Майндфулнес и вътрешен баланс

Съществува ли баланс между работа и личен живот и как да го постигнем? – Част III

Pixabay

Това е третата част от поредицата статии, посветени на един от най-трудните въпроси – как да постигна баланс? Първата част на статията посветих на онези, които се борят да имат собствен бизнес. Втората част е за онези, които имат нагласата, че могат да имат всичко в живота си.

Днес ще ви представя още една гледна точка с надеждата да ви помогна да разберете по-добре себе си  и своя живот:

Не мога да постигна баланс и да имам всичко

Всички сме чували от родители си израза „Не можеш да имаш всичко в този живот“ и признак за съзряване е когато започнем да избираме внимателно пътя си.

Pixabay

Pixabay

С този възглед е свързан и един модел, който в оригинал се нарича The Four Burners Theory или Теория за четирите котлона.

James Clear публикува интересна статия  по въпроса, можете да я прочетете в  блога му

За първи път теорията за четирите котлона се появява на страниците на The New Yorker през 2009 г. Авторът е David Sedaris, а оригиналното заглавие – LAUGH, KOOKABURRA. 

Според тази теория вашият живот представлява печка с четири котлона, като всеки котлон представлява определена сфера от него като следва:

  • Семейство
  • Приятели
  • Здраве
  • Работа

Основната теза е :

за да бъдете успешни трябва да спрете единия котлон, а за да бъдете наистина успешни – трябва да спрете два котлона“.

Pixabay

Pixabay

Като цяло намирам, че повече хора са склонни да приемат този начин на живот по-лесно, отколкото да планират, организират и приоритизират ежедневието си.

Възможно е обаче дори самата мисъл, че трябва да се лишите от каквото и да е, да ви потиска и кара да чувствате, че вече сте загубили нещо ценно.

От друга страна, от малки научаваме, че не можем да имаме всичко, нали?

Интересното в статията на James Clear в случая е, че той предлага три възможни решения във връзка с котлоните.

 Опция 1: Изнесете котлоните

Тук се има предвид да делегирате част от задълженията и задачите си в  някоя от сферите, в които не се справяте, на други хора или да намерите други начини, по които да удовлетворите потребностите.

Примери за това са да купувате готова храна, вместо да готвите, да си наемете детегледачка, да си наемете офис асистент.

Идеята е да поддържате „котлона“ запален в онази сфера, в която искате да инвестирате най-малко. Посочените примери са познати на всички ни и добре знаем от какво се лишаваме и какво печелим в този момент, поверявайки на друг задачите си.

Pixabay

Pixabay

Въпросът, който той задава, е дали цената на това да поддържате котлона си струва, дали е смислен начинът, по който го постигаме?

Опция 2: Прегърнeте ограниченията

Излишно е да казвам колко фрустриращо и потискащо може да бъде да наблюдаваш всички пропуснати възможности и шансове за развитие на потенциала си.

Отново на помощ ни идва промяната на фокуса и разглеждане на проблема от друг ъгъл. Идеята тук е буквално да прегърнем ограниченията си, да ги интернализираме и в рамките на същите тези ограничения да бъдем успешни.

Подобна нагласа ни кара да се фокусираме върху положителната страна на нещата, като обикновено си казваме :“Е, нищо де, поне…“.

И изведнъж това „поне“ се разраства до „по-добре, че така стана“.

Звучи ли ви познато?

Опция 3: Сезони на живота

В голяма степен този модел прилича на модела, който разгледах във втората част на статията, затова няма да се спирам тук отново с подробности.

Pixabay

Pixabay

Само ще отбележа, че и тук животът се разделя на аспекти, които James Clear нарича сезони (например започване на семейство или кариера). Основното схващане е, че вместо да се борите да постигнете баланс между работа и личен живот непрекъснато, можете просто да се фокусирате върху определен сезон, обръщайки по-малко внимание на други аспекти от живота си.

Съгласно този вариант всеки котлон има различна тежест в отделни моменти от живота ви. Налага се да загасите друг котлон и да намалите трети, докато фокусният ви гори с пълна сила.

След време просто премествате фокуса си върху следващия котлон в зависимост от житейската ситуация. И тук идеята не е да се откажете от мечтите си, а да изчакате подходящия момент за тях.

Можете ли да прецените колко котлона имате вие в момента, които поддържате? Има ли такива, които сте оставили да изгаснат?

Pixabay

Pixabay

Моделът за четирите котлона със сигурност ни дава важен урок –

нужно е да се научим да правим компромиси, за да бъдем щастливи.

А казват, че щастието е толкова малко, че може да се побере в ръка…

Оставям ви да обмисляте вашите котлони, докато аз нагледам своите! Пишете ми или оставете своя коментар във Фейсбук!

Динамичен ден!

 Следва продължение…

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

  • В секцията “Бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
  • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Как да…“.
  • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
  • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like