Аз обичам себе си

Как мечтите се превръщат в реалност

Pixabay

Да мечтаем ни дава криле. Помага ни да се справяме с трудностите на деня. Втъкава в представата за “утре” надеждата за по-добро и по-позитивно. Не е лесно да се мечтае обаче. Едва откъснали мисълта си от битовото, тежко се връщаме на земята. Защото бързо осъзнаваме колко далеч сме от своята мечта и че реалността ни е друга.

Има и различен път. Онзи, който превръща мечтата в част от живота ни. Моментът, в който запрятаме ръкави, за да сбъднем своите мечти. Какво не ви достига, за да постигате онова, което така съкровено искате? Какви ресурси?

Пътят, за който ще ви разкажа днес, се нарича целеполагане.

Pixabay

Pixabay

Мечтата е идея. Красива идея за нас и живота ни такъв, какъвто бихме искали да го имаме. И като всяка една идея, може да бъде превърната в решителен план за действие.

Всяка мечта в някаква степен може да бъде осъществена, с изключение на фантазните. Възможно е да станете космонавт, но нямам представа как да се превърнете в истинска русалка например.

Въпросът е какво ви е необходимо, за да успеете?

Моята рецепта за сбъдване на мечти включва два ключови момента – вас и доза късмет. За щипката късмет не мога да помогна освен с положителна подкрепа, че късметът рано или късно застига всички ни.

Във връзка с вас като основен двигател за сбъдване на мечти обаче, мога да направя достатъчно 🙂 Искате да летите? Как – със самолет, ракета, “крила”? Опишете точно какво искате в този момент. Има значение! А сега да се залавяме да сбъднем тази ваша мечта!

За мен достижима мечта е онази, към която можем заедно да начертаем път, който вие да следвате.

Като психолог приемам, че има основни 5 сфери, които следва да обезпечим, за да реализираме една цел. И първото, което следва да направим, е ясно и точно, недвусмислено да определим какво искаме да постигнем.

1. Ресурси

Pixabay

Pixabay

Всяка мечта изисква определен тип ресурси, за да се сбъдне. Ако знаете какво ви трябва, за да постигнете целта си, е много по-вероятно да потърсите начини за набавяне.

Това не е магическо решаване на проблем, тук говорим за реални инвестиции на време-пари от ваша страна. Когато липсва ресурс следва да си направим план как да го придобием.

2. Знания и умения

Какво трябва да знаем или умеем, за да реализираме мечтата си? Например, ако искаме да летим със самолет, но ние да пилотираме, ще се нуждаем от повече време и пари, за да се научим да го правим сами. Ако искаме да се возим на самолет или да летим с [изкуствени] крила – това изисква достатъчно финанси. За последното – и да преодолеем страха от високо. Е, какво ще се научите да правите, за да реализирате мчетите си?

3. Усилия

Сбъдването на една мечта е работа, всекидневна. Изисква се голяма доза самодициплина, за да следваме предначертания път. Помага ако заложим някакъв времеви модел, чрез който да се ориентираме и да имаме усещане за справяне и успех. Така ще знаем, че усилията ни не са напразни.

Усилието предполага способност да се мобилизираме дори в моментите, в които ни липсва желание и хъс.

В името на мечтите си би следвало да сме способни да полагаме повече усилия.Но практиката ми показва, че това съвсем не е така! Обмислете в плана си как да разбиете нужните усилия в конкретни задачи, за да знаете всеки ден какъв е минимумът, който трябва да изпълните.

Pixabay

Pixabay

4. Желание

Първоначалният ентусиазъм бързо отшумява, когато нещата не се случат веднага или се окаже по-трудно, отколкото сме предполагали. Намерете своята дълбока мотивация защо наистина се стремите към тази своя мечта. Как тя ще промени живота ви?

Не всеки ден можем да се будим с един и същи заряд и ентусиазъм. Затова на помощ ни идва и планът, който следваме. Дори да липсва ентусиазъм ще си свършим задачата. Безпристрастно и без оплакване, а желанието ще се върне в друг момент.

5. Воля

Ако човек по принцип не е склонен да полага усилия, то няма да го направи дори за мечтите си. Онези, които постигат целите си, са хората, които с времето се научават да влагат всеки ден точно толкова, колкото знаят, че им трябва, за да успеят.

Калената воля е онова, което отличава сбъднатите мечти от изоставените. Ако разбиете плана си на някакви малки крайъгълни камъни, ще чувствате по-голям стимул да продължавате напред. Ще имате много малки успехи по пътя към голямата си мечта.

За мен волята е толкова силен иснтрумент – способни сме да устояваме на натиска на средата, на страховете и слабостите си. Ако впрегнем волята си , то можем да местим планани по пътя си. А когато чувстваме, че нямаме вътрешна сила, за да продължим – следваме безпристрастно плана си.

Лесно ли се сбъдват мечтите?

Pixabay

Pixabay

Има хора, които мечтаят с лекота, по много и рядко сбъдват дори 1/3 от копнежите си. Като че ли изпитват повече потребност от самата свобода на мисълта си, от самото мечтаене, отколкото от чистото проявление на бляновете в живота си.

Да планираш по подобен начин пътя от цел към реалност не носи творческо удоволствие, а по-скоро вътрешно напрежение за тях.

И има и други, които имат шепа цели, но ги държат здраво в ръцете си и се самоопределят като хора, сбъднали мечтите си. Планират, влагат ресурси, самодисциплинирани са и полагат ежедневно усилия.

Има моменти, в които не влагат излишно емоции и знаят, че просто трябва да се свърши.

Уморително и обезсърчаващо е да планираш и да следваш неотклонно целите си. Много хора се отказват още преди да са започнали. Вероятно решаващ фактор е какво означава една мечта за тях самите. Помага да си заддадем следните въпроси:

  • Струва ли си?
  • Наистина ли го искам?
  • Готов/а ли съм да вложа от себе си толкова много?
  • Какво ще ми отнеме преследването на тази конкретна мечта?
  • Какво ще промени в живота ми когато я сбъдна?

Качествената промяна и изкуството да мечтаеш

Pixabay

Pixabay

Има мечти, които със своя по-скоро фантазен характер, ни помагат да се справим със стреса, умората и неудовлетворенито. Има и мечти, които носят заряда да променят из основи нас, пътя и живота ни.

Защото онова, което ще дадем и получим по пътя в преследване на мечтите, ще внесе качествена промяна.

Ще промени личността ни, ще кали волята и ще ни направи по-оптимистични.

Изкуството да мечтаем така, че да сбъдваме своите копнежи, изисква да се научим да различаваме стойностната мечта от фантазната. Всяка мечта, която ще направи живота ни по-щастлив, си заслужава усилията от наша страна.

Понякога мечтите не се сбъдват – има много непредвидени и независещи от нас обстоятелства. А понякога просто по пътя осъзнаваме, че не това искаме всъщност и не така сме си представяли сбъдването.

Мисля си, че никога не става дума за постигането, а за пътя. 

Ако всяка мечта се материализираше просто ей така, вероятно нямаше да успяваме да ѝ се нарадваме истински. Не се променяме, защото мечтаем, а когато вървим към мечтите си смело и полагаме усилия.

Като личен бизнес треньор се стремя да уча своите клиенти да ценят себе си и собствената си стойност. Подвиг е да проявиш усилия, да запретнеш ръкави и да се заловиш за работа. Да надмогваш себе си всеки ден, когато нямаш желание, мотивация или изгубиш смисъл. Сила на духа е да каляваш волята си в разочарования и неуспехи. Вяра в по-доброто е да виждаш и малките позитивни неща, които следването на избрания път носят.

Подвиг е да сбъдваш мечтите си.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

You Might Also Like