Майндфулнес и вътрешен баланс

Петте принципа на качествения живот – II

Pexels

Чувстваме ли се удовлетворени от живота, който имаме днес? Какво искаме да ни се случи утре? Знаем ли какво искаме изобщо? В първата част на статията разгледах 3 от 5-те принципа, които могат да ви помогнат да бъдете по-щастливи от живота си. Тук ще разгледам останалите 2 и се надявам, че прилагането им ще донесе промяна и във вашия свят. Разгледайте първата част  на статията ето тук

Темата на цикъла от статии е за очакванията и тяхната роля за умението да бъдем минималисти. Да бъдем минималисти означава да контролираме очакванията си, докато следваме следните 5 принципа, във всяка сфера на живота си:

 • да бъдат удовлетворени базовите ни потребности;
 • да приемаме, че понякога “по-малко” всъщност значи повече;
 • да се научим да удовлетворяваме своите реални потребности;
 • да очакваме по-малко от “утре” и да оценяваме повече своето “днес”;
 • да се научим да изискваме качество, а не количество;
Pexels

Pexels

Първата част на статията можете да прочетете тук.

Очакване на по-малко от своето “утре” и оценяване повече на своето “днес”;

Всички вярваме, че нашето “утре” е по-добро, по-позитивно и крие в себе си щастието ни. Толкова сме вперили поглед там, че забравяме, че съществуваме и днес. Очаквайки и изисквайки повече, днешният ден ни се струва по-беден, по-неудовлетворителен и компромисен. Защото очакванията ни са за повече.

Вярвам, че има трудни и тъжни дни. И такива, в които всичко ни спори и ни кара да се радваме на живота. Дни, в които учим ценни уроци и такива, които спират дъха ни. Във всеки случай те са ни нужни, всичките, за да израстваме като личности и да се развиваме като човешки същества.

Живеем на автопилот през по-голяма чат от деня си, не осъзнаваме кога какво правим, с кого сме и как преживяваме миговете от деня си. Отделяйки повече време на настоящето ще се чувстваме много по-доволни и удилветворени. Някои усилия берат плодовете си там, в “утре”-то. Но за някои неща наградата идва веднага.

Pexels

Pexels

Като например да помогнем на някого в нужда, да поговорим със скъп човек, да научим дете да прави нещо или ние усвоим ново знание/умение. Колкото повече се радваме на малките неща днес, толкова по-щастливи ще бъдем утре.

Не очаквайте бъдещето да ви донесе всичко, което искате.

Това няма да се случи. Вижте какви ви носи днешният ден и бъдете благодарни.

Да се научим да изискваме качество, а не количество

Това, че имаме “много” никога не е гаранция, че е качествено. “Качествено” в случая означава: “способно да удовлетвори реалната ни потребност”. Когато качеството се превърне в мерната единица на човек, очаквания се променят.

Във всички случаи удовлетворяването на коя да е потребност изисква усилия. Полагайки усилия имаме очаквания към крайния резултат.

И сме свикнали да мислим, че “многото” значи “качество”.

Pexels

Pexels

Ако залагаме като критерии за успех да имаме “много”, то липсата на “много” (клиенти, последователи, “лайкове”…) автоматично ще значи провал.

Как ще се промени животът и бизнесът ви ако започнете да залагате критериите си за успех контекстуално? В кои ситуации “малко” е синоним на качество? Влагайте усилията си за качествени резултати и нека критерият “много” си остане за моментите, в които количеството наистина има значение.

Как да регулираме очакванията си, за да имаме качествен живот?

Старайте се да има баланс между очакванията и възможностите ви.

 • Когато възможностите ни са по-големи от очакванията, то със сигурност нараства вероятността да имаме успех. Но това не поставя никакви предизвикателства пред нас и ограбва възможността да се развиваме.
 • Когато възможностите ни са по-малки от очакванията, вероятно ще постигнем по-трудно успех. Или поне със сигурност ще трябва да инвестираме повече усилия и време-пари.

Баланс в една система наблюдаваме, когато постигнем известно равновесие и за мен най-печелившата стратегия е тази:

Pexels

Pexels

Инвестираме в повишаване на възможностите си и намаляваме очакванията си.

С времето ще усетим за кои неща си струва да имаме очаквания и за кои не, както и кога да инвестираме и кога дадена възможност не си струва усилията. Качественият живот в някаква степен изисква да се опитвате да търсите баланса и да бъдете адаптивни.

В течение на времето винаги ще се променя балансът на очакванията и възможностите ни. Когато сме на 20 имаме повече очаквания и по-малко възможности, докато в ранните 30 инвестираме повече във възможности и минимализираме очакванията си.

Да бъдеш минималист изисква щедрост на съзнанието и вяра в себе си и своето по-добро “утре”. Означава да взимаш всичко, което “днес” ти предлага – на фона на бъдещето това наистина е малка част от очакваното. Но е реално, защото съществува още днес.

В Juls’ Psychology Business Club във Фейсбук заформихме дискусия какво наричаме “качествен живот“. В нея се включиха много хора от различни области и се обединиха около няколко крайъгълни камъка, за които вярваме, че правят живота ни по-добър:

 • да можеш да трупаш нови знания и нови преживявания;
 • свобода и независимост;
 • да даваш на другите – любов, време, грижа;
 • да правиш това, което обичаш;
 • да живееш в хармония и мир със себе си;
 • да отглеждаш достойни деца;
 • да бъдеш в мир с близките си;
 • да предаваш опита си;
 • да споделяш живота си с онези, които искаш;
 • да живееш там, където искаш.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like