Личен & Бизнес Психолог

Стратегическо бизнес планиране

business innovations

Колко ефективни са усилията, които полагате с екипа ти?

Като бизнес психолог често наблюдавам, че подценяваме значимостта на наличието на ефективна стратегия, по която да се движим. Липсата на яснота кога, къде се намираме и какво предстои, е най-честата причина бизнесът ни да се намира в застой, а предприемачите да прегарят.

Често разбираме, че сме претоварени със задачи, които не успяваме да довършим поради липса на някакви ресурси (знания, време, пари, умения, възможности). Нерядко нямаме никаква идея какво да правим когато всъщност бизнесът ни се разрасне, защото сме подготвени да загубим, но не и да успеем.

Да планираш не означа да бъдеш догматичен. Напротив, ние имаме нужда от структура, която да оптимизира процесите по които работим, а не толкова стъпки, които да следваме фанатично, Гъвкавият бизнес знае коя крачка колко ресурс би у струвала и дали целта оправдава този конкретен риск.

За да излезеш извън рамките чрез креативност, първо имаш нужда от кутия, в която да се впишеш.


 

Липсата на стратегия води до прекомерна хаотичност

Невъзможността да се движим напред предполага спешна нужда от промяна и интервенция за превенция от стрес и бърнаут. Занимаващите се с бизнес са сред високо рисковите групи по отношение на личностно неудовлетворение и хронична преумора. Вероятно основна причина се явява фактът, че пропускаме да си съставим план за действие.Стратегическото бизнес планиране създава полу-формализирана работна среда, в която хората получават яснота за задължения и очаквания, създава се култура на работа и се насърчава индивидуалното личностно израстване. Гъвкавите граници насърчават иновативното и креативно решение, защото вече знаем какво и как да свършим, имаме и критерии, по които да съдим дали сме успели и все пак запазваме автономност по време на работа.

Планирайте бизнеса си като големите! За да успеете не ви трябват само пари, а знания, умения и най-вече – визия, цел и посока. А когато облечем това в критерии, рамки, очаквания, когато оценим и предвидим рисковете и минимизираме негативните последици, имаме една чувствителна и адаптивна бизнес стратегия.

Добре планираната дейност е предпоставка да завършите без чужда помощ (в някои случаи) поставените задачи. С помощта на експерт се оценяват нужните дейности, наличните ресурси и времевите ограничения. Стратегическото планиране е изкуството да разглеждате бизнеса си в различна перспектива.

Научи се да постигаш своите цели на разумна цена!

 

Променяй. Адаптирай. Еволюирай.


Готов/а ли си за действие?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност. Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно. Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like