Автентичен бранд

Автентичен личен бранд в дигитална среда [Ден 1: Автентичност]

Julika Novkova Personal Brand Training

Здравейте !

Добре дошли в инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда”!

Избрах да си говорим  в следващите 8 дни за една трудна задача пред всеки от нас – изграждането на автентичен личен бранд в обектна и дигитална среда.Julika Novkova Day 1 Personal Brand Challenge

Защо другите да се доверяват на професионализма ни? Как да ги убедим в личната си стойност? И как да ги убедим, че ние сме точният човек за дадена позиция или поръчка?

Няма как за седмица да си кажем всичко и сигурно за някои от Вас нещата ще бъдат леки и лесни за прилагане, докато други ще се наложи да се потрудят.  Ще си говорим как да бъдем устойчиво и доверено присъствие в очите на хората. Ще наблегнем на чисто човешката страна на нещата.

За кого е подходяща темата „личен бранд“?

 • Собственици на бизнес;
 • Консултанти, специалисти и търговци;
 • Обучители & треньори;
 • Мениджъри на процеси и хора;
 • Бизнес лидери & предприемачи;
 • Фрийлансъри;
 • Всеки, който работи за името си.

За работливите, в края на всяка статия ще оставям по един личен тренинг – така бързо ще осмисляте как точно да приложите дадено знание, развивайки подходящ инструмент, нужен за Вашия контекст.

Как Бизнес психологията да ни помогне да си изградим добро име?

Self-care and love

Днес, в света на бързата дигитална комуникация и културата на свръх показност, е по-трудно от всякога да се наложим като разпознаваеми бизнес личности по автентичен начин. И практиката ми показва, че повечето експерти сякаш се “разделят” на две вътре в себе си.

Стремят се да покажат професионалната си страна, която по принцип е доста завършена – експерти и специалисти са, решават въпросите на клиенти и служители като с вълшебна пръчица.

Другата страна обаче е фактът, че същите тези професионалисти обикновено се опитват да “скрият” личността си зад професионалния си образ. И мотивите за това са очевидни – личностите не са съвършени.

Искаме да ни харесват заради това, което можем, а да не да отхвърлят заради това, което сме.

Психологията е науката, която задава въпроса “Защо хората правят това, което правят“, а моята специалност довършва изречението с допълнението “… в бизнес среда и професионален контекст“.

Моята формула за изграждане на личнен бранд изглежда така:

Личният бранд е онова, което човекът оставя след себе си под формата на думи, чувства и поведения.

Трудно ли е да си изградиш добро име офлайн/онлайн?

Отговорът на този въпрос е лаконичното “зависи“.

Затова ще се постарая да изясним от какво точно зависи с уговорката, че в рамките на инициативата ще решаме задачи само на ниво личност и субективни възприятия.

И докато е вярно, че не можем с един и същи инструмент да си решаваме всички проблеми, то също така е вярно, че за всеки въпрос си има решение. От моята гледна точка, за да изградите автентичен (дигитален) личностен образ, Ви трябват възможно най-много и различни типове инструменти във всяка област:

 • Психологически – за дълбинен личностен анализ и извеждане на автентичен профил;
 • Ценностни – за адаптиране към даден контекст;
 • Креативни – за създаване на аудио-визуално представяне по уникален начин;
 • Лингвистични – за създаване на подходящ „вътрешен език“ за общуване;
 • Социални – за изграждане на общност и лоялна аудитория;
 • Технически – за създаване, редактиране и управление на дигитално съдържание;
 • Дигитални – за управление на дигитална комуникация;

Колкото повече техники и инструменти имате за всеки от тези аспекти, толкова по-бързо и лесно ще виждате очакваните резултати. А ако изобщо Ви липсват познания в някоя от тези области, то е добре да делегирате към експерт, който да Ви спести малко време и да Ви обучи направо за работа с инструменти за Вашите нужди.

Особено важно е да помним, че стратегиите във физическата и дигиталната среда също се различават. Поради естеството на съвременния начин на живот и работа, а и за да не усложнявам темата, ще наблегна изцяло върху дигиталния контекст. 

Има ли “невидимо” в личния бранд?

Self-control of the internal states

Вече над 10 години помагам на бизнес лидерите да видят „невидимото“ в себе си така, че да изграждат трайна връзка между себе си и своите клиенти. И тъй като работя в специфичен формат, не се учудвайте, че призмата, през която ще си говорим, е персонализираната комуникация. Или казано иначе,

какво се случва когато застанем „лице в лице“ с другите?

Задачата се усложнява неимоверно от факта, че се налага да дигитализираме личността си, за да комуникираме пълноценно с околните. За някои е особено трудно да покажат и своята човешка страна, освен професионалната, тъй като работят изцяло в дигитална среда.

Така ефектът от липсата на невербалната комуникация, личния стил, тембъра на гласа и топлината в очите ни трябва да бъде компенсирана някак в по-неличен контекст. Именно затова и фокусът е върху дигитализация на личността и дигитални комуникации, но принципите са сходни и в среща офлайн. Просто инструментите и подходите са различни.

Ключовата дума “автентичност” всъщност предполага точно това – да добавим щипка индивидуален отпечатък така, че другите да видят “невидимата” ни страна. Ние сме двигателят, който решава чуждите трудности. Ние виждаме света през своята неповторима призма. Пак ние взимаме решение кой инструмент да ползваме, за да получи клиенът/служителят максимална полза. Нашата лична топлота вдъхновява, мотивира и окуражава другите чрез емпатия и грижа.

Тогава защо полагаме толкова усилия да “скрием” личността си зад професионални титли, сертификати и награди? Защо се втурваме да градим идеализиран бизнес образ, когато може просто да развием собствения си образ така, че да пасва на средата, но и да отговаря на личните ни нужди, цели и мечти?

Бизнесът се прави от хора за хора

Inner freedom and self-loveВ крайна сметка, в дългосрочен план рядко има значение наистина какви професионалисти сме. Най-важното си остава как се чувстват хората, докато работят с нас. След време детайлите по проектите и задачите изчезват от паметта ни.

Остава обаче онова приятно и стоплящо усещане от присъствието на другия. Или спомен за токсичност, невротичност, грубост и дори аротантност.

И докато не можем да се стараем да се харесаме на всички (а и не би следвало дори да се опитваме), то е изцяло под наш контрол да бъдем приятни и полезни за другите – точно като следа от парфюм.

Защо най-важна за личния бранд е личността?

Защото личният бранд е антроморфен образ, който въплъщава в себе си най-специфичните ценности, емоции и убеждения на личността, която представлява. Именно това води до общото впечатление за автентичност в поведението на пазара. Но задачата да изведем този образ отвътре навън не е никак лека. Изисква време, усилия, инструменти и ценностна ориентация към себе си и другите.

Личният бранд изисква най-вече вяра в собствения смисъл.

Какво НЕ Е личният бранд?

 • Идеализирана представа за себе си, комуникирана навън  към другите;
 • Натрапливо присъствие (онлайн и офлайн);
 • Агресивна комуникация с цел доказване на лидерски позиции в екип или общност;
 • Токсичен ролеви модел тип „идеал“, с който другите насилствено да се съобразяват;
 • Фокус върху личното ни мнение за нас – какво ние мислим, че сме за другите.

Какво е истинският личен бранд?

 • Усещане за ненатрапливо и меко присъствие във всеки контекст;
 • Ясно отражение на висок професионализъм и приятна за другите личност;
 • Сбор от оценките „какво говорят хората за нас когато ни няма“;
 • Сбор от оценките на другите за нашите полезност, адекватност и приложимост;
 • Изравнени възприятия за бранда между лидера и клиентите/служителите;
 • Синхронизирани мисли, емоции и нагласи към бранда.Suffering and pain as a life choices

Можеш буквално за 10 минути, влизайки в една група (физическа или дигитална) да разбереш какви са отношенията между хората.

Въздухът дали е наеклектризиран? Или всички дишат синхронно и заедно?

Токсичните личности никак няма къде да се скрият. Но това важи и за ценните и автентични специалисти.

Защо бизнес психологическата перспектива за личния бранд е важна?

 • Защото ни помага да останем свързани, „заземени“ и контекстуални;
 • Защото ни прави нужни и ценни за потребителите/служителите;
 • Защото ни свързва с другите на ценностно ниво, а не само на ниво удовлетворяване на нужди;
 • Защото ни учи как да се адаптираме към промените извън нас;
 • Защото ни мотивира да не спираме да се развиваме през целия си живот.

Все още малко се говори у нас за Бизнес психологията като инструмент за изграждане на личен бранд, затова и в блог- секцията ще намерите разработени от мен детайлни стратегии, с която да си зададете важните въпроси в личен & бизнес план.

Ако търсите бързи решения, то стратегията за личен бранд изобщо не е за вас. Това е Път и инструмент за хората, които искат името им да работи вместо тях, прочетете повече ето тук.

А ако все още търсите своето вдъхновение, то опитайте да го намерите в историите на успелите с кампанията “Моят път”.

И за финал днес – обещаният личен тренинг с мен:

Личен тренинг “Какво говорят другите за мен когато не съм в стаята“:

Julika Novkova Personal Brand TrainingДнешнят персонализиран тренинг е дълбинен, личен и труден. Може да Ви отнеме повече време да го изпълните цялостно.

Няма ред, в който да изпълнявате заданието, а и моята препоръка е да действате чрез интуиция и импровизация.

Просто следвайте свободно мисълта и асоциациите си и излейте от себе си навън възможно най-много.

Опишете върху лист хартия с химикал или цветни моливи (най-добре!) думите-етикети, които съпътстват живота ви:

 • думите-подарък, с които са Ви зарадвали, с които се гордеете и са Ви стоплили и с които искате да продължават да Ви асоциират;
 • думите-промяна, които са ви извадили от зоната на комфорт и са Ви провокирали да се развивате като човек и като експерт;
 • думите-бреме, които са Ви наранили и обидили и чрез които сте научили важен урок за човек, компания, случка, отношение, ценност.

Писането на ръка при дълбинни упражнения е важно – синхронизира и двете полукълба на мозъка, включва “вътрешния” ни говор и глас. Буквално се “чуваме” отстрани.  Помага ни още да оценим през тялото си ефекта от дадена дума-етикет. А и можем да се “видим” чрез думите, оставени върху листа.

Julika Novkova Business Psychologist

Това ли наистина сме ние? Това ли мислят другите за нас?

Какъвто и отговор да си дадете, то със сигурност знаете откъде да започнете личностната си трансформация за изграждане на автентичен бранд имидж: първо събираме себе си в едно и оставяме назад всичко, което носим на гърба си, понякога – с години.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

До утре!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like