Емпатия и отношения

Как да разпознаем токсичните отношения и как да ги преодолеем – I?

Pixabay.com

Всеки ден общуваме с огромен брой хора, с които поддържаме различни по интензитет, близост и значимост отношения. И като цяло е лесно да се предпазваме от онези личности, с които можем да си позволим повърхностен контакт чрез избягване или игнорираме.

Но какво да правим в онези ситуации, когато токсичната връзка е с наши близки, семейство или бизнес партньори? Дали осъзнаваме дори, че сме в токсична въртележка? Няма как да си избираме хората, с които общуваме под етикет “семейство” например, но можем да си помогнем много, за да направим процеса по-лесен.

Pixabay

Pixabay

Промяната в собствената ни нагласа ще ни направи по-смели и фокусирани върху други аспекти от отношенията ни. Как да разпознаете, че се намирате в токсична връзка и как да се справите с проблема ще откриете в следващите редове.

Статията е подарък към един от редовните читатели на Juls’ Psychology. Изпращайте и вие своите питания и ще ви бъда максимално полезна.

Какво е токсична връзка, кога и как се проявява?

Всяко отношение, при което усещате, че губите почва под краката си и нарушавате връзката със себе си, се явява токсична от вашата перспектива. Подобно отношение възниква най-често там, където хората са най-обвързани, взаимозависими и се намират в безизходица и се дължи на неефективна комуникация.

За съжаление има твърде много фактори, които могат да доведат до влошаване на отношенията между двама души и да доведат до взаимно емоционално неудовлетворение. Обикновено сред основните причини са:

  • миналите натрупвания, с които не успяваме да се справим;
  • страх от отхвърляне или изоставяне;
  • страх от критика и малоценност;

Винаги Пръв, Винаги Прав

Pixabay

Pixabay

Един от големите симптоми на токсичните отношения е честият стремеж за първенство и правота в комуникацията. В някакъв момент спира да има значение какво се комуникира, акцентът е върху това кой има повече морално основание.

Залага се на стратегия за доказване на правота чрез манипулативен подход, спекулации и генерализации и изваждане на ситуации от контекст при “натрупване на правота” в спора.

Привеждат се към настоящия диалог и минали събития като “доказателствен материал”. Характерно е, че почти всеки повод се използва като арена с цел победа в играта “Винаги пръв, Винаги прав”.

Как да се справим? Не се оставяйте да бъдете въвлечени в подобни “спорове”, не се защитавайте и просто замълчете. Отдръпването от спора ще ви даде възможност да вникнете в естеството на проблема, пораждащ конфликтната ситуация. Фокусирайте се върху онова, което можете да промените, за да бъдете вие по-щастливи.

Истината е, че няма никакво значение кой е по-прав, истината е, че и двете страни страдат истински и дълбоко в онзи миг и едната личност следва да предприеме стъпка към прекратяване на процеса. По-осъзнатата страна може да поеме отговорност за действията си, а това ще даде отражение върху целия конфликт.

Пасивна агресия

Изключително трудно е устояването на пасивно-агресивните реплики и утвърждения. Дори да не реагира човек във всяка ситуация, то разрушителната им сила се натрупва във времето и води до избухвания и изблици, усещане за малоценност и непрекъснати упреци.

Pixabay

Pixabay

Токсичното взаимодействие тук се основава на факта, че страните не се чувстват комфортно да изразяват свободно мнението си и го правят по “завоалиран” начин. Липсата на критика и оценка и създаването на защитена среда е сложна задача, а именно тук се крие разковничето за намаляването на тези прояви.

Как да се справим? Едната страна следва да “прекъсне веригата” и да склони да чуе другата без да я прекъсва, без да съди и критикува. Трудно е да приемеш негативната информация, която избликва в момент на криза. Всъщност тук се крие силата на човешката личност -в способността да понесем факта, че някой не харесва нещо в нас. Симетрично е да имаме възможност да направим същото.

Дано това ви помогне да се справите с гнева и фрустрацията си, да излезете от токсичната връзка, в която се намирате. Когато спрете да захранвате подобни отношение и секне негативната емоция през вашия канал става по-трудно за другата страна да го подклажда и след време стихва (и нерядко – угасва).

Променете живота си, инвестирайте себе си там, където ще бъдете приети, харесвани и обичани такива, каквито сте. И макар да не избираме близките и децата си, избираме своята малка вселена личност по личност, емоция по емоция, всеки ден, с малки стъпки.

Втората част на статията обхваща още няколко аспекта на отношенията, които водят до усещане за токсичност, продължете с тренинга ето тук.

*Статията е обобщаваща и не може да замести адекватната и ефективна помощ. При трайно дисфункционални отношения се консултирайте със специалист.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like