Кампании

Създайте автентичен личен бранд в дигитална среда с помощта на бизнес психологията [+ 8 дни личен бизнес тренинг подарък]

Бизнес психолог онлайн автентичност личен бранд

Здравейте,

Добре дошли в инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда”!

Нека в следващите 15 минути поговорим за една трудна за всеки от нас задача:

Как да изградим автентично своя личен бранд в дигитална среда?

В статията ще намерите информация, съвети и полезен опит, както и 8 предизвикателства, подарък от мен, с които сами да проследите дали и къде се къса връзка между вас и вашия личен бранд от гледна точка на бизнес психологията и автентичността. Разбира се, фокусът е върху бизнес лидери, които монетизират онлайн от продукти и услуги, иначе принципите са общовалидни за всички ни онлайн.

Нека започнем с по-важното питане:

Защо е толкова трудно да бъдем автентични и разпознаваеми онлайн, след като днес е по-лесно от всякога да присъстваме почти във всяко онлайн пространство?


Едва ли има еднозначен отговор на въпроса защо не успяваме, но можем да обобщим проблемите на нива, както следва:

 1. Неподходящ брандинг и цялостно звучене спрямо целите на бранда;
 2. Неподходящи онлайн канали и стимули спрямо смисъла и ползата от бранда;
 3. Неподходящ стил на комуникация спрямо етиката на бранда;
 4. Неподходящ процес на маркетиране и продажби спрямо актуалния пазар;
 5. Неподходящи услуги/продукти или тяхното представяне;
 6. Неподходящо таргетиране и/или ценообразуване;
 7. Неподходящи инструменти за управление на процеси.


Мисли ясно без трудни емоции на всяка крачка
Поискай да вземаш решения с повече лекота с мен от тук >>


Съществува ли “формула” за успеха на бранда?

Дори перфектните бранд комуникации понякога попадат в неперфектна ситуация.

Как тогава да управляваме рисковете и да успяваме дългосрочно? Най-важната стъпка от моя гледна точка е като променим мисленето си за това що е то бранд. И тъй като това е огромна тема, нека ви въведа с 8 теми, описани по-долу, в бизнес психологическите аспекти, касаещи личността зад бранда!

Моят опит близо 15 години като бизнес, социален, организационен и икономически психолог ми показа, че когато знаем кои сме (и в личен, и в бизнес план), знаем какво (НЕ!) можем и какво (НЕ!) искаме, нещата изглеждат по-предсказуеми. Съвременната икономическа психология проследява човека онлайн и се стреми да открие как бизнесът да постига целите си с повече яснота, структура и посока.

Надявам се бизнес психологическите тренинги, заложени в тази кампания с цел превенция на предприемаческия бърнаут, да ви помогнат да изчистите за себе си излишното, да заложите на автентичното и да се насочите в посока “слушане с разбиране” на клиентите ви и по-малко – в посока “убеждаване” и “манипулиране”.


 Как да НЕ изневерите на своя уникален мироглед в името на комерсиални цели?

Когато градим личен бранд, бърнаутът е сериозна последица, която често пренебрегваме. И не, прегарянето НЕ идва само защото се преуморяваме.

Бърнаутът идва когато губим смисъл да правим едно и също дълго време без резултат.

Повече от ясно е, че всеки, който комуникира онлайн, се стреми да изгради приятен публичен образ на личността, професията и живота си. От това зависи доколко клиентите ще имат доверие в продуктите и услугите ни, нали? От друга страна, онлайн ще намерите толкова много и различни съвети как да бъдете забележими или как да продавате онлайн, че в края просто забравяте кои сте, защо сте започнали и как стигнахте дотук: изтощени, пробвали десетки “тайни на успеха”, претоварени с тонове задачи за онлайн съдържание, които обаче НЕ ви водят там, където искате.

И да, предполагам, че вече знаете от личен опит, че повече онлайн последователи НЕ значи автоматично повече клиенти и повече продажби, нали? Статистиките са сходни в повечето сфери – на всеки 1000 души последователи, между 1 и 10 клиента на кампания, в зависимост от сферата на бизнеса. Как да промените това, особено ако сте в сектор услуги? Как на всеки 100 души да имате ангажираност, въпроси, запитвания и продажби? Ето тук идва значението на личния ви бранд!

Какъв е смисълът да продължим след 1-3-5 години въртене в хамстерската въртележка? Можем ли да прекъснем този цикъл на безрезултатно правене?

С вас ще си поговорим в 8 последователни дни за това какво означава “автентичност“, как усещането за истинност и неподправена красота произтича директно от нашата същност и как да предадем това мултисензорно и пълнокръвно усещане за себе си в дигитална среда, използвайки различни инструменти.

Ако сега стартирате, надникнете и в този материал, където описвам какви твърди умения ще са ви нужни, за да успеете да поддържате онлайн бранда си. Днес фокусът са меките умения, но няма да си говорим за стандартните решения, а за бизнес психология и синергично лидерство, за да съхраните най-важната връзка, която притежавате – тази със своя ум, емоции и ценности.


Творете и създавайте онлайн без да прегаряте!

Губим ли по пътя усещането за себе си като личност, докато градим име в професията си? Вярваме ли истински в нещата, които говорим, за да ни видят другите? Има ли разминаване между онлайн думи и действия и онова, което сме извън ефира? Какво в изборите ни води до трайно усещане за фалш, измама и манипулация?

Истински ли сме онлайн и боим ли се, че другите ще ни “разкрият”?

Поставяй си ясни, смислени и постижими цели!
Развивай се през личен смисъл и дейност без да прегаряш в преследване на цели, поговори с мен тук >>

Харесвате ли своя Дигитален Аз?

Дигиталният Аз образ е крехка и частична, субективно възприета структура за Аз-а , както разказах в предходен материал, която обаче се възприема от околните като завършен и цялостен личностен образ. Казано по-просто, хората осмислят онлайн частите от нас, които виждат, като цялото ни Аз! Е, ние сме много повече като личности и се надявам в тази кампания да успеем заедно да изградим вашето представяне като отразим особеностите ви като личност и подпомогнем околните да изградят автентична и пълноценна представа за вас и като професионалист, и като човек!

По-долу ще намерите бързи препратки към 8 теми, посветени на темата за автентичен личен бранд. Всяка тема ще ви отнема около 20 минути четене, а в края ще откривате подарък от мен – личен бизнес тренинг, с който сами да опознавате вътрешния си свят и да се учите да пренасяте навън своите ценности и личен смисъл без да прегаряте в безплодни усилия и неудовлетворяващи действия. Надявам се, че на финала ще знаете по- уверено какво искате да промените, за да се усещате автентични онлайн, но и да успявате да монетизирате своите идеи, услуги и продукти през своя личен бранд.

Защо правя това безплатно и в такъв мащаб вече 3 години? Защото имаме нужда да вярваме в себе си! За да успяваме да променяме света с услугите и продуктите си, е добре да не сме обезверени и изтощени и бизнес психологията е мощен инструмент за активна промяна. Вярвам в това, в което горите и искам да успеете! А за всяка стъпка, която ви е трудно да извървите сами – оставам на линия, пишете ми! Защо е трудно да успяваме онлайн?

Трудностите започват, когато осъзнаем, че доброто ни име влияе директно върху това как точно печелим като професионалисти. В този момент разбираме, че правилата на играта са се сменил: от личност, с душа, страхове, неувереност и слабости,

сме се превърнали в пазарен продукт, срещу който стои етикетче с цена.

И за да е пълна промяната, озоваваме се на въображаем рафт, на който стоят и други хора – също като нас, със същите цели и мотиви, със сходни продукти и услуги. Всички ние заедно се борим да получим внимание и пари от едни и същи потенциални клиенти.

Как да не се изгубиш в това море от конкуренция, различност и непрекъсната промяна? Как да заглушиш шума от околните? Как да не позволиш натискът, който пазарът оказва, да те смаже под напора си?

Личният бранд е публичният прозорец към твоята душа, през който другите ще надникват в света ти

Няма как за 8 дни  да си кажем всичко по темата. Сигурно за някои от вас нещата ще бъдат леки и лесни за прилагане, докато други ще се наложи да се потрудят.  Тук ефективността и лекотата в процеса ще зависят от това доколко сте експерт по личността си, как поставяте здравословни граници, как планирате, целеполагате, приоритизирате и комуникирате (все задачи, с които се бори бизнес психологията, не сте ли съгласни?).

Вашите най-големите слабости като личност ще бъдат и слабостите на бизнес стратегията ви!

Ще си говорим как да бъдем устойчиво и доверено присъствие в очите на хората. Ще наблегнем на чисто човешката страна на нещата в търсене на отговори на въпроси като тези:

 • Защо другите да се доверяват на професионализма ни?
 • Как да ги убедим в личната си стойност?
 • Как да ги убедим, че ние сме точният човек за дадена позиция или поръчка?
 • Как да получим справедливо заплащане за труда си?
 • Как да се справим с токсични клиенти?
 • Как да постигнем баланс между личен живот и професионално развитие?

Не се стремете да се харесвате на всички и на всяка цена – по-важното е да харесвате всичко, което правите и което сте тук и сега!


За кого е подходяща инициативата „Автентичен личен бранд“?

 • Собственици на бизнес;
 • Фрийлансъри;
 • Бизнес лидери & предприемачи;
 • Консултанти, специалисти и търговци;
 • Обучители & треньори;
 • Мениджъри на процеси и хора;
 • Специалисти по подбор (рекрутъри);
 • Всеки, който работи за и чрез името си.


 Защо имаме усещане за фалш и губим автентичност?

Знаете ли какви филтри на душата си слагате, когато се рекламирате онлайн?

Днес, в света на бързата дигитална комуникация и културата на свръх показност, е по-трудно от всякога да се наложим като разпознаваеми бизнес личности по автентичен начин. И практиката ми показва, че повечето лидери на пазара сякаш се “разделят” на две вътре в себе си.

Стремят се да покажат професионалната си страна, която по принцип е доста завършена – експерти и специалисти са, решават въпросите на клиенти и служители като с вълшебна пръчица. Другата страна обаче е фактът, че същите тези професионалисти обикновено се опитват да “скрият” личността си зад професионалния си образ. И мотивите за това са очевидни – личностите не са съвършени, а хората искат да си купят перфектен продукт.

Хората не са продукти и не следва дори да се опитват да бъдат съвършени, камо ли да крият своята уязвимост. Нито пък е етично да се представят като перфектни, защото това всъщност ги прави токсично присъствие онлайн. И все пак, социалните медии, свръх конкуренцията и безкрайния дигитален отпадък, който човечеството днес генерира, ни залива и деформира отвътре. Страхуваме се кои сме и залагаме на представяне какво имаме, можем и притежаваме и не добавяме полза и смисъл.  И причината за това е очевидна:

Искаме да ни харесват заради това, което сме постигнали и имаме, а не да ни отхвърлят заради това, което сме и (не) можем.

Трудно ли е да си изградиш добро име онлайн?

Отговорът на този въпрос е лаконичното “зависи“.

Затова ще се постарая да изясним от какво точно зависи с уговорката, че в рамките на инициативата ще решаваме задачи само на ниво личност и субективни възприятия.

И докато е вярно, че не можем с един и същи инструмент да си решаваме всички проблеми, то също така е вярно, че за всеки въпрос си има решение. От моята гледна точка, за да изградите автентичен (дигитален) личностен образ, ви трябват възможно най-много и различни типове инструменти във всяка област:

 • Психологически – за дълбинен личностен анализ и извеждане на автентичен профил;
 • Ценностни – за адаптиране към даден контекст;
 • Креативни – за създаване на аудио-визуално представяне по уникален начин;
 • Иновативни – за създаване на качествена промяна;
 • Лингвистични – за създаване на подходящ „вътрешен език“ за общуване;
 • Социални – за изграждане на общност и лоялна аудитория;
 • Технически – за създаване, редактиране и управление на дигитално съдържание;
 • Лидерски – за управление на хора, процеси и комуникации;
 • Дигитални – за управление на дигитална комуникация и онлайн присъствие;

Задачата се усложнява неимоверно от факта, че се налага да дигитализираме личността си, за да комуникираме пълноценно с околните. За някои е особено трудно да покажат и своята човешка страна, освен професионалната, тъй като това ги кара да се чувстват уязвими и разголени. Управлението на възприятията – своите и чуждите, е невъзможно без странични наблюдатели, защото всеки си попада сам в сляпото петно и не осъзнава поведението си.

Човек не може да види сам онова, което не може да види сам


Има ли “невидимо” в личния бранд?

Вече близо 15 години помагам на бизнес лидерите да видят „невидимото“ в себе си така, че да изграждат трайна връзка със себе си и със своите клиенти и партньори. И тъй като работя в специфичен формат, не се учудвайте, че призмата, през която ще си говорим, е персонализираната комуникация и човешки възприятия. Това е високо индивидуализиран процес и няма как в един калъп да паснем всички, не сте ли съгласни? Или казано иначе, заедно ще изследваме

Какво се случва когато застанем „лице в лице“ с другите онлайн?Автентичността винаги произтича от твоята същност

Онлайн ефектът от липсата на невербалната комуникация, личния стил, тембъра на гласа и топлината в очите ни трябва да бъде компенсирана някак. Именно затова и фокусът е върху дигитализацията на личността и дигиталните комуникации, тъй като инструментите и подходите са различни. Познавам немалко бизнес лидери с отлични технически умения за дигитална работа, за които обаче си остава трудност да овеществяват онова невидимото, което обаче е най-същественото, когато градим доверие.

Ключовата дума “автентичност” всъщност предполага точно това – да добавим щипка индивидуален отпечатък така, че другите да видят “невидимата” ни страна. Ние сме двигателят, който решава чуждите трудности. Ние виждаме света през своята неповторима призма. Пак ние взимаме решение кой инструмент да ползваме, за да получи клиентът/служителят максимална полза. Нашата лична топлота вдъхновява, мотивира и окуражава другите чрез емпатия и грижа.


Потопи се в 8-седмичното лично предизвикателство

Подобряването на начина, по който мислим и говорим за себе си в бизнес контекст, ни помага да се чувстваме по-добре в кожите си и е превенция от предприемачески бърнуат.  Лесно и естествено ли е да го правим, особено когато знаем, че всъщност не сме никак перфектни? Обещаваме ли перфектни резултати?

Хората не се провалят в това да изградят добро име. Те просто не харесват онова, в което в хода на времето се превръщат като личности, в името на това “добро име”.

Публичността, славата и общественото влияние идват с психологическа цена и не винаги сме готови да я заплатим, нито осъзнаваме, че е част от сделката. Манипулирането на информация граничи с откровената лъжа и линията е тънка, почти компромисна и изключително спорна от морална гледна точка. Заслужава ли си да я прекрачваме и какво губим всеки път?

Най-тежката цена, която разболява съзнанията ни и ни прави мрачни и апатични, е да загубим цветовете и музиката на душите си, когато спираме да бъдем автентични като личности, когато губим себе си и смисъла от труда и дейността си. Тогава не същестуват маркетингови апели и технически трикове, които да ни накарат да повярваме отново в себе си. Пътят назад е дълъг, дискомфортен и изисква професионална подкрепа!


 Моята формула за изграждане на личен бранд изглежда така:

Личният бранд е онова, което човекът оставя след себе си под формата на думи, чувства и поведения.

Потопи съзнанието си в инициативата и се самопровокирай, това е моят подарък към теб защото вярвам в теб и смисъла от теб. Осмели се да покажеш онази искрица, която те прави уникална, креативна, талантлива и красива личност.

Открий дали си автентичен бизнес лидер и се върни към важните за теб неща.

Не позволявай на шума от другите да нарушава тишината в теб – заложи на своята истина пред “продаваемата” истина, защото залогът си ти!

В следващите 8 дни си давай пространство от 20 минути на ден, за да подобриш връзката със себе си така, че тя да остане неразрушима, дори когато усещаш негативен натиск отвън или вътрешен дискомфорт. Ако имаш нужда да поговориш с мен след края и да обсъдим заедно резултатите от системния ти анализ, просто ми пиши.


Разгледай всички 8 теми тук:Автентичен дигитален бранд
Потопи се в тази тема сега >>Важно! Този тренинг не замества ефективната психологическа работа и ако усещате, че сте трайно дисфункционални в която и да било сфера, потърсете помощта на експерт! Не е нужно да минавате през трудностите с усещането, че сте сами! Заслужавате повече лекота!


Имаш ли нужда от допълнително подкрепа?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like