Майндфулнес и вътрешен баланс

Личните ми 5 ключови умения за постигане на вътрешен баланс

Болестта на съвремието е неспособността да се справяме с твърде многото стимули от средата – състояние, което простичко обобщаваме с думата “стрес“. Колкото по-забързан става животът на запад, толкова по-ожесточено се опитваме да го забавим. И като че ли все по-често не намираме мечтаните глътка въздух и покой, които са ни така нужни.

В условията на създаване и развитие на собствен бизнес хората са особено изложени на високи нива стрес. Овладяването на вътрешните състояния е особено трудна задача, тъй като се основава на субективизъм. Осъзнаването на себе си, средата, случващото се понякога не се случват адекватно. В тази статия ще поговорим именно как да осъзнавате реалността си, което ще повиши уменията ви за справяне със стрес.

Pixabay

Pixabay

Едно бързо проучване на популярната литература в Интернет показа, че почти всяка статия, посветена на борбата със стреса, описва техники за релаксация, включващи медитация, йога, дихателни практики, контрол над емоционалното и мисловно състояние, лека гимнастика, масажи и  прочие варианти.

Може би просто всеки от нас следва да избере микс от нещата, които му помагат да си влезе в кожата и да намери мир.

Като личен бизнес треньор често се сблъсквам със стреса, който преживяват хората, управляващи и развиващи частен бизнес. За съжаление няма кратък и лесен отговор на въпроса: “Как да си почина, с какво да се разтоваря?“. И най-вече:

„Как да намеря време за себе си?“

Всички ние сме толкова различни, имаме сложно устроена личност и индивидуален темперамент. Вълнуваме се от най-разнообразни неща и за всеки идеята за отмора се свързва с нещо различно.

Освен това нивата на стрес, отговорност, неопределеност и несигурност, които преживяват моите клиенти, надвишават значително тези на служителите от по-ниски нива, занимаващи се предимно с изпълнение на поставените задачи.

От друга страна, липсата на свобода у служителите, непрекъснатият натиск за резултат и нездравословната работна атмосфера са сред основните причини с мен да се свързват и хора на не-управленски позиции.

Най-често всеки от нас знае какво обича да прави и как иска да релаксира, но в повечето случаи оценяваме, че не ни достига време именно за тези събития в ежедневието ни. Сякаш те са по-маловажни и незначими.

Връзката между вътрешния свят и околната среда

Pixabay

Pixabay

В ролята си на Личен бизнес треньор обикновено се стремя да заложа в индивидуалния план за развитие стратегии, които да променят нагласата на моите клиенти. Работим с концепцията, че вътрешният баланс не е даденост, а се постига със също толкова време и усилия, колкото всеки друг успех в живота ни.

Като част от индивидуалния тренинг винаги включвам и модул, чиято цел е да осигури на клиента ми свободно време, което да прекара по начин, който ще го презареди. Ключовото тук е, че процесът на осъзнаване включва две значими нива:

Първо, осъзнаваме, че е нужно да усвоим умения за релаксация, за освобождаване на съзнанието, за възприятие на вътрешния свят. Второ, осъзнаваме, че е нужно да включим мисъл, а не само емоция при оценка на състоянията си.

Ако се чувствате зле, то най-вероятно обективно сте нарушили баланса в себе си.

Хората се плашат от чувствата си, защото не успяват да ги поставят под волеви контрол Колкото по-уморени сте, толкова по-малко субективно се справяте с поставяне на ред във вътрешния хаос.

Справянето със стреса е огромен житейски успех

Нерядко хората подценяват значението на способността да се справят сами, без чужда помощ. Работата с терапевти е форма на дисфункция, интервенция, която възниква когато сме изтървали нещата и стресът руши и нас, и живота ни.

От друга страна, моята роля е да оказвам превенция, помагайки на личността да усвои комплекс от физически, ментални и емоционални инструменти за осъзнаване и оценка на ситуациите. Не просто уча да се справяте със стреса, а какда го възприемате и оценявате.

Pixabay

Pixabay

На практика след време факторът “справям се” отпада, не ви се налага да се борите с нищо. Стресът спира да е пречка, а емоциите и умората – схронични състояния. Те ви служат просто като надеждна физиологична аларма, че трябва рязко да смените посоката си на мисъл и действие.

Умения за субективено възприет самоконтрол

В никакъв случай не мога да се съглася, че описаният ъук подход е приложим за всяка личност. Работи доказано ефективно за хората, които вярват, че сами определят живота си, че имат контрол над съдбата и себе си.

Ако във вашата система има включена външна сила, то за вас също има ефективна стратегия – просто “делегирате” справянето си отчасти и на нея чрез молитва, мантра, благодарствен апел. Има път за всеки и щом даден път съществува, значи е в отговор на нечия нужда.

По-рационалните и фокусираните върху себе си индивиди по-труднос е справят с идеята, че животът, късметът, съдбата или Бог им влияят. Те имат нужда да знаят, че правят нещо, вместо да чакат някой друг да ги спаси. Понякога те са и по-трудните за овладяване в емоцонален план клиенти.

Моите 5 ключови умения за постигане на вътрешен баланс

Вътрешният баланс е сложна система, но истината е, че ако всичко е наред, няма да усещате нищо конретно, а дифузен покой и положително настроение. Никакви крайни емоционални състояния, без черни мисли.

Покой на телесно, емоционално и психическо ниво.

Pixabay

Pixabay

Споделям с вас основните умения и правила, които позлвам както за себе си, така и за своите клиенти. Надявам се да ви помогнат и на вас в личното ви търсене на баланс. За тази цел е необходимо да се отработят различни качества, основаващи се на тези 5 базови умения:

  1. Поставяне на цел

С моя помощ обикновено клиентите ми откриват, че независимо колко са натоварени, винаги има начин да си вземат своето и да се насладят на собствения си живот. Просто конкретизираме как ще се почива в следващите дни и седмици. Планираме почивката си със същата сериозност и отдаденост, с която планираме работния си график.

Поставете си за цел всеки ден да отделяте време за себе си.

Не е важно количеството, нито да е точно фиксирана цифра (например 15 минути), нито как точно ще го прекарате. По-важно е да осъзнавате, че и днес сте си подарили време за себе си – за книга, спорт, филм, за музика, тишина, съзерцания, смях, разговор.

  1. Управление на времето

Денят има 24 часа и всеки сам решава как да ги оползотвори. И все пак с удивление ще откриете, че формулата, по която работя със своите клиенти, всъщност работи:

1/3 работа : 1/3 сън : 1/3 време за мен и моето семейство

Запомнете: Не можете да сте продуктивни в работата и отношенията си ако непрекъснато се чувствате недоспали.

Нито можете да се зарадвате на така чаканата почивка, ако сте свръхпретоварени и посивели от умора, гняв и разочарование.

Pixabay

Pixabay

Не би било реалистично да ви кажа, че изведнъж ще спрете да се натоварват – за съжаление това не винаги зависи от вас. Мога обаче да ви обещая, че с повече търпение и усилие на волята си ще успеете да превключвате на режим “семейство и отмора”, което значително ще намалява стреса ви.

В крайна сметка, както казах по-горе, вътрешният баланс не е статично, а динамично състояние. И ако държите да изпитвате по-дълго това усещане, то ще се наложи да бъдете гъвкави, упорити и да го поддържате.

Научете се да разпределяте правилно задачите си.

  1. Приоритизиране и планиране 

Понякога се плаша колко невротизирано и неспокойно общество сме, как всичко е „спешно“ и „веднага“ и колко малко сили ни остават чисто емоционално и психически, за да се наслаждаваме на радостите около себе си.

Научете се кои задачи са наистина важни и какво значи СПЕШНО. Научете се да цените времето си, силите си, емоциите и мислите, които посвещавате на задачите си. Пазете чувствата си за смислените неща, а останалите изпълнявайте с възможно най-хладна мисъл. Успокойте се! Има неща, за които просто не си струва да драматизираме и да ги преживяваме. И ако научите този урок, то

Светът ви ще стане по-спокоен и красив!

Pixabay

Pixabay

  1. Разнообразие 

Идеята на тази стъпка е да ви предпази от стрес и разочарование, че не можете да направите нещо любимо в конкретен момент поради някаква причина.

Научете се да четете (ако обичате), докато пътувате например, ако вечер у дома не ви остават време и сили. Или слушайте любимата си музика, комбинирано с упражненията за дишане, които толкова харесвате, 5 минути на пейка в парка.

Опитвайте се да си съставите списък на възможно най-много неща, които ви радват и ви помагат да релаксирате

Винаги има начин да останете насаме със себе си!

  1. Компромис 

Най-важното е да сте гъвкави и да преценявате кое от любимите си неща можете да направите в конкретния момент и да му се отдадете с цялото си съзнание. И още по-важното – ако случайно не успеете с това занимание по някаква причина –  не се гневете, изберете си друго от личния ви списък. Успокойте се!

Свикнете, че не всичко става винаги така, както го искаме или планираме.

Единственото, с което не можете и не би следвало да правите компромис – това е самата ви потребност от покой и баланс между стресирания, забързан живот и умореното си същество!

Наслаждавайте се на живота си, той си е лично ваш!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like