Собствен бизнес

Кои са 5-те най-значими предпоставки за стартиране на собствен бизнес?

Замисляли ли сте се какво наистина ви е необходимо, за да стартирате бизнеса си? Дали това са финансиране и пазарни възможности? Дали ви трябва наистина добър екип? А  включихте ли себе си в числото на „необходимостите”?

Когато говорим за успешен старт-ъп със сигурност е добре да знаем, че разполагаме с необходимите време и ресурси. И под ресурси разбирайте всичко материално и нематериално, което ще ви е необходимо, за да задвижите нещата. Но дали това е достатъчно?

Pixabay

Pixabay

През годините опит като личен бизнес треньор в сферата на стартиране, управление и развитие на бизнеса, ми прави впечатление колко малко внимание хората отделят на собствената си личност. Колко секунди ви отне да се сетите, че най-важното условие, за да организирате бизнеса си, сте вие.

Успехът като цяло – и в живота, и в бизнеса, изисква от личността относително еднакви качества и умения.

От психологическа гледна точка процесите, през които преминаваме и уменията, които развиваме, са относително сходни.

Правилна мотивация

Най-често се замисляме за собствен бизнес, когато търсим печалба, самореализация, свобода и независимост. За някои от нас най-силният мотиватор биха били печалбите, за други – независимостта да правят онова, което обичат и наистина искат

Най-често обаче когато попитам млад основател защо наистина иска да има собствен бизнес, отговорът, който получавам, е

Свободата! Свободата да работя където и когато си поискам, колкото поискам, с когото поискам“.

Pixaby

Pixaby

Битува някаква нагласа, че собственият бизнес води до по-голяма сигурност. Не мисля, че сигурността произтича директно от факта, че имаме бизнес, даже напротив. Много често ние развиваме бизнеса си при относително висока несигурност. Но, виж, свободата е нещо друго.

Попитайте някого, който се бори да успее, какво е за него свободата и независимо от това колко му е трудно или колко е уморен, ще ви се усмихне и ще ви каже, че за нищо на света няма да замени тази си свобода

Достатъчно инициативност

Склонни ли сте винаги да търсите и откривате шансове? Когато имате свой бизнес няма кой да ви осигурява възможностите за израстване и развитите, това зависи изцяло от вас! Ще се наложи да посветите и жертвате огромна част от времето, енергията и силите си, за да разпознавате и улавяте всеки шанс на пътя си, особено в началото.

Направете така, че тази жертва да си струва!

Лични качества

Има списък с определени лични качества, които се приема, че са ви необходими, за да бъдете успешни в своя старт-ъп. Независимо колко от тях смятате, че притежавате,  имайте предвид, че ще са ви нужни ви огромно количество енергия, упоритост, състезателен дух и немалко вярва в себе си

Ето какъв е профилът на личността на успешния бизнесмен в обобщен и съкратен вариант:

Presentation1

Този профил не е недостижим идеал, нали? Колко от тези лични качества вие притежавате?

Като личен и бизнес треньор вярвам, че всеки от нас е способен да развие тези качества и умения поне в степента, в която ще са му необходими за започването и управлението на личен бизнес.

Минимум собствени средства и пресметнат риск

Pixaby

Pixaby

По тази точка има огромно количество специализирана литература, можете да се научите как да определяте нивото на риск в начинанията си. Някои неща се научават и на принципа проба-грешка с времето и опита. Важно е само да не влагате твърде много време и ресурси при необосновано висок риск.

Не се страхувайте от грешките си, страхувайте се от това да стоите на едно място и да не се развивате. Бизнесът никога няма да е в застой, защото средата около него се движи непрекъснато.

По-добре плаха промяна, отколкото никаква промяна!

Специфични знания и ключови компетентности

И тук специализираната литература предлага множество тълкувания, списъци и теории. В най-систематизиран вид базисните умения, които ви трябват за старт-ъпа включват:

 • възприемане и критично оценяване на възможностите за бизнес;
 • генериране на бизнес идеи;
 • преработване на бизнес идеите в бизнес планове и концепции;
 • реализиране на бизнес идеите;
 • поемане на риск;
 • предвиждане;
 • стимулиране на промени;
 • приемане на промените;
 • гъвкавост;
 • креативност;
  Pixaby

  Pixaby

Можем да обобщим казаното дотук по следния начин: за да стартирате успешно своя бизнес на първо място ще се нуждаете от правилна вътрешна мотивация и изявени лични качества.

Необходимо е да проявите достатъчно инициативност при минимални лични вложения и нисък риск.

Желателно е да притежавате определени специфични знания и умения за управление на бизнес, повечето от които се усвояват в процеса на работа на принципа на пробата и грешката.

Най-важният ресурс за успеха на едно бизнес начинание сте Вие!

Ваша,

Готов/а ли си за действие?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност. Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно. Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

  You Might Also Like