Синергични лидери

Не робувайте на своя бизнес, бъдете независими – I

Pixabay

Едва ли ще учудя някого с твърдението си, че предприемачите са хора, които често пренебрегват собствените си нужди. Когато си заложил на карта бъдещето си и това на своето семейство, като че ли нямаш право на грешки. Само че грешки стават и ние някак трябва да се научим да живеем с тях.

Моят начин да помагам в такива моменти човек да не се откаже, се нарича “бизнес психология” и въз основа на важни механизми днес ще ви представя няколко основни принципа, които  можете сами да използвате – просто за да се почувствате по-добре, да разгледате нещата през друга перспектива. 

Интензитетът на работа, стрес и умора надвишава допустимите норми и често е с тенденцията да се превърне в хронично ежедневие. Лечението на този проблем не е лесно, защото започва от личността на самия предприемач. 

Pexels.com

Pexels.com

Трудно ми е да обясня на някого, който приема, че единствен той знае как да свърши нещо, че това съвсем не е така. Не можем да променим даден бизнес модел ако не променим първо навиците си и начина си на мислене.

Ако ви е омръзнало да бъдете роб на собствения си бизнес, то статията е за вас. Ще ви разкажа за един от тренингите, които включвам при работата си с предприемачи – “Петте принципа на независимия предприемач”. 

Разгледайте принципите, по които работя със своите клиенти – опитайте се да ги приложите в работата и личния си живот. Уверявам ви, че ще бъдете по-удовлетворени, по-отпочинали и заредени с енергия и оптимизъм. Всичко, на което робуваме, краде от виталната ни енергия. Като резултат загубваме способността да се радваме на собствения си живот.

Вашият живот е безценен, защото е единствен и неповторим и е дар лично за вас.

През годините създадох системата “Петте принципа н независимия предприемач” като личен бизнес треньор и бизнес консултант на база лична практика и научни изследвания. Целта на системата е да подпомогне личността в процеса на осъзнаване как да трансформира съзнанието си така, че да не се самосаботира.

Pexels.com

Pexels.com

Основните задачи на тази система касаят уменията за управление на бизнеса, но и самонаблюдението на собственото поведение когато ръководим начинанието си. Знаем ли кога и какво правим, за да постигаме дадени резултати, независимо дали са добри или недотам ефективни.

Пишете ми ако не успявате да приложите принципите към собствения си бизнес модел. Системата е подходяща и когато говорим за личностно израстване, просто приложете същия принцип в нужния контекст – спорт, семеен живот или приятелски отношения.

Трансформация на съзнанието и контрол над поведението

Системата за трансформация на съзнанието всъщност съдържа поредица от последователни твърдения, които следва да заложим като база на мисленето си за бизнеса. Както ви разказах в предходна статия, бизнесът е начин на мислене – припомнете си какво е ментален бизнес план.

Прилагам системата “Петте принципа на независимия предприемач” от ден първи с всеки мой клиент, независимо дали е начинаещ предприемач или вече е събрал известен опит. Колкото по-добре осмисляме приложенията на принципите, толкова по-ефективно ги вграждаме в работата и живота си.

Макар да не го осъзнаваме, се движим на автопилот през повечето време и като че ли сме неспособни да осъзнаем неволевите си импулси. Това е така до момента, в който не настъпи осъзнаване. Научаваме се да задържаме фокуса и вниманието си върху определен тип проблеми, които преди са попадали в “сляпото” ни петно.

Петте принципа на независимия предприемач

Pexels.com

Pexels.com

Да бъдеш независим е вътрешно състояние и изисква съзнателни усилия от личността, за да преминем в състояние на осмислена свобода и независимост. На първо място е стремежът да изчистим всички онези “трябва“, които ни налагат ограничения и ни поставят в клетка.

След това идва способността ни да разглеждаме живота, трудностите и задачите си през призмата на “искам“. Осланяйки се на своите желание и стремежи ще постигаме целите си със завидна лекота. Как да извършите трансформацията и да постигнете прехода между двете ментални състояния ще намерите в статията “Искам или трябва – как разглеждаме живота си?.

Независим е онзи предприемач, който постига основната цел, заради която стартира бизнес на първо място – да има време-пари за себе си и своето семейство, да развива потенциала си и да повиши качеството си на живот. 

Надявам се следването на “Петте принципа на независимия предприемач” да промени начина, по който гледате на себе си и своя бизнес и в крайна сметка да ви освободи от оковите на бремето.

Вашият бизнес следва да служи на вашите цели, а не обратно. 

Първи принцип: Аз не съм своя бизнес

Макар бизнесът да ни отразява като личности, ние не сме своя бизнес. За да имаме “бизнес”, а не работа, то е добре да обезпечим повечето процеси по начин, по който бизнесът ни да продължава да функционира дори когато не сме в състояние да го поддържаме за известно време (поради болест, пътуване, почивка или учене).

Pixabay

Pixabay

Ако бизнесът ви разчита изцяло на вас, за да съществува, то вие вероятно нямате бизнес, а по-добре платена работа. Която със сигурност ви изцежда, за да поддържате темпото. И влагате всичките си налични ресурси от време-пари, за да съществува т.нар. “бизнес“.

Двата основни инструмента в тази посока са делегиране и автоматизация. Когато се научим да делегираме и автоматизираме голяма част от дейностите си, то става лесно да намалим общия си брой работни дни седмично и месечно.

Знаете ли, че в моя бизнес свят един от критериите за успех е колко дни в годината е нужно да работим, за да поддържаме дадено ниво на развитие? Колкото по-малко дни работим, толкова по-успешен е бизнес моделът ни.

Бизнесът е начин да си купуваме време, което да инвестираме основно в себе си, а не в бизнеса си. 

Втори принцип: Всеки бизнес има нужда от екип

Във връзка с първия принцип и инструментите за делегиране и автоматизация, всеки от нас има пропуски в познанията в някаква област. Намерете хората, които ще ви помогнат да създадете системата за своя бизнес модел, за да бъде най-подходяща и ефективна и да ви дава оптимални резултати при минимални вложения.

Pixabay

Pixabay

Не съм намерила досега бизнес модел, който да бъде ръководен ефективно на всяко ниво и за всеки процес от един, единствен човек и този бизнес да процъфтява, а предприемачът да е свободен, независим и щастлив човек.

 

Това означава, че дори индивидът да успява да поддържа всичко наистина сам, това става с цената на много умора, бърнаут и лишаване от собствената житейска наслада.

Като личен бизнес треньор, за мен подобна “резултатност” не е печеливша, а пагубна. Никой не е в състояние да поддържа подобни темпове продължително време и да функционира добре в бизнес и социален план. А и това живот ли е? Поне за моите клиенти отговорът е категорично “НЕ” и това се превръща в невероятен извор на мотивация да работим по подобряване на бизнес модела.

Изходът е ясен: намерете онези експерти, на които се доверявате и можете да поверите развитието на бизнеса си така, че да гарантирате както стабилитета на бизнеса си, така и собственото си субективно благополучие.

Хареса ли ви статията? Прочетете и част II ето тук.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

You Might Also Like