Автопойезис 4.0 Собствен бизнес

Стратегическото планиране не е мисия невъзможна

Pixabay

Необходима ли ни е бизнес стратегията и кога разбираме, че нямаме работеща такава? Верятно в повечето случаи осъзнаваме, че нещо се случва едва когато “нещото” се случи. А можем да предовтратим повечето проблеми, ако следваме няколко просто принципа при организирането на работните си процеси и следваме някаква структура.

Pexels.com

Pexels.com

В работата си като бизнес психолог и личен бизнес треньор често наблюдавам определена тенденция когато говорим за бизнес стратегическо планиране – липса на яснота къде се намираме в момента, какво е свършено и коя е следващата логическа стъпка.

Бизнес тренингът е мощен инструмент за усвояване на нови знания и умения в процес на работа. Безценното е, че се учите да решавате проблемите на собствения си бизнес, вместо да възприемате суховато като в лекторен режим.

Създадох ефективна и лесна за употреба система за организация на работния процес, “Трите П”, с която бързо насочваме усилията в правилната посока. Ключовите елементи тук са последователност, приоритетност и прагматичност.

Последователност

Вярвам, че това е най-труднопостижимият компонент във всяка работеща система. Хаотичното и безразборно подхождане към задачи води до загуба на фокус и невъзможност да проследяваме процесите. Така губим яснота за цялостната картина и сме неспособни да оценим качествено рисковете пред себе си.

Трудно вземаме решения когато сме разпилени, затова в “Трите П” – системата умението да бъдем последователни, да знаем кое след кое следва, е първото важно условие за успех.

Умеем ли да следваме плана стъпка по стъпка и ден след ден?

А имаме ли познанията да предвиждаме следващата логична стъпка, която отсъства в плана, но би следвало да предприемем?

Приоритетност

Не винаги можем да следваме плана си стъпка по стъпка – липса на ресурси, познания и време са сред основните причини да прекъсваме задачи по средата. Повечето предприемачи имат склонността да разглеждат бизнес модела си линеарно, т.е. една стъпка след друга.

Реалността обаче е различна и често задачите са поставени върху един континуум. Налага се да приоритизираме и адаптираме в движение, в заисимост от факторите на средата. Невъзможно е да контролираме всички условия – бизнесът зависи от твърде голям брой променливи.

Умението да приоритизираме спрямо настоящата ситуация е есенциално, тъй като гарантира гъвкавостта и адаптивността на бизнеса си.

Ако знаем кое е най-важното и спешното, винаги ще печелим време в дългосрочен план.

Прагматичност

Pixabay

Pixabay

Крайната цел на всеки бизнес е да добива ресурси чрез предоставянето на стойностно предложение на клиентите. Ефективен е онзи бизнес модел, който носи печалба при относително нисък риск и ниски разходи.

Не всяко решение би донесло еднаква полза за бизнеса и най-доброто решение е оптималното.

Прагматичният подход предполага в голяма степен делово отношение и неотклонно преследване на поставените цели.

Организация на работния процес

Колкото по-структуриран и диверсифициран е работният процес, толкова по-добре реализираме дейността си. Разписването на работни процедури е нещо задължително в корпоративния свят. За сметка на това, в малкия бизнес най-често подобен подход по традиция се гради на база “проба-грешка” и в течение на времето. А това почти винаги означава загуба на време и най-вече – на пари.

Стратегическото планиране е изкуство, което започва с личностните умения на предприемача.

Задачата “собствен бизнес” се явява по-лесна за хората, които са склонни да проявяват самодисциплина, организираност и най-вече – умеят да делегират задачи.

Как бизнес консултацията променя работния процес?

Често казвам, че

човек не може да видим сам онова, което не може да види сам.

Всеки бизнес е различен и изисква специфично моделиране. Стратегията, по която се движите, ще определя всички останали подходи – в маркетинга, в продажбите, в пряката комуникация с партньори и инвеститори.

Pixabay

Pixabay

Бизнес консултантът се явява личността, която ще направи качествен анализ на настоящата стратегия и ще внесе изменения по посока кохерентност и идентичност. Изграждането на бизнес идентичност е трудоемък и времеемък процес, при който се извеждат ключовите за бизнеса послания, продукти и услуги по разпознаваем и достъпен начин.

Системата на “Трите П” е рационалистичен и аналитичен подход и изисква в голяма степен самонаблюдение и самоконтрол.

Да бъдеш предприемач променя не просто деня ти, но и личността ти.

Както знаете, за мен най-ценният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие. Разкажете ми, успяхте ли да приложите моята  система за организация на работния процес “Трите П”?

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like