Емоционална пластичност

Можем ли да бъдем щастливи на автопилот?

Pixabay.com

Живеем в забързано време, в невротично общество. Забравили сме, че може да бъде и иначе, че е друго предназначението ни. Интелектът, който ни кара да търсим отвъд очевидното, сега е уморен и блокирал под напора на битовизми. Сякаш дните ни отлитат измежду пръстите, а ние сме безсилни да ги спрем и изживеем отново, както искаме.

Някои от нас преминават през живота си схематично и примиренчески, без усилия за промяна. Други се спускт по бързеите без да имат възможност да обърнат взор встрани и летят стремглаво, но в коловози, които рано или късно отесняват. И общото между всички ни е, че се движим на автопилот.

Pixabay.com

Pixabay.com

Мислите си, че това не се отнася за вас, че вие вземате решенията за живота си напълно осъзнато и сами правите изборите си. А това съвсем не е така и всички “страдаме” от същия синдром – автоматично живеене.

Харесали сте веднъж даден продукт, смятате, че ви удовлетворява, набързо го търсите и грабвате, не мислите. Ходите на определени места, ядете конкретна храна според убежденията си, спортувате или не отново спрямо възгледите си.

Движите се механично от задача в задача, от ден в ден и отбелязвате отминаването на седмиците спрямо календара. Разнообразявате се със събития, срещи и вещи. Отново на автопилот. А най-евтиното и достъпното удоволствие си остава храната. Храним се допаминово, на принципа “какво ми се яде” и не толкова – “от какво имам нужда”.

Водим се от желания, а не от осмислени потребности.

И така, животът ви отминава в преследване на онова, което искате. И рядко в търсене на онова, от което имате нужда наистина. Повратната точка в това ежедневие се явява малката натрапливост, на прага на съзнанието ви, на върха на езика ви – мисълта.

Някои от нас са способни да подреждат и организират задачите си, други са хаотични и разпилени, и като цяло това как систематизираме живота си има малко отношение към най-същественото питане:

Какво, кого и защо допускаме в живота си?

Pixabay.com

Pixabay.com

Хората, които работят с мен, знаят, че в системата на личния бизнес тренинг основополагащ е въпросът КАК, защото той дава инструментариум и операционализира, създава процеси и процедури и води до резултатност.

Днес ще си поговорим за това “КАКВО” се случва в нас или около нас, тъй като “КАКВО” дава същността ни, определя ни и  “програмира” автопилота. От начуна гледна точка, ако фокусът ви е върху аспектите на деня, които биха ви наранили и от които се пазите, най-вероятно ще се чувствате често заплашени и наранени, ще виждате основно заплахи за личността и емоциите си.

Гардът на Аз-а 

“Автопилотът” има Его-защитна функция – пази интегритета на личността, селектира онази информация, която сте задали предварително, че е значима за оцеляването ви. Мозъкът ви “знае” кое ви вреди и кое помага. Малко като принципа “мама знае най-добре”. Всички сме наясно, че това е вярно до някъде само, че дори и децата са способни да вземат най-добрите решения за себе си сами, ако им дадем шанс.

Изживяването на напълно осмислен ден е много неприятна и затормозяваща съзнанието задача и мозъкът ни добре го знае. Да правим съзнателен избор за всеки малък детайл е изтощително и нямаме ресурси да компенсираме подобни енергийни разходи. По тази причина мозъкът ни с течение на времето се е научил да решава сам определен тип задачи по матрица.

Pexels.com

Pexels.com

Обективно всички неща, които сте видели, опитали и докоснали, за които сте приели, че са добри за вас, остават закодирани в съзнанието ви като матрица за удовлетворяване на потребност.

Когато възникне обективна потребност, мозъкът ви взима решение кое е най-доброто за вас и ви изпраща картина и сигнал. Резултатът е “искам” и моментален драйв да удовлетворим желанието си.

Придвижваме се през деня между непрекъснато изскачащи една след друга потребности от всякакъв порядък (физиологични, психични, емоционални, социални), за малка част от които имаме активна роля за удовлетворяването ѝ.

Програмирате ли своя автопилот или ползвате авто-настройките

Фокусът ни е основно КАК да си задоволим желанието и значително по-малко с КАКВО. Много хора преминават през целия си живот, изпитвайки абсолютна удовлетвореност от решенията, които са взели. Има и такива, които частично променят “матрицата” си и изменят стила си на живот на етапи, скообразно.

Съществуват и такива, които подчиняват голяма част от действията си на осмислено и осъзнато живеене – преценяват себе си като единна система и се интересуват кога и КАКВО им е нужно в краткосрочен и дългосрочен план. КАК се превръща в логичното следствие, в стъпка номер 2.

Първата крачка е да се променим. И разбираме, че имаме нужда от промяна в момента, в който осъзнаем, че имаме тази потребност. Да водиш осъзнат живот е уморително, усещането за множество грешки и недобри решения е реално следствие от опита ни да си съставим нов начин, по който оценяваме дните и себе си.

Pixabay.com

Pixabay.com

ЗАЩО е нужно да мислите за своя автопилот

Мозъкът ви ви разглежда като биологична единица, като единствената му задача е да оцелеете в добро състояние. Той мери състоянията ни “обективно” със своите си критерии за успех: чрез нивата на хормоните ни за щастие, гняв, покой и тъга и сигналите за моментното състояние.

Ако сте тъжни и гладни (и двете са дефицитни състояния), ще ви кара да правите и ядете онези неща, от които ще се почувствате по- добре. А ако състоянията (глад и тъга) съвпадат, мозъкът ви ще ви кара да ядете храни, чрез които да отделяте екстра хормони на щастие – като шоколад например. Знаете ли когато се храните защо се храните? Гладни ли сте? За емоции и обич?

Вие можете да промените критериите, по които вашият мозък ви помага да живеете, като си дадете другата настройка, другата гледна точка. И в Juls’ Psychology има толкова много статии, към днешна дата над 120!, посветени на това КАК да функционирате добре, но вече осъзнато. Аз самата като личен консултант и психолог отделям огромно внимание на това какво води поведението на човека срещу мен в този момент – емоция, убеждение, страх, минал опит, нензнание и т.н.

КАКВО е различното на осъзнатото живеене?

  • Разглеждате себе си като система;
  • Сами си поставяте приоритетите;
  • Сами преценявате днес и сега кое е по-важното;
  • Прилагате го на всеки етап, за всяка ситуация;
  • Приемате за еднакво важни и значими всички аспекти на живота си;
  • Не омаловажавате състоянията си;
  • Не подценявате телата си и силата им да ви влияят;
  • Подреждате дните си и се наслаждавате на изборите си.
Pixabay.com

Pixabay.com

Аз съм щастлив/а на автопилот

Как да разберете, че сте на автопилот? Ако сте дочели статията дотук вероятно вече знаете, че го проявявате. Автопилотът е важен инструмент, за да няма сензорно претоварване. Не е идеята да го “изключим”, отстраним или да намалим влиянието му в живота си.

Задачата ни е да го накараме да ни служи, да го “програмираме” и да го оставим да си свърши своята работа, но вече по най-добрия за нас начин. Кое включва автопилотните матрици? Собствените ни разбирания, мисли, убеждения, личен минал, позитивен и негативен опит, собствените ни мечти и копнежи, но и ситуации, хора и факти от средата – а върху тях съвсем нямаме контрол.

Нашият мозък работи в посока удовлетворяване на нуждите ни, но по отношение на обективните потребности от нисш порядък, и не потребности от по-висш порядък. Това означава, че винаги ще сте стреми да удовлетворява нуждите ви, пренебрегвайки желанията ви.

Искате да водите здравословен живот, но пак посягате към парчето сладка торта. Причината?

Най-лесно е да си кажете, че нямате воля като другите и да заживеете примиренчески. Защото е “твърде трудно и вие така не можете?

Добър анализ обаче от експерт може да ви помогне да разберете, че проблемите не са във волята ви, а в качеството на последното ви хранене например. Ако то не е удовлетворило всички потребности, ако не ви е достигнал сън, ако сте стресирани, мозъкът ви решава, че има голяма криза и НАИСТИНА тортата е спасението – дава едновременно бърза и лесна за използване веднага енергия, допаминово удоволствие и време за отдих. Похапвайки си мислите, че е страхотно и че имате нужда точно от това в момента.

Реално тази торта всъщност е добро решение, но заради вашите предходни грешки и мозъкът ви е се опитва да ги компенсира едновременно и наведнъж – това му е работата като вицепрезидент.

Pixabay.com

Pixabay.com

Можете да бъдете щастливи и на автопилот, едното няма нищо общо с другото.

Ако програмата ви е “щастие” и изясните какво вас прави щастливи, вие вече си имате перфектния мениджър, който да ви води и напътства.

На вас ще останат другите смислени неща – да спирате, да съзерцавате, да слушате музика, безмерна радост, споделеност, дълбочина на отношенията. Защото това ще ви се прави, така ще се чувствате щастливи.

Щастието сте вие.

Е, какъв е курсът на вашият автопилот? Кой ръководи изборите ви? Прочетете повече за Индивидуалното консултиране ето тук.

Всеки внася в бизнеса си нещо, в което вярва силно. Аз вярвам в хората, в доборо в тях, в свръх способността да надскачаш страха си самомнението си. Инвеститор във в човешки потенциал и бизнес възможности.

Вярвам, че сме способни да променяме себе си и реалността си

Избрала съм да служа на науката, като наблюдавам какво се случва и анализирам. На база анализите си извеждам идеализирани форми на поведение, създавам норми от ново поколение за управление на микро и малък бизнес. В света на фриланс номадите и дистанционните услуги, концепцията за бизнес е пластична, а класическите форми на мениджмънт и лидерство – отживелица.

Pixabay.com

Pixabay.com

Учените като мен създават новата реалност, тъй като връщаме знанието на полето на пазара и то не остава скрито някъде в “прашасали” сборници по библиотеките. Блогът Juls’ Psychology е точно такъ хъб на познание, ноу-хау и експерти. Отделяйте време, за да четете по 1 статия на ден.

Всяка статия е своеобразен мини-тренинг, с конкретна цел и измерим очакван краен резултат, отговор на въпроса “как да..” в различен контекст. Самата аз оставам винаги на разположение за въпроси и питания.

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме къде да се родим, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки, осъзнато.

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални състояние и неспособност за самоконтрол, консултирайте със специалист.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You Might Also Like