Майндфулнес и вътрешен баланс

Съществува ли баланс между работа и личен живот и как да го постигнем? – Част I

Pixabay

Работа или личен живот – кое надделява и можем ли да балансираме между тях?

Това е въпросът, който вълнува всички активно работещи хора. С особена тежест засяга онези, които се борят да създадат и управляват собствен бизнес.

За разлика от обикновения работещ човек с фиксирани задачи и работен график, при бизнес личностите, които сами развиват идеите си, няма такова нещо като „работно време“.

Стартирането на нов бизнес първоначално внася хаос в битието ни. Това е качествено нов начин на живот, нов поглед върху това какво значи за мен „Да бъда“.

Pixabay

Pixabay

Променя нашите навици, начин на мислене, на преживяване на емоции и стрес. Предначертава пътя, по който ще вървим, но ни кара да изпитваме и много несигурност.

Всеки стартъп поглъща цялата ни същност и цялото ни време, енергия и ресурси. Често си задаваме въпроса дали работата не надделява във всекидневието ни и дали не изземва цялото ни внимание.

  1. Работата е целият ми живот

С такава страст сме се отдали на работата си, правим това, което винаги сме искали. И в крайна сметка, макар понякога да е изтощително, бизнесът ни е и наше хоби. Често дори най-близките ни хора са част от бизнеса. Разговори за проекти и идеи се водят по време на почивка, кино или барбекю с приятелите. Нерядко цялото семейство е ангажирано в самия бизнес, така че разговорите присъстват и по време на вечеря.

  1. Задачи много, а съм само аз

Колкото по-малък е бизнесът, толкова повече задачи има за разрешаване в рамките на деня и често – на раменете на един-двама души. Това си е истинска провокация за силата и издръжливостта на човешкия дух и не е никак лесно да успяваме винаги и навсякъде.

Pixabay

Pixabay

Списъците сякаш са безкрайни – от операционализация на идеята, през управление на разходи и ресурси, до обслужване на клиенти. И не на последно място – изпълнение на продукт или услуга. Определено няма време за мързел, страх или неувереност!

  1. Не срещам разбиране около себе си

Големите мечти плашат околните, а когато вие сте носител на такава голяма идея е много вероятно да се сблъскате с неразбиране и отчуждаване от страна на близките си.

Често новият начин на живот води след себе си и много нови хора, приятелства спрямо интересите. Но и залез на дългогодишни познанства с обични други, които не успяват да ви подкрепят и разберат така, както имате нужда.

За съжаление повечето ми клиенти споделят, че част от радостта им, вследствие на успехите, бива помрачена именно от този прелом.

Pixabay

Pixabay

Никой не допуска, че стигайки върха, ще се почувства сам или онези, с които би желал да бъде, може и да не са там.

Това само по себе си може да доведе до социална изолация, която с времето да се интерпретира като липса на личен живот.

Чия е потребността от баланс в живота ви?

Балансът не е статично състояние, нито е дял от денонощието. Има определена формула, по която се стремим да работим с клиентите ми за постигане на известен баланс в рамките на деня и седмицата.

За мен обаче балансът – това е вътрешното усещане на човек, че има място за всичко в живота си, че не му липсва нищо и че живее пълноценно!

В този смисъл често не става дума за обективната потребност от подобен баланс, поне не и за човека, който се е посветил на новото в живота си. По-често става дума за трудна адаптация от страна на близката семейна и приятелска среда. Страданието и усещането за несправяне идва отвън и по-рядко от самия човек.

Прекарайте известно време в компанията на човек, който се занимава с управление на бизнес и ще се впечатлите от качествата и уменията, които е развил, от радостта и удоволствието, които изпитва от себе си и резултатите си и насладата, с която живее живота, който винаги е искал.

Да бъда част от пътя на подобен човек е като да надникна в нечия тайна градина.

Изглеждат нечовешки усилията и напълно разбирам ширналото се схващане, че това с частния бизнес не е за всеки. И сигурно е така, но пък онези, които се захващат, бързо разбират, че трябва да се учат с готовност и желание.

Pixabay

Pixabay

Как да постигнем баланс между работата си и личния си живот?

На първо място – поговорете с близките си затова какво означава за вас промяната в живота ви. Бъдете сигурни, че с времето те ще успеят да ви подкрепят по начин, по който имате нужда.

Стъпка 1: Отдайте се на бизнес идеята си, разработете я и вложете целия си хъс и страст. Тя ще погълне цялото ви същество, мислите и съня ви. Ще ходите и живеете с онова, което създавате.

Не се чувствайте зле, че в момента други аспекти от всекидневието ви остават на заден план ако онова, което правите, ви прави истински щастливи.

Ще дойде време, в което ще се завърнете към тях.

Стъпка 2: Наслаждавайте се на новите хора в живота ви, които ви разбират, възхищават ви се и ви подкрепят. Оставете зад себе си онези, които не могат да ви следват – може би след време нещата ще се променят.

Не е важно колко време отделяте за занимания и хора, извън работата си, а качеството на отношенията ви и какво те означават за вас и другите.

Ще се удивите колко много хора нямат такава дилема „работа или личен живот“, защото двете неща са взаимосвързани, неделими цялости от същността и деня им.

Pixabay

Pixabay

Стъпка 3: Успокойте се и живейте живота си 🙂

За мен като личен бизнес треньор това е изключително работещ и успешен модел, особено подходящ за мениджъри от високи нива, фрилансъри, предприемачи и инвеститори.

Балансът е онова състояние, при което чувстваме животът си смислен и пълноценен и възприеме себе си като успешни и щастливи.

Запознайте се с гледната точка относно баланса „личен живот – работа“ на няколко основателя на собствен бизнес в сайта на Entrepreneur.com и намерете своето кредо, което да следвате. Статията Does Work-Life Balance Exist? See What These 12 Founders Think е откровена и може да отговори на някои въпроси, които дори още не сте си задали.

Ако и вие се стремите към нов поглед върху живота и бизнеса си – свържете се с мен!

Каква е вашата за баланс между работа и личен живот? Споделете във Фейсбук!

Следва продължение… 

Ваша,

[wysija_form id=”1″]

 

 

You Might Also Like