Автентичен бранд

Автентичен личен бранд в дигитална среда [Ден 7: Магията на мрежите]

Julika Novkova Personal Brand Training

Здравейте и добре дошли в Ден 7 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда”

Ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?Social media and personal brand

Ето какво разбрахме след Ден 6, посветен на темата “Социална тревожност”:

Можем да бъдем синергични лидери като балансираме между своите и личните потребности. В тъсене на усещането за дълбок личен смисъл е много по-полезно да се фокусираме върху нещата, които имаме, отколкото върху нещата, които нямаме.

Непрекъснатото сравнение с другите най-често ни напомня какво още животът може да предложи и се зариваме с цели. Културата на полезност ни напомня, че не всяка цел заслужава цената, с която ще дойде в живота ни. А цената за една цел следва да се мери на много нива – емоционално, психическо, финансово, времево, социално и други, което всъщност показва важен аспект –

Какви ще бъдем ние когато сме на финала?

Достатъчно често общуваме с хора, които не харесват как живеят, докато постигат целите си. Всеки резултат ни дава по нещо, но и ни взима достатъчно – пропускаме ценно време с близките си, отлагаме смяната на автомобила, лишаваме се от различни битови удобства, напускат ни важни за нас хора. Ако целта наистина си струва, то следва и цената към нея да си струва. Иначе това може би не е ефективна цел и си заслужава да помислим искаме ли да тръгнем по този път.

Social media and social isolation

Pixabay

Понякога отговорът е интуитивен – има смисъл в това да прекрачиш в нов коловоз, да се разделиш с всичко, което те спира и ограничава. Тогава целта не е просто някаква фиксация, а е път към себе си и личната свобода. И такива цели-мечти се броят на пръсти в живота ни, те сякаш са подарък от съдбата.

Лесно ли е да постигнем личните си цели, когато сме сами? Защо повечето хора избират да не признаят слабост, да не бъдат уязвими в очите на другите, вместо да прескачат през трудностите с помощта на подадена ръка? Ето ни в ден 7, посветен на способността ни да се свързваме с другите в контекста на дигиталните комуникации.

Ден 7: Как да извлечете ползи от магията на социалните медии за своя личен бранд?

Вчера си говорихме за тъмната страна на социалните мрежи, за да се научите да се пазите от чуждите негативни, манипулативни или дори злонамерени влияния. Днес обаче искам да обърна внимание върху обратната страна на монетата – какви са огромните ползи от това да изградим дигитализиран и публичен Аз-образ, чрез който да допускаме другите около себе си.

Изграждането на личен бранд изисква да бъдем внимателни към другите, както ще видим в утрешната тема за емпатичната комуникация. Важно е самите ние да не се превърнем в токсичен дигитален образ, който отблъсква околните чрез фалш и притворство.

Sadness and loneliness

Pixabay

КАК да демонстрираме  ненатрапливо своята неповторима личност?

Призмата тук е, че всеки човек е завършена вселена, изпълнена с живот, енергия, мисли, ценности, креативни решения и иновативно поведение. Ако се научим по безопасен (и за себе си, и за другите) начин да изявяваме собствената си ценност, е много вероятно социалните мрежи да са източник на вдъхновение, нови гледни точки и верни последователи.

Нещо повече – ако живеем в мир със своите недостатъци и дефицити, онлайн бързо ще намираме други лидери, с помощта на които да израстваме. Онлайн е относително по-лесно да интегрираме важни аспекти от себе си като интереси, таланти и личностни склонности. Свързването между хора на ниво “задачи” обикновено наистина изисква подравняване на ниво “твърди умения” и решаване на проблеми.

Свързването между хората на ниво “харесване” обаче е изцяло извън нашия контрол. Ние няма как да се харесваме на всички, респективно е по-щадящо да не се стремим да бъдем харесвани от когото и да било. Затова и в социален и професионален план по-адаптивната нагласа е за “полезност”.

Можем да бъдем полезни за решаване на трудност и без непременно да ни харесват

Innovative leaderПонякога в екипите се шегувам с лидерите, че заради промените, които внасям, съм анти-героят и е задача на лидера да утешава. Така когато напусна сградата, той е човекът със супер сили, а неприятната работа ще си остане при мен, т.е. той ще запази “харесването”, а аз ще обера негативните реакции.

Не е много ласкава перспектива, но е истина – аз съм като буря в чаша в живота и бизнеса на хората, защото ги конфронтирам и пътят е личен избор – израстване или бягство. И в двата случая за успеха/неуспеха част от цената плащам и аз. Затова е и разбираемо защо искрено съпреживявам всяка положителна промяна или отказ от дисфнкуионален навик и самонараняващо поведение.

Личният бранд е просто инструмент и ако погледнем на нещата така практично, ще видим, че всъщност няма място за тревожност, страх от оценка или от отхвърляне. Ако чрез личния си бранд не постигаме целите си, то може би наистина пропускаме нещо важно. Но щом не знаем какво пропускаме, как сами да разберем?

Социалните мрежи като място за даване, а не за вземане

Социалните медии са удивително място за търсене и намиране на себеподобни онлайн и офлайн. Това са ментори, обучители, вдъхновители и треньори, които са извървели сходен път и нямат против да споделят – с комерсиална или не комерсиална цел. Често ме питат “Как да разбера, че някой може да ми бъде ментор”.

Отговорът ми винаги е “Няма как да го разбереш, просто го знаеш”. Това е едно вътрешно и интуитивно усещане, като пеперуди в стомаха. Социалните мрежи са изключително мощен начин да се свързваме на ниво идеи, философия, тъй като работят на принципа на затворените пространства. Сформират се балони, в които попадат хора, обединени по някакъв признак.

Играждането на култура на полезност в такива затворени групи е въпрос на баланс и лична етика.

Хармоничната група е като валс – плавни движения, преливащи фигури, без да се настъпваме по краката взаимно.

Най-честата грешка, с която се сблъсквам, е хора, които градят личен бранд, в стремежа си да демонстрират полезност, да прекаляват с внасянето на информация от своето пространство с цел “изтегляне” към личен профил/платформа. Всички подминаваме подобни СПАМ материали, обучения, уебинари, защото интуитивно усещаме едно – има скрити мотиви.

Грповите динамики следват свои принципи

Help me

Pixabay

В групите онлайн следва да се държим като във всяка друга група, както добре е развил принципите Густав Льобон. Всички сме редови членове докато вътрешните динамики не ни поставят на друга плоскост.

Както споделих още в началото, личният бранд е начин да осъзнаваме какво виждат другите за нас и какво ние им показваме, а не маска и фалшив ореол на идеален лидер. За да се превърнеш в лидер на мнение следва да си отвоюваш честно и почтено това право, което никой даром няма да ти даде.

Така дори хората с друга гледна точка ще те уважават заради безмерния ти принос към общото добруване.

Отнема време да бъдем поканени или допуснати в дадена група, дори онлайн. Отнема още повече време и усилия да бъдеш припознат като авторитет и най-лекият начин е просто да бъдем наистина полезни. Да решаваме казуси в групата, да помагаме на другите да постигат целите си. И ако съумеем да бъдем ненатрапливо присъствие, тогава хората сами започват да ни изучават, проверяват и идват при нас.

Твърде агресивното самопредлагане руши връзките не само на ниво отношения, но и впоследствие ако човек попадне на действителна реклама на наш продукт, ще има много повече съпротиви да си го вземе от нас. По същия начин, големи и трудни за внедряване промени се посрещат с повече нежелание и саботажи в екипи, в които лидерите (формалните и неформалните) злоупотребяват ежедневно с влиянието си и го използват при всеки удобен миг за налагане на лично мнение.

Личният бранд на другите – модели и анти-модели

Being just yourself

Pixabay

Хората са толкова различни, че наистина е рядкост да попаднеш на два почти идентични светогледа, а и тогава има осезаеми особености. И все пак, социалното сравнение може да служи и за лично израстване, както говорихме.

Личният бранд на другите  хора може да ни помага да навигираме собственото си поведение по оста “модел – анти-модел”.

Особено когато тепърва предстои изграждане или смяна на имиджа, е добре първо да се огледаме около себе си. Кое от това, което виждаме, бихме искали да усвоим и кое – да избягваме? Вероятно ще се сблъсквате първоначално с повече “Не”-та, което е напълно нормално. Когато не знаем какво точно искаме и от какво имаме нужда е трудно да формираме цел, към която да се стремим.

В такива периоди изучаването на анти-поведението сред хора (онлайн и офлайн) е чудесен начин да си налагаме етични граници и норми за лично поведение, които да се стремим да не прескачаме. Ще се наложи да приемем още ограниченията, които социалната среда, религията и културата ни налагат. Ще трябва да преодолеем и вътрешните съпротиви, с които сме били възпитавани. Ще се наложи да се преборим още със страхове, срам и вина. Ще трябва да се научим да живеем по-публично, при по-голяма несигурност.

И ето, на финала на ден 7 идва най-важният въпрос –

готови ли сме да работим за името си?

Normal life

Pixabay

Ако сте стигнали до тук и четете, то най-вероятно разбирате добре и в дълбочина защо и какво разказвам цяла седмица и за вас тази инициатива наистина е била време на болезнени равносметки, на удовлетвореност от постигнатите резултати и разкриване на нови лични хоризонти.

Социалните медии създадоха едно илюзорно усещане, че име се гради бързо. А това не е точно така, освен ако не държим да бъдем популяни с това, че сме популярни. От друга страна, най-голямата магия онлайн идва от факта, че времето за нас там тече различно.

Вашето “сега”, когато четете това, е моето “вчера”, но така или иначе синергичното усещане е за “тук и сега заедно”. Опознаваме се в някакво време-пространство, което в обектния свят е невъзможно извън света на изкуството (като писаното слово, картините, статуите, музиката, филмите, фотографията). Нещо повече,

онлайн, използвайки късове технология, всеки може да се превърне в истински творец и да остави следа в човешката култура чрез името си. 

Името ни е нещо, което остава след нас и макар тук да не говорим за историческия аспект, хората ще преживяват отново и отново присъствието ни в съзнанието си само като си помислят как се казваме. Случвало ли Ви се е да изпитате неприятна емоция към непознат човек, носещ името на личност, която Ви е разочаровала или наранила в миналото?

Innovations in business

Pixabay

Този емоционален пренос е неизбежен. И не зависи от нас, наистина! Не носим отговорност за чужди грешки, затова не следва и да плащаме цената за поведението им под формата на незаслужено лошо отношение към себе си.

От нас зависи обаче с какви чувства, емоции и нагласи ще си тръгне човек от взаимоотношенията ни. За да видите как едно поведение се отразява върху другите, когато не сте обучени експерти по човешко поведение, можете да отделите малко време и да сравнявате примерите на другите. Как искате да се държат/да не се държат с Вас околните?

Личен тренинг – “В обувките на лидера”

Да наблюдаваш е може би най-бързият начин да получаваш отговори на въпроси, които още не си задал. Затова и днешният личен тренинг е относително лесен.

Нужно е да сте членове на някаква група по лични интереси в област, в която искате да се развивате. Открийте и сравнете:

  • кои са хората, които Ви вдъхновяват и мотивират и защо;
  • кои са хората, които не Ви допадат и защо;
  • кое от споделеното от тях Ви ми помага/пречи;
  • кое от споделеното можете Вие лично да приложите/постигнете и кое – не;
  • каква е обратната връзка и най-честата реакция към тези хора;
  • каква е оценката за техния личен бранд – какво говорят за тях хората.
    Calm self-love

    Pixabay

Често хора, които недооценяват значението на личното си поведение за тежестта на личния си бранд всъщност, постигат отрицателен ефект с “лидерското” си поведение.

Хората осмислят техния висок професионализъм, но изпитват трудни емоции от тежкия им авторитет, върху който лидерите съзнателно се облягат.

Така лидерите създават дистанция между себе си и околните служители и клиенти. Усещането е като за общуване с тежък характер и не всеки изпитва удоволствие от такива отношения.

Използвайте социалните мрежи да верифицирате комуникацията си, посланията и стила си на общуване. Ще получите немалко предизвикателства онлайн: решаване на конфликти, оспорване на авторитет, оборване на мнение или защитаване на теза. Утре ще обърнем специално внимание на темата за комуникациите, тъй като това е инструментът, с който всъщност предаваме своята стойност. Овеществяваме я накак в съзнанията на другите чрез думи, убеждения, метафори и послания.

Затова, ако търсите лекота в  общуването чрез личен бранд, се фокусирайте и върху чуждото преживяване в процеса, дори да вярвате истински в правотата си – нека на другия му е леко да ви има, за да Ви чуе истински.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like