Собствен бизнес

Как да инвестирате време-пари в бизнеса си за по-качествен личен живот?

Inner peace and calm

Бизнес психологията набира популярност у нас, защото на предприемачите им омръзва да живеят с липси – на време, на лични додходи, на възможност за почивки, сън и спорт. Не могат да си позволяват да говорят за проблемите си почти с никого в близкото си обкръжение. Нима могат да споделят трудности, страхове и неволи с близките си, приятелите, служителите и бизнес партньорите си? Днес, когато имиджът е по-важен от всичко, предприемачите са по-склонни да жертват себе си, отколкото да признаят нуждата си от помощ. Да не говорим, че е толкова модерна маркетинг тенденцията “fake it till make it” (“преструвай се, докато успееш наистина”). Не е учудващо, че и мъжете, и жените се оплакват от сходни трудности и неволи.

Професионалното психологическо бизнес консултиране има своята златна среда – поради спецификата на отношенията, взаимодействието остава дискретно. От друга страна, фокусът върху решаване на проблеми помага на човек да споделя в защитена среда. За разлика от стандартното психологическо консултиране, бизнес психологът е експерт и по бизнес моделиране, което всъщност е печелившият аспект – освен подкрепа и емпатия, човек намира и решение на реалните си казуси. Истината е, че никой не обича да говори за проблемите си, но предприемачите бързо научават и друго – малцина са онези, с които могат да споделят успехите си истински, без страх от завист или нелоялна конкуренция.

Влошеното психично благополучие и нарушеният баланс между работа и личен живот са сред най-тревожните тенденции у нас. Вижте върху какво се фокусирам когато работим в посока подобряване качеството на живот на предприемачите и преценете за себе си кои области можете да подобрите сами още днес. Успех!

Защо “идеята” бизнес не прави и как от “добри намерения” ставаме нещастни създания?

Pixabay

Pixabay

Не всяка гениална идея се превръща в успешен бизнес. Колкото по-малко знаете как да реализирате идеята си, токова по-малко лични печалби ще имате от нея. Изискват се много качества и знания, за да стартирате начинание. Но предприемачеството не е равнозначно на мениджмънта – изисква се качествен преход между двете състояния.

Умението да инвестирате умно по оста време-пари е онази критична точка, която ще определи доколко успешни ще бъдете в дългосрочен план и като предприемачи, и като мениджъри. Ако знаете кога кое да вложите, ще се радвате на по-добър живот.

Всеки бизнес се развива по сходен модел на процесно ниво: намираме добра идея, операционализираме и стуктурираме целева програма с ясна доходност, автоматизираме процесите в максимална степен, инвестираме за израстване и развитие. И ако липсват знания и умения вместо с щастливо сбъдна мечта се озоваваме с финансово, емоционално и психологическо бреме, наречено “собствен бизнес”.

Защо някои бизнеси са по-успешни от други

“Отглеждането” на даден бизнес е дълъг процес и отнема време, докато задвижите нещата така, че да удовлетворяват в най-висока степен заложените критерии. Крайната цел е да си постигаме оперативните цели с минимално усилие и премерени инвестиции на време-пари. Да имаш работа и да има бизнес са различни състояния и всеки сам решава какво иска да постигне с бизнеса си.

Няма магическа стратегия, която да приложите без адаптиране и да получите резултати без усилия – това е сигурно. Но е факт, че определени тактики ще ви помагат да се движите по-уверено през стратегията си. Ще успявате да тествате инструменти и идеи при относително ниски вложения на време-пари и усилия, за да развивате бизнес модела си.

Предлагам ви бърз модел на инвестиране на време-пари, който развивам вече близо 10 години и който отразява добре нашата реалност. Идеята тук е да имате работещ бизнес модел като инвестирате умело и разумно ресури от време-пари без да жертвате личните си интереси в дългосрочен план.

Крайната цел е да повишите качеството си на живот благодарение на собствения бизнес.

Ниво на експертност

Кои знания и умения са ви необходими, за да бъдете успешни в бизнеса си? Усвоете всички ключови компетенции, учете се чрез личен опит на база „проба-грешка“, говорете с колеги и специалисти. Инвестирайте нужното време, за да повишите личното си ниво на експертност. Не всяка сфера от бизнес управлението ще ви е приятна, затова хубаво помислете какво ви вълнува. Съвременният бизнес изисква достатъчно много умения за боравене с различни софтуери за доставяне на продукти и услуги. Едва ли е нужно да сте нинджа във всеки момент, за всичко, но е желателно поне за някои неща да сте добри. Освен, че ще ви доставя удоволствие, все пак ще ви спестява малко разходи, а и ще ви позволява усещане за личностно развитие и израстване. Едно от предимствата на собствения бизнес е, че в хода на живота позволява относително лесно и бързо “преквалифициране” и смяна на интересите – дори само с решението да доставяте нов вид услуга/продукт на пазара.

Кое е нещото, което ще ви буди сутрин и ще ви кара да ставате от леглото с нетърпение?

Колкото повече ноу-хау съберете, толкова повече готови решения ще имате за тест на полето на пазара. За другите ще изглежда така, сякаш правите нещата с лекота и без усилия. Просто ще сте вложили усилията си преди това, невидимо. като бизнес психолог за мен това е най-завладяващия етап – личностната трансформация и усещането за собствено израстване на клиентите – да осъзнават свободата си сами да решават какъв вид експерти ще бъдат днес и какво искат за своето “утре”.

Делегиране

Всичко, което не можете и не знаете днес, а ви трябва „за вчера“ – възложете на експерт, докато се научите. Инвестирайки средства в ноу-хау на специалист, минимализирате загубите си в дългосрочен план от допуснати грешки. Това е най-жестокият урок, който повечето начинаещи (и не само) предприемачи научават – кога да спестят пари и кога – време.

Другата причина да делегирате смело е, че различната гледна точка на специалиста допълва вашия собствен инструментариум. Всяка възможност да повишите нивото си на знания и умения е безценна – възползвайте се! Когато видите друг начин за решаване, който е по-бърз, по-евтин, по-иновативен, ще имате още едно Асо в ръкава си. Вярно е, че не може с един инструмент да решим всички проблеми. Вярно е и, че отнема един живот време да усвоим всички инструменти. Нещо повече – толкова бързо се изменят тенденциите “КАК” се прави бизнес, че днешните умения утре ще са непригодни. Тогава?

Изградете си навик да сте заобиколени от топ-експерти до себе си и бизнесът ви винаги ще е в крак с времето си, дори вие лично да не сте.

Планиране на стратегия

Pixabay

Pixabay

Отделете време-пари, за да изградите ядрото на своя бизнес – мисия, визия и цели. Добре структурираните цели в дългосрочен и краткосрочен план позволяват да развивате дейността си, но и да формирате силен и разпознаваем бранд. Имам собствена теория колко дългосрочно е хубаво да се планира днес, можете да видите на какво залагам ето тук, тук и тук 

Когато ежедневните задачи ни погълнат, губим общата картина и допускаме грешки. Живеем на автопилот, но ако не сме го “програмирали” добре, взимаме лоши решения, водени от инстинкт за самосъхранение, а не от личните си интереси и желания. Всяка малка цел изисква да пробваме различни тактики. Но само стратезите знаят какво искат да постигнат утре, когато реализират малката си цел днес. Бъдете стратези, защото:

Планирането на стратегия ограничава възможностите за успех, но намалява и тези за грешка.

Автоматизиране на задачите

В зависимост от типа бизнес, който имате, проверете възможностите за автоматизиране на част от ежедневните задачи. Направете си шаблони на по-честите имейли, автоматични отговори, бланки за отговор и за документи. Досадно, времеемко и никак НЕ-вдъхновяващо. За сметка на това – ефективно, пестящо време във важните моменти, позволяващо ни да се движим бързи през дневните задачи.

Използвайте онлайн ресурси за планово публикуване на съдържанието например, ако създавате блог, сайт или поддържате социална медия. Така основните и важни моменти от деня ви ще бъдат налице дори да не сте вие самите на линия – а това е важен елемент при изграждане на бранд и бранд комуникации. Другият важен момент е, че

бизнесът ви спира да бъде зависим от вас.

Бизнесът ви си има совите нужди точно както и вие. И ако се погрижите неговите да са удовлетворени на ежедневна основа (чрез автоматизиране и/или делегиране), ще можете да помислите за себе си. Не говорим за 6 месеца на самотен остров, макар че с повече работа и това е възможно! Тук обсъждаме да започнете с малки стъпки – първо да си тръгвате с час по-рано от срещи, да имате един дълъг уикенд всеки месец и такива дребни, житейски радости – онези, заради които стартирахте същия този бизнес преди време.

Превенция на стрес и бърнаут

Pixabay

Pixabay

Колкото и да обичате бизнеса си, емоционалното пренасищане и прекомерният стрес са фактори, които водят до хронична умора, стрес и напрежение.

Една от първите ми задачи с всеки предприемач е да създам програма за дългосрочна превенция на стрес и бърнаут като заложа в бизнес модела важна субстанция:

Време за мен.

И най-вече  – финансов фонд “и аз съм човек”. Клиентите ми с учудване установяват, че колкото и да са претоварени, при добро планиране, винаги успяват да намерят време-пари за себе си. Най-важното е, че разбират кой е незаменимият невъзобновим ресурс за успеха на собствения им бизнес – самите те.

качеството на живот е субективно възприятие, но има някои лесни за проследяване показатели – колко време и пари мога да си позволя още днес да отделя за себе си – и не само за належащите си нужи, но и за капризите си. Има и друга страна на медала – предприемачи, които зариват бизнеса си, забравяйки неговите нужди и не-инвестирайки в него, а в себе си.

План Б

Колкото и успешни да чувстваме, че сме, добре е да си напомняме една стара поговорка: “Няма да е все така”. Тази мисъл не следва да ни пречи да се радваме на своите малки и големи успехи. Тя ни предпазва от това да нямаме резервен план.

Всяка реализирана цел очакваме да промени бизнеса, в частност и живота ни, по определен начин. Но ако не я реализираме? Каква е стратегията ни за изход? Тук не говорим за “провал”, а за факта, че не можем да контролираме всичко и всички, от които зависи реализацията на целта. Да, можем да се опитаме да бъдем “късметлии“, но никой не е късметлия винаги.

Pixabay

Pixabay

Да имаме план Б не значи, че сме черногледи и песимистични. Понякога стратегията да нямаш спасителен план е печеливша, понякога – не. Какъв е вашият случай? Ако имате план Б – заделете си авариен резерв от ресурси за него и действате с кураж.

Диверсификация на услугите

Предлагането на повече от един вид услуга/продукт има две важни следствия:

  1. Осигурява диверсификация на приходите в бизнеса – пазарът е динамичен и изменчив и е добре да имате няколко водещи продукта, с които да сте здраво стъпили в нишата си. Противно на логиката, че “колкото повече – толкова по-добре”, препоръчвам фокусирането върху 2-3 дейности/продукта в един момент. Нали помните, ресурсите от време-пари са ограничени. А ако разполагате с достатъчно ресурс -помислете за делегиране и по-голямо разнообразие – тогава ви трябва екип и някой, който да управлява цялата система ;
  2. Осигурява възможност за личностно развитие и израстване – добавянето на нови продукти изисква усвояването на нови знание и умения. Това ще ви помага да се справяте със стреса и умората, но и скуката и монотоността, които с времето неминуемо настъпват.

Учене и себеразвитие

Настойчиво промотирам ученето като начин на живот и житейска философия. Това предпазва личността от емоционално и психическо “изхабяване”., както и от професионално прегаряне (т.нар.”бърнаут“). На никого не е чуждо усещането, че вече не ти се прави онова, в което до скоро си горял.

Да откриваме непрекъснато нови неща, които ни радват и вълнуват, е като да си вливаме свежи положителни емоции в дългосрочен план. Всяко ново умение, знание или хоби внася в живота ни ниво преживявания, хора и радости – независимо дали говорим за бизнес или за личен живот.

Качественият бизнес модел осигурява качествен живот

Вярно е, че първите 1-3-5 г. -зависи от бизнеса – в живота на всеки предприемач, внасят турболентни преживявания, много стрес, умора и обезсърчаване. Липсват пари, умения, ноу-хау, инструменти за управление. Загубваме мотивация, акумулираме загуба на смисъл. Няма как да ви обещая, че ще имате “летящ старт” – дори да вложите много от себе си – и всеки, който ви го обещава, е просто аматьор в бранша.

Като бизнес психолог обаче мога да утвърдя, че колкото по-закалена е психиката на човек, толкова по-уравновесено възприема начина наживот, наречен “собствен бизнес” и не пренася негативните емоции от трудностите в личните си отношения у дома.

Колкото по-устойчиви сте психически, толкова по-добре ще се справяте с трудностите.

Моята цел е да имате качествен бизнес модел, чрез който да намалите преживяването на негативни емоции. Концепцията за “бизнес модел” предполага рутина, автоматизиране на процесите така, че денят ви да е предвидим в голяма степен. Да знаете кое как става и да имате широк инструментариум за справяне с проблеми.

Инвестирайте разумно и уверено време-пари, за да имате повече време да се развивате. Успешният бизнес е този, който ви позволява да развивате своите таланти и да разгърнете своя потенциал. А това за мен е предпоставка за качествен живот. Прочете повече по темата за качествения живот в статията “Качеството на живот и мита за богатството”.

Какво ви е необходимо, за да бъдете свободни и независими още днес?

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like