Автентичен бранд

Ден 7: Магията да бъдем свързани, запазвайки своята автентичност

Автентичен дигитален бранд

Здравейте и добре дошли в Ден 7 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда

Ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?Social media and personal brand

Ето какво разбрахме след Ден 6, посветен на темата “Социална тревожност”:

Можем да бъдем синергични лидери като балансираме между чуждите и личните потребности. В търсене на усещането за дълбок личен смисъл е много по-полезно да се фокусираме върху нещата, които имаме, отколкото върху нещата, които нямаме.

Непрекъснатото сравнение с другите най-често ни напомня какво още животът може да предложи и се зариваме с цели, които не на всяка цена са ни нужни или релевантни на ценностите ни. Това, че нещо съществува и другите го правят/притежават, далеч не означава, че то има смисъл и полза лично за нас, нашия свят и нашите клиенти и служители.

Културата на полезност ни напомня, че не всяка цел заслужава цената, с която ще дойде в живота ни. А цената за една цел следва да се мери на много нива – емоционално, психическо, финансово, времево, социално и други, което всъщност показва важен аспект –

Какви ще бъдем ние когато сме на финала?

 

Достатъчно често общуваме с хора, които не харесват как живеят, докато постигат целите си. Всеки резултат ни дава по нещо, но и ни взима достатъчно – пропускаме ценно време с близките си, отлагаме смяната на автомобила, лишаваме се от различни битови удобства, напускат ни важни за нас хора.

Ако целта наистина си струва, то следва и цената към нея да си струва вложенията. Иначе това може би не е ефективна цел и си заслужава да помислим искаме ли да тръгнем по този път.

Social media and social isolation

Pixabay

Понякога отговорът е интуитивен – има смисъл в това да прекрачиш в нов коловоз и да се разделиш с всичко, което те спира и ограничава. Тогава целта не е просто някаква фиксация, а е път към себе си и личната свобода. И такива цели-мечти се броят на пръсти в живота ни, те сякаш са подарък от съдбата.

Лесно ли е да постигнем личните си цели, когато сме сами? Защо повечето хора избират да не признаят слабост, да не бъдат уязвими в очите на другите и вместо това прескачат през трудностите, без да поискат помощ или да приемат подадена ръка? Ето ни в ден 7, посветен на способността ни да се свързваме с другите в контекста на дигиталните комуникации.


Как да извлечете ползи от магията на социалните медии за своя личен бранд?

В Ден 6 си говорихме за тъмната страна на социалните мрежи, за да се научите да се пазите от чуждите негативни, манипулативни или дори злонамерени влияния. Днес обаче искам да обърна внимание върху обратната страна на монетата – какви са огромните ползи от това да изградим дигитализиран и публичен Аз-образ, чрез който да допускаме другите около себе си.

Изграждането на личен бранд изисква да бъдем внимателни към другите, както ще видим в утрешната тема за емпатичната комуникация. Важно е самите ние да не се превърнем в токсичен дигитален образ, който отблъсква околните чрез фалш и притворство.

Когато се колебаем дали да вземем дадено решение, може би е добре да се замислим за усещането, което исканата цена провокира в нас – ще жертваме или ще инвестираме? Ако възприемате, че се налага да жертвате нещо от себе си, това може би е твърде висока цена. Ако усещате, че е форма на инвестиция, значи всичко си е на мястото и сме готови за действие, нали?

 


КАК да демонстрираме  ненатрапливо своята автентична личност?

Sadness and loneliness

Pixabay

Всеки човек е завършена вселена, изпълнена с живот, енергия, мисли, ценности, креативни решения и иновативно поведение.

Ако се научим по безопасен (и за себе си, и за другите) начин да изявяваме собствената си ценност, е много вероятно социалните мрежи да са източник на вдъхновение, нови гледни точки и верни последователи.

Нещо повече – ако живеем в мир със своите недостатъци и дефицити, онлайн бързо ще намираме други лидери, с помощта на които да израстваме. Онлайн е относително по-лесно да интегрираме важни аспекти от себе си и да намираме себеподобни.
Ето ви още едно схематично разделение на процесите, за да се научите да вадите “личното” от “междуличностното”, когато то не е фактор:

Свързването на ниво “идеи” в огромна степен се основава на ценностно ниво и тук имаме най-голям контрол върху това какви хора привличаме. И все пак, стремежът е върху нас и уменията ни за ясна комуникация, а не манипулация с цел убеждаване.

Свързването ниво “задачи” обикновено наистина изисква подравняване по комуникацията, уменията и решаването на проблеми. Тук ключовата дума е “влияние” и от нас се очаква да приемем, че можем да оказваме частичен контрол върху околните. За целта е желателно да се научим да преодоляваме междуличностните си различия с повече лекота и фокусът ни да е върху споделената стойност, а не върху личните ни интереси.

Свързването на ниво “харесване”  е изцяло извън нашия контрол. Ние няма как да се харесваме на всички, респективно е по-щадящо да не се стремим да бъдем харесвани от когото и да било. Затова и в социален и професионален план по-адаптивната нагласа е за “полезност”, “идеи” и “задачи”, при които ценността и личността се явяват спойка и инструмент, а не самоцел.

 


Можем да бъдем полезни за решаване на трудност и без непременно да ни харесват

Innovative leaderПонякога в екипите се шегувам с лидерите, че заради промените, които внасям, съм анти-героят и е задача на лидера да утешава. Така, когато напусна сградата, той е човекът със супер сили, а неприятната работа ще си остане при мен, т.е. той ще запази “харесването”, а аз ще обера негативните реакции заради “правенето”.

Не е много ласкава перспектива, но е истина – аз съм като буря в чаша в живота и бизнеса на хората, защото ги конфронтирам и пътят е личен избор – израстване или бягство. И в двата случая за успеха/неуспеха част от цената плащам и аз. Затова е и разбираемо защо искрено съпреживявам всяка положителна промяна или отказ от дисфнкуионален навик и самонараняващо поведение – защото е толкова трудно наистина да започнем да променяме нещата, които правим и да са в съзвучие с личността ни.

Личният бранд е просто инструмент и ако погледнем на нещата така практично, ще видим, че всъщност няма място за тревожност, страх от оценка или от отхвърляне. Ако чрез личния си бранд не постигаме целите си, то може би наистина пропускаме нещо важно. Но щом не знаем какво пропускаме, как сами да разберем? В такива мигове наистина имаме нужда от огледало, което да види “голямата” картина на бизнеса ни.

 

Повечето бизнес лидери микро менажират и губят способността си да осъзнават цялото.

 


Социалните мрежи като място за даване, а не за вземане

Социалните медии са удивително място за търсене и намиране на себеподобни онлайн и офлайн. Това са ментори, обучители, вдъхновители и треньори, които са извървели сходен път и нямат против да споделят – с комерсиална или не комерсиална цел. Често ме питат “Как да разбера, че някой може да ми бъде ментор”.

Отговорът ми винаги е “Просто го знаеш” – ако човек направи лично за теб онова, което публично казва, че прави, значи е автентичен. Друг е въпросът дали всички хора, които наистина правят нещо, са достатъчно компетентни, но за съжаление умът на начинаещия рядко ни позволява да оценяваме качеството на експертите (вижте повече тук).

Социалните мрежи са изключително мощен начин да се свързваме на ниво идеи, философия, тъй като работят на принципа на затворените пространства. Сформират се балони, в които попадат хора, обединени по някакъв признак.

Изграждането на култура на полезност в такива затворени групи е въпрос на баланс и лична етика.

Хармоничната група е като валс – плавни движения, преливащи фигури, без да се настъпваме по краката взаимно.

 

Най-честата грешка, с която се сблъсквам, е хора, които градят личен бранд, в стремежа си да демонстрират полезност, да прекаляват с внасянето на информация от своето пространство с цел “изтегляне” към личен профил/платформа. Всички подминаваме подобни СПАМ материали, обучения, уебинари, защото интуитивно усещаме едно – има скрити мотиви, има манипулация и целите са чисто комерсиални.

По същия начин винаги знаем кога даден маркетингов инструмент цели нечия промяна, а покрай това и преследва определена комерсиална цел, но нещата са ясни, видими и недвусмислени. И тъй като е хуманно да мислим за потребителите си като за критични, аналитични и разумни същества, е редно да им помагаме да се ориентират какво предлагаме, с какво помагаме и кога продаваме.

 


Груповите динамики следват свои принципи

Help me

Pixabay

В групите онлайн следва да се държим като във всяка друга група, както добре е развил принципите Густав Льобон. Всички сме редови членове, докато вътрешните динамики не ни поставят на друга плоскост.

Както споделих още в началото, личният бранд е начин да осъзнаваме какво виждат другите за нас и с какво ние им помагаме, а не маска и фалшив ореол на “идеален” лидер.

За да се превърнете в лидер на мнение, следва да си отвоювате честно и почтено това право, което никой даром няма да ви даде, нито пък ви се полага по презумпция.

 

Другите хора ще те уважават заради безмерния ти принос към общото добруване, дори когато не те харесват като личност.

 

Отнема време да бъдем поканени или допуснати в дадена група, дори онлайн. Отнема още повече време и усилия да бъдем припознати като авторитет и най-лекият начин е просто да бъдем наистина полезни. Да решаваме казуси в групата, да помагаме на другите да постигат целите си. И ако съумеем да бъдем ненатрапливо присъствие, тогава хората сами започват да ни изучават, проверяват и идват при нас.

Твърде агресивното самопредлагане руши връзките не само на ниво отношения, но и впоследствие ако човек попадне на действителна реклама на наш продукт, ще има много повече съпротиви да си го вземе от нас. По същия начин, големи и трудни за внедряване промени се посрещат с повече нежелание и саботажи в екипи, в които лидерите (формалните и неформалните) злоупотребяват ежедневно с влиянието си и го използват при всеки удобен миг за налагане на лично мнение.

 


Личният бранд на другите – модели и анти-модели

Being just yourself

Pixabay

Хората са толкова различни, че наистина е рядкост да попаднеш на два почти идентични светогледа, а и тогава има осезаеми особености. И все пак, социалното сравнение може да служи и за лично израстване, както говорихме.

Личният бранд на другите  хора може да ни помага да навигираме собственото си поведение по оста “модел – анти-модел”.

Особено когато тепърва предстои изграждане или смяна на имиджа, е добре първо да се огледаме около себе си. Кое от това, което виждаме, бихме искали да усвоим и кое – да избягваме? Вероятно ще се сблъсквате първоначално с повече “Не”-та, което е напълно нормално. Когато не знаем какво точно искаме и от какво имаме нужда е трудно да формираме цел, към която да се стремим.

В такива периоди изучаването на анти-поведението сред хора (онлайн и офлайн) е чудесен начин да си налагаме етични граници и норми за лично поведение, които да се стремим да не прескачаме. Ще се наложи да приемем още ограниченията, които социалната среда, религията и културата ни налагат. Ще трябва да преодолеем и вътрешните съпротиви, с които сме били възпитавани. Ще се наложи да се преборим още със страхове, срам и вина. Ще трябва да се научим да живеем по-публично, при по-голяма несигурност.

 


Моите големи “НЕ”-та в търсене на автентичното “ДА”

Този тренинг е допълнение и ще ви помогне да помислите за анти-моделите, от които да страните онлайн. Дори да не знаете още какво точно искате да виждат във вас, можете да си изясните какво НЕ искате да сте в очите на другите, нали? Задачата е повече от ясна – проследете подобни на вас експерти, опознайте техните брандове и опишете всичко, което смятате, че не е ОК. Това е!

И ето, на финала на ден 7 идва най-важният въпрос –

готови ли сме да работите за името си?

Normal life

Pixabay

 

Ако сте стигнали до тук и четете, то най-вероятно разбирате добре и в дълбочина защо и какво разказвам цяла седмица и за вас тази инициатива наистина е била време на болезнени равносметки, на удовлетвореност от постигнатите резултати и разкриване на нови лични и професионални хоризонти.

Ще се учудите колко много хора ще подминат този личен бизнес тренинг с лековерие и с усещането, че това няма нищо общо със задачата им “личен бранд”. И на тях обикновено съм полезна, но на по-късен етап, когато започнат системно да усещат стъклени стени и тавани около професионалното си развитие и не могат да надскочат невидими и неясни граници (като да имат повече влияние в нишата си, да печелят повече, да имат повече запитвания и нови партньори).

Социалните медии създадоха едно илюзорно усещане, че име се гради бързо. А това не е точно така, освен ако не държим да бъдем популярни с това, че сме популярни. От друга страна, най-голямата магия онлайн идва от факта, че времето за нас там тече различно, асинхронно и алогично.

Вашето “сега”, когато четете това, е моето “Март 2020”, но така или иначе синергичното усещане е за “тук и сега заедно”. Опознаваме се в някакво време-пространство, което в обектния свят е невъзможно извън света на изкуството (като писаното слово, картините, статуите, музиката, филмите, фотографията).

Нещо повече,

онлайн, използвайки късове технология, всеки може да се превърне в истински творец и да остави следа в човешката култура чрез името си. 

 

Името ни е нещо, което остава след нас и макар тук да не говорим за историческия аспект, хората ще преживяват отново и отново присъствието ни в съзнанието си само като си помислят как се казваме. Случвало ли ви се е да изпитате неприятна емоция към непознат човек, носещ името на личност, която ви е разочаровала или наранила в миналото?

Innovations in business

Pixabay

Този емоционален пренос е неизбежен. И не зависи от нас, наистина! Не носим отговорност за чужди грешки, затова не следва и да плащаме цената за поведението им под формата на незаслужено лошо отношение към себе си.

От нас зависи обаче с какви чувства, емоции и нагласи ще си тръгне човек от взаимоотношенията ни. За да видите как едно поведение се отразява върху другите, когато не сте обучени експерти по човешко поведение, можете да отделите малко време и да сравнявате примерите на другите. Как искате да се държат/да не се държат с вас околните?

 


Личен тренинг – “В обувките на лидера”

Да наблюдаваш е може би най-бързият начин да получаваш отговори на въпроси, които още не си задал. Затова и днешният личен тренинг е относително лесен. Нужно е да сте членове на някаква група по лични интереси в област, в която искате да се развивате.

Открийте и сравнете:

 • кои са хората, които ви вдъхновяват и мотивират и защо;
 • кои са хората, които не ви допадат и защо;
 • кое от споделеното от тях ви помага/пречи;
 • кое от споделеното можете вие лично да приложите/постигнете и кое – не;
 • каква е обратната връзка и най-честата реакция към тези хора;
 • каква е оценката за техния личен бранд – какво говорят за тях хората.

 

Често хора, които недооценяват значението на личното си поведение за тежестта на личния си бранд, всъщност постигат отрицателен ефект с “лидерското” си поведение.

Calm self-love

Pixabay

 

Така околните осмислят нечий висок професионализъм, но изпитват трудни емоции от тежкия им авторитет, върху който лидерите съзнателно се облягат.

 

Подобна стратегия води до това лидерите да създават дистанция между себе си и околните (служители и клиенти). Усещането е като за общуване с тежък характер и не всеки изпитва удоволствие от такива отношения.

 


Да запазваш престижа си чрез повишаване на лекотата в общуването с теб

Най-големите експерти притежават една необяснима притегателна сила, тъй като правят нещата да изглеждат леки, лесни и прости. Сякаш сътворяват магия с всичко, до което се докосват. Не ви товарят с излишна информация, образоват ви и едновременно с това решават трудността ви. Излъчват мекота, емпатия, разбиране и подкрепа. Обикновено са и някак енергични и вдъхновяващи и сякаш наистина горят в работата си.

Използвайте социалните мрежи да верифицирате комуникацията си, посланията и стила си на общуване. Ще получите немалко предизвикателства онлайн: решаване на конфликти, оспорване на авторитет, оборване на мнение или защитаване на теза. Утре ще обърнем специално внимание на темата за комуникациите, тъй като това е инструментът, с който всъщност предаваме своята стойност. Овеществяваме я някак в съзнанията на другите чрез думи, убеждения, метафори и послания.

Търсете лекота в  общуването чрез личния си бранд и се фокусирайте върху чуждото преживяване в процеса, дори да вярвате истински в правотата си – нека на другия му е леко да ви има, за да ви чуе истински.

 

В бизнеса не печелят онези, които са винаги първи и прави по принцип, а онези, които първи прошепват в ухото на потребителите “Виждам те и те чувам”.

 

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.


Искаш да промениш как комуникираш през бизнеса си?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

   

   

   

   

  You Might Also Like