Автентичен бранд

Ден 4: Личeн морал и как да останем верни на ценностите си?

Автентичен дигитален бранд

Здравейте и добре дошли в Ден 4 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда

А ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?

Ето какво разбрахме след Ден 3, посветен на темата “Баланс между личен бранд и личен живот

1/ Потребностите на бизнеса или кариерата не са нашите лични потребности и не следва да ги смесваме. Отделянето на служебните задачи от личните таланти и интереси позволява да делегираме и да създаваме около бизнеса си общност от вдъхновени хора, които ни помагат.

Personal brand challenge dat 4 Moral

Нас пък ни разтоварва от бремето да правим скучни, трудни, досадни или невъзможни неща, в които пък някой друг истински гори.

2/ Личните ни нужди следва да се ежедневен приоритет, тъй като трайното пренебрегване на потребностите ни всъщност ни обезличава и разболява във времето.

Не можем да мислим и да говорим за друго освен професионални задачи, не се вълнуваме от други успехи извън кариерните и не се интересуваме от личния живот на околните. Мислим само как да бъдем още по-продуктивни, ефективни, организирани, успешни и то в ощe повече аспекти.

 

Заслужаваме да даваме и на себе си, и на професията си достатъчно време, грижи и ресурси.

 

Не винаги нуждите на двата свята (личност и бизнес) се припокриват едновременно. Кариерата никога не боледува, но пък и нашето Его няма нужда от толкова ежедневна видимост и показност. Няма да ви убеждавам да смените ритъма си на живот. Днес е модерно да си претоварен и изтощен, както споделих скоро. Ще бъда щастлива обаче да знам, че инициативата ви е помогнала да преосмислите автопилота си.


personal change and personal happiness


Няма правилен/грешен начин да си живеете живота, да работите и да творите, стига никога да не губите личен смисъл и връзка със себе си, което е и есенцията на превенцията на синдрома на професионално прегаряне. 

Загубата на личен смисъл е по-скоро последица от това как гледаме на рутината си – с досада или с комфорт. Ако е твърде хаотичен начинът, по който работим, ако липсва структура в деня ни, то трудно ще знаем без професионална подкрепа откъде да започнем да разплитаме кълбото си.

От друга страна, твърде планираното ежедневие, без никаква спонтанност и възможност за “излизане от коловоза”, може да нарани мечтите ни, за които никога не намираме време. И ето ни в ден 4: какво мислим за мисленето за бизнеса ни, което ни пречи да успяваме?

 


Личният бранд е въпрос на “искам”, а не на “трябва”

Разликата между “трябва” и “искам” понякога е огромна пропаст, припомнете си тук. Може да има както обективни, така и субективни причини да не можем, да не знаем как или да не искаме да прескочим даден трап. И тъй като се разбрахме, че не можем да местим планини с мисълта си, но можем мисловно да ги заобикаляме, днес ще си говорим за разликите между “трябва” и “искам”.

Почти всички изтощени предприемачи и бизнес лидери, с които говоря, разглеждат всички задачи пред себе си като списък с “трябва-да-свърша-това”. И тъй като никога не осмислят мотивите и връзката си със задачите, сами се програмират, че “трябва” да работят”, че “така се прави”.  С други думи, в името на името си, хората сами и съзнателно избират всеки ден да принасят в жертва тялото, емоциите, ума и душата си. Живот се живее всякак, нали? И по този въпрос няма да ви разубеждавам, очевидно този манталитет е превзел западния бизнес.


personal branding balance


Предприемачите, с които постигаме бърз ръст и управляваме ефективно екипите, процесите и възприятията, са силно водени от “искам”-ориентация, в която сами вклаждат някакъв личен смисъл, ценност и морал. Убедени са, че това, което искат, съвпада с това, което просто трябва да направят.

“Трябва” е функция на “искам”.

Има химия между двете нива на задачите, а спойката е личността с нейната безкрайна енергия да твори, създава и да бъде полезна. С такива хора денят не започва с “как да се мотивирам да започна”, а “как да намеря най-ефективния начин да го направя”. Ключовите думи  за успех, с които съм полезна, тук са “стратегия”, “планиране”, “ценности”,  “убеждения”, “мислене” и “възприятията”. А онова, което действено случваме, е “промяна“.

 


Личният бранд е стратегическото планиране на убеждаването в ценността ни

 

Ето, вече разбирате как първите ни 4 дни обхванаха 4 равнища на личния бранд, които са брънки в една верига:

Юлика Новкова връзка между личен бранд и личност


Каквито и суперлативи да използва човек в бизнес комуникацията си, за да убеждава потенциални клиенти, в края на деня онова, което остава, са вътрешните ни подбуди. И ако не сме в състояние да изразяваме спокойно мотивацията си за всяко поведение в професионален план, то ще се налага хората да правят допускания защо правим/не правим дадено нещо, а ние ще трябва да полагаме екстра усилия да ги убеждаваме в чистотата на подбудите си. А това подронва доверието на клиенти и служители в нас, сякаш има нещо недоизказано. Имаме ли какво да крием наистина?

Ако се научим да говорим какво ценим, в какво вярваме и какво е добро – за нас и другите, е по-вероятно да привличаме хора със сходни ценности. Така ако най-голямото ни постижение е фактът, че караме скъпа кола, може би наистина имаме нужда от хора около себе си, за които това е истински успех. Ако обаче фокусът са ни научни постижения, опазване на околната среда или грижата за беззащитните, то ще се чувстваме по-спокойни и уверени в собствения си смисъл, ако сме заобиколени от хора, споделящи същите ценности и потребности.

Няма значение в какво вярвате. По-значимото е да търсите сходните на вас хора, с които с лекота споделете информация, идеи и инструменти и не се налага да се убеждавате взаимно в ценността на онова, което сътворявате заедно.


Help for you


Има и хора, които избират да имитират, че подкрепят и споделят определени ценности и използват убеждаваща комуникация и малки манипулативни трикове, с които да мимикрират в средата.

Вече знаете в каква посока отиват техните усилия, време и пари. За добро или за зло, за мен това прекрачва границите на етичността като психолог и аз такива услуги не предлагам, нито подкрепям подобни брандове.

Предпочитам да избирам да подкрепям с познанията и инструментите си хора и техните екипи, които наистина създават нови и чудесни неща. Мотивацията ми е ясна – всички искаме да живеем в по-добър свят, искаме за децата ни да има повече и ще трябва да запретнем ръкави и сами да си го сътворим.

 

Предприемачеството е вълшебен начин да създаваш за другите на нови ценности.

 


Как да се справим със своя морал, когато саботира развитието ни?

Ценностната ориентация ще насърчава достатъчно коректно решенията ни и ще провокира желание за следване от останалите, а нас ще мотивира да преследваме целите си в търсене на култура на полезност. Усещаме го като лекота, с която работим и удоволствие от срещата с нови хора и идеи.

И това не е самозаблуда – изравняването на ценностно ниво е най-бързият начин да си осигурите удовлетворяващо професионално развитие, при което усещате дълбок личен смисъл от труда си.

 

Личният бранд е въпрос на морал или какво вклаждаме в своето “искам”.

 

Колкото по-полезен е човек, толкова по-скромен е в комуникацията си с клиенти и служители. Някак ненатраплив и фин е целият информационен поток. И докато този финес върши чудеса за изграждане на доверие и стабилни отношения с личния ви бранд, то със сигурност не помага на продажбите или внедряване на промени – хората и в двата случая демонстрират съпротиви за промяна на поведението в желаната от нас посока. Отстрани се усеща плахост от наша страна, която най-често предизвиква колебания и откровен саботаж.

Time after time

Pixabay

Почти всички предприемачи и фрийлансъри, с които работя, изпитват трудност да продават, защото чувстват, че сякаш продават себе си. Мениджърите се чувстват дискомфортно да оказват натиск в посока убеждаване, когато „продават“ идеи на служителите си.

Лидерите имат нужда от друго решение, иначе рискуват хората да усещат упражняването на власт и влияние – а това увеличава дистанцията с лидера и води до спад в доверието.

Смяната на парадигмата от фокус върху Аз-а към фокус върху културата на полезност, която създаваме, ни помага да си спомним какво продаваме – себе си или решения на чужди тревоги.

Добре е да демонстрирате самочувствие, основаващо се върху култура на полезност и взаимна ценност.

 


Как да подобрим представянето на личния си бранд чрез ценности без да уронваме престижа си като хора?

За това и днес вниманието ни ще е върху определянето и споделянето (онлайн и офлайн) на личните ценности:

 

 • Разграничаваме себе си от продуктите на дейността си;
 • Слагаме цена на продукт/услуга, а себе си приемаме като безценни;
 • Не възприемаме, че продаваме “времето си”, а стойностно решение на определен въпрос;
 • Осмисляме процесите на комуникация като начин да намалим страховете и опасенията на отсрещната страна, а не като повод да манипулираме и извъртаме нещата;
 • Залагаме повече на решаване на проблеми, отколкото на директен натиск за покупка без нужда.

Как личните ценности да се превърнат в наша сила при изграждане на личен бранд?

Когато говориш спокойно за себе си и нещата, които предлагаш, става много по-лесно да получаваш заплащане за дейността си. Ако добре комуникираш какво, защо и как случваш, хората ще се приближават по линия на удовлетворяване на собствените им потребности.

Ето част от психологическите подходи, които прилагаме в бизнеса:

 • „Закотвяме“ ключовите си ценности в ядрото на бизнес идентичността;
 • Вербално и визуално отразяваме представата ни за себе си;
 • Стремим се личната ценност да е обоснована в посока „полза за другите“;
 • Стараем се да демонстрираме професионализъм на нивото, което обещаваме публично;
 • Опитваме се да добавяме стойност за клиент и служители чрез непрекъснато личностно и професионално самоусъвършенстване.
Old woman smiling

Pixabay

Днешната допълнителна статия е друг поглед върху дигиталното ни представяне в социалните медии, вижте какво имам предвид тук. 

Лесно ли е да манипулираме дигитално представата за себе си и можем ли да си изфабрикуваме ценности онлайн? Онлайн е по-лесно да проследим собственото си поведение, тъй като оставяме видими следи.

Много е вероятно стилът ви на комуникация в мрежите в голяма степен да съвпада и с общуването ви офлайн.


Каква цена плащаме за имитация и плагиаторство?

Утре ще си говорим какво да правим, когато започнат да ни имитират или крадат бранд идентичността. Днес обаче по темата “личен морал” бих оставила с удоволствие своите 5 стотинки размисъл, тъй като самата аз ставам непрекъснато обект на подражание.

 

Да намериш вдъхновение в другите означава, че си отворил сетивата си за новото в живота си.
Да се опитваш да бъдеш другите е престъпление към собствената ти душа. 

 

Някои хора могат да живеят с цената на това да се представят за “себе си”, ползвайки идеите на друг.  Стига им другите да ги мислят за оригинални, вдъхновяващи и иновативни. Нищо, че знаят каква е истината като се погледнат в огледалото. Това си е цял подход в маркетинга – “преструвай се, докато успееш на истина” (“fake it until you make it”) и много хора го предпочитат с причина. Както казах, животът не е черен или бял и можем да ползваме всичко, ако можем да си платим цената му.

От друга страна, всеки прохождащ бранд стъпва на някакви стереотипи, на идеи и принципи, които цялото човечество споделя като архетипи. Така че е добре да ползваме готови модели, стига те да служат на нас като личност, а не само на бизнес целите ни (спомнете си упражнението от Ден 3!).

The Eye of the truth

Pixabay

Но, както си говорихме в ден 1, думата “автентичност” от психологическа гледна точка означава вклаждане на нещо свое, в поведението, отразяващо истинските ни мисли и чувства по въпроса.

Така дори да имате нужда от чужд опит, на който да се уповавате, докато изграждате личния си бранд, се стремете да ползвате начините, по които е успял, принципите и идеите, а не реквизитите и директни заемки.

Най-често хората ще се радват, че намирате вдъхновение и смисъл в труда им, давайки нов живот на идеите им, това дава много признание и на човека, и на бранда му. Освен това опитният професионалист също знае как да почерпи опит от вашите успехи – така ще помогнете и на него да придобие друго осъзнаване за стойността, която отдава.

 

Работата в мрежа може да бъде от типа “всички печелим” , ако мерната единица е “заедно сме”, а не “Аз съм”.

 

Ако искате да спечелите източника си на мотивация и вдъхновение на своя страна, просто му  кажете, че той е автор/създател/генерализатор на дадена идея и покажете своя принос. Така от “конкурент” е по-вероятно да изградите “партньор”, с които заедно да продължите да се развивате. И ако във вас има достатъчно талант, може дори да се сдобиете с верен ментор, който да ви помогне да отделите своя бранд от неговия и да ви води по пътя към автентичността. Отделяте идентичността си, съхранявате отношенията си – и със себе си, и с другите.

За да се случи всичко това и да не преминавате границите на етичния бранд конструкт, ключовата дума за мен наистина е “личен морал”. Едва ли някой ще се наеме да ви сочи с пръст, но лошото е, че ще се наложи да съжителствате с образа си в огледалото дълги дни и там ще пише “Аз знам”.  Който може да заплати тази психологическа цена и да жертва връзката със себе си през загуба на автентичността си, се стреми към власт, влияние и пари самоцелно – и това също е избор, нали?

 


Личен тренинг: „Какво ме мотивира да стана от леглото сутрин?“

Днешният личен тренинг е на три нива, затова пък става относително лесно изпълнението. Целта е да го приложите към мислите си от Ден 3 и да осъзнаете какво наистина цените и дали наистина е фокусът ви е на правилното място.

Отново си вземете лист и химикал и записвайте свободно своите мисли и идеи. Опитайте се да не бъдете твърде самокритични на този етап и не се изкушавайте да анализирате. Просто си позволете да дадете простор на вътрешния си глас – той има какво да ви каже.


Ниво 1: “Искам Vs. Трябва”

Опишете какви задачи сте планирали за деня си в личен и бизнес план, а след това срещу всяка сложете “искам” или “трябва”. Проследете има ли ясни тенденции и накъде евентуално “криви” възприятието ви? Коя от двете модалности доминира и в коя област? Вече знаете откъде да започнете да балансирате на това ниво.

 

Ниво 2: Ценност Vs Безсмислие

Опишете към всяка задача, която искате или трябва да свършите, причините, поради които се налага тя да е в списъка ви – дори за елементарни и битови, автоматични дейности. Забележете дали и тук нещо се натрупва, ако има такава тенденция – дали денят ви преминава в изпълнение на ценни и стойностни задачи? Включихте ли към ценните и смислени задачи, за които сте отговорни, и “Грижа за себе си”?!

 

Ниво 3: Лично VS Не лично

Проследете към всяка описана задача и дали е свързана с Ваша лична потребност или желание или е по-скоро по отношение на другите – семейство, близки, колеги, клиенти и партньори.  Дали и тук е нарушен балансът? Колко голяма част от съзнанието ви е насочено навън, към другите? Време е да си върнете усещането за “Аз съм”.

 

Важно! Този тренинг не замества ефективната психологическа работа и ако усещате, че сте трайно дисфункционални в която и да било сфера, потърсете помощта на експерт!


Защо инструментите на психологията са полезни за личното благополучие?

Макар да е очевидно, ще го кажа директно – при мен най-често идват хора, чиито живот и професионален свят е изкривен повече или по-малко по оста “безсмислено и не лично “трябва”. С други думи, хората често губят контрол и фокус, а личните им потребности остават на заден план системно. Стараем се заедно да намерим начин части или цялото възприятие да мигрират към усещането за “ценно и лично “искам”” работене и живеене.

В крайна сметка е ясно, че животът е пъстър. Затова и утопията, че всичко може да е подравнено спрямо моралния ни компас и личните ни желания и потребности, води до дисфункционални очаквания. Очакванията ни следва да са адаптиращи преди всичко към промените в средата и чуждите решения. Но фокусът винаги следва да остава върху нас.

Кои са вашите силни личностни ценности, които ви движат в личен & професионален план? С кое не бихте изневерили на себе си и какви компромиси се налага да правите? Ако можем да си позволим да заплатим дадена психологическа цена, значи целта ни си струва.

 

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.


Важно! Този тренинг не замества ефективната психологическа работа и ако усещате, че сте трайно дисфункционални в която и да било сфера, потърсете помощта на експерт!


Искаш да промениш как комуникираш през бизнеса си?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

  You Might Also Like