвате.

Колкото по-голям експерет сте в бизнеса си, толкова повече време можете да отделите да усвоите някои аспекти, за които наемате хора. Каква част от задълженията си искате да изпълнявате вие и кои ще делегирате?

Направете си списък с типовете дневни задачи. Преценете кои колко време ви отнемат и колко добре се справяте обективно с тях.

От тук нататък е лесно да решите пътя си.

В крайна сметка бизнес планът и планът за развитие са за това – да ви помогнат да решите по какъв начин да управлявате и бизнеса си, и себе си.

Как се изгражда бизнес с нулев бюджет и възможно ли е това?

Pixabay

Pixabay

Все по-често срещам основатели на бизнес, които са твърдо решени да започнат нещо свое и имат малък или никакъв бюджет. Обикновено ме питат как е най-добре да вложат онова, което имат. И това винаги е трудна дилема.

Вероятно няма ендозначно решение и все пак, ето една принципна схема, по която предпочитам да се движа.

Какви са ресурсите на входа на системата

Като инвеститор в човешкия капитал, рядко поставям акцент върху “време-пари”-те като условия за успех. Виждала съм успешни бизнеси с нулев бюджет, много упорит труд, бартерни сделки и месеци учене. Реалната доходност на подобен бизнес е въпрос и на късмет колко бързо ще намерите мечтаните клиенти. И все пак, личната ми статистика сочи, че

в края на първата година вече може да се говори за една предвидимост на постъпленията.

При наличие на значителни финансови ресурси обаче, ако липсва мениджмънт – резултатът е ясен. Понякога отнема време да се стигне до банкрут, друг път и за 6 месеца може да потъне бизнес. Въпросът е можете ли да видите навреме, че губите играта?

Като личен бизнес треньор, анализирам ресурсите на входа на системата по отношение на това какъв е човекът срещу мен. Бизнесът е толкова успешен, колкото успешен е и неговият носител. Неслучайно мотото на Juls’ Psychology е:

Най-важният ресурс за успеха на един бизнес сте вие!

Pixabay

Pixabay

И тъй като бизнесът се случва в главите ни, опознавайки навиците, силните и слабите страни и мисленето на един предприемач,

може много лесно да се прогнозира до каква степен ще е печелившо начинанието.

Защото да създадеш, развиеш, поддържаш и израстваш бизнес е предимно работа, работа и пак работа. Непрекъснато учене, несекващо развитие, всекидневна промяна.

Какви са процесите вътре в системата

Колко склонни сте да делегирате? Ще се изненадате ако ви кажа, че огромна част от клиентите ми попадат в следния профил: имат успешен бизнес, който се самоиздържа, но не регистрират ръст в печалбите. Причина?

За да се развие един бизнес, се иска да се внесат промени. И това няма как да се случи ефективно, ако човек не отдели нужните време-пари. И за да инвестирате в израстване, то следва да делегирате – т.е. да инвестирате пари в друг, който да поеме текущите задачи, докато вие се учите да управлявате иновацията (влагате време).

Повечето собственици на малък бизнес са така погълнати от битовото, имейлите, страниците в социалните мрежи, че рядко осъзнават, че именно това задълбаване им пречи да прескочат.

Първо трябва да скочите самите вие.

Pixabay

Pixabay

Достатъчно трудно е, борят се да “закрепят нещата” и да “кретат”. Не могат да си позволят да са болни, защото “кой ще ми върти нещата”. И нямат доверие на никого, защото “трябва аз да си го пипна”.

Това са реалните изрази, с които клиенти описват текущото състояние на начинанието си. Намирам го за уморително, обезсърчително и ограбващо. Защото вместо да живеят така, както искат, се оказват заринати в дългове, тонове малки задачки и

никакви опции за промяна.

Решението е да се потърси специалист, с чиято помощ да се изготви стратегия за растеж. Това включва поетапно инвестиране на “време-пари”, за да усвоите новите умения, които ще ви трябват. Да се научите да делегирате част от задачите си и бизнесът ви да не е зависим от вас.

Вие не сте вашият бизнес!

Какви са резултатите на изхода на системата

Колко пъти сте си казвали, че правите нещата, както пише по учебниците и както разни богати хора ви казват, а не се получава?

Ако правите едно и също нещо десет пъти как очаквате да имате различен резултат?

Pixabay

Pixabay

Успехът на един бизнес е комплексен резултат. И няма значение колко пари ще похарчите за реклами, семинари и уебинари, книги и уроци.

Единственото важно нещо е да осъзнаете кои са най-слабите ви страни като лчиност. Точно те ви дърпат назад. Как отговаряте на клиентите си? Как отказвате? Ако мотото ви е “Вашите коректни партньори”, то коректни ли сте наистина?

Като специалист по комуникации и предаване на съдържание, отчитам огромната разлика в ефекта, който имат върху хората простите неща, ежедневните. Като доверието, харесването, удовлетвореността. И то не генералното, а битовото. На база всекидневно общуване. Колкото по-добре си вършите работата, толкова по-лесно ще разраствате бизнеса си.

А добре свършената работа включва и добре проговореното през деня посление с клиента, чуваемостта и реакцията. Ако сте компетентни, винаги ще намирате по малко време, всеки ден, за да се доразвивате и да можете да планирате скока в бизнеса си.

Защото всяка промяна е някаквъ вид тласък, колкото и плавно да бъде въвеждана.

Корпоративният модел затова е толкова доказано успешен – учи, че процесите са препъни-камъните по пътя. Че всяка добра идея може да бъде изгубена, ако не се планира и експлоатира правилно, процедурно обослувено. И специалистите по бизнес развитие правят точно това – оценяват и планират на процесно ниво как ще бъде въведена една иновация, очакваните трусове и как да се продиводейства.

Когато отделяте време-пари за планиране на израстването си, то вие си създавате собствени въздушни възглавници, настройвате се психичеки и знаете по всяко време къде, какво и как трябва да се направи. Резултатът? Въвели сте с лекота инвоация и дори не можете да кажете кога точно сте преминали от “план” към “терен”.

Кое е най-важното когато става дума за инвестиции на “време-пари”?

Pixabay

Pixabay

Отново, най-важното е как ще управлявате тези свои инвестиции и можете ли да предвидите далновидно кога е по-добре да наемете експерт (да инвестирате пари) и кога да се опитате сами да решите проблема си (да инвестирате време).

Личният бизнес тренинг е особено ефективен в решаването на този вид проблеми, защото след цялостна диагностика се прави стратегия за развитие, която обхваща и личните ви качества и умения. Оценява се обективно в каква степен сте подготвени за реалните проблеми, с които предстои да се сбъслквате и се учите да делегирате смело и уверено.

Така, скъпи предприемачи, учете и се развивайте. И не ставайте всичколози – делегирайте!

Къде е вашият препъни-камък? Пишете ми!

Ваша,

\[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like