Вдъхновението на Juls

Тъмната страна на бизнес консултирането

Pexels.com

Макар повечето хора да ме възприемат през положителната призма на вдъхновител и мотиватор, светът на бизнес консултирането има и мрачна страна. Истината е че попадам в света на своя клиент тогава, когато той е уморен, стресиран, безпомощен и нерядко – напълно обезверен.

И макар новите сили, които вливам, да са живителни, те не са достатъчни сами по себе си, за да изплува на повърхността веднага. Като за всяко друго нещо и тук лечението отнема време, енергия, уилия и ресурси. Да поправиш нечий “счупен” бизнес модел не е лека задача, означава на практика да изградиш нов бизнес модел с условия на криза.

Pexels.com

Pexels.com

Къде е спасението за потъващия бизнес?

Извън формалната страна на нещата стои и емоционалната отговотност, която носиш за своя клиент. Трудностите не изчезват магически с факта на появата на “спасителен пояс”, започва да се разплита възелът бавно и внимателно.

Интегрирането на промените и цялостната интервенция също се случва постепенно, с много оценка на риска и предвидливост за възможните последици. Нужно е много воля да не се откажеш от начинанието си когато виждаш, че то е на загуба и си предприел мерки да го възобновиш.

Мисля си, че най-вярното решение за спасителната мисия в такъв труден момент е да се делегира “операцията по спасяване” на експерт, който да мисли за проблемите и техните решения. В известен смисъл никога не знаеш коя трудност ще е последната, която можеш да понесеш стоически, преди да вдигнеш ръце и да се откажеш.

Да се опитваш да си помагаш сам невинаги спасява от удавяне дори най-умелите плувци.

И макар да има винаги светлина в тунела, то тежестта и отговорността се прехвърлят директно върху бизнес консултанта, към когото има завишени и понякога нереалистични очаквания.

Трудно ли е да играеш ролята на “спасителен пояс”?

Отговорът е: “И да, И – не”. 

От една страна, ти се явяваш буквално единствената надежда на човек, инвестирал в теб и последните си ресурси, сили и емоции. Отговорността е огромна, поставяш под съмнение всеки свой ход, а понякога не винаги решенията ти са оптимални.

Pexels.com

Pexels.com

От друга страна, пак заради същото това доверие знаеш, че можеш да дадеш всичко от себе си и пътят е само един – нагоре, напред, защото нали именно от дъното се оттласкваме.

Емоционалната отговорност е най-голяма и изисква сериозно осъзнаване. Невинаги е лесно да съобщиш за проблем, който възниква или непредвидени разходи. Трудно е да се справяш и с негативизма и песимизма на своите клиенти, които правят нещата по инерция, а не с хъс.

Къде е магията в бизнес консултирането?

Истината е, че обединените ресурси и ноу-хау раждат невероятни идеи, които наистина могат и най-често променят живота на крайните потребители посредством креативност и иновации. Това, че на някого му липсват бизнес умения за управление не означава, че на практика продуктите или услугите, които предприемачът предлага, не са нещо добро. И той има нужда от екстра помощ, за да достига до онези, които имат нужда от продуктите.

Pixabay

Pixabay

Вероятно най-мотивиращата част за мен е да виждам как се зараждат стабилни бизнес модели с ефективно управление и качествени лидери, които постигат бизнес целите си. Изграждането на мотивирана, вдъхновена и успяваща общност е част от работата ми като личен бизнес треньор, бизнес психолог и консултант.

Инвестирайте в своя и чуждия потенциал! Всяка стъпка има и лесна, и сложна част и е въпрос на гледна точка до колко ще успявате да максимизирате ползите за своя живот от всяка ситуация.

А изграждането на собствен бизнес е невероятно пътешествие към вас самите, всеки ден и ви показва колко смели, знаещи и можещи всъщност сте.

Оцеляваме въпреки трудностите, но и заради тях – защото благодарение на своето незнание разширяваме кръгозора си, границите на мисълта и дълбочината на полета си.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like