Автентичен бранд

Автентичен личен бранд в дигитална среда [Ден 4: Личeн морал]

Brand challenge day 4 morale

Здравейте и добре дошли в Ден 4 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда”

А ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?

Ето какво разбрахме след Ден 3, посветен на темата “Баланс между личен бранд и личен животPersonal brand challenge dat 4 Moral

1/ Потребностите на бизнеса или кариерата не са нашите лични потребноти и не следва да ги смесваме. Отделянето на служебните задачи от личните таланти и интереси позволява да делегираме и да създаваме около бизнеса си общност от вдъхновени хора, които ни помагат.

Нас пък ни разтоварва от бремето да правим скучни, трудни, досадни или невъзможни неща, в които пък някой друг истински гори.

2/ Личните ни нужди следва да се ежедневен приоритет, тъй като трайното пренебрегване на потребностите ни всъщност ни обезличава във времето. Не можем да мислим и да говорим за друго освен професионални задачи, не се вълнуваме от други успехи извън кариерните и не се интересуваме от личния живот на околните. Мислим само как да бъдем още по-продуктивни, ефективни, организирани, успешни и то в ощe повече аспекти.

Заслужаваме да даваме и на себе си, и на професията си достатъчно време, грижи и ресурси.

И реалността е, че не винаги нуждите на двата свята се припокриват. Кариерата никога не боледува, но пък и нашето Его няма нужда от толкова ежедневна видимост. Няма да ви убеждавам да смените ритъма си на живот. Днес е модерно да си претоварен и изтощен, както споделих наскоро. Ще бъда щастлива обаче да знам, че инициативата Ви е помогнала да преосмислите автопилота си.

personal change and personal happiness

Няма правилен/грешен начин да си живеете живота, да работите и да творите, стига никога да не губите личен смисъл и връзка със себе си, което е и есенцията на превенцията на синдрома на професионално прегаряне. 

Загубата на личен смисъл е по-скоро последица от това как гледаме на рутината си – с досада или с комфорт. Ако е твърде хаотичен начина, по който работим, ако липсва структура в деня ни, трудно знаем откъде да започнем да разплитаме кълбото със задачите.

От друга страна, твърде планираното ежедневие, без никаква спонтанност и възможност за “излизане от коловоз”, може да нарани мечтите ни, за които никога не намираме време. И ето ни в ден 4: какво мислим за мисленето за бизнеса ни, което ни пречи да успяваме?

Ден 4: Личният бранд е въпрос на “искам”, а не на “трябва”

Разликата между “трябва” и “искам” понякога е огромна пропаст, припомнете си тук. Може да има както обективни, така и субективни причини да не можем, да не знаем как или да не искаме да прескочим даден трап. И тъй като се разбрахме, че не можем да местим планини с мисълта си, но можем мисловно да ги заобикаляме, днес ще си говорим за разликите между “трябва” и “искам”.

personal branding balance

Почти всички изтощени предприемачи и бизнес лидери, с които говоря, разглеждат всички задачи пред себе си като списък с “трябва-да-свърша-това”. И тъй като никога не осмислят мотивите и връзката си със задачите, сами се програмират, че “трябва” да работят”.

Предприемачите, с които постигаме бърз ръст и управляваме ефективно екипите, са силно водени от “искам”-ориентация, в която сами вклаждат някакъв личен смисъл, ценност и морал. Убедени са, че това, което искат, съвпада с това, което просто трябва да направят.

“Трябва” е функция на “искам”.

Има химия между двете нива на задачите, а спойката е личността с нейната безкрайна енергия да твори.

Ключовите думи  за успех тук са “стратегия”, “планиране”, “ценности” и “убеждения”. 

Личният бранд е стратегическото планиране на убеждаването в ценността ни

Ето, вече разбирате как първите ни 4 дни обхванаха 4 равнища на личния бранд, които са брънки в една верига:Юлика Новкова връзка между личен бранд и личност

Каквито и суперлативи да използва човек в бизнес комуникацията си, за да убеждава потенциални клиенти, в края на деня онова, което остава, са вътрешните ни подбуди. И ако не сме в състояние да изразяваме спокойно мотивацията си за всяко поведение в професионален план, то ще се налага хората да правят допускания защо правим/не правим дадено нещо. А това подронва доверието на клиенти и служители в нас, сякаш има нещо недоизказано. Имаме ли какво да крием наистина?

Ако се научим да говорим какво ценим, в какво вярваме и какво е добро – за нас и другите, е по-вероятно да привличаме хора със сходни ценности. Така ако най-голямото ни постижение е фактът, че караме скъпа кола, може би наистина имаме нужда от хора около себе си, за които това е истински успех. Ако обаче фокусът са ни научни постижения, опазване на околната среда или грижата за беззащитните, то ще се чувстваме по-спокойни и уверени в собствения си смисъл, ако сме заобиколени от хора, споделящи същите ценности и потребности.

Help for youЦенностната ориентация ще насърчава достатъчно коректно решенията ни и ще провокира желание за следване от останалите, а нас ще мотивира да преследваме целите си.

Усещаме го като лекота, с която работим и удоволствие от срещата с нови хора. И това не е самозаблуда – изравняването на ценностно ниво е най-бързият начин да си осигурите удовлетворяващо професионално развитие, при което усещате дълбок личен смисъл от труда си.

Личният бранд е въпрос на морал или какво вклаждаме в своето “искам”

Как да се справим със своя морал, когато саботира развитието ни?

Колкото по-полезен е човек, толкова по-скромен е в комуникацията си с клиенти и служители. Някак ненатраплив и фин е целият информационен поток. И докато този финес върши чудеса за изграждане на доверие и стабилни отношения с личния ви бранда, то със сигурност не помага на продажбите или внедряване на промени – хората и в двата случая демонстрират съпротиви за промяна на поведението в желаната от нас посока. Отстрани се усеща плахост от наша страна, която най-често предизвиква колебания и откровен саботаж.

Почти всички предприемачи и фрийлансъри, с които работя, изпитват трудност да продават, защото чувстват, че сякаш продават себе си. Мениджърите се чувстват дискомфортно да оказват натиск в посока убеждаване когато „продават“ идеи на служителите си. Лидерите имат нужда от друго решение, иначе рискуват хората да усещат упражняването на власт и влияние – а това увеличава дистанцията с лидера и води до спад в доверието.

Time after time

Pixabay

Добре е да демонстрирате самочувствие, основаващо се върху култура на полезност и взаимна ценност.

За това и днес фокусът ни следва да е върху определянето (онлайн и офлайн) на личните ценности.

Как да подобрим представянето на личния си бранд чрез ценности без да уронваме престижа си като хора?

  • Разграничаваме себе си от продуктите на дейността си;
  • Слагаме цена на продукт/услуга, а себе си приемаме като безценни;
  • Не възприемаме, че продаваме времето си, а стойностно решение на определен продукт;
  • Осмисляме процесите на комуникация като начин да намалим страховете и опасенията на отсрещната страна;
  • Залагаме повече на решаване на проблеми, отколкото на директен натиск за убеждаване.

Как личните ценности да се превърнат в наша сила при изграждане на личен бранд?

  • „Закотвяме“ ключовите си ценности в ядрото на бизнес идентичността;
  • Вербално и визуално отразяваме представата ни за себе си;
  • Стремим се личната ценност да е обоснована в посока „полза за другите“;
  • Стараем се да демонстрираме професионализъм на нивото, което обещаваме публично;
  • Опитваме се да добавяме стойност за клиент и служители чрез непрекъснато личностно и професионално самоусъвършенстване.
Old woman smiling

Pixabay

Днешната допълнителна статия е друг поглед върху дигиталното ни представяне в социалните медии, вижте какво имам предвид тук. 

Лесно ли е да манипулираме дигитално представата за себе си и можем ли да си изфабрикуваме ценности онлайн? Онлайн е по-лесно да проследим собственото си поведение, тъй като оставяме видими следи.

Гарантирам Ви, че стилът Ви на комуникация в мрежите в голяма степен ще съвпада и с общуването Ви офлайн.

Каква цена плащаме за имитация и плагиаторство?

Утре ще си говорим какво да правим когато започнат да ни имитират или крадат бранд идентичността. Днес обаче по темата “личен морал” бих оставила с удоволствие и своите 5 стотинки размисъл, тъй като самата аз ставам непрекъснато обект на подражание.

Да намериш вдъхновение в другите означава, че си отворил сетивата си за новото в живота си. Да се опитваш да бъдеш другите е престъпление към собствената ти душа. 

Някои хора могат да живеят с цената на това да се представят за “себе си”, ползвайки идеите на друг.  Стига им другите да ги мислят за оригинални, вдъхновяващи и иновативни. Нищо, че знаят каква е истината като се погледнат в огледалото. Това си е цял подход в маркетинга – “преструвай се, докато успееш на истина” (“fake it until you make it”) и много хора го предпочитат с причина. Както казах, животът не е черен или бял и можем да ползваме всичко, ако можем да си платим цената му.

От друга страна, всеки прохождащ бранд стъпва на някакви стереотипи, на идеи и принципи, които цялото човечество споделя като архетипи.

The Eye of the truth

Pixabay

Но, както си говорихме в ден 1, думата “автентичност” от психологическа гледна точка означава вклаждане на нещо свое. Така дори да имате нужда от чужд опит, на който да се оповавате, докато изграждате личния си бранд, се стремете да ползвате начините, по които е успял, принципите и идеите, а не реквизити и директно заемки.

Най-често хората ще се радват, че намирате вдъхновение и смисъл в труда им, давайки им нов живот, това дава много принание и на човека, и на бранда му.

А ако искате да спечелите източника си на мотивация на своя страна, просто си кажете, че той е автор/създател/генерализатор на дадена идея. Така от “конкурент” е по-вероятно да изградите “партньор”. И ако във вас има достатъчно хляб, може дори да се сдобиете с верен ментор, който да Ви помогне да отделите своя бранд от неговия. Отделяте идентичността си, схранявате отношенията си.

А за да се случи всичко това и да не преминавате границите на етичния бранд конструкт, ключовата дума за мен наистина е “личен морал”.

Личен тренинг: „Какво ме мотивира да стана от леглото сутрин?“

Днешният личен тренинг е на три нива, затова пък става относително лесно изпълнението.

Ниво 1: “Искам Vs. Трябва”

Опишете какви задачи сте планирали за деня си в личен и бизнес план, а след това срещу всяка сложете “искам” или “трябва”. Проследете има ли ясни тенденции и накъде евентуално “криви” въприятието Ви?

Ниво 2: Ценност Vs Безсмислие

Опишете към всяка задача, която искате или трябва да свършите, причините, поради които се налага тя да е в списъка Ви – дори за елементарни и битови, автоматични дейности. Забележете дали и тук нещо се натрупва, ако има такава тенденция.

Ниво 3: Лично VS Не лично

Проследете към всяка описана задача и дали е свързана с Ваша лична потребност или желание или е по-скоро по отношение на другите – семейство, близки, колеги.  Дали и тук е нарушен балансът?

Защо инструмнтите на психологията са полезни за личното благополочуие на този етап?

Макар да е очевидно, ще го кажа директно – при мен най-често идват хора, чиито живот и професионален свят е изкривен повече или по-малко по оста “безсмислено и не лично “трябва””. Стараем се заедно да намерим начин части или цялото възприятие да мигрират към “ценно и лично “искам””.

В крайна сметка е ясно, че животът е пъстър. Затова и утопията, че всичко може да е подравнено спрямо моралния ни компас и личните ни желания, води до дисфункционални очаквания. Очакванията ни следва да са адаптиращи ни преди всичко към преомените в средата и чуждите решения.

Кои са Вашите силни личностни ценности, които Ви движат в личен & професионален план? С кое не бихте изневерили на себе си и какви компромисе се налага да правите?

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like