Майндфулнес и вътрешен баланс

Какво е поток на съзнанието (flow) и как да го постигнем, за да бъдем по-успешни?

Pixabay

Случва ли ви се да потънете в нещо, което обичате да правите и да се отнесете. А после да осъзнаете, че времето неусетно е отлетяло?

Чували ли сте изразите „дойде ми музата“ и „вдъхнових се“ като обяснения за добре свършена работа за кратко време?

Така чаканата „муза“ има своето научно обяснение и всъщност не е нужно да я чакате да дойде при вас – можете сами да я поканите!

Има някои професии, в които това „потънало“ състояние е просто задължително, за да се реализира успешна дейност. Пример са творческите професии, писатели, учени, изследователи, IT специалисти, преводачи и други.

Pixabay

Pixabay

За да бъдете креативни и да мислите “извън кутията” трябва да умеете да издигате съзнателните си процеси на едно по-високо ниво.

Ясно е, че способността да се фокусираме дълго над една единствена задача със сигурност ни гарантира успех в дългосрочен план, защото ни прави ефективни.

И определено всеки би искал да може волево и съзнателно да достига до това свръхпродуктивно състояние, в което нещата се подреждат пред очите ни.

В състояние на фокусиран поток на съзнанието (flow) за кратко време успяваме да свършим в пъти повече и по-качествено задачи, отколкото при нормален работен режим, наситен със страничен шум.

Потокът на съзнанието  отразява психично състояние, при което човек е напълно включен в онова, което прави. Концепцията за поток на съзнанието е разработена от Mihály Csíkszentmihályi, който предлага и практически съвети как съзнателно да влизаме в него.

В статията, посветена на вниманието, обясних, че ние можем да поддържаме мисловно определен обем от информация за единица време. Според Csíkszentmihályi тази информация е 110 бита в секунда (McGuinness; 2015) и това съвсем не е малко!

Можем да се научим волево да селектираме информация и да се концентрираме върху нея продължително време. Изключение от правилото са само физиологичните ни нужди – непроизволното внимание, присъщо на всичко животни.

Въпросът е как да впрегнем капацитета си така, че да работи за нас?

Pixabay

Pixabay

Щом веднъж усвоим техниките за фокусиране и задържане на вниманието си, то следващият етап от нашето развитие е да можем да потънем в потока на една определена информация и да игнорираме всички останали мисли и стимули от средата.

Компоненти на потока на съзнание

Съгласно основателите на подхода, изучаващ потока на съзнание, имаме 6 основни компонента:

 1. Интензивна и фокусирана концентрация върху настоящия момент;
 2. Сливане на действие и осъзнаване;
 3. Загуба на рефлективното осъзнаване на себе си;
 4. Усещане за личен контрол или посредничество над ситуация или дейност;
 5. Нарушаване на темпоралното преживяване или промяна на преживяването на времето;
 6. Преживяване на дейността като вътрешно възнаграждаване

Често изпитваме самостоятелно или няколко от тези аспекта, но според теорията

само когато всички възникнат заедно и едновременно можем да попаднем в потока на съзнанието.

Друг психолог,  Kendra Cherry (2015), допълва този лист като добавя още три компонента:

 1. Мигновена обратна връзка;
 2. Усещането, че имаме потенциала да успеем;
 3. Чувството, че сме така погълнати от преживяването, че другите потребности стават незабележими.

Как да достигнем потока на съзнанието?

Pixabay

Pixabay

Съгласно теорията трябва да са налице следните три условия, за да попаднем в потока на съзнанието:

 • Посока и структура на задачата – формулирайте ясни цели и визия за прогрес;
 • Критерии за успех – задайте си ясни критерии за успешно изпълнение на поставените цели. Незабавната обратна връзка по време на изпълнението ще ви даде отговор дали сте ефективни;
 • Увереност в себе си – намерете баланса между възприетите предизвикателства и възприетите си способности и умения. Вашата самоувереност е ключов фактор за постигането на целта и крайния успех.

Както във всеки друг аспект от живота ни, не е важно каква е действителността, а каква е възприетата от нас действителност.

Като психолог осъзнавам каква огромна разлика има между онова, което ние приемаме за истинно и вярно и онова, което може обективно да се приеме като реалност.

Целта на Личния бизнес тренинг като цяло е да промени начина, по който гледате на себе си и света си. Няма как да променя реалността ви, но чрез знанията си и опита си ви помагам да промените себе си.

Какво включва тренинг модула за поток на съзнанието?

Днес ще ви представя един модул от Личния бизнес тренинг, разработен от мен,  който е посветен на съзнателния контрол на вниманието и фокусирането като продължителен процес.

Моделът използва теоретичната рамка за седемте състояния на потока на съзнанието, предложена от Schaffer (2013).

 1. Знайте какво правите – структурирайте задачите си целенасочено, не се лутайте хаотично в търсене на решение;
 2. Знайте как да го направите – „как“ отразява всички необходими знания, умения, компетенции и ресурси, които са ви необходими;
 3. Знайте колко добре се справяте – задайте си предварителни критерии за успех и се опитайте да оценявате реалистично постигнатото;
 4. Знайте къде отивате – и в преносен, и в буквален смисъл ако има навигация. Следвайте мисията си, развивайте визията си и преследвайте целите пред себе си;
 5. Имайте високи възприети предизвикателства пред себе си – стремежът нагоре е онова, което ще ви развива и мотивира;
 6. Имайте високи възприети умения за себе си – подценяването няма да ви движи напред, по-добре да се надцените малко – високи предизвикателства, помните ли?
 7. Не се разсейвайте и останете фокусирани – с помощта на техниките за фокус на вниманието можете да се научите да се концентрирате продължително време.

Теорията за потока на съзнание е съвременна и в момента търпи своето развитие, провеждат се редица изследвания. Може да се каже или напише още много по темата и се надявам да имам занапред и тази възможност.

Засега обаче ви оставям да помислите концентрирано над това какво трябва да промените у себе си, за да подобрите способността си да се фокусирате.

Тренинг програмата за достигане на потока на съзнание дава прекрасни резултати по отношение на всички аспекти на живота – от работата, през спорта и хобитата, до личния живот.

Научете се да живеете живота си осмислено, фокусирано и пълноценно!

Възползвайте се и достигнете потока на съзнание!

Вие колко често изпадате в това прекрасно състояние, в което сте напълно погълнати и завладени от онова, което правите? Оставете своя коментар!

Ако искате повече за себе си – пишете ми!

Динамичен ден!

Ваша,

Джулс

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

   

   

   

  You Might Also Like