Собствен бизнес

Как да използвате бартер в бизнеса си

Pixabay

Как се прави бизнес когато нямаме налични оборотни средства и не можем да инвестираме в растежа си? Бизнесът непрекъснато трябва да се развива. Това значи ли , че трябва да спрем на едно място, докато чакаме да ни дойде отнякъде “свежа кръв“? Отделете си време за тази статия, ще ви дам цялото си знание – ще ви накарам да се замислите как да промените своя бизнес модел. Нали знаете, аз решавам проблеми.

Както един познат се шегува:

“Няма пари – няма проблеми”

Колкото и успешен да е един бизнес, едва ли някой е в състояние непрекъснато да инвестира всички свободни средства в услугите, от които реално се нуждае, за да поддържа темпо на непрекъснат растеж. Затова и си правим планово разрастване и залагаме бюджети. Напрактика преценяваме от какво сега имаме най-много нужда, колко ще ни струва и колко можем да си позволим реално да дадем.

Pixabay

Pixabay

Но има и друга опция. Все по-силно навлиза тенденцията да заменяме в бизнеса. Забележителното е, че това е най-старият принцип за правене на бизнес…

Добре забравеното старо

Ако концепцията за бартер не е нова за вас, но все още не сте я изпробвали в бизнеса си, ето как работи:

Аз предлагам услуга, от която вашият бизнес се нуждае. Нямате средства, които да инвестирате и в момента не можете да платите с пари. Предлагате ми обаче своите услуги, от които моят бизнес в момента също много се нуждае, но аз също не мога да отделя средства и да ви платя с пари. Договаряме се. Работим заедно.

Резултатът е “пито-платено”, а разменната единица – вместо кеш – е труд.

Бартерът работи в онези случаи, когато и двете страни:

 • имат усещането, че сделката е справедлива;
 • себейстойността на двете услуги е изравнена;
 • давате 110% от себе си при изпълнение на своя дял;
 • всички страни са доволни.

Като всяка друга сфера, за съжаление, и тук има много възможности за нелоялно отношение. В зависимост от това в каква степен смятате, че можете да се доверите на отсрещната страна, преценете дали е необходим договор.

Pixabay

Pixabay

Формалните договорни отношения имат няколко сериозни предимства:

 1. Предварително се залагат критериите за успех: очаквания, време за изпълнение, ниво на изпълнение;
 2. Изясняват ангажираността на всяка от страните и паричната стойност на обмена;
 3. Предоставят възможност за възвръщане на инвестициитте чрез компенсации и неустойки.

Както се казва: “Чисти сметки – добри приятели”.

Проведох проучване сред бизнеса, за да установя в каква степен у нас се използва системата за бартер като възможност при липса на оборотни средства. И ето какви тендененции открих:

 • бизнесът, свързан с производство и/или продажба на стоки е по-склонен да работи в условия на бартер и дори често това е голям дял от стокооборота.
 • бизнесът, развиван в сферата на услугите, по-рядко прибягва до бартерни сделки от типа “услуга за услуга” и значително по-често до бартерна схема “услуга за продукт”.
 • фрийлансърите са по-недоверчиви и изпитват повече несигурност да разменят услугите си без да получават твърдо заплащане, защото за тях това е основен доход.

Как можете да приложите бартерна схема в своя бизнес?

Стъпка 1: Кой има нужда от вашите услуги и е склонен да изтъргува своите чрез бартер

Ще се наложи сами да потърсите и поговорите с околните, за да откриете някой, който действиелно ще е съгласен да работи на този принцип, а и онова, което предлага, е нужно на вас. От питане глсава не боли. Ако сте уверени в онова, което предлагате и сте подбрали правилно на кого предлагате – скоро ще договряте условията на работа.

Вие заплащате за услугата, просто обменната валута е личният ви труд.

Стъпка 2: Определяне на базовите нужди – и своите, и на острещната страна

Опитвайте се да разберете с какво наистина можете да бъдете полезни, от какво отсрещната страна има нужда. Бъдете честни и добре обмислете какъв обем ангажименти в момента можете да поемете – целта е да дадете 110% от себе си и ще изисквате същото и за своя бизнес.

Pixabay

Pixabay

Стъпка 3: Постарайте се да договорите справедлив и за двете страни бартер

Има много причини да изпитате известни затруднения да уравновесите везната на услугите помежду си. Бартерната единица в един бизнес понякога е с по-висока себестойност от друга, затова трябва заедно да намерите баланс. Крайният ефект, който трябва да се постигне, е

взаимно усещане за справедливост на сделкта.

На практика трябва да стигнете до базова себестойност или казано иначе, на каква сума е еквивалент общата стойност на това, което предлагате. Приравнявате всичко в еквивалентна парична стойност, “златният стандарт” за сделката.

Ето и моите предложения за това какви варианти да използвате, за да уравновесите вложенията и на двете страни, при обявена базова стойност в цифри:

 1. Пълна замяна – тук е ясно, че говорим за 100% бартер, при който няма движение на пари, а се търгува чрез стоки и услуги;
 2. Частична замяна – тук не можем да покрием 100% себестойността на другата страна с единична транзакция и предлагаме други, допълващи опции:

Замяна с възможно доплащане – при сравнително малка разлика в себестойността можем да допуснем доплащане в кеш или напълно да игнорираме разликата. Често ответната страна сама предлага още някаква малка услуга в допълнение, за да компенсира разликата;

Замяна с отлагане във времето – работи на принципа “аз ще направя това с твоя ресурс и след време ще  ти дам това”. Типичен пример за пободобна схема са повечето инвестиции в бизнеса, от всякакъв характер.

Замяна с разсрочено възвръщане – при по-ниска себестойност на едната бартерна единица, изплащането се извършва във времето до изравняване на базовата стойност (често се ползва в сферата на услугите когато цените се различават драстично);

Pixabay

Pixabay

Безплатна реклама – след толкова години в рекламата мога смело да кажа,че няма такова нещо като безплатна реклама. Това е вид бартер, при който инвестираш от своите ресурси и получаваш облага с нематериален характер.

Просто едната страна има нужда от нещо, което не може да се купи с пари. Например аудитория. Харесване и приемане. Обществено одобрение. Когато инвестираш в някого и му правиш беплатна реклама, всъщност рекламираш и себе си, правейки добро и за друг.

Дарение  и спонсорство защо ги слагам тук ли? В бизнес отношенията имат специално място, обикновено имаме морални съображения за подобни каузи – рисуваме социалния си Аз-образ пред своите бъдещи и настоящи киенти, ангажираме се със света. Не е сучайно, че банерите на събития носят нечие лого. Разменяме ресурси срещу статус.
А анонимните дарения? Това не е бизнес, а човещина!

Кои са най-важните условия за реализирането на успешен бартер?

 • уравновесени стойности на входа и изхода;
 • никакъв компромис за качеството и от двете страни;
 • спазване на договореностите;
 • спазване на сроковете;
 • взаимна удовлествореност от сътрудничеството.

Не занижавайте себестойността си.

Бартерът е справедлива сделка, а не начин да търгувате на безценица.

Pixabay

Pixabay

Какъв е основният недостатък на  бартерните отношения?

Най – просто казано, продължаваме да нямаме оборотни средства.

Изтъргуваните услуги не внасят свежи пари, но се очаква да донесат приходи след време. И все пак, не забравяйте паралелно да се фокусирате върху генерирането на оборотен кеш. Не всичко се купува с бартер. Печалбите ще дойдат след време.

Вече обсъдихме и рисковете от неолялно сътрудничество. И все пак, обмислете бартерната замяна като  възможност да получите днес онова, от което имате нужда , а нямате пари да си купите.

Развивайте се!

Премерената употреба на бартера има прекрасни ефекти върху имиджа на бизнеса ви и ще ви донесе много нови клиенти, без да сте вложили стотинка в реклама. Образът, създаван “от уста – на уста” е най-ценният, даже бих казала – безценен. Няма сума, за която да можете да си купите одобрението на хората.

Много харесвам бартера и винаги, когато мога, търгувам директно с труда си – нали ще заплатя на някого да ми свърши онова, което вие ще ми предложите?

Кой е казал, че разменната единица трябва да са пари?

Моят бизнес започна да се развива скоростно през блога. И тъй като не мога да покрия всички аспекти – нарастват ужасно бързо с всеки нов клиент, ето от какво се нуждая:

 • подобряване на блога;
 • дигитален маркетинг;
 • преводачи и редактори с английски;
 • дизайнери и художници;

За  електронните книги за самопомощ, които предстоят да излязат, ще ви разкажа съвсем скоро. В момента все още набирам средства чрез колективно финансиране за подготовката им, но съм отворена и към бартер.

Първата от поредицата книги е вече готова преведена (на английски език) и има дори корица! Стартира тест-четене с цел подобряване качеството преди да съм я пуснала на пзара. Ако сте любопитни и искате да станете бета-читател, регистрирайте се! 

Дизайн: Ирина Йорданова от Gancini

Дизайн: Ирина Йорданова от Gancini

На принципа на бартера работя с много хора от години и с радост виждам как расте бизнесът им. За някои от тях ви разказах в “Моят път“.

В замяна на моите знания и умения за развитие на техния собствен бизнес и подобряване на комуникационната им стратегия с техните клиенти, се сдобих с много ценни дивиненти.

Мисля, че най-голямата ми печалба, е нематериалната. Защото по някаква причина, бартерът прескача типичната динамика на отношенията “клиент-изпълнител”.

Нещата се смесват и накрая се озоваваш с нов доверен човек в живота си, който се труди, за да развива твоя бизнес и се радва на успехите ти така, както и ти – на неговия прогрес.

Безценно!

Pixabay

Pixabay

Всеки, който желае, може да ми предложи услуги, от които знае, че имам нужда. Не мога и не знам всичко, но ще направя 120%, за да успеете и вие да изстреляте своя бизнес с такава скорост напред. Най-видимите резултати от моя труд са:

 • сдобивате се с нови клиенти;
 • повишавате приходите си;
 • комуникирате по-добре с аудиторията си през официалните си канали;
 • сдобивате се с разпознаваема бизнес идентичност;
 • изграждате дигитален Аз-образ в дигиталните си канали;
 • превръщате се в стратези и умело управлявате своя бизнес.

Имам зад гърба си над 3000 часа Личен бизнес тренинг със собветници на малък и среден бизнес у нас и в чужбина.

Опитайте и вие различната стратегия за ефективно управление.

С какво можете да ми помогнете да направя Juls’ Psychology още по-добър и полезен продукт? С какво мога да помогна на вас и вашия бизнес?

Пишете ми, поговорете с мен!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like