Собствен бизнес

Седем смъртни гряха за бизнеса – II

Казват, че колкото по-сложна е една система, токова повече неща в нея могат да се объркат. Едва ли мога в рамките на този цикъл от статии да обхвана всички неща, които застават между нас и успеха като цяло. Има условности, които сме в състояние да управляваме, можем да предвидим повечето „ако-та“ и да реагираме мигновено. Има фактори, които не зависят от нас.

В първата част на статията разгледах мързела и страха като основни психологически пречки, пред които се изправяме, когато стартираме бизнес. Тук ще се спра по-конкретно на факторите, свързани със средата и близкото обкръжение, които могат да ни възпрепятстват по пътя към успеха.

Стари навици и очаквания

Няма нищо по-разрушително за психиката ни от отказа да приемем, че животът е динамичен, изменчив и несигурен. Онова, което вчера е работело успешно, днес вече може да не бъде приложимо. Онова, което сте знаели до днес, утре ще бъде остаряло.

Pixabay

Pixabay

 

Вярно, безкрайното учене може да бъде наистина уморително и обезсърчително. И все пак, в това се крие част от красотата на живота, нали?  Ние отчаяно търсим подреденост, предсказуемост и сигурност.

Имаме нужда животът да е предвидим, да го контролираме, а не той да владее нас.

Всяка промяна е разклащане на статуквото и изисква от нас да възприемаме нови навици и да се отказваме от старите. Наистина, това може да бъде изключително некомфортно!

Как да излезем от ситуацията?

Ключовата дума тук е адаптивност. Бъдете гъвкави в начина си на мислене и възприемане на света. Не е нужно да харесваме или разбираме всяка промяна около нас. Достатъчно е просто да приемем, че я има.

Стресът от непрекъсната промяна се натрупва с годините в телата и умовете ни. Най-добрият лек не е да се опитаме да избягваме измененията в живота ни.

Намерете какво ви кара да забавите темпото, да се отдръпнете за кратко и да си отдъхнете. Може би някакво хоби или спорт? Ако все още нямате любимо свое занимание, сега е идеалният момент да си намерите!

И очаквайте неочакваното!

Липса на подкрепа и разбиране от околните

Pixabay

Pixabay

Вероятно всеки, който е обмислял да стартира собствен бизнес, се е сблъсквал с липсата на разбиране и подкрепа у близките си. Със сигурност това е най-честият проблем, за който споделят клиентите ми.

Бих допълнила, че е и най-обезсърчителният като се има предвид с какъв ентусиазъм обикновено споделяме с околните какво искаме, стремейки се да получим тяхната подкрепа, която ни е толкова необходима в този момент.

Обикновено липсата на подкрепа се преживява изключително болезнено, води до разочарования, фрустрация и дори гняв към околните. Наранени, сме склонни да се отдръпнем и изолираме от близкото си обкръжение.

Как да излезем от ситуацията?

Хората интуитивно се стремят към познатост, покой и статичност. Това прави живота им подреден и предсказуем. А стартирането на бизнес едва ли може да  бъде асоциирано с предвидимост и покой. Обкръжението ви може да се съпротивлява на идеята ви, но това едва ли има нещо общо с вас самите. По-скоро провокира техните собствени страхове от промяна.

Постарайте се да обясните на близките си какво наистина означава за вас бизнесът. Понякога на околните им трябва малко повече време да повярват в нас.

Припомнете си защо искате да стартирате собствен бизнес. Важно е да осъзнаете, че не е необходимо на всяка цена околните да ви разбират – в крайна сметка не го правите заради тях. Правите го заради себе си, заради своята потребност от свобода, независимост и печалба.

Вярвайте в себе си и ще успеете!

Натиск или завист от околните

Pixabay

Pixabay

Когато стартирате бизнес може да изпитате натиска на цялостната отговорност, която носите. Възможно е успехите ви да са по-големи от тези на околните и това да провокира завист у тях. Подсъзнателно това може да провокира пречки пред собственото ви израстване и развитие.

Успехът може да ви отдалечи от онези, които не са способни да ви се зарадват и да ви поздравят. И когато това са особено близки до вас хора, процесът е болезнен, съпътстван е от тревожност и самоизолация. Хората се чувстват нещастни, че постигат успехи, а не могат да го съпреживеят с обичните им.

Едва ли е особено мотивиращо да работите, когато има напрежение и конкуренция в обкръжението ви. Особено ако омаловажават постигнатото от вас, обяснявайки го с късмет например, а не с вложените усилия. Натискът на другите може да бъде сериозен демотиватор, особено ако е придружен със завист.

Как да излезем от ситуацията?

Обградете се с успешни хора! Намерете предприемчиви личности, които ще оценяват усилията и успеха ви и ще ви мотивират. Нелогично е да очаквате подкрепа от онези, които отказват да се потрудят и да постигнат нещо значимо.

Примирете се, че винаги ще се сблъсквате със завистта и че ще ви боли, когато е от по-близките ви хора. Не е нужно да слагате точка на приятелства и познанства, просто преразгледайте очакванията си към тези хора.

Можете да се радвате на отношенията си с тях и без да имате нужда точно те да ви подкрепят, нали получавате това от други?

И в не оставяйте натискът отвън да ви саботира по пътя към собствения ви успех!

/следва продължение…/

Динамичен ден!

Ваша,

 

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.