Дигитален образ

Какво е дигитален “Аз-образ” и как влияе върху живота ни

Pixabay

Умеете ли да поддържате своето онлайн присъствие? Как комуникирате ценностите на бранда си? Мислите л, че техническите ви умения изчерпват познанията ви за дигитални бранд комуникации? А знаете ли как да използвате инструменти от приложната бизнес психология, за да дигитализирате в своя личен бранд

Тази статия цели да ви запознае с идеята за дигитален бранд, както и да ви насочи по какъв начин да пресъздавате автентично личността си онлайн, без фалш и с повече автентичност. Вие сте бизнеса си и той ще отразява личността ви – такава, каквато е – през всеки инструмент, който използвате в Интернет.

Нашето „Аз“ в интернет пространството „лъсва“ с всяка поява, всеки коментар, пост, споделена информация и прочие действия в онлайн пространството, дори да не осъзнаваме како точно оставяме себе си. „Световният клюкарник“  Интернет и в частност – социалните мрежи, преобърнаха представата ни за “Аз-образ” и си отделете 10 минути, за да разберете КАК да останете свързани с другите, без да губите връзка със себе си!

От психологическа гледна точка “Аз-образът” представлява съвкупността от всички съждения за себе си, с които работим. Или казано по-просто, кои смятаме, че сме – ценности, морални убеждения, религиозни и политически възгледи, аспекти на личността като качества, умения, знания и професионален опит, хоби и интереси.

Какви сме ние, какво харесваме, в какво вярваме и как живеем.

“Аз-образът” е субективната представа на човек за личността, центъра на вселената ни и отразява:

Pixabay
Pixabay

 • онова, което мислим за себе си;
 • онова, което бихме искали да мислим за себе си;
 • онова, което си мислим, че другите мислят за нас;
 • онова, което бихме искали другите да си мислят за нас.

Менажирането на толкова пластове на представата за себе си е изморителен процес, особено ако се сблъскваме със сериозни противоречия между някои от описаните аспекти. Или казано иначе, изпитваме силна фрустрация, когато представа ни за нас се разминава с представата, която другите имат за нас и когато искаме да бъдем някого или нещо, което осъзнаваме, че не можем.

Обикновено работим с няколко „версии“ на себе си – реален „Аз-образ“, идеален „Аз-образ“, частен и публичен и други категории, които ние, експертите, използваме в професионалната си работа, за да разглеждаме нещата пласт по плат и аспект по аспект.


Как дигиталните комуникации променят нашия Аз?

Дигитализирането на нашия свят породи нуждата от още един аспект на нашия Аз – дигитален „Аз-образ“. Това е, най-схематично и общо казано, субективната ни представа за публичната и откъслечна, дигитална версия на собстветния “Аз”, която инкорпорираме в себе си като съвкупност от дигитална реалност, идеали и стремежи.

Pixabay
Pixabay

В дигиталния “Аз-образ” проектираме онази лична идеализирана представа за себе си, която искаме и другите да имат за нас и да отразява най-доброто от нас, като същевременно подсъзнателно включваме и реалния си “Аз-образ” със своите малки несъвършенства, които се опитваме да скрием.

Идеята е, че демонстрираме навън внимателно курирано преживяване с личността ни, надявайки се, че околните ще изградят за личността ни желаната от нас представа.

Стремим се колкото можем  повече да филтрираме негативното чрез натрупване на позитивни мнения и впечатления за себе си у околните.

От изследователска гледна, точка за мен представлява огромен интерес как онлайн инструментите ни дадоха възможност да преплитаме подсъзнателно реалната представа за себе си с идеалната такава в условията на някаква анонимност (профилната снимка и име все пак не доказват, че това сме ние). Сами режисираме и играем ролята на себе си в много по-малко зрително поле, с което си създаваме илюзия, че имаме по-голям контрол върху чуждите възприятия за наблюдаемите процеси.

От друга страна, без да се виждаме и познаваме дори, на базата на съвсем малко откъслечни данни и къстчета лична информация, пак можем да извлечем повече познания за другия при “първа дигитална среща”, отколкото в личен контакт “очи-в-очи”, защото много по-малко стимули влияят върху процеса на възприятие и вниманието ни към детайла и фалша е по-фокусирано.

Pixabay
Pixabay

И за да не изглеждат твърде академично нещата, ето пример с професионално представяне или портфолио на даден бизнес лидер. От една страна, професионалистът се стреми да предостави точна биографична информация, проследявайки естествения ход на развитие на кариерата си. От друга, експертът се стреми да опише постиженията, личността и достойнствата си в по-положителен план, т.е. включва и идеализирана представа за себе си.

Наблюдаващият човек обаче има почти подсъзнателни възприятия кога балансът и добрият тон се нарушават и кога експертът си служи с хвалебствия, самоизтъквания и поставя прекомерно фокуса върху своята личност. В резултат, наблюдаващият човек намалява доверието към образа, който чувства, че изграждат пред очите му и го оценява като неистинен.


Как работи самозаблудата и колко лошо е, че се надценяваме в собствените си очи?

Всички си мислим, че е лошо да се подценяваме в бизнеса и това е вярно, но значително по-токсично е системного себенадценяване. Ако говорим в бизнес план, в посока резултатност, то е възможно да покажете по-добри резултати, ако демонстрирате определена доза самочувствие, така е, но завишеното самоизтъкване по-скоро води до усещане за малоценност и опит за прикриване на видими слабости, пропуски и трудности. За всички е ясно, че всеки бизнес модел си идва със “ситен шрифт” и фалшивите обещания определено са червена лампа, не сте ли съгласни?

Pixabay
Pixabay

Ако вярвате, че сте много добър в нещо, то може да се очаква да имате по-високи резултати и е резонно да демонстрирате увереност и вдъхновение. В случая не е толкова важно дали наистина сте толкова добър, колкото смятате, а фактът, че вярвате в себе си.

Ето така работи „Аз-образът“:

Вярвате, че сте нещо и неминуемо се превръщате в това нещо.


Как дигиталният „Аз-образ“ влияе върху бизнеса и личния ни живот?

Моята дефиниция за дигитален „Аз-образ“ включва всички елементи за личността, живота и бизнеса, които се разпространяват за вас, с или без вашето лично участие онлайн. Независимо какво вие си мислите, че сте казали/показали, хората ще си изградят цялостна представа за вас на база частична дигитална информация за личността ви. И вие нямате почти никакъв контрол кой, какво, как и колко ще научи за вас.

Информация, която човек може целенасочено да извлече за вас и да си състави някакво мнение, ще бъде в основата на представа за вас като личност и професионалист!

Говорейки за бизнес обаче, концепцията за “някакво мнение” е доста спорна и в дългосрочен план неопределеността може да окаже непредвидимо влияние върху вас, при това нерядко в по-негативен план. Можем ли да противостоим изцяло този хаос да ни се случи? Категорично не! Онова, което можем да контролираме обаче касае нас, личността ни и автентичното дигитално представяне на есенцията ни в личен и бизнес план.

Изходът е целенасочено стратегическо комуникиране за изграждане на дигитален „Аз-образ“.

Pixabay
Pixabay

Това не е начин да манипулирате аудиторията си! Напротив, това е стремеж да канализирате информационния шум така, че да отразява в значителна степен вашия реален, леко идеализиран „Аз-образ“ в очите на другите.

В друга статия обясних, хората са невероятно точни в оценката си когато става дума за фалш и лъжа – опитайте се да бъдете умерени в представянето си и всичко ще си бъде на мястото.

“Е, всички добри истории заслужават разкрасяване”

(Гандалф, “Властелинът на пръстените”)

Ако темата ви интересува, можете да следите в блога и останалите статии и стратегии за формиране на дигитален “Аз-образ”, който да кореспондира в пълен унисон с личността и бизнеса ви, надникнете в категорията “Дигитален образ”.


Имаш ли нужда от допълнително подкрепа?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like