Автопойезис 4.0 Собствен бизнес

Бизнесът се случва в главите ни или какво е ментален бизнес план

Pixabay

Какво прави един човек успешен предприемач? В психологията от години съществува противоречие дали се раждаме с определен набор от качества и темперамент, които ни правят успешни, харесвани и пробивни. Или това са просто умения, които в процеса на живота, можем да усвоим и развием.

Като бизнес психолог съм се спряла на усреднено разбиране, което в някаква степен да обединява и двата възгледа. Всеки има потенциал, който при подходящи условия и с подходящи инструмени, може да бъде развит в определена степен. В този смисъл всеки може да стане по-добра своя версия.

Това как и колко бързо – зависи изцяло от човека, мотивацията и самоувереността. Личната. Моята е безусловна.

Pixabay

Pixabay

По отношение на предприемчивостта обаче личното ми тълкувание е значително по-фокусирано:

Предприемчивостта е начин на мислене, светоглед.

Да развиваш бизнес е състояние на фокусиран поток на съзнанието. Основната ни мисъл е впрегната в определена линия:

Генерираш идеи. Трансформираш в цели. Операционализираш. Тестваш. Ревизираш. Тестваш. Генерираш.

Заставаме в мета-позиция и наблюдаваме бизнеса си с други очи. Поглеждаме над ежедневните си задачи, правим критична оценка и предриемаме нужните действия.

Как се случват нещата, когато сме претрупани днес? Как да мислим за утре?

Аз решавам проблеми. И това обикновено включва да задавам много въпроси. По пътя, в търсене на отговор и решение, настъпва разбирането за естеството на промяната. Животът се променя качествено с появата на една мисъл в главата, с преструктурирането на мисловния ни филтър.

Как?

Pixabay

Pixabay

Ментален бизнес план.

От една страна, определя как да разглеждате една идея. От друга, научава ви, че проблеми се решават с “Как?”.

Предлагам ви модул от няколко ментални стъпки, линия на мисълта, с която относитлено бързо и лесно ще оценявате настоящето си или бизнес идея. Моделът е добър за всяка сфера на живота и в основата му лежи разбирането, че когато човек задава добри въпроси, получава качествени резултати.

Защо ви е нужен ментален бизнес план?

Много хора започват да операционализират идеите си, опитвайкис е да създадат бизнес, без да са тествали предварително идеята си. Така губят време и ресурси, които може да бъдат спестени ако първо извършите тест на идеята си.

Менталният бизнес план е поредица от стъпки, които предприемате реално когато правите бизнес. Само че извършвате и развивате дейността си единствено в съзнанието си. Идеята е, че ако концепцията ви издържи менталния тест, то си струва да бъде операционализирана и тествана на полето на пазара.

Pixabay

Pixabay

Какво ви трябва, за да създадете ментален бизнес план

За целта ви трябват две неща – информация и … ами, съзнанието ви!

Подходът към менталното бизнес планиране предполага, че сте в подходящо психично състояние, а това включва да сте съсредоточени и фокусирани, отпочинали и мотивирани. Трябват ви свободни минути всеки ден, за да тествате много и различни идеи, които непрекъсано ще ви идват.

Трябва ви тишина вътре във вас, вътрешен покой, много информация и умения.

Какво Ви липсва, за да започнете да планирате бизнеса си ментално?

Ако имате нужда от съдействие, за да се “настроите”, то отделете първо малко време и приложете някои от следните техники, които вече съм описала в предходни публикации:

 1. Как да преодолеете хроничната умора
 2. Как да постигнете вътрешен баланс 
 3. Как да намерите баланс между работа и личен живот 
 4. Как да подобрите вниманието си
 5. Как да фокусирате мисълта си
 6. Как да се почувствате цялостно удовлетворени и щастливи
 7. Как да решите какво искате от живота си
 8. Как да усвоите нови знание и умения
 9. Какви инструменти да използвате 
Pixabay

Pixabay

Както виждате, личният бизнес тренинг има много и различни проявление, защото в сърцевината си обединява най-важният ресурс за успеха на дадено начинание – вашата собствена личност. Като психолог, изучаващ над десет години човешкото поведение, мога смело да твърдя, че

ние сме кохерентни и уменията ни се екстраполират във всяка сфера на живот.

Казано иначе, това как гледате на живота си като цяло, се просмуква на всяко ниво на същия този живот. Инвестирайте в себе си, подобрете себе си и представянето си, коригирайте поведението си и ще видите отражението почти веднага, във всеки пласт. Умението да решавате проблеми е глобално, това е начин на мислене.

Защо ви е нужен ментален бизнес план?

Ако тепърва се учите да развивате линия на ментален бизнес план, то по-добре запишете всичко. С времето ще ви е нужно бързо прескачане през линията, просто ще усещате КАК, ще умеете да мислите и да задавате правилно въпроси.

Спестявате си много ядове и похабени ресурси, най-вече под формата на безсъние, стрес, умора и загуба на ентусиазъм. 

Предлагам ви списък с въпроси, които водят до осъзнаването дали една идея си струва или не. Това става в главата ви. За дни, месеци или минути – зависи колко опит имате и каква информация от нужната вече ви е налична.

 1. “Какво ако…”(направя това) – това е топ-въпросът, който си струва да си зададете. Как ще промените своя живот и този на евентуалните си потребители?
 2. “Как да го направя” можете ли сами или ви трябват други хора?
 3. “За кого е предназначено” – кои са крайните ви потребители?
 4. “Има ли го вече” – променяте ли качествено пазара с идеята си?
 5. “С какво аз съм по-…” – къде е вашата добавена стойност?
 6. “Как ще го произведа” – независимо дали е продукт или услуга, как ще реализирате идеята си?
 7. “С какви личностни ресурси” – какво ви трябва като лични знания, умения и компетенции, какво можете да свършите сами?
 8. “От къде ще набавя нужните ресурси” – от къде ще набавите ресурсите?
 9. “Как ще достигне идеята до крайните потребители” – как ще комуникирате идеята си със света?
 10. “Колко време ще ми трябва?” – колко бързо ще реализирате проекта в смисъла на календарно време?
 11. “Какво очаквам да спечеля” –  това е най-трудният въпрос. И ако сте успели да формулирате другите отговори, то очакваната прогнозна печалба е ключът. И все пак, не всяка поставена цел търси като краен резултат директно пари, нали?
Pixabay

Pixabay

Това е ментален бизнес план. Така се прави бизнес. Докато пиете кафе.

Има ли пари в една идея, знаете ли къде са – струва си да се борите да ги вземете!

Ако можете веднага да дадете отговори на повечето въпроси или знаете къде да намерите нужната информация, то идеята, която тествате, определено си струва по-задълбочен анализ. Как да направите бизнес план за идея, която мислите, че ще ви донесе и пари, вече разказах в предишна статия.

Започнете да мислите предприемчиво. Някои идеи се случват по-лесно, други – по-бавно и трудно. Факторите са много и с годините се научавате, че не всяка добра идея си струва да бъде операционализирана. Или казано иначе, не във всяка идея си струва да инвестирате.

Успяхте ли да създадете ментален бизнес план и знаете ли от какво имате нужда?

С какво мога да ви бъда полезна? Пишете ми, поговорете с мен!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

 

You Might Also Like