Собствен бизнес

Седем смъртни гряха за бизнеса – I

Pixabay

Казват, че колкото по-сложна е една система, токова повече неща в нея могат да се объркат. Едва ли мога в рамките на този цикъл от статии да обхвана всички неща, които застават между нас и успеха като цяло. Има условности, които сме в състояние да управляваме, можем да предвидим повечето „ако-та“ и да реагираме мигновено. Има и фактори, които не зависят от нас.

Онова, което ни прави “слаби” като Личност често се проявява като най-голямата слабост на бизнеса ни. За мен е много лесно да проследя кои въпроси произтичат от обективните фактори на средата и кои се дължат на навици и убеждения на мениджъра-предриемач или екипа.

Невероятно е колко често подценяваме собствената си роля в успеха на бизнеса си на личностно ниво. Дори не осъзнаваме какво от нашия “Аз” ни пречи. В три поредни части ще разгледам отделните аспекти на най-големите пречки пред нас по пътя към целта ни и начините, по които можем да ги преодолеем.  

Pixabay

Pixabay

Мързел, невежество, липса на мотивация

Понякога не осъзнаваме, че нещата около нас не вървят поради характерни за човека поведения – собствения ни мързел, невежество или загуба на мотивация. Често всичко около нас се обърква и ние не правим нищо, за да променим ситуацията към по-добро.

Това, че не знаем какво да направим например, не е оправдание, че не правим нищо. По-добре да допуснем грешки борейки се, отколкото да не предприемем никакви стъпки към промяна.

Когато се съпротивляваме на промяната около себе си обикновено го правим чрез бездействие и подценяване на ситуацията.

Самосаботирането чрез мързел често е подсъзнателен отказ да се борим за начинанието

Проявява се в моментите, в които ни е по-трудно отколкото сме очаквали, има повече изисквания към нас. Засилва се с осъзнаването, че никога няма да стане по-малко работата ни, просто ще се променя. В този смисъл, няма да става по-лесно, затова ни трябват навици за справяне и по-малко да разчитаме на случайността.

Повечето ми клиенти обаче имат друга стратегия: пускат се по течението и оставят нещата да се случват, надявайки се кризата да ги подмине. Можете сами да предположите това до какво води, нали?

Достатъчно е в някакъв момент просто да осъзнаете, че проявявате мързел, че мотивацията ви е спаднала или не знаете какво да правите. Обмислете какви са възможностите пред вас и потърсете онова решение, което ви кара да изпитате отново желание за развитие.

Pixabay

Pixabay

Понякога състоянието може да е сигнал за преумора и неефективно справяне със стреса. В този случай просто се отдалечете за малко от проблемите и отдъхнете.

Нужно е да откриете отново какво ви мотивира и вдъхновява и ще започнете с нови сили!

Темата за напрежението, стреса и умората отделих в отделен цикъл от статии, започнете от тук.

Страх, неувереност и ниско самочувствие

На нас хората ни е присъщо да изпитваме много страхове – някои от тях са рационални, други са нерационални и необосновани.

Няма универсална формула как да се преборите със страховете и тревогите си. Необходимо е да вярвате в себе си и силите си, че всъщност вие и само вие можете да промените действителността си. Тревожността е вид стратегия, призма, през която оценяваме бъдещето. И като всяка стратегия, има своите плюсове и минуси.

За съжаление повечето от нас се потапят в страховете си и не могат да се откъснат от изтощаващите ги емоции, които пораждат съмнение в Аз-а ни.

Ниското самочувствие и несигурността в собствените сили определено засилват усещането за несправяне и страха от провал. Като кръг, в който се въртите от години: неуверени, не правите нищо или правите недостатъчно. Не постигате резултатите, които искате. Страховете ви се оправдават. Засилвате неувереността си, правите още по-малко. Очакваният провал пак ви достига.

Особено засилено е усещането ако нямате предишен опит в управление на собствен бизнес и започвате ново начинание за първи път.

Да не знаеш не е недостатък, това е отправна точка.

Страхът и неувереността са нормална част от процеса на започване на нещо ново, непознато и несигурно. Приемете, че е човешко да се страхувате и тревожите, но в никакъв случай не оставяйте чувствата да ви завладеят до степен, в която да не можете да функционирате нормално.

Pixabay

Pixabay

И ключовото тук са емоциите – не контролираме появата им преди да сме променили нагласата си, която ги провокира. Овладяваме ги обаче преди да ни покорят и се стараем решенията да са наши, а не на чувствата.

Къде е границата между здравословно и маладаптивно?

Връзката чувства-мисли-поведение е основната триада, върху която изграждам всички практически тренинги в блога. Не можем да влияем на възникването на чувствата си по обективни причини. Щом се появят, ние можем да повлияем на последващите си мисли и поведения обаче.

Но има и още – кръгът се затваря след като сме извършили поведението вследствие на обмисляне. Появяват се нови чувства във връзка с идеята, която преди време ни е плашела. Казано по-просто – щом отработим нещо, придобиваме опит, започваме да гледаме на него по нов начин.

Възприятията ни включват и емоции и промяната в мисленето за нещата неминуемо изменя в някаква посока и чувствата, които имаме към същия обект. Така, без да можем да повлияваме върху действителния свят извън нас, изменяме навик по навик и мисъл по мисъл своя вътрешен свят.

В някакъв момент, ретроспективно, поглеждайки навътре и назад, разбираме, че нашето настояще всъщност е “ново”. И в това е тайната на ефективните хора – не могат да предвидят всичко и не контролират всичко. Полагат усилия там, където могат, започвайки винаги от себе си.

Страхът и неувереността не са бреме, те са дар

Pixabay

Pixabay

Когато можем, значи го можем. Правим го без да се замисляме и това е силата ни, това е умението да изграждаме навици и да трупаме опит. Прекрасна изходна позиция е чувството за неувереност. Щом не ни харесва да сме тук и не сме сигурни в себе си, значи сме на прага да се превърнем в нещо повече – ако направим крачката напред, ако положим усилия, ако не се откажем.

Колкото по-дискомфортно ни е, толкова по-близо сме до целта “израстване”.

В крайна сметка известно количество предпазливост винаги е необходимо. За да натрупате самочувствие и да намалите страховете си, инвестирайте в различни обучения и се развивайте. Страхът е аларма, дава информация за това от какво да се пазим. Самият страх не ни спира, той няма такава власт. Пречката пред първата крачка сме ние.

Изграждайте нови качества и умения и се радвайте на малките си успехи, защото сте ги постигнали сами!

И ако идеята за успех ви плаши, то не е нужно навсяка цена да сте фокусирани само върху положителното, върху успеха. Натискът да мислим позитивно, да игнорираме неуспеха и да продължаваме без да спираме е пагубен и има силни, отрицателни последици за нас.

Има много предприемачи, които търсят по-уравновесен модел, в който има баланс между стремеж към постижения и оценка на собственото поведение. И тук ключовото микро умение е овладяване на вътрешния свят и най-вече – поставяне на емоциите на безопасно място.

“Успехът е надценен, избягвайте провала” – James Altucher

За финал на първата част ви предлагам гледната точка на James Altucherпрекрасна Личност, която вдъхновява със собствения си опит и изключително практичния си, минималистичен подход. Както самият James утвърждава в тази статия, много по-ефективна стратегия за успех е да сте стремим да предвиждаме какво може да ни попречи, да подобряваме уменията си за предпазване от провал.

И ето как дозата неувереност всъщност може да бъде трансформирана в предпазливост, в оценка на риска, в опит да научиш и узнаеш повече.

Нямаме нито едно качество или черта, които да ни служат само за добро или лошо.

Pixabay

Pixabay

И в това се състои силата на зрялата Личност – в умението да впрегне целия си потенциал в това да прави нещата по-добре, да дава повече и да се развива повече  без да се страхува. Повече успешни хора, които познавам не се страхуват от провала, приемат ситуацията като опит с определени последици и ценен урок за тях.

Всяка неточна крачка е една крачка по-близо до успеха, нали ще следим да не повтаряме миналото?

В следващата част ще се спра по-детайлно на какво в навиците ни ни пречи и как оставяме чуждото влияние да ни ръководи.

В последната статия от цикъла говоря за хроничната умора и професионалното прегаряне (“бърнаут”), които съпътстват за съжаление живота и бизнеса на много от нас.

Единствените пречки са във вашето съзнание.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.