Фокус и продуктивност

Да се опитваме или да правим – кое е по-продуктивно?

Pixabay

Гледате ли на света през розови очила? Чашата наполовина пълна или празна е за вас? Оптимист или песимист? А може би позитивен реалист? Имате късмет или нямате, писано ли ви е да успеете в живота?

Независимо дали фокусът ви е върху личностно израстване или бизнес развитие, принципите на работа от моя гледна точка като бизнес психолог са сходни. За успеха ви ви трябва само един ресурс – и това сте самите вие. Колко от себе си, времето си, парите си и съзнанието си можете и искате да посветите на мисията “моята трансформация”? Защото независимо какви ресурси имате, решенията ще взимате вие. И от уменията, познанията, склонността ви към риск, толерантността на стрес и справяне с напрежение зависи как ще оползотворите ресурсите си.

Нещо повече, каква личност сте определя качеството ви на живот – дали сте тревожни, нервни, критични или спокойни и удовлетворени. Днес ще си говорим за “правенето” като самоцелно налучкване на принципа “проба-грешка” и за “опитването” като противовес – когато планираме прецизно действията си. А на вас оставям да решите дали да опитате да се фокусирате по различен начин.

Pixabay.com

Pixabay.com

Началото за всеки клиент е трудно, тъй като всички очакват да направят качествен скок и изведнъж да “могат” и да “бъдат”, да се “случва” и да има видими и измерими резултати. Защо обаче реалността  е друга?

Никой не може да надскочи себе си.

Виждаме само онова, което можем да видим и знаем само онова, което знаем – за себе си и света си. Понякога ни трябва просто време да разберем себе си, да повярваме, до поискаме.

И това е най-трудният преход за всеки от нас – не толкова да правим някакви неща, а да повярваме, че ги правим ние, че ние ги случваме и сбъдваме, а не някакъв микс от късмет, предначертаност и консултант. Консултантът е като голям фар, който дава посока и едновременно с това анализира и дава новата посока.

Пътят е личен, всеки го върви сам

И най-некомпетентният бизнес консултант може да ви помогне да надскочите себе си, когато имате сетивата, познанията и уменията – стига ви дори една идея, за да се придвижите напред. И най-кадърният ескперт е безсилен срещу невежеството, мързела и нежеланието за промяна.

Важно е да се научим, че няма успех, който да дължим на другиго, освен на себе си и че дори с всичи ресурси на света и цялата помощ от другите, не можем да постигнем резултат, ако не го постигнем. Сами.

Pixabay.com

Pixabay.com

С ръцете, умовете и сърцата си.

Силата да знаеш, че резултатът зависи от твоите усилия, е може би и най-голяма слабост на всеки от нас. Понякога бремето и умората натежават, замъгляват съзнанието ни и ни обезсърчават. В тези моменти е безценно да имаш доверен консултант, който да помогне с презареждането на батериите.

Да си сам по пътя си не означава, че трябва да си самотен. Никой няма да те предпази от грешките ти, от сраховете и незнанието. Но може да има с кого да споделиш уроците и трудностите си и да търсиш решения за различните си проблеми.

Какво не правя както трябва – опитах всичко?

Това е въпрос от списъка с ТОП-проблеми, с които се сблъсквам с новите си клиенти. От една страна, имат усещането, че нищо не се получава така, както при другите, а от друга, смятат, че са опитали всичко. Къде бъркаме когато нещата не се получават?

Моята формула за решаване на този проблем е да наместим предварителните си очаквания за крайните резултати. Смятаме, че едно действие ще доведе до множество резултати. А това никога не се случва в чист вид.

Едно действие води до един резултат, последиците от които не винаги са предсказуеми. И трябват много действия, с много последици, за които трябва да предвидим други действия. Нарича се стратегическо планиране, отнема време и мислене и е най-ефективното решение на глобални проблеми. Вижте повече ето тук какво представлява Стратегическото бизнес планиране и значението му за Бизнес моделирането.

Когато получаваме един и същи краен резултат значи, че не сме променили нищо в подхода си.

Неслучайно казват, че малките камъни преобръщат каруцата. И за хубавите, и за неприятните неща е вярно, защото в живота нищо не е нито само бяло, нито само черно.

Pixabay.com

Pixabay.com

Как да спрем да “правим” и да започнем да се “опитваме”?

Мисленето, че “правим” е доста вредно понякога, защото когато вярваме, че сме направили нещо, спираме да мислим и действаме в тази посока – нали вече сме направили (и не е дало резултата, който сме очаквали), защо да правим нещо пак?

От друга страна, когато започнем да се опитваме, правим непрекъснати опити.

Не “правете” нещата, опитвайте се да ги правите.

Къде е разликата в двата подходя?

При модела на “правенето” предприемаме единици действия, свеждаме опциите си до 1-2 активности и очакваме някакъв резултат. Това често води до грешки, защото имаме множество пропуски в прогнозните си очаквания за резултатите. Така десйвтията ни са безплодни по отношение на търсения ефект. Вероятно това произтича от нагласата, че се опитваме с минимум действия да имаме максимум резултат.

Когато заложим на стратегията “опитвам се“, предприемаме действие след действие, вярвайки, че всяка крачка е вид опит, тест, с очакван резултат Х и последици Y и Z. На пръв поглед изглежда, че правим много неща за минимум резултати. Вярно е само когато няма предварително изготвена стратегия, при която винаги се тестват няколко опции на един проблем, като паралелно се тестват много проблеми. В дългосрочен план -дали наистина това е излишен разход на енергия и ресурси?

Pixabay.com

Pixabay.com

Стратегията предполага, че сме изчислили прогнозните си резултати за всяко единично действие, анализираме последиците от няколкото тест-идеи и бързо внасяме корекция в дизайна на бизнес модела там, където е нужно.

Опитването ни дава вътрешно усещане за непрекъснато движение, не изчерпваме дейността си с единични активности, а с множество.

Така моделът ни заляга на непрекъснато търсене на опитамни резултати с измерими последици и предвидими ресурси.

Правенето, от друга страна, ни оставя с усещането, че вече сме свършили работата си и сега чакаме резултатите, с неясни последици и несигурни резултати. Чак след това се наемаме евентуално да коригираме дизайна си.

Опитайте се да промените живота си

Промяната не се “прави”, тя се случва вследствие на опитите ви да я внесете на малки дози, в различни аспекти, всеки ден. Опитайте се да мислите за себе си като за нещо единно и цялостно, ценете и уважавайте всичките си потребности, вслушвайте се в телата си.

Моята формула за успех е “с малки стъпки, всеки ден, осъзнато и целеустремено”.

Промяната сте вие – вашият светоглед ще промени субективната ви реалност. А субективното възприятие е онова, което гради ралността ни такава, каквато всеки от нас я познава.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

И защо за психолога “опитването” е по-важно от “правенето”? Как ще се почувствате ако ви кажа “бъдете търпеливи”? А сега помислете за въздействието на “опитайте се да проявявате повече търпение”. В коя от двете ситуации чувствате, че сте обречени на неуспех – не можем винаги да сме търпеливи, нали?
Нещо повече – да “правим” някак ни налага несъзнателно модел, перфекционизъм, от който по-скоро боледуваме. Опитът, от друга страна, включва идеята за частичен неуспех, ние просто приемаме, че е да не сме перфектни е част от играта. А за мен като бизнес психолог точно това е единственото важно днес – да приемате себе си такива, каквито сте.

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални състояние и неспособност за самоконтрол, консултирайте със специалист.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like