Собствен бизнес

Кога разбираме дали имаме успешен бизнес?

Да имаш собствен бизнес е начин на мислене. Когато носим отговорността за собствените си успехи и финансова независимост, подчиняваме живота си на други приоритети и ценности. Сдобиваме се с нови убеждения и преоктриваме кое е истински стойностното за нас в живота.

Pixabay

Pixabay

Говорейки за ценности и убеждения навлизаме в по-дълбоки води, с философски оттенък и в крайна сметка – силно индивидуализиран мироглед. Всеки от нас формира за себе си по уникален начин възгледа за реалност, а от там- и за бизнес.

Познавайки толкова много хора, от всякакви области на бизнеса, вярвам, че няма да откриете еднозначен отговор на възпорса “Кога разбрахте, че имате успешен бизнес?”.

И причината е, че двете ключови думи “успешен” и “бизнес” подлежат на тълкувание – всеки е свободен да избере в какво да вярва и на какво да се осланя.

Какво наричаме “успех”?

Какви критерии имате за успех предполага как ще мерите успеваемостта си в бизнеса. 

За хората, ориентирани към финансови измерения, един от най-значимите критерии за успех, е именно ръстът на печалбите им за определена единица време. Като за тях идеалният вариант е това да става бързо, при нисък риск, пасивно. За жалост нещата рядко се случват в този си вид.

За онези, които залагат на нематериални придобивки като популярност и социален статус, финансовият ръст се явява по-скоро вторичен резултат от усилията им. И най-значимото остава колко бързо разширяват аудиторията си и какъв образ създават в околните.

Pexels

Pexels

Има и такива, чиито бизнес е насочен към подобряването качеството на живот на клиентите, където нито популярността, нито финансовият показател са мерило за успех. Тук фокусът е върху отношенията, които се изграждат и общото усещане за полезност.

Мога да продължавам да изброявам, но спирам дотук – всеки човек е една малка вселена, в която отреждаме определено място на успеха. Значимото е, независимо какво правим, да знаем кавко наричаме успех и как разбираме, че сме там, където искаме.

Ако вярвате в своя успех и смятате, че сте го достигнали – това е единственото, което има значение. 

Какво е “собствен бизнес”?

По аналогия с успеха, и тук се сблъскваме с множеството индивидуални разбирания какво тоно е “собственият бизнес“.

За някои това е икономическа дейност, която им осигурява пасивни доходи и възможност за ранно пенсиониране. За други, бизнесът е дейност, чрез която генерират огромни материални и нематериални ресурси, изискваща неотклонното им присъствие 24/7. За трети, бизнесът е нещо, което обичат да работят и правят когато и колкото искат, но правят сами.

Pexels

Pexels

Популярно е разбирането, че собственият бизнес е път към финансова независимост и совбода. И за много предприемачи действително е така. За други обаче се превръща в бреме, с което трябва да живеят и като че ли няма път назад.

Като личен бизнес треньор знам, че всеки може да реши по какъв начин да организира начинанието си в зависимост от това какво нарича “бизнес“. Има значение и вътрешните ни дълбоки убеждения накъде водят, защото точно те ще ни съботират.

Ако приемаме, че бизнесът изглежда по определен начин и нашият се различава от този идеализиран модел, то вероятно ще се чувстваме уморени и нещастни. И най-вече – неуспели, защото в съзнанието ни собственият бизнес ще бъде неуспешен.

Когато добре дефинираме какъв живот искаме да живеем и каква част от него планираме да посветим на бизнеса си е много лесно да разграничим онези дейности, които не са ни по сърце и можем да делегираме на други, които са се отдали страстно на тази професия.

Да имаш собствен бизнес не значи, че трябва да правиш всичко сам.

Замисляли ли сте се, че всичко, което вие не искате да правите и можете да прехвърлите на друг, ще отиде в ръцете на личност, която ще го прави с желание, хъс и компетентност?

Как да знаем какъв бизнес искаме за себе си?

Pexels

Pexels

Ако сте успели да дефинирате за себе си “успех” и “бизнес“, то това би следвало да отразява една по-глобалба философска концепция. Оформа се цялостен възглед за живота, при който знаем как и къде искаме да инвестираме своите време-пари, енергия и потенциал.

А крайната цел е да имаме по-качествен живот.

Балансираните критерии включват обективни материални и нематериални критерии, които разумно отразяват нашите професионални умения. С какъв бизнес се занимавате определя степента ви на включеност. С други думи, можете ли да си позволите да отсъствате от бизнеса си и за колко време? Как това ще се отрази на клиентите ви, но и на вас – финансово?

Ако продавате продукти, то бизнесът сравнително лесно може да бъде автомитизиран и делегиран на други хора, като за вас остава по-пасивен ангажимент и доход. Но ако продавате воето ноу-хау под формата на нематериален продукт (като консултации, лекции, обучения и т.н.), то вашият бизнес сте предимно вие.

Когато сформирате бизнес модела си е добре да обмислите в каква степен бизнесът ви ще бъде зависим от вашите ежедневни усилия. И ако не ви допада ангажираността, то можете да помислите за редизайн с помощта на специалист. Така ще намерите бързо и лесно баланса по оста лично време и ресурси, които искате да вложите в това начинание.

Pexels

Pexels

Кога разбираме, че бизнесът ни е успешен?

Когато мислите за своя бизнес как се чувствате – изтощени и обезсърчени или мотивирани и доволни?

Начинът, по който живеете днес, говори за качеството на вашия бизнес.

Всеки бизнес изисква моменти на жертвоготовност и отказ от други аспекти на живота, но ключовото е “временно“. Ако това “временно” се превърне в начин на живот, значи нещо със сигурност не е наред. Стратегическото планиране и дизайн на ефективен бизнес модел с адекватни критерии за успех са най-сигурният път към целта.

Хората са склонни да подценяват факта, че бизнесът е само част от живота им и смятат, че ако работят здраво ще си осигурят по-добър живот. Моите наблюдения обаче говорят съвсем друго!

Работете умно, а не здраво.

Ако разглеждате живота си като цялостна система, в която има няколко опорни стълба (един от които е бизнесът, разбира се), то ще се стремите да има баланс в самата система. И ако имате качеството на живот, към което се стремите и заради което на първо място сте стартирали собствен бизнес, то значи имате успешно начинание.

Pexels

Pexels

И обратно – ако нещата прогресивно се влошават във времето, това означава, че има нарушена система и не успявате да управялвате бизнеса си. Повечето ми клиенти ме намират точно в този момент – когато знаят, че бизнесът им потъва, а осъзнават, че наистина искат да го развиват.

Ограничените ресурси почти винаги са причина да не успяваме да извадим главата си над водата. Но в стремежа си да си помогнем сами и всичко сами да свършим, неминуемо се завъртаме в порочния кръг на стреса и перманентната преумора.

За да бъде успешен бизнесът ни не е нужно да посветим цялото си време, нито да измисляме до безкрай всевъзможни неща, които да предлагаме и продаваме. Можете да контролирате дейността си и отделяйки по няколко час на седмица/месец.

Лостът на знанието е мощен инструмент, а експертно приложеното знание е безценна инвестиция в бъдещето.

Не се наемам да изчислявам какви загуби заради грешки си спестяваме всеки път когато се допитаме до експерт в областта. Не бих искала да допускате и други да определят дали и до колко вашият бизнес е успешен.

Всеки ще ви мери със собствените си критерии и спрямо това какво иска и очаква от своя живот. За вас основното мерило сте си вие.  Към какво се стремите във вашия бизнес, с какво искате да се занимавате ежедневно и как ще генерирате необходимите приходи, за да си осигурите качеството на живот, което искате?

Да имаш до себе си доверен партньор в търсене на тези отговори може да се окаже малката опорна точка, с която да повдигнете собстената си планета.

Разкажете ми как си представяте своя успешен бизнес? Пишете ми!

Научете повече как сами да повишите качеството си на живот, разгледайте и другите статии в Juls’ Psychology:

 • В секцията “Собствен бизнес” ще откриете информация как да моделирате бизнеса си.
 • Практични решения за бизнес развитие, които да приложте веднага, ще намерите в раздела “Фокус и продуктивност“.
 • Ако темата за личностното развитие ви интересува, то за вас е “Аз обичам себе си”.
 • Вдъхновение от други успели български предприемачи ще откриете в “Моят път”.

Най-важният ресурс за успеха на всяко начинание сте вие!

Абонирайте се за седмичния бюлетин на Juls’ Psychology и ще получавате последните статии от блога директно на посочен от Вас имейл. Това е единственото съдържание, което ще получавате от мен, при това дискретно – личното ви пространство е неприкосновено. Достатъчно е да потвърдите своето желание за абонамент като кликнете върху линка от първия имейл, който ще получите от мен.
До нови срещи!

 


Не знаеш откъде да започнеш? Разкажи ми къде те намирам!

#ТиИмашЗначение!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

   

   

   

  You Might Also Like