Предприемачеси бърнуат

Кои са най-ефективните 5 ключови умения за бизнес без предприемачески бърнаут?

Pixabay

Мислите си, че “прегарянето” (burnout) засяга онези, които работят в офис с фиксирано работно време? Помислете пак! Бизнес прегарянето засяга една десета от клиентите ми, между втората и третата година. Няма предприемач, който да не застава на ръба на изтощението поне дузина пъти преди да изкопае заровеното ковчеже.

Учудващо малко предприемачи полагат грижа за психичното си здраве.

Мотото ми “Най-важният ресурс си ти!” се роди неслучайно.

Pixabay

Pixabay

Инвестирайки във всички аспекти на начиннаието си, следва да полагате грижа и за основната мерна единица на бъдещия си успех – вас самите.

Къде е границата между стрес и прегаряне?

Немалко посветих на темите за напрежението, стреса и хроничната умора. Тук ще обобщя, че всяка промяна около нас е съпътствана от напрежение във вътрешен план. Когато прикачим и емоционално преживяване към  ситуацията, я превръщаме в стрес.

Има положителен и отрицателен стрес. Положителният ни прави динамични, адаптивни и поддържа тонуса ни. Особено ако се научим да съпътстваме ежедневието си с позитивен емоцонален отговор и рационално обмисляне.

Негативно влияещ стрес е онзи, за който се бият аларми, има много информация и препоръки и който всички доброволно неглижират. Опрадванието е, че това е вид “нормалност”, защото и околните са така.

Pixabay

Pixabay

Въпрос на личен избор е какво ще бъде качеството на вашия живот.

Като основател на собствен бизнес вие сте по-застрашени от другите хора. Крачката от ежедневен стрес до свободно падане след прегаряне е пренебрежимо малка в дългосрочен план.

С други думи, идва ден, в който просто не можете повече. Онова, в което сте инвестирали всичко, в крайна сметка ви е взело своето накуп, със задна дата. Емоционалното прегаряне при предприемачи е толкова жестоко, че често бива съпровождано от депресивни епизоди, апатия и депресия в клиничен аспект.

Как да спрем преди да е станало твърде късно?

За съжаление са малцина онези, които натискат навреме спирачките. А единици са предприемачите, които залагат в бизнес стратегията си превенция на стреса и преумората. Ако смятате, че сте стресирани твърде дълго, задайте си следните въпроси: “колко често правите избори, които облагодетелстват другите и в малка степен вас? Колко често поставяте някой или нещо над своите нужди?”.

Симптомите на бърнаут са изявени и няма как да ги пропуснете:

  • Физическо и емоционално изтощение;
  • Цинизъм и липса на привързване;
  • Чувство на неефективност и недобро изпълнение на задачите.
Pixabay

Pixabay

В каква степен усещате липса на контрол върху себе си и живота си? Влошено ли е качеството ви на живот? Дисфункционални ли сте в семейството си? Поддържате ли приятелствата си?

Ако сте отговорили уклончиво или унило на въоросите, то вероятно разбирате, че нешата излизат от контрол. Ако чувствате, че нямате желание да правите нищо, изпитвате гняв, ярост и безсилие – потърсете специалист.

Умението да трансформираме разрушителните емоции ни съхранвяа като човешки същества.

Ежедневното потискане на импулса да захвърлим всичко и да си вземем глътка въздух отцежда силите и радостта. Оставаме като празни, автоматизирани черупки, изпълнение с умора, тъга и празнота. А това неминуемо се отразява директно на бизнеса ни – вече не ни доставя радост да правим това, което обичаме.

Ставаме нетолерантнни, гневливи и избухливи, забравяме добрия тон и бизнес етикета. Оставяме лошо впечатление за себе си и бизнеса си. За съжаление тези последици могат да имат дълготраен ефект и за разлика от нашите близки, бизнес контактите не проявяват същото разбиране.

Pixabay

Pixabay

А най-неприятната част е, че не губите разсъдъка си, напротив. Виждате и разбирате какво се случва, какво правите и нямате никакви спирачки. Просто не можете да противодействате, нито в себе си, нито навън.

Свободното падане след прегаряне води до физически и психически заболявания.

Как да си помогнете сами?

Справянето със стрес е ключово житейско умение, което може да бъде усвоено в хода на живота. Нужни са целенасочени усилия. Всеки ден. Намамяването на стреса е поведение, навик, който си създаваме и превръщаме в част от себе си.

Бъдете личност, която се стреми да изпитва малко напрежение.

Кои са ключовите умения, които формират поведение на борба със стреса и предотвратяват професионалното прегаряне? Вижте основните:

1. Умение за управление на времето

Pixabay

Pixabay

Развийте в себе си навици да управлявате времето си. Огромна част от стреса в работата се трупа от забавени задачи, скъсени срокове, вечно бързане и припряност. Всичко това влошава качеството на изпълнение и често се налага да поправяме щетите.

Оценете реалистично за коя задача какво време ви трябва, виннаги си оставяйте резерв от време и се водете от една забавна максима, че

“работа за 5 минути се върши за 30”.

Не подценявайте задачите си, обикновено нещо по трасето се обърква. Дори едно принтиране на документ рядко приключва с натискането на бутона – я хартията свършва, я тонер и т. н. Просто не планирайте много задачи за кратък срок и бъдете подготвени, че нещата могат да не бъдат изцяло под ваш контрол.

2. Умение за управление на стреса

Кои са източнниците на стрес и напрежение, които ви вадят от релси? Можете ли да редуцирате влиянието им? Можете ли да се нагодите към факторите, които не се влияят пряко от вас?

Pixabay

Pixabay

Подберете техники, с които да релаксирате и да се фокусирате в работата си. Намалявайте ефектите на напрежението и не преживявайте емоционално. Управлявайте себе си и средата си в степента, в която можете. Адаптирайте се.

Борете се да имате качествен живот.

Как да подходите рационално в една ситуация? Изпробвайте това упражнение!

Начертайте окръжност върху лист – централна и голяма. В кръга впишете всички аспекти на ситуацията, за които сте уверени, че имате контрол. С какво можете да повлияте върху всеки отделен аспект?

Във външата част на кръга добавете онова, което ви пречи, но върху което няма как да повлияете директно. А може би има начин да е индиректно? Ако нищо не може да промените – това не е вярно! Променете мисленето си – просто приемете, че има неща извън контрола ви. Знаете кои са. Не губете време – имате задачи – нещата в кръга очакват вас. Действайте и успех!

3. Умение за управление на тялото

Имате си съвършена аларма, че нещо не е както трябва – собственото ви тяло.  Спрете да го игнорирате като фактор и ще се радвате много повече на неговата кооперативност.

Вие сте своите тела, умовете ви са заключени там.

Pixabay

Pixabay

Има си базови нужди, които няма как да заместите с други – хранене, сън и спорт. Свежата храна, водата и сънят вършат чудеса. Не подценявайте силата на природата в себе си. Спортът е начин на мислене и на движение, затова намерете любимото си физическо занимание и подарете грижа на тялото си.

Още повече, добре тренираното, отпочинало и пълноценно нахранено тяло само по себе си е по-ефективно при справяне с продължителни натоварвания от всякакъв характер.

Ако тялото работи за вас безвъзмездно, отвърнете му със същото.

4. Умение за управление на мисленето

Умовете ни са претоварени, преситени и преуморени. Бих казала – и безкрайно оттегчени. Като че ли сме забравили какво е да “мислим”. А това създава редица проблеми. За да решаваме проблеми трябва да мислим, да анализираме и да разглеждаме проблем от много страни.

Pixabay

Pixabay

За тази цел ни трябват тищина, минимални стимули, изчистено съзнание и фокусиран поток на мисълта. Използвайте различни техники за изчистване на мисленето си и концентрация. Дали спорт или медитация – зависи от деня ви и възможностите ви.

5. Умение за релаксиране

“Поумнелите” ни телефони, които непрекъснато ни напомнят, че имаме ангажименти или някъде нещо се случва във виртуалното пространство.

Въведете си правилото:  “Ще се науча да уважавам времето си за почивка”.

Обикновено това време го прекарваме със своите близки и любими. Ужавайте времето си с тях. Споделяйте емоциите си, радвайте се на нещата, които обичате и на факта, че сте заедно. Всеки път, когато забивате нос в екрана си, вие засвидетелствате на отсрещната страна, че не ви е важна.

А това са моите принципи, които препоръчвам да следвате – ще се удивите на промяната в себе си и живота си, мигновена е:

  • Уважавайте себе си и се радвайте на малките и големи мигове за отмора, сами или с обичните си.
  • Научете се да съзерцавате по 5 минути на ден, всеки ден, сами.
  • Четете по 20 минути всеки ден нещо, което ви прави по-добри в работата или ви усъвършенства като личност.
  • Слушайте музика винаги, когато не говорите или можете.
  • Всяка вечер си припомняйте днес какво ви накара да се усмихнете и за какво сте благодарни.
  • Смейте се. Забравили сме да се смеем.

И ето така, неусетно във времето ще сте превърнали малката поредица от действия в навик. След няколко седмици този навик ще стане рутина, а след няколко месеца – част от личността ви.

Опитайте се да летите. Прегарянето не е нещо, което се случва на другите. Ставането след подобно падане изобщо не е лека задача и в повечето случаи изисква намесата на специалист. А когато говорим  за бизнес, то ви трябва и някой, който да поеме контрол над бизнеса ви, докато вие се възстановявате.

Да си предприемач е призвание, начин на мислене и стил на живот.

А ако искате да сте успешни предприемачи, то се погрижете първо за себе си. Зарадвайте се на живота си!

Защото най-важният ресурс за успеха на вашия бизнес сте вие!

С какво се борите днес, сами? Искате ли партньорско рамо? Пишете ми!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like