Личен Бизнес Тренинг

Когато бизнесът ни е в застой

pixabay

Личният бизнес тренинг е комплексен инструмент, който развивам вече 10 години като бизнес психолог. Този подход е насочен предимно към хората, които развиват бизнес и в по-малка степен – към самия бизнес. Личният психолог взаимодейства с клиента и неговия екип (когато е нужно), като индиректно влияе върху самата дейност или бизнес реалност на клиента. Основната промяна е на ниво субективни възприятия и промяна на мисли, чувства и поведение.

Помислете за начина, по който мислите. Убедени ли сте, че мислите достатъчно иновативно и креативно? Решенията ви базират ли се на достатъчно добре оценени рискове и пресметнати ползи? Осмисляте ли каква промяна внася всяко ваше решение, на всяко ниво в бизнеса ви? Ето над какво още да се фокусирате, споделям с вас своята професионална гледна точка.

Да градиш бизнес е като да градиш дом. Тръгваш с много “захаросани” очаквания и надежди. Впоследствие правиш компромиси и преживяваш разочарования.

Защото е невъзможно да сме психически подготвени за всичко, с което ще се сблъскаме.

Pixabay

Pixabay

И някъде там, между идеал и реалност, осъзнаваме къде са щастието и свободата – в избора, който правим всеки ден. Да останем, да се борим, да вярваме. Да искаме и да даваме. На себе си, на бизнеса си, а защо не и на света.

Да бъдем.

Знанието подпомага процесите на осъзнаване и преодоляване на трудностите – в този смисъл носи облекчение. Да знаеш, че е трудно обаче, не прави нещата по-лесни за справяне, когато трудното дойде. Прави ги по-лесни за понасяне.

Реалистичните очаквания ли са ключът от ключалката? Достатъчно ли е да знаем, че няма да е лесно?

Мисията ми като личен бизнес треньор е да променям качествено светогледа на своите клиенти. Да бъдат подготвени за трудностите и да усвояват множество и различни инструменти, с които да си служат в зависимост от деня и проблема.

Не си мислете, че щом се научите да правите дадено нещо – с това приключвате. Напротив, с учудване ще разберете, че винаги има нещо ново да се учи или прави, нещо, което спира да работи, нещо, което иска промяна.

pixabay

pixabay

Причината се корени в самото естество на бизнеса – за да оцелява, бизнесът се движи, разширява, свива и расте под натиска на социално-икономическите и пазарните реалности.

Днес пазарът иска едно, утре вече се е пренаситил. Докато започнете да продавате качествено един продукт/услуга, така че да ви носи чисти печалби, вече не се търси,  трябва да започнете отначало и да изминете същия път с нов продукт/услуга. Същото е и при свободната практика.

Не казвам, че е мисия невъзможна, но това не е за всеки човек. Затова и говорим за

качествено нов възглед за живота и бизнеса

– непрекъснато движение, поредица от стратегически решения, малко ресурси на входа, висока себестойност на изхода, премерен риск, бързо реализиране на пазара, инвестиране.

Собственият бизнес в възможен за вас когато сте готови да поемете по нов път

Как личният бизнес тренинг се вписва в бизнеса?

Уча клиентите си как да решават проблеми. Сами. Всеки ден.

Понякога проблемите са от емоционално естество, друг път – социални, а трети – личностно-контекстуални. Независимо дали говорим за стратегии или за лични проблеми, мерната единица, с която работя, е самият клиент. Неговата личност е мерилото за успех – индивидуален и в бизнеса.

pixabay

pixabay

Ефективни сме тогава, когато сме способни да оценяваме критично ситуацията и вземаме подходящи решения, използвайки нужните ресурси и механизми, без да преживяваме ненужен стрес.

Не познавам все още човек, който да гледа на стартирането на собствен бизнес с лекомислие и да подценява сложността на задачите пред себе си.

Наблюдавам обаче сериозни различия в устойчивостта на психиката, рефлектиращи в уменията да работим под напрежение.

В крайна сметка собствената личност на едни носи успех, а на други – крах.

Пазарът предлага множество възможности и е въпрос на избор и предпочитания какъв вид интервенция ще предпочетете тогава, когато –  по една или друга причина – вие или бизнесът ви сте в застой. Вече ви разказах в предходна статия как да задвижите нещата посредством бартерни сделки.

Вдъхновени от това да си имаме нещо свое, често подценяваме способността ни да се справяме със стреса, напрежението и умората. Не успяваме да балансираме отделните аспекти на живота си. Не можем да се самоопределим като успешни и щастливи. Не можем да разграничим процеса на икономическа дейност (бизнес) от продукта/услугата си. Не знаем къде бъркаме.

Склонни сме да подценяваме процесите на управление на бизнес

pixabay

pixabay

Вие може да сте невероятен ескперт в областта си, да знаете как да произвеждате и да предлагате продуктите си. И пак да не се справяте с поддържането и развитието на собствения си бизнес, да не наблюдавате очаквания приход, да не увеличавате оборотните си средства, да не разширявате аудиторията си и да нямате ръст в печалбите.

Когато развитието на вашия бизнес е непредвидимо за вас, това  води до огромна линия от претоварване, мултитаскинг и огромни разходи за интервенции. Натрупват се стрес, неудовлетворение, депресивни епизоди и бърнаут. Спирате да обичате бизнеса си и генерално се самоопределяте като по-малко щастливи.

Решението е създаването на ясна и хармонична визия за устойчив и предвидим растеж.

Времето е най-скъпоструващият ресурс и колкото по-бавно и ненавреме решаваме проблемите си, толкова по-голяма сметка разходи ни се трупа и толкова по-бавно получаваме печалби. И това, което не достига,  почти винаги е заключено у нас в незнание или неумение да променяме системата си непрекъснато, за да я адаптираме.

Много клиенти стигат до определен момент, в който везната между приходите и разходите се уравновесява – бизнесът съществува,  като в някаква степен се самоиздържа. И нито назад – което е добре! – но и нито напред.

pixabay

pixabay

Откъде произтича това? Непрекъснато чувам как преследването на бъдещето изтощава, как все нещо не достига, за да се прескочи трапа и “Кога ще стане по-лесно?”.

Знанията и уменията за стартиране на бизнес са различни от тези за произвеждането на продукта и услугата, които реално са обект на вашата икономическа дейност.

Още повече, че управлението и развитието са отделни процеси и взаимодействия, изискващи адаптивност и целенасочена комуникация.

Ако все още не ме разбирате, значи и вие имате малък бизнес, правите невероятни неща с умовете и ръцете си и нещо все не ви се достига, за да почувствате облекчение –

не знаете ка да развивате собствения си бизнес.

Повечето начинаещи допускат определен тип грешки, които водят до загуби, разочарование и нерядко –  край. По лични наблюдения вторатата година е най-тежка за всеки предприемач и нерядко именно тогава се заражда идеята да се прекъсне начинанието.

Как да излезете от затруднението? Кое е най-бързото решение, което мога да ви предложа? Бъдете стратези!

Стратегическото бизнес планиране е отделна наука.

И няма нищо общо с уменията ви да произвеждате услугата/продукта, в което сте експерт и  с които сте излезли на пазара.

Ако сте сладкар например и искате просто да си правите торти в кухнята, то обърнете се към някой, който ще развива бизнеса ви и ще продава невероятните ви кулинарни изкушения. Все пак, аз знам как се управлява бизнес, но не бихте искали да опитвате моите торти, повярвайте ми!

pixabay

pixabay

Лесно е да стартираш бизнес. Да го поддържаш и развиваш е майсторлък, който се учи с години. Или си плащаме на професионалист, който да изработи стратегията ни конкретно за нас.

Нашият бизнес е прецедент и няма единно решение на всичките ни проблеми.

И защото няма универсален модел, няма и къде да прочетем как да ги решим веднага.

Да не говорим, че инвестицията от време и ресурси да се научите, за да правите всичко сами, не е никак за подценяване и се възхищавам на хората, които успяват да го правят. Защото паралелно с това те продължават да се занимават с всекидневните си задачки, от които имат приходи.

За съжаление обаче точно тук се къса нишката в бизнеса. След като започнем ново начинание и то се развие достатъчно, за да има и финансови измерения, тотално потъваме в това да го поддържаме. От тук – от там го подбутваме напред.

Бързо стигаме до застой.

pixabay

pixabay

Толкова сме ангажирани с текущите си задачи и проблеми, че за по-глобалните стратегически въпроси от типа на “А сега накъде?” не остава нито време, нито сили.

Изходът? В друга статия ви разказах за менталния бизнес план и как тази практика спестява много време-пари. Днес ще ви предложа моя спасителен план за продължаващо бизнес развитие.

Спасителен план

  1. Обмислете кои са ви приоритетите – къде е разликата между “трябва” и “бих искал”?
  2. Починете си доколкото ви е възможно – с бърнаут бизнес не се развива.
  3. Начертайте си новите стъпки – прочетете как да си направите ментален или реален бизнес план;
  4. Обмислете кое наистина можете да свършите сами и за кое ще ви трябва помощ – научете се да делегирате;
  5. Обърнете се към специалист – фокусираното решаване на проблеми е най-добрата инвестиция на време-пари;
  6. Комуникирайте ефективно с околните и резултатите ще бъдат видими за кратко време.
  7. Не подценявайте собствените си слабости – бизнесът ви ще е толкова успешен, колкото успешен човек сте вие.
  8. Моята лична формула за успех е:

Бизнесът е професия и начин на мислене, които се учат цял живот.

Знаете ли от какво има нужда бизнесът ви днес, за да бъде успешен и утре?

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!