Собствен бизнес

Тъмната страна на бизнес консултирането

тъмна страна бизнес консултиране

Макар повечето хора да ме възприемат през положителната призма на вдъхновител и мотиватор, светът на бизнес консултирането има и мрачна страна. Истината е, че попадам в света на своя клиент тогава, когато той е уморен, стресиран, безпомощен и нерядко – напълно обезверен. А това го прави и лесна мишена за хора, които, подвластни на своите когнитивни изкривявания, искрено вярват, че могат да повлияят върху изхода от кризата директно.

Макар новите сили, които вливам, да са живителни, те не са достатъчни сами по себе си, за да изплува предприемачът на повърхността веднага. Като за всяко друго нещо и тук “лечението” отнема време, енергия, усилия и ресурси. Да поправиш нечий “счупен” бизнес модел не е лека задача, защото всеки бизнес винаги някъде е счупен, не съществува идеална система в този смисъл.

Ето една друга перспектива като алтернатива на популярната култура за търсене на готови и бързи решения. Ако можете да си платите цената за нова грешка, пробвайте “готов” и “чудотворен” метод. Ако искате да сложите край на кризисния мениджмънт и търсите малко лично спокойствие в бизнеса си, отделете си 10 минути и си помислете, че вие сте важни! Приятно четене!

Къде е спасението за потъващия бизнес?

Pexels.com

Pexels.com

Колко е хубаво да ти обещават, че всичко ще си дойде на мястото с помощта на ей тази вълшебна капка, ей тази чудотворна формула, ето тази езотерично-енергийна тайна, ето този психологически трик.

Самозаблудата, че влияем върху резултата, е най-мрачната страна на бизнес консултирането.

Всеки може да е магьосник в занаята си при правилни случайни условия и всеки затъва в нерешени проблеми и безсилие, когато пазарът се свие и трансформира.

Извън това да не вреди на хората, пред етичният консултант стои и емоционалната отговорност, която носи за своя клиент. Умореното съзнание има нужда от хладен покой. Изтощената нервна система има нужда от сън, храна, умерено движение и може би дори лекарска грижа, ако контролът в изтърван и стресът е хроничен.

Трудностите в живота на хората не изчезват магически с факта на твоята магическа поява, нито пък твоят чудодеен “спасителен пояс” ще промени контекста, в който бизнесът пулсира и който реално води до част от наблюдаемите последици.

Когато хората не осъзнават голямата бизнес картина, стават лесни жертви на когнитивните изкривявания на бизнес консултантите, с които избират да работят.

Интегрирането на промените и цялостната интервенция е процес, който протича постепенно, с много оценка на риска и предвидливост за възможните последици. Фокусът е върху процеса, а не върху резултата, защото можем да влияем само върху стъпката, която правим тук и сега. Можем да прогнозираме какъв ще е вероятният ефект от решението ни. Можем да изчислим донякъде и възможните изходи и рискове от избора на една или друга стратегия. Но не можем сами и волево да материализираме очаквания резултат. Всъщност, да си там където искаш, както искаш, реално е по-скоро изключение и плод на щастлива случайност. По правило пътят към целта не е права линия, а криволичещ.

Pixabay

Нужно е много воля да не се откажеш от начинанието си, когато виждаш, че то е на загуба и си предприел мерки да го възобновиш. Нужна е и доза познания, за да не се подлъгваш по лъскави обещания и да търси адекватни алтернативни решения. Защото не те потапят толкова самите чужди обещания за успех, колкото нереалистичните лични очаквания, с които товарим процеса.

И тъй като вярваме в силата на решението, изобщо не следим процеса на изпълнение, ние чакаме и се надяваме на обещания краен резултат. А когато не знаем и за какво да следим, попадаме в съвсем мътни води. Но едно е ясно – в края на процеса може да се окаже, че сме заплатили наистина твърде висока цена за решенията си.

Спасението за човека е критичното мислене, за да не се превърне в шарани за гладните акули.

 


Един чифт очи не могат да наблюдават цялата картина

Илюзия е, че бизнес консултантът, колкото и да е добър, може да види сам всички аспекти. Затова и добрият експерт си прави предварителни проучвания, събира данни и информация и включва допълнителни експерти. Изчистването на стратегията за реакция при криза още на ментално ниво може да е критичната маса ноу-хау, което да изведе идеята за спасение до действително ефективно справяне с кризата.

Digital branding skills

Pixabay

Ако бизнесът ви е в застой, вероятно едно от най-стратегическите решение за спасителна мисия в такъв труден момент ще е да  делегирате  “операцията по спасяване” на експерти извън вашата сфера, които да мислят за проблемите и техните решения с друг поглед.

Мотивът е ясен – всички хора, които са замесени в едно решение, рано или късно стават част от проблема.

Всяко познание достига лимит и възобновяването на иновативното и креативно мислене идва винаги по линия на свежите идеи отвън. И ако някой следи, че се въртим в кръг, ще даде знак, че е време за промяна.

В известен смисъл, никога не знаеш коя трудност ще е последната, която можеш да понесеш стоически, преди да вдигнеш ръце и да се откажеш. Ако си платил прескъпо за недобри решения, тежестта на бизнеса ти спира да бъде само емоционално-психологическа и започваш да живееш под бремето на икономическите тежести.

Да се опитваш да си помагаш сам невинаги спасява от удавяне дори най-умелите плувци.

Винаги светлина в тунела, въпреки че наистина тежестта и отговорността на изборите се прехвърлят директно върху бизнес консултанта, към когото има завишени и понякога нереалистични очаквания. Хуманният експерт е по-вероятно да ти каже своите ограничения, защото за него е по-важно ти да намериш решение, отколкото той да си присвои точките за твоя евентуален бъдеш успех. Ние нямаме пряка заслуга за успеха на хората, ние влияем косвено като оптимизираме процесите и повишаваме шанса случайността да застане на нашата страна.


 

Трудно ли е да играеш ролята на “спасителен пояс”?

Отговорът е: “И да, И – не”. 

Pexels.com

Pexels.com

От една страна, ти се явяваш буквално единствената надежда на човек, инвестирал в теб и последните си ресурси, сили и емоции. Отговорността е огромна, поставяш под съмнение всеки свой ход, а понякога не винаги решенията ти са оптимални наистина – никой не може да предвиди всички вариации в събитията.

От друга страна, пак заради същото това доверие знаеш, че можеш да дадеш всичко от себе си и пътят е само един – нагоре, напред, защото нали именно от дъното се оттласкваме. Така всяко правилно решение подобрява обективно и субективно живота и бизнеса.

Споделената отговорност обаче изисква ясни граници, разпределение на тежестите и проактивност.

Емоционалната отговорност е най-голяма и изисква сериозно осъзнаване. Невинаги е лесно да съобщиш за проблем, който възниква или за непредвидени разходи. Трудно е да се справяш и с негативизма и песимизма на своите клиенти, които правят нещата по инерция, а не с хъс. Налага се да преодоляваш нормални човешки състояния като страх срам, вина, несигурност, ригидност, инертност, пасивност и прочие човешки поведения, за да започнеш изобщо да градиш стратегия.


 

Къде е магията в бизнес консултирането?

Pixabay

Pixabay

Истината е, че обединените ресурси и ноу-хау раждат невероятни идеи, които наистина могат и най-често променят живота на крайните потребители посредством креативност и иновации.

Това, че на някого му липсват бизнес умения за управление, не означава, че на практика продуктите или услугите, които предприемачът предлага, не са нещо добро. И той има нужда от екстра помощ, за да достига до онези, които имат нужда от продуктите.

Психологическото бизнес профилиране залага на етична бизнес комуникация, в основата на която продължават да лежат комерсиални цели и повишаване на печалбата, но инструментариумът не експлоатира клиентите, а поставя в центъра на действията техните обективни и субективни потребности.

Вероятно най-мотивиращата част за мен е да виждам как се зараждат стабилни бизнес модели с ефективно управление и качествени, синергични лидери, които постигат бизнес целите си. Изграждането на мотивирана, вдъхновена и успяваща общност е част от работата ми като личен бизнес треньор, бизнес психолог и консултант. Но по-важното е, че подходът ми признава правото на лична история на самия предприемач.

Залагаме на стратегията “Win-win-win”,  при която в процеса на работа печелят и потребителите, и самият бизнес, и предприемачът. В крайна сметка, бизнесът не следва да е паразит, който се храни с ресурсите на предприемача, както ви споделих ето тук. 

Инвестирайте в своя и чуждия потенциал! Всяка стъпка има и лесна, и сложна част и е въпрос на гледна точка до колко ще успявате да максимизирате ползите за своя живот от всяка ситуация. Изграждането на собствен бизнес е невероятно пътешествие към вас самите, всеки ден и ви показва колко смели, знаещи и можещи всъщност сте.Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог

Когато правиш онова, което обичаш и то е добро и  за теб, и за другите, няма как да загубиш своя личен смисъл, цел и посока. А каква по-хубава превенция от предприемачески бърнуат, депресия и влошено качество на живот от това да имаш значение и капка по капка да правиш голямата разлика в нечий живот?

Оцеляваме въпреки трудностите, но и заради тях – защото благодарение на своето незнание разширяваме кръгозора си, границите на мисълта и дълбочината на полета си.

Променяй. Адаптирай. Еволюирай.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like