Дигитален образ

Какво е дигитален “Аз-образ” и как влияе върху живота ни

Pixabay

Ако последните месеци сте прекарали в четене на това как да изградите професионален сайт, страница, блог, профил и т.н. за бизнеса си, то не забравяйте още един аспект – себе си. Вие сте бизнеса си и той ще отразява личността ви – такава, каквато е – през всеки инструмент, който използвате в Интернет.

Нашето „Аз“ в интернет пространството „лъсва“ с всяка поява, всеки коментар, пост, споделена информация и прочие действия в оналйн пространството. „Световният клюкарник“  Интернет и в частност – социалните мрежи, преобърнаха представата ни за “Аз-образ”.

От психологическа гледна точка “Аз-образът” представлява съвкупността от всички съждения за себе си, с които работим. Или казано по-просто, кои смятаме, че сме – ценности, морални убеждения, религиозни и политически възгледи, аспекти на личността като качества, умения, знания и професионален опит, хоби и интереси.

Какви сме ние, какво харесваме, в какво вярваме и как живеем.

“Аз-образът” е субективната представа на човек за личността му и отразява:

Pixabay

Pixabay

  • онова, което мислим за себе си;
  • онова, което бихме искали да мислим за себе си;
  • онова, което си мислим, че другите мислят за нас;
  • онова, което бихме искали другите да си мислят за нас.

Менажирането на толкова пластове на представата за себе си е изморителен процес, особено ако се сблъскваме със сериозни противоречия между някои от описаните аспекти. Или казано иначе, изпитваме силна фрустрация, когато представа ни за нас се разминава с представата, която другите имат за нас.

Обикновено работим с няколко „версии“ на себе си – реален „Аз-образ“, идеален „Аз-образ“, частен и публичен и други. Дигитализирането на нашия свят обаче отвори още една врата-капан – формираме дигитален „Аз-образ“. Това е публичната дигитална версия на собсветния “Аз”, която инкорпорира в себе си реалност, идеал и стремежи.

Pixabay

Pixabay

В дигиталния “Аз-образ” проектираме онази лична идеализирана представа за себе си, която искаме и другите да имат за нас и да отразява най-доброто от нас, като същевременно подсъзнателно включваме и реалния си “Аз-образ” със своите малки несъвършенства.

Стремим се колкото можем  повече да филтрираме негативното чрез натрупване на позитивни мнения и впечатления у околните.

От изследователска гледна, точка за мен представлява огромен интерес как онлайн инструментите ни дадоха възможност да преплитаме подсъзнателно реалната представа за себе си с идеалната такава в условията на някаква анонимност (профилната снимка и име все пак не доказват, че това сме ние).

От друга страна, без да се виждаме и познаваме дори, на базата на съвсем малко откъслечни данни и къстчета лична информация, пак можем да извлечем повече познания за другия при “първа дигитална среща”, отколкото в личен контакт “очи-в-очи”.

Pixabay

Pixabay

Пример е едно портфолио. От една страна, предоставяме точна биографична информация. От друга, се стремим да се опишем в по-положителен план, т.е. включваме и идеализирана представа за себе си.

Как работи самозаблудата и колко лошо е, че се надценяваме в собствените си очи? Ако говорим в бизнес план, в посока резултатност, то е възможно да покажете по-добри резултати, ако демонстрирате определена доза самочувствие.

Pixabay

Pixabay

С други думи, ако вярвате, че сте много добър в нещо, то може да се очаква да имате по-високи резултати. В случая не е толкова важно дали наистина сте толкова добър, колкото смятате, а фактът, че вярвате в себе си.

Ето така работи „Аз-образът“:

Вярвате, че сте нещо и неминуемо се превръщате в това нещо.

Как дигиталният „Аз-образ“ влияе върху бизнеса и личния ни живот?

Моята дефиниция за дигитален „Аз-образ“ включва всички елементи за личността, живота и бизнеса, които се разпространяват за вас с или без ваше лично участие в мрежата.

Информация, която човек може целенасочено да извлече за вас и да си състави някакво мнение.

Говорейки за бизнес обаче, концепцията за “някакво мнение” е доста спорна и в дългосрочен план неопределеността може да окаже непредвидимо влияние върху вас, при това нерядко в по-негативен план.

Изходът е целенасочено стратегическо комуникиране за изграждане на дигитален „Аз-образ“.

Pixabay

Pixabay

Това не е начин да манипулирате аудиторията си! Напротив, това е стремеж да канализирате информационния шум така, че да отразява в значителна степен вашия реален, леко идеализиран „Аз-образ“ в очите на другите.

В друга статия обясних, хората са невероятно точни в оценката си когато става дума за фалш и лъжа – опитайте се да бъдете умерени в представянето си и всичко ще си бъде на мястото.

“Е, всички добри истории заслужават разкрасяване”

(Гандалф, “Властелинът на пръстените”)

Ако темата ви интересува, можете да следите в блога предстоящите статии за стратегии за формиране на дигитален “Аз-образ”, който да кореспондира в пълен унисон с личността и бизнеса ви.

Доволни ли сте от своя дигитален “Аз-образ”? Какво искате да подобрите? Знаете ли какво липсва на вашето лично представяне? Елате да поговорим на живо!

Както вече ви разказах,

на 28-29.04.2017 в София се провежда второто за България издание на Pitch Bootcamp

Събитието е предназначено за млади и будни хора, които искат да се учат, развиват и работят това, което харесват.

Организаторите ме поканиха да бъда ментор и ще мога да отговоря на всичките ви въпроси. Елате сами или с компания – ще срещнете мотивирани хора като вас и представители на бизнеса. Прочетете повече на станицата на събитието във Фейсбук.

Чакам ви!

Динамична седмица!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

You Might Also Like