Собствен бизнес

Когато бизнесът ни е в застой

Unhappy feeling

Личният бизнес тренинг е комплексен инструмент, който развивам вече 10 години като бизнес психолог. Този подход е насочен предимно към хората, които развиват бизнес и в по-малка степен – към самия бизнес. Като личен психолог, взаимодействам с бизнес лидера и неговия екип (когато е нужно). Основната промяна е на ниво субективни възприятия и промяна на мисли, чувства и поведение – в човек, екип, организация, клиенти или дори цяла ниша. 

Помислете за начина, по който мислите. Убедени ли сте, че мислите достатъчно иновативно и креативно? Решенията ви базират ли се на достатъчно добре оценени рискове и пресметнати ползи? Осмисляте ли каква промяна внася всяко ваше решение, на всяко ниво в бизнеса ви? Ето над какво още да се фокусирате, споделям с вас своята професионална гледна точка.

Да градиш бизнес е като да градиш дом. Тръгваш с много “захаросани” очаквания и надежди. Впоследствие правиш компромиси и преживяваш разочарования.

Невъзможно е да сме психически подготвени за всичко, с което ще се сблъскаме.

Pixabay

Pixabay

И някъде там, между идеал и реалност, осъзнаваме къде са щастието и свободата – в избора, който правим всеки ден. Да останем, да се борим, да вярваме. Да искаме и да даваме. На себе си, на бизнеса си, а защо не и на света.

Да бъдем.

Знанието подпомага процесите на осъзнаване и преодоляване на трудностите – в този смисъл носи облекчение. Да знаеш, че е трудно обаче, не прави нещата по-лесни за справяне, когато трудното дойде. Прави ги по-лесни за понасяне.

Реалистичните очаквания ли са ключът от ключалката?

Достатъчно ли е да знаем, че няма да е лесно?

Мисията ми като личен бизнес треньор е да променям качествено светогледа на своите клиенти. Да бъдат подготвени за трудностите и да усвояват множество и различни инструменти, с които да си служат в зависимост от деня и проблема.

Не си мислете, че щом се научите да правите дадено нещо – с това приключвате. Напротив, с учудване ще разберете, че винаги има нещо ново да се учи или прави, нещо, което спира да работи, нещо, което иска промяна.

Business problems

Pixabay

Причината се корени в самото естество на бизнеса – за да оцелява, бизнесът се движи, разширява, свива и расте под натиска на социално-икономическите и пазарните реалности.

Днес пазарът иска едно, утре вече се е пренаситил. Докато започнете да продавате качествено един продукт/услуга, така че да ви носи чисти печалби, вече не се търси,  трябва да започнете отначало и да изминете същия път с нов продукт/услуга. Същото е и при свободната практика.

Не казвам, че е мисия невъзможна, но това не е за всеки човек. Затова и говорим за качествено нов възглед за живота и бизнеса – непрекъснато движение, поредица от стратегически решения, малко ресурси на входа, висока себестойност на изхода, премерен риск, бързо реализиране на пазара, инвестиране.

Собственият бизнес в възможен за вас когато сте готови да поемете по нов път

Как личният бизнес тренинг се вписва в бизнеса?

Уча клиентите си как да решават проблеми. Сами. Всеки ден.

Понякога проблемите са от емоционално естество, друг път – социални, а трети – личностно-контекстуални. Независимо дали говорим за стратегии или за лични проблеми, мерната единица, с която работя, е самият клиент. Неговата личност е мерилото за успех – индивидуален и в бизнеса. Подобен е подходът и в организационен контекст, там просто “единицата” е цялата организация, вижте за стратегията Автопойезис 4.0 тук.

pixabay

pixabay

Ефективни сме тогава, когато сме способни да оценяваме критично ситуацията и вземаме подходящи решения, използвайки нужните ресурси и механизми, без да преживяваме ненужен стрес.

Все още срещам хора, които гледат на стартирането на собствен бизнес с лекомислие и подценяват сложността на задачите пред себе си. За тях моята поява обикновено рядко е в посока превенция и най-често – за интервенция.

Наблюдавам обаче сериозни различия в устойчивостта на психиката между различните бизнес лидери, рефлектиращи в уменията им да работят под напрежение, при неяснота, при оганичени познания, умения и ресурси.

В крайна сметка собствената личност на едни носи успех, а на други – крах.

Пазарът предлага множество възможности и е въпрос на избор и предпочитания какъв вид интервенция ще предпочетете тогава, когато –  по една или друга причина – вие или бизнесът ви сте в застой. Вече ви разказах в предходна статия как да задвижите нещата посредством бартерни сделки.

Вдъхновени от това да си имаме нещо свое, често подценяваме способността ни да се справяме със стреса, напрежението и умората. Не успяваме да балансираме отделните аспекти на живота си. Не можем да се самоопределим като успешни и щастливи. Не можем да разграничим процеса на икономическа дейност (бизнес) от продукта/услугата си. Не знаем къде бъркаме.

Склонни сме да подценяваме процесите на управление на бизнес

pixabay

pixabay

Вие може да сте невероятен ескперт в областта си, да знаете как да произвеждате и да предлагате продуктите си. И пак да не се справяте с поддържането и развитието на собствения си бизнес, да не наблюдавате очаквания приход, да не увеличавате оборотните си средства, да не разширявате аудиторията си и да нямате ръст в печалбите.

Когато развитието на вашия бизнес е непредвидимо за вас, това  води до огромна линия от претоварване, мултитаскинг и огромни разходи за интервенции. Натрупват се стрес, неудовлетворение, депресивни епизоди и бърнаут. Спирате да обичате бизнеса си и генерално се самоопределяте като по-малко щастливи.

Решението е създаването на ясна и хармонична визия за устойчив и предвидим растеж.

Времето е най-скъпоструващият ресурс и колкото по-бавно и ненавреме решаваме проблемите си, толкова по-голяма сметка разходи ни се трупа и толкова по-бавно получаваме печалби. И това, което не достига,  почти винаги е заключено у нас в незнание или неумение да променяме системата си непрекъснато, за да я адаптираме.

Много клиенти стигат до определен момент, в който везната между приходите и разходите се уравновесява – бизнесът съществува,  като в някаква степен се самоиздържа. И нито назад – което е добре! – но и нито напред.

Julika Novkova Psychologist Online

Julika Novkova, PhD Psychologist Online

Откъде произтича това? Непрекъснато чувам как преследването на бъдещето изтощава, как все нещо не достига, за да се прескочи трапа и “Кога ще стане по-лесно?”.

Знанията и уменията за стартиране на бизнес са различни от тези за произвеждането на продукта и услугата, които реално са обект на вашата икономическа дейност.

Още повече, че управлението и развитието са отделни процеси и взаимодействия, изискващи адаптивност и целенасочена комуникация.

Ако все още не ме разбирате, значи и вие имате малък бизнес, правите невероятни неща с умовете и ръцете си и нещо все не ви се достига, за да почувствате облекчение –

не знаете ка да развивате собствения си бизнес.

Повечето начинаещи допускат определен тип грешки, които водят до загуби, разочарование и нерядко –  край. По лични наблюдения вторатата година е най-тежка за всеки предприемач и нерядко именно тогава се заражда идеята да се прекъсне начинанието.

Как да излезете от затруднението? Кое е най-бързото решение, което мога да ви предложа? Бъдете стратези!

Стратегическото бизнес планиране е отделна наука

Work remotely

И няма нищо общо с уменията ви да произвеждате услугата/продукта, в което сте експерт и  с които сте излезли на пазара.

Ако сте сладкар например и искате просто да си правите торти в кухнята, то обърнете се към някой, който ще развива бизнеса ви и ще продава невероятните ви кулинарни изкушения. Все пак, аз знам как се управлява бизнес, но не бихте искали да опитвате моите торти, повярвайте ми!

Лесно е да стартираш бизнес. Да го поддържаш и развиваш е майсторлък, който се учи с години. Или си плащаме на професионалист, който да изработи стратегията ни конкретно за нас.

Нашият бизнес е прецедент и няма единно решение на всичките ни проблеми.

И защото няма универсален модел, няма и къде да прочетем как да ги решим веднага.

Да не говорим, че инвестицията от време и ресурси да се научите, за да правите всичко сами, не е никак за подценяване и се възхищавам на хората, които успяват да го правят. Защото паралелно с това те продължават да се занимават с всекидневните си задачки, от които имат приходи.

pixabay

pixabay

За съжаление обаче точно тук се къса нишката в бизнеса. След като започнем ново начинание и то се развие достатъчно, за да има и финансови измерения, тотално потъваме в това да го поддържаме. От тук – от там го подбутваме напред.

Бързо стигаме до застой.

Толкова сме ангажирани с текущите си задачи и проблеми, че за по-глобалните стратегически въпроси от типа на “А сега накъде?” не остава нито време, нито сили.

Изходът? В друга статия ви разказах за менталния бизнес план и как тази практика спестява много време-пари. Днес ще ви предложа моя спасителен план за продължаващо бизнес развитие.

Спасителен план

  1. Обмислете кои са ви приоритетите – къде е разликата между “трябва” и “бих искал”?
  2. Починете си доколкото ви е възможно – с бърнаут бизнес не се развива.
  3. Начертайте си новите стъпки – прочетете как да си направите ментален или реален бизнес план;
  4. Обмислете кое наистина можете да свършите сами и за кое ще ви трябва помощ – научете се да делегирате;
  5. Обърнете се към специалист – фокусираното решаване на проблеми е най-добрата инвестиция на време-пари;
  6. Комуникирайте ефективно с околните и резултатите ще бъдат видими за кратко време.
  7. Не подценявайте собствените си слабости – бизнесът ви ще е толкова успешен, колкото успешен човек сте вие.
  8. Моята лична формула за успех е:

Бизнесът е професия и начин на мислене, които се учат цял живот. Науката, която изучава човешкото поведение, е психологията. А ако искате да научите още по какъв начин бизнес психологията може да ви помогне да си решавате проблемите, прочетете тук.

Знаете ли от какво има нужда бизнесът ви днес, за да бъде успешен и утре?

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like