Бизнесът ни променя

Бизнесът, който те променя: LIFEHACK.BG

Христо Стоянов Мастърхак и Юлика Новкова

Всеки бизнес внася осезаема промяна както в нишата си, така и в личността и живота на своите създатели. Управлението на промяната е сложна задача особено в контекста на развитието на нови продукти и услуги. Има бизнеси, чиято “душа” надхвърля границите на комерсиализацията. Това са брандовете, които възприемаме като иноватори и които променят и нас като потребители. За качеството на даден бизнес можем да съдим по количеството човешки животи, върху които той влияе положително. Колкото по-широко социално влияние има брандът, толкова по-голяма е неговата обществена полза като субективно възприета.

Стартирам една различна кампания под надслов “Бизнесът, който те променя”, в която заедно с едни от най-успешните бизнес лидери ще разказваме как  заедно създаваме бизнес модел с висока стойност и широко публично влияние. Характерно за повечето бизнес модели, по които работя, е, че развиваме стойност и създаваме общност около бранда, в сърцевината на които поставяме иновация. Внедряването на иновативните  продукти и услуги става по линия на културата на полезност и субективно възприетата стойност. А щом говорим за човешки възприятия, то бизнес психологията има много какво да предложи в процеса.

Христо Стоянов Мастърхак

Христо има над 10 години опит в сферата на социалните и дигиталните медии

Днешният разказ за бизнес успех е на Христо Стоянов, основател на  частния клуб “Мастърхак“, част от медията “Lifehack.bg” и създател на “мъжкото царство” Kingsman.bg. Христо е иноватор в областта на продажбата на абонаментни услуги в областта на личностното и бизнес развитие, с когото животът ни срещна през май 2017 г., когато поканих Христо да разкаже за медията си Лайфхак и началото на проекта Мастърхак в кампанията “Моят път”.

Освен приятелство, споделяме заедно и общ път в създаването на “Мастърхак” и общността към клуба, в която бизнес лидерите у нас се развиват с усещане за заедност и принадлежност.

Развитието на подобен тип продукт и услуга отнема време. Изследването на влиянието и сегментирането по аудитории не следва да е само въз основа на данни и статистически анализи. Печелившата ни стратегия е психопрофилирането, основано  на потребителските потребности и предприемаческата визия.

В краищата  на “моста”, който наричаме “бизнес” – и от двете му страни – стоят хора. Работата ми е да изравня възприятията и очакванията на всички, както и да придам ясна “форма” на продуктите и услугите от гледна точка на субективните и обективните възприятия за продукта, услугата и бранда.

Бизнес моделът на Христо не поставя в центъра си продажбата на продукт (абонаментен план), а ценността на отделния клиент като човек и предприемач. Всеки клиент е способен в огромна степен да персонализира преживяванията си в клуба като получава мигновено онова, което е най-ценно за него тук и сега.

Стратегията не Христо е не просто да представя успешни и ефективни начини, принципи и инструменти за постигане на лични и бизнес цели, а да демонстрира как те могат да бъдат организирани в цялостна система, актуална за нашия специфичен културен, социален и икономически контекст.  Така абонаментът е само инструмент, а субективно възприетата стойност – неизмерима чрез обичайните бизнес критерии, които изключват оценката на психологическите характеристики на продукта. В края на преживяването клиентите възприемат помощта на Христо за безценна.

 

Пътят на Христо и Мастърках в години

Хубаво би било да кажем, че всичко се случва с едно мигване или щракване, но истината е, че подобен системен анализ на продукти, услуги, бранд комуникации, процеси и общност отнема време и ресурси. Когато внедряваме иновации просто не съществуват готови решения. Персонализацията, макар и времеемка, дава предсказуеми и устойчиви резултати.

През първата година с Христо се фокусирахме върху оформянето на самия продукт като такъв, а това означаваше да тестваме много негови малки и големи версии. Уморителен етап, който изисква доза смелост и решителност да избереш своята посока и да се самоопределиш. Втората година беше посветена на изграждане на доверие и създаване на общност около клуба. Да намериш своите верни хоризонтални лидери също е огромно предизвикателство предвид нашия малък и свит пазар и свръх конкуренцията.

Мастърхак какво включва

Бизнес моделът е сред най-иновативните у нас и подкрепя неформалното образование и личностното развитие на предприемачите

Третата година посветихме на конкретика, полезност и бавно скалиране на мащабите, тъй като имахме фундаментите. Четвъртата година бележи огромен напредък, с което навлизаме в нов етап – бизнес моделът е жив и динамичен организъм, който се развива паралелно с потребностите на своите потребители и органично разраства общественото си влияние.

Когато знаеш кой си като човек и каква е личната ти полза от твоята експертиза, е по-лесно да оформиш около себе си бизнес ядро. Да увеличаваш мащабите си всъщност означава да бъдеш полезен на повече хора по осезаем начин, запазвайки своята автентичност и като човек, и като организация.

За всички тези месеци, Христо въведе редица промени и онова, което помогна за успеха, беше непрекъснатото анализиране на всяка възможна реакция или липса на такава сред потребителите след всяко изменение.

Предоставям на самия Христо възможността да ви разкаже повече за своите тайни от кухнята на Мастърхак, за да намерите и вие своето вдъхновение и доза смелост. Благодаря на Христо, че разказа толкова свободно какво и как е успял да преодолее заедно с моята помощ, за да реализира своята мечта и да успее наистина да постигне личната си цел – да бъде полезен на бизнеса у нас.


Привет, Христо, благодаря ти, че прие да споделиш как се създава толкова успешен иновативен модел като клуб “Мастърхак” с  широко публично влияние. Първият ми въпрос е:

Защо твоят бранд е толкова важен за теб като човек?

Защото отразява моята философия и принципи за създаване на качествен продукт и правене на бизнес. Защото показва как смятам, че трябва да се отнасяме с хората, които ни се доверяват (клиенти и партньори). Защото се опитва да разчупи статуквото, което често е толкова скучно, понякога дори вредно.

Христо Стоянов е лице на клуба

Христо Стоянов застана с личния си бранд и се утвърди като лицето на клуб “Мастърхак”

Моят бранд е важен за мен като човек, защото ми позволява да правя всички тези неща. Неща, които могат да се видят от повече. Неща, които могат да помогнат на повече хора.

 

С какво твоят бранд променя нишата ти и живота на хората, с които работиш?

От читатели, партньори и членове на клуба ни често чувам, че постоянно въвеждаме нови и нови неща, не спираме да експериментираме, опитваме се да внедряваме идеи, които тук все още не са популярни. 

Да правя това, което правят всички останали на родния ни пазар е табу за мен. Предпочитам да бера царевица на полето, отколкото да сме като някой от десетките фирми, които продават обучения и информация. 

Ако отдавна четете lifehack.bg и се огледате в останалите бизнеси, които просто търгуват с информация, ще видите колко много от похватите, които използват са произлезли от нас. В lifehack.bg се оглеждат почти всички по-сериозни имена от тази ниша, интегрирайки много от нашите, иновативни за родния пазар, практики.

Какво има в клуба

Клубът дава възможност за избор между много ресурси и формати за учене, както и видео гид за клуба за подобряване на потребителското преживяване

Що се отнася до хората: не мога да говоря от тяхно име, но постоянно получаваме обратна връзка, че това, което правим няма аналог по полезност. Преди няколко дни ни сравниха с енциклопедия по предприемачество, психология и бизнес – място, в което можеш да намериш всичко необходимо, без празните приказки.

 

Трудно ли взе решение да ми се довериш и от колко време сме заедно?

Моментът, в който пътищата ни се срещнаха може би беше този, в който нещата при нас започнаха да се получават и имах нужда от напътствия как да управляваме този растеж и как да го надграждаме. 

В случая не, но това е изключение. Обикновено не допускам никой вътре в бизнеса си, но след толкова разговори с теб някои неща просто се усещат. 

Мисля, че имам силно развита интуиция да разпознавам хората, които наистина искат да ми помогнат от тези, които просто казват, че искат. 

В случая това усещане не ме подведе и от дистанцията на времето мога да твърдя със сигурност, че съм взел правилно решение да ти се доверя, тъй като не съм имал разочарования, а получих много подкрепа.

 

С какви трудностите се сблъскваш, за които заедно намираме решения?

Може би най-големият проблем, който имат хора като мен е, че те са се гмурнали много навътре в бизнеса си, а от тази перспектива не могат да се видят нещата в обхвата на голямата картина.

Затова и много възможности и гледни точки остават незабелязани.

Мастърхак стратегия 2021

Мастърхак непрекъснато експериментира с визии, запазвайки основното бранд звучене

В тази връзка комуникацията с теб ми помогна да видя нещата отгоре. Въпросите, които обсъждахме често бяха свързани с посланията и това, че различните ни аудитории имаха нужда от различно представяне на продуктите ни, имаха нужда да чуят как точно на тях ще помогнем. 

Помогна ни много в това да разграничим групите наши клиенти и на всяка от тях да представим продукта си по начина, по който всяка една от тях щеше да го разбере.

Погледът на нещата от друга, по-обхватна гледна точка. От ситото на всеки разговор с теб, успявах да отсея доста ценни идеи, които да приложа.

 

Какви ценни неща научи в работата си с бизнес психопрофилирането?

Може би, че всяка група аудитории има нужда от различно послание спрямо нейните си интереси, дори нейния начин на говорене и мислене.

Жените имат нужда от подкрепа и увереност, мъжете пък търсят по-прагматични неща. 

Преди това повече слагах всички под общ знаменател, но благодарение на работата ми с теб и десетките примери, които ми даваше успях да проумея доста ключови моменти за бизнеса ми, които ми убягваха до този момент.

Един такъв пример е позиционирането на клуб Мастърхак пред дамската аудитория. Въпреки, че 60% от читателите ни са дами, то съобщенията, които излъчвахме бяха прекалено практически и прагматични, а както знаете дамите имат нужда да чуят малко по-субективни и абстрактни неща. Видяхме това благодарение на разговорите, които водихме с теб, често изпълнени със спорове и отрицание от моя страна, но в последствие виждах, че така е правилно.

Общността на Мастърхак

Престижа на Мастърхак, привлече водещите в областта си ТОП експерти у нас, които застават гордо с лицата си зад клуба

Научих, че едно и също нещо може и трябва да бъде представено по най-различни начини и то така, че да бъде разбираемо за различните типове потребители и интереси. Това е важно за мен, защото ако не разберат продукта ти, няма да го купят. Определено получих доста ценна обратна връзка за комуникацията на бизнеса ни и то от психологическа гледна точка, което ми помогна да оказваме по-голямо въздействие с посланията си.

 

До какви хора успяхме да стигнем заедно?

Може би въпросът е по-скоро какви хора успяхме да премахнем като неподходящи за нашата услуга, а това остава доста място за правилните такива. 

Благодарение на работата ни с теб затвърдих убеждението си, че

за да се наложиш като марка и като продукт, не можеш да продаваш всичко на всеки. 

Проблемът на много предприемачи като мен е, че често се налага да съчетават три позиции в едно: предприемач, мениджър и техник, а това понякога пречи да се види голямата картина, пречи да се видят възможностите, а благодарение на разговорите ни с теб и насоките установихме доста нови възможности за достигане до повече хора.

 

Какво е влиянието на Мастърхак в средата ти днес и зад какви каузи заставаш с бранда и името си?

Мастърхак Фейсбук

Общността поддържа жив и директен контакт всекидневно в секретна онлайн група, което намалява тревогите и несигурността на предприемачите и им помага да намират бързи и ефективни решения

За над 10 годишното си съществуване lifehack.bg се превърна в доказана марка, фактор, в който се вглеждат наистина много хора. Това е сериозно влияние и отговорност, нивото на които се опитваме да поддържаме всеки ден.

В тази връзка каузите, зад които заставаме обикновено са свързани с обучението, образованието и изобщо по-различния и ефективен начин за усвояване на информация, нови умения и вършене на нещата. Съществуват много по-ефективни начини за нашето развитие като личности и като бизнеси и ние се стремим да показваме на хората най-добрите от тях и то така, че да ги приложат веднага в ежедневието си, без да им губим времето с излишни приказки.

 

С какво ти бях най-полезна досега  и към какво ще се стремим?

Показа ми нови перспективи, нова гледна точка. Благодарение на работата ми с  теб видях неща, които трудно щях да забележа.

А това за бизнес, който иска да е нива над останалите и винаги да бъде иновативен и предпочитан, е от огромно значение. 

Това е все едно да имаш кораб и на върха на мачтата да си сложил най-добрия вахта, който със специалния си психологически бинокъл е способен да види най-подходящите острови, на които може да акостира бизнеса ти.

Не е ли ценно това? Аз мисля, че да!

 

Какво би казал на бизнес лидерите, които се колебаят дали да потърсят бизнес психопрофилиране за бизнес ръста си?

От това, което споделих до тук и са го прочели, мисля, че нищо повече не трябва да им казвам. Те вече знаят отговора. Но ако не са, то препоръката ми към тях е, че ако искат да открият нови възможности и перспективи, ако искат да оптимизират настоящите си процеси, за да извличат много повече стойност за бизнеса си от тях, то да не се колебаят и просто да поговорят с теб.

Кредото на Христо Стоянов

Кредото на Христо Стоянов

*Интервюто е публикувано без редакции.

 

За удоволствието да развиваме “Мастърхак”

Христо често ми повтаря едно изречение:

“Съпортът ти, колкото и спорни да са идеите понякога, е истинско удоволствие”.

И акцентът никак не е върху удоволствието, убедена съм. Моите идеи са спорни до толкова, доколкото задачата ми е да поставям под съмнение статуквото и реалността – това ли е най-доброто, на което сме способни, само толкова ли можем да дадем? За Христо остава дилемата по кой път да поеме, след като заедно сме пресметнали всички рискове и възможни последици от дадена промяна или не промяна.

Вярвам, че удоволствието пристига отложено, едва когато се уверим, че постигната цел наистина  е добра за нас и за другите.

Бизнес психология и бизнес консултиране

Кандидатствай онлайн за консултация тук.

Има твърде много начини да постигаме целите си, затова си струва фокусът да е върху други аспекти. Да работиш фокусирано и таргетирано, да удовлетворяваш потребности – човешки и бизнес, да се осмеляваш да нарушаваш обществените норми и порядки е в ядрото на успешното предприемачество.

Изисква се определена доза кураж да направиш първата крачка и много късмет, знания и умения, за да продължиш да вървиш по своя път, а дизайнът на услугите и продуктите не следва да бъде плод на субективизма на предприемача. Нужно е да надскочиш собствените си възприятия и оценки, за да удовлетвориш нуждите на над 400 начинаещи, умели и ТОП експерти от личностно и бизнес развитие,  в силно конкурентната ни среда и тесния ни пазар, както е в случая на Христо.

Кои са личностите, които намират себе си в Мастърхак? Хора, които искат да поемат контрол върху живота и бизнеса си и които искат да извличат максимални ползи от усилията си. Бизнес лидери, за които времето е важен ресурс и ценят количеството стойност, което получават за вложенията си.

Предприемачи, които имат защитена среда, в която да споделят своите казуси и да намират подкрепа. Личности, които намират дълбоко удовлетворение в избора си “собствен бизнес” и това е път към собственото им личностно развитие.

Един от най-значимите социални приноси на Мастърхак е, че дава възможност на хората да се преквалифицират или да задълбочат експертността си по дадена тема на достъпна цена при това с много лична подкрепа в общността. И най-хубавото е, че хората, които отдават своите познания и умения, се гордеят, че са част от общността “Мастърхак”.

“Полезното знание”, както Христо го нарича, е алтернативна възможност за учене през целия живот. И не е никак случайно, че клубът мотивира хората да продължават да се променят, преквалифицират и развиват, особено когато се налага да съвместяват повече роли в ежедневието си и да полагат грижа за своите близки.

 

Моята асоциация с Мастърхак е “инструмент за самоовластяване”

Да имаш свободата да избираш, да учиш и да се развиваш е една от най-значимите за личността свободи във всеки етап от живота. “Мастърхак” е алтернатива, която ти помага сам да избереш от какво имаш нужда, а екипа зад бранда ще се постарае да удовлетвори тази нужда на всяко ниво – функционално, емоционално, субективно, ментално, бизнес и социално. А дали си струваше да създадем “Мастърхак” с фокус потребителски преживявания и потребности ще оставим на вас да прецените от разказите на хората, заради които се случва всичко – прочете отзивите на Щастливите ни клиенти.

Защото ние заедно четем между редовете.


Бизнес психолог, онлайн психолог


Променяй. Адаптирай. Еволюирай.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!