Собствен бизнес

Стратегия на възможностите или стратегия на късмета?

Pixabay

Защо някои хора са късметлии, а други – не? Как съдбата избира своите галеници и справедлив ли е подборът? Не мога да дам еднозначен отговор на нито един от тези въпроси. Вярвам, че съществува невидима сила, която наричаме съдба, късмет, провидение или карма – въплъщава в себе си всички онези фактори, върху които не можем да влияем. Не знам как функционира късметът и колко наистина можем да променим в живота и бизнеса си.

Избирам да вярвам, че мога да се опитвам променям онези неща, които виждам и за които знам, че бих могла.

Pixabay.com

Pixabay.com

Наскоро ви разказах за стратегията за опитване, чрез която непрекъснато се движим ментално в желаната посока. За онези аспекти, които виждаме, но не можем да променим – променяме само себе си и моделираме собственото си възприятие за тях.

Но как да повлияем върху съдбовните моменти, извън наш контрол? Като не спираме да се опитваме да им повлияваме. След като не можем да елиминираме фактора “късмет” от уравнението си, то поне следва да се опитаме да балансираме останалите променливи.

Най-лесният начин е като заложим на стратегия, при която увеличаваме възможностите спрямо късметът да проработи за нас. Няма нищо мистично в подобен подход. Има обаче повече усилия, отколкото би положил човекът до вас.

 

Каква е разликата между възможности и късмет?

Не се наемам да давам дефиниция за “късмета”, затова ще маркирам общо, че под  късмет бих наричала всички фактори, които ще окажат влияние върху резултатите от усилията ни, без ние да можем да им повлияем обратно, дори да можем да ги предвидим предварително.

“Възможност” бих обобщила като всички аспекти, видими и невидими, за които знаем и виждаме, че биха имали влияние върху нас. В този смисъл от нашата подготовка, знания и умения, ресурси и време би зависело до колко ще управляваме последиците от тези възможности, както и самото им реализиране.

Pixabay.com

Pixabay.com

Така погледнато отстрани на практика имаме нелеката задача да имаме сетивата да предвидим различните сценарии и последствията от всеки сценарий. Щом не можем да променим нещата, стараем се да намалим по странични начини тяхното влияние.

Как работи късметът?

Шансът дадено действие да даде желания от нас резултат, статистически погледнато, винаги е 50/50. Ако приемем, че  няма как да го променим, ще знаем, че имаме 50% шанс за успех на наша страна. Представете си, че хвърляте монета във въздуха и залагате на ези.

Ако хвърлите монетата веднъж, вероятността да ви се падне по случайност ези е 50%. И няма значение колко пъти хвърлите монетата, за тази монета, в този момент, винаги ще бъде 50%. Късмет!

Как да заработи късметът в наша полза?

Представете си, че хвърляте едновременно 10 монети. За всяка от тях поотделно, шансът за ези е пак 50%. И ето тук идва разликата в мисленето на хората, които избират да имат стратегия за успех – правят всичко възможно да хвърлят едновременно повече от една монета, надявайки се на 50% успех.

Ако хвърлите една монета и имат лош късмет, тогава губите директно. И това правило ще важи винаги – една монета, ендо хвърляне, 50% късмет за загуба. АКо хвърлите същата монета 1 пъти, то тогава имате 2 пъти по 50% шанс за успех. И да, ако имате късмет, и дват апъти ще успеете. Може и нито веднъж. И това се случва по-често, отколкото ни се иска, но така несправедливо работи късметът.

 

Стратегия на възможностите

Pixabay.com

Pixabay.com

А какво ще стане ако се опитате да хвърлите 10 монети наведнъж? За всяка си важи правилото 50/50 и макар да нямаме възможност да го променим, то със сигурност увеличаваме възможността поне една монета да е печеливша. А ако и десетте са? Ако нито една не е? Ето това вече е късмет!

При 100 хвърляния на 10 монети не се наемам да изчислявам с формули каква е вероятността да имаме повече ези от повече тура. Така или иначе, дори това само по себе си не е достатъчно условие за успех сам по себе си – трябва ни и стратегия как и кога да го правим.

Какво означава да имаш възможности в бизнеса?

Да управляваш възможностите в бизнеса изисква да намериш начин да се сдобиеш с десет монети и да имаш рерсура да хвърлиш всяка една 100 пъти много, много бързо, по-бързо от другите. Да, пак има шанс 50/50 за всяка отделна монета, но за предприемача шансовете вече не са 50/50 в дългосрочен план, нали разбирате. При толкова хвърляния (10Х100) няма как поне една монета да не е ези.

Така при сравнение с конкурентите, които са хвърлили само една монета и също имат ези, смелите предприемачи вече имат равен шанс за успех. А за всяко следващо ези от тези 1000 хвърляния вече има сериозно конкурентно предимство и респективно – възможности за печалба.

Да създадеш стабилен бизнес модел означава да се опитваме да хвърляме 10 монети, възможно най-много пъти, възможно най-бързо, при нисък разход за хвърляне и набиране на ресурси за нови най-много хвърляния при по-ниски разходи.

 

Как се променя светът ни когато късметът е част от стратегията на възможностите?

Pixabay.com

Pixabay.com

Няма как да ви кажа кога ще се появи късметът ви, но честно казано това едва ли ще ви интересува така живо, ако сте затънали в приготовления за изстрелване на следващите 10 монети.

Моята работа като бизнес консултант е да помогна на клиента си да си създаде тези възможности, да разпознава ситуациите от средата като подходяща възможност.

Създаваме заедно критериите, по които избираме подходящите възможности с цел оптимизиране на разходите и ресурсите и се заемаме да хвърляме, бързо и мотивирано. Истината е, че най-успелите сред нас, които познавам, най-силно вярват в късмета и най-много се радват на проявите му в живота си.

Дали става дума за реално “повишаване” на късмета или просто смяна на гледната точка и възприятията – за мен като учен това си остава малка мистерия. Старая се да помогна на късмета да застане на страната на своите клиенти като разглеждаме света ни като пълен с възможности късметът  да се появи.

Колкото повече въможности за проява на късмет имаме, толкова по-вероятно е да се чувстваме късметлии.

Промяната сте вие – вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.

Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор въм в човешки протенциал и бизнес възможности.

Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на менижмънт и лидерство – отживелица.

Pixabay.com

Pixabay.com

Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в “прашасали” сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса “как да..” в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

Най-важният ресурс за успеха сте вие!

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални състояние и неспособност за самоконтрол, консултирайте със специалист.

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на JulsPsychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен (вижте и в папка спам с подател JulsPsychology).
До нови срещи!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like