Личен Бизнес Тренинг

За циклите, оковите и ученето през целия живот + Личен тренинг “Цели” за 2019

Pixabay

Дали животът ви би бил различен, ако разместите основните понятия, върху които градите представите си? Какво наричате кариера, израстване, развитие? Позиции, заплата, бонусна система? Дипломи и сертификати? Кога сте постигнали достатъчно, за да започнете да живеете и къде е краят на Пътя?

Познавам живи и здрави хора, които съществуват, изпразнени от съдържание, без цел и посока, без да знаят кои са и какво ги прави специални, какво ги прави Личност. Тази статия не е за предимствата и недостатъците на един или друг начин на живот. Тази статия е за генералния житейски път, наречен “учене през целия живот”.

По колко начина умеете да изкарвате пари? 

Pixabay

Pixabay

Ако не можете да съставите списък от много и различни доходоносни дейности, чрез които да си набавяте приходи, тази статия определено ще ви помогне.

Идва Нова година, време  е си съставите обичайния списък за 2019. Много обичам да мечтая и планирам. Не, за да го следвам фанатично тоя лист хартия с точки, а защото именно моите срамежливи идеи понякога са нещото, което ме кара да се вдигна от леглото, ако загубя смисъл и посока.

Да си продуктивен и ефективен човек далеч не означава, че можеш да поддържаш непрекъснато ниво на мотивация, да правиш всеки ден едно и също нещо, в продължение на много години, ентусиазирано при това. И кому  нужно цялото това позитивно и енергично хвърляне напред?

Стабилното развитие на Личността е циклично, а не линеарно

Колкото и да обичаш това, което правиш, понякога просто ти писва от него. Защото в някакъв етап просто:

  • вече не те предизвиква;
  • спира да те развива;
  • те поставя в коловоз на мислене, към който се адаптираш;
  • го правиш на автопилот;
  • те изчерпва и го надрастваш.

Причините, поради които започваме дадено начинание, спират да съществуват в етапа, когато вече нямаме нужда от това нещо или то вече не е достатъчно.

Как Не-свободата ражда Свобода, а тя – Не-свобода

Независимо дали имате собствен бизнес, занимавате с бизнес развитие на висока позиция или сте ефективен служител, всички споделяме нещо общо – имаме кариера и това ни прави Не-свободни.

Избирайки си определен кариерен път, собствен бизнес или фирма, сами залагаме основите на бъдещото си развитие. Оформяме профил на длъжността си, ангажиментите към нея, запрятаме ръкави и ставаме експерти. Това ни помага да сме по-добри, по-успешни и по-печеливши.

Но истината е, че и най-големите експерти рано или късно стигат тавана в сектора си и са безсилни. Не могат да надскочат пазарното търсене, нито пазарните цени.

Онова, което до вчера ти е давало свобода, днес те прави роб.

За Спиралата на Фибоначи в Личностното развитие

Pixabay

Pixabay

Вярно е, че има предприемачи, които успяват да програмират личностното си израстване по друг начин и именно затова искам да ви разкажа днес – ученето през целия живот.

И макар да споменах по-горе, че развитието ни е циклично, всъщност от моя гледна точка е по-скоро спираловидно.

Често се намираме на сходно място като изходна точка за развитие, просто на следващо, по-горно ниво.

И всички добре познаваме този модел на спирала на развитие – ученици, гимназисти, бакалаври, магистри, доктори и т.н. Сходно е положението и с кариерното развитие. И да, ако спрем в края на даден цикъл и не прескочим една стъпка напред, оставаме да се въртим в същото ниво.

Обичам паралела със спиралата на Фибоначи, наричана още Логаритмична спирала. Характерното за нея е, че “запазва формата си при увеличаване на размерите си” (източник: Наука Offnews).

Истинската Личност не се променя като същност, ценности, смисъл. Изменя се мащабът на влиянието, което оказва върху околните с всяко следващо ниво, на което се разгръща.

Колкото повече обаяние има дадена личност, толкова повече влияние оказва на обкръжението си.

И под “обаяние” нямам предвид онази харизматичност, с която някои индивид са надарени. Говоря за специалния талант, с който всеки се ражда и който всеки трябва да открие и развие сам, с помощта на околните. Някои са творци, други – мислители, лечители, техничари, аналитици, прагматици, мечтатели, иноватори, скептици.

Как да бъдем непрекъснато развиваща се Личност?

Много е просто – развиваме се непрекъснато.

Живеем във вълшебно време, в което информацията тече буквално през пръстите ни чрез телефоните. И е въпрос на личен избор какво ще е съдържанието, на което обръщаме внимание. Отговорност на всеки индивид е да се превърне в Личност.

Защото Личността не е просто сбор от качества и предпоставки, с които сме се родили.

Личността е съвкупност от ценности, мисли, емоции и поведения, култивирани съзнателно, с години.

И когато си поставяме цели често забравяме, че те работят за нас само когато сме ги съгласували с Личността си, с мислите, чувствата и убежденията си. Ако не вярваме в една цел, няма какво да ѝ вдъхне живот, нямаме гориво, за да я реализираме.

По-лесно е да приемем, че нещо на нас не ни е наред, да си сложим етикет “мързелив”, “неспособен”, “отлагащ”, “несериозен”, “отлагащ”. А ако на вас всичко ви е наред и просто тази цел е била някак… чужда на Личността ви?

Когато не се познавате добре, не вярвате най-вече на себе си оставяте на чужди мнения и мисли да влияят върху собственото ви развитие – подсъзнателно или съвсем съзнателно. Да бъдем доминирани от друга Личност по отношение на собственото си развитие е най-несправедливото нещо, което си причиняваме.

Личен тренинг “Цели” за 2019 година

Вземете лист хартия и запишете всичко онова, от което тази година се отказахте – съзнателно или по принуда. Нещо дребно (като да дочетете онази книга на шкафчето до леглото ви) или нещо наистина голямо (като желаната екскурзия в чужбина).

Нещо, което бяхте планирали да свършите (да промените режима си на сън, хранене и спорт) и се отказахте дори да опитате. Избройте всичко без някакъв особен ред, но като се стараете да е достатъчно ясно, за да можете по-късно да се сетите какво сте имали предвид.

А какво да направите с този списък ще научите през 2019!  Довършете собствения си план за Личностно развитие в продължението на статията “Личен тренинг “Цели” за 2019″.

Светло посрещане на Новата 2019 година! Очаквам ви от другата страна 🙂

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like