Собствен бизнес

Кои са трите най-важни условия за стартиране на собствен бизнес?

Pixabay

Мислите, че собственият бизнес е опция за вас? Тук са трите основни условия, които със сигурност ще ви помогнат за един успешен старт! 

Колко точно трудно е да стартираме бизнес?

Според някои хора стартирането на бизнес е непостижимо, според други – това е толкова естествено, колкото и дишането!

За годините ми опит като консултант в сферата на управление и развитие на бизнеса мисля, че вече имам отговор на въпроса защо някои хора са по-готови, отколкото други, да започнат на чисто, от нулата, сами.

Всичко опира до личността на човека – характера му, навиците и мотивацията му и желанието да се учи.

Pixabay

Pixabay

Можете ли да си представите живот, в който учите непрекъснато? Да посвещавате всеки ден от времето си на това да усвоявате ново качество или умение? Смятате ли, че можете да продължавате да гоните целите си, независимо от трудностите? Вярвате ли, че притежавате достатъчно твърд характер, за да се борите с непрестанните промени?

Ако отговорът на повечето въпроси е „ДА“, то тогава вие сте способни в чисто личностен план да създадете и управлявате успешен собствен бизнес.

Поривът към независимост

Първото и най-важно условие, според мен, когато говорим за старт, е да имаме силното желание да бъдем независими. Стремежът към свобода е най-силният тригер, определено това е горивото, което може да ни мотивира да не се откажем в трудните моменти.

Ако чрез собствения бизнес търсим сигурност, то това едва ли е най-подходящото занимание – един бизнес може да донесе много неща, но сигурността не е сред тях! Поне не и в онзи екзистенциален смисъл на думата…

Pixabay

Pixabay

Погрешна е нагласата, че собственият бизнес е нещо статично, нещо предвидимо и неизменчиво, което ни гарантира сигурност и устойчивост.

Единственото сигурно нещо е, че бизнесът ни ще се развива динамично и непрекъснато ще се променя.

Ще изисква и вие да се променяте с него, всекидневно.

Някои от нас предпочитат сигурността на постоянния доход, допада им предсказуемостта и подредеността на живота. Не носят цялата финансова отговорност. Не се занимават с всички аспекти и процеси, които изисква едно управление на бизнес. Преживяват стрес и натоварване в работата си, различни от тези, с които се бори собственикът на бизнес.

Хората, които избират да стратират собствен бизнес, силно вярват, че сигурността произтича от тяхната собствена независимост – напълно в техните сили е да движат нещата и отговорността за успех е лична:

„Знам, че ще направя всичко по силите си това да проработи, готов съм да се боря до край!“.

Kачества и умения за развитие на успешен бизнес

Второто важно нещо за стартирането на собствен бизнес е да имаме нужните качества и умения, за да движим начинанието си и то да бъде успешно и печелившо.

Pixabay

Pixabay

Когато говорим за стартиране на бизнес, повечето от нас си представят малка фирма, с един до десет служителя. Действително много често така започват нещата. Но винаги има и хора, които мислят с по-голям размах и имат по-крупни цели.

Някои хора искат да имат собствен бизнес още на 20 години, други се престрашават чак след като натрупат опит и познания.

Във всеки случай обаче има  определен тип качества и умения, които човек трябва да притежава, за да стартира бизнес и това най-общо са познания в сферата на администрацията, правото, финансите, икономиката, маркетинга и рекламата. Не е необходимо да сме експерти във всяка от изброените области.

Достатъчно е просто да наемем необходимите хора, може и като външни консултанти, които да ни съветват. С опита човек развива усет за тези неща и се научава да изпълнява някои от задачите  сам.

Отделям напълно групата на социалните умения, защото това са онези умения, без които е немислимо да стартираме бизнес. Умението да общуваме с околните най-общо казано е онзи двигател, който движи начинанието ни напред.

И няма особено значение дали сте интроверт или екстраверт, дали се притеснявате да говорите пред хора или сте роден оратор. Не е нужно да сте харизматични и да запленявате със словото си.

Pixabay

Pixabay

Уменията да боравим със словото, да влияем на другите, да управляваме поведението си и това на другите, могат да бъдат научени!

На този етап бъдете сигурни, че така, както сте усвоили всяко друго умение и знание в живота си, така можете да научите всичко, което ви е необходимо, за да започнете собствен бизнес.

Самоувереността като вътрешно гориво

И накрая, онова, без което е абсолютно немислимо да започнем каквото и да е начинание – увереността в собствените способности.

Моите наблюдения сочат, че има определена критична точка на натрупване на знания и умения, отвъд която всеки човек започва да се чувства уверен в себе си и силите си. Просто си дайте време! Едва ли започвате от нулата!

Всеки от нас има натрупани с годините познания и опит в различна област. Необходимо ви е да се научите да правите онова, което все още не можете.

В зависимост от собствения си темп на учене, от времето, което отделяте и самодисциплината, с която учите, можете за сравнително кратко време да достигнете онази критична точка, за която говоря.

Pixabay

Pixabay

В някакъв момент всеки човек чувства, че е готов и може да се справи. И колкото по-силно вярва в себе си, толкова повече ще устоява на бурите и  няма да се пречупва в онези моменти, в които става наистина трудно.

Започването на собствен бизнес не изисква да бъдете някаква мистична фигура, надарена с нереалистичен талант, библиотечни познания и супер сили.

Бъдете себе си, заредете се с желание и търпение да се учите през целия си живот и се радвайте на всеки миг, който свободата на собственият бизнес ви подарява!

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.