Автентичен бранд

Ден 3: Личeн живот и балансиране между ролите

Автентичен дигитален бранд

Здравейте и добре дошли в Ден 3 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда

А ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?

Ето какво научихме от Ден 2, посветен на синергичното лидерство:brand challenge Nulika Novkova

1/ Всички автентични лидери притежават силни страни като хора и професионалисти, които другите уважават и ценят . Това са “видимите” следи, които оставяме чрез поведението си за нещата, които правим най-добре в личен и бизнес план;

2/ Синергичните лидери си позволяват да демонстрират и своите лични слаби страни, които пък другите приемат спокойно и без критика, демонстрирайки толерантност;

3/ Синергичните лидери са зъвършени инструменти за постигане на цели и удовлетворяване на чужди нужди в кожата на несъвършени същества. Транзакцията на грижа и стойност е под формата на дейност, продукти и услуги, а на чрез упражняване на власт, влияние и манипулации;

4/ Синергинчните лидери осъзнават кое е ценностно в подхода им, което променя живота и работата на хората след взаимодействие с тях и се чувстват спокойни да комуникират тази лична стойност. Защото гледат на себе си като на инструмент – с ползи и недостатъци, а не като на завършен и идеален, публичен образ.


Защо е важно да бъдем синергични лидери, а не просто “модел за пример”?

Синергичното лидерство е хуманистично и се фокусира върху връзката “човек-човек”. И тъй като хората са сложни машини, “скачването” с другите става пласт по пласт, мисъл по мисъл, емоция по емоция. Да, когато говорим за изграждане на личен бранд, човек винаги първо се стреми да се фокусира върху външни за личността реквизити (лого, дизайн, сайт, профили).

Рано или късно обаче човек се изправя пред реалността – тези канали, платформи и  символи имат нужда да бъдат изпълнени с истинско съдържание. А в личния бранд съдържанието изтича директно от личността.


Открий в какво гориш Юлика Новкова


 

Да загубиш смисъла от себе си и труда си

Липсата на дълбинен смисъл от себе си и труда най-често се усеща като неконсистентност на посланията, които излизат от лидерите. За потребителите остава усещане за неяснота и  се отдръпват и не взаимодействат активно с бранда. Защото липсва ясна бранд идентичност, а личността изглежда непоследователна и някак объркана.

Представете си, че сте свързани с личния си бранд като скачени съдове. Всяка малка промяна в нас, светогледа, моментното състояние или пазарните възможности, ще оттича към онлайн присъствието ни.

Понякога едно изречение е достатъчно, за да оттеглим уважението и доверието от себе си.

 

Причината за това е, че в трудните мигове правим неща, които нарушават човешките ни ценности, минаваме нечии етични граници, показваме се в друга, нелицеприятна светлина – и всичко това в стремежа да скрием онова усещане, че нещо не е както трябва. Неконсистентност в нещата, които казваме под напора на дадена емоция, или не правим, защото нямаме мотивация.  Особено често се поддаваме на социална тревожност в света на дигиталното, както разказах тук.

Но колко лесно/трудно е да “спазваме поведение онлайн” 24/7, щом всяко потрепване може да навреди на бизнеса ни?

 


Вие не сте своя бизнес/своята професия!

Свикнали сме да се самоопределяме през нещата, които правим и работим. Но истината е, че ние сме много по-комплексни, сложни и многопластови създания и нашият труд е само част от нашата личност. Повече по тази тема ще откриете тук.

Най-трудната задача не е да вплетем себе си в бизнеса или кариерата си, а да отделим себе си от бранд идентичността си, както изясних в тази поредица от статии.

 


Don't wait for the right moment


С времето много хора загубват усещане за себе си и започват да живеят с маска, с роля и принципи, които обаче не са пълнокръвни, нито съответстват на потребностите им. Причината е, че обикновено по изкуствен начин събираме тези определящи ни идеи, все едно обличаме костюма на успешния бизнес лидер.

 

Знаем ли каква психологическа цена ще заплатим, за да изглеждаме като другите?

 

Моята задача е да ушием “костюма” по мярка, обхващайки всички ръбчета и криви на човека отвътре.  Учим се как да свързваме ядрото на личността  с цялостния механизъм за бизнес комуникация, който наричаме “бранд”. Автентичното идва от нашето лично усещане, че мислим и чувстваме истински нещата, които казваме, правим или казваме, че правим. Като мрежа от коренчета, която ще вдъхва живот и на нас, и на продуктите от дейността ни.

Независимо от стремежа към антропоморфност, личният бранд си остава орязан човешки образ. Изглежда някак двуизмерен и нереален. Особено осезаем е този фалш, когато се представяме тенденциозно в определена светлина, спестявайки факти и събития, за които се боим, че ще ни навредят или че другите ще се разочароват от нас и ще оттеглят доверието си.

Истински забележим е този ефект при бизнес лидерите, които се стремят да „полират“ представата за себе си в краските на перфекционизъм, успех и себевеличаене.

 

Никой не е изтъкан само от успехи, дори напротив – успелите хора открито говорят за пътя и неудачите си.

 


Лидерството е първенство по правене и можене, а не по “Аз съм”

персонален психологически тренинг Юлика Новкова

Най-често хората, които постигат целите си, имат много повече неуспехи и провали от хората, които тепърва започват да ходят в техните обувки дори са се опитали да направят.

И е някак естествено лидерите да искат да помагат на другите да пребродят блатото, нали върху това се основават отношенията им с последователи, клиенти, партньори и служители?

Замислете тогава следващия път когато видите някого, който акцентира върху това КОЙ е, а не КАКВО прави – има ли значение какви несъвършенства притежаваш, ако успяваш да си ценен, мил, грижовен и полезен?

Често, потънали в задачи, имейли, запитвания, трудности и проблеми, пропускаме да видим голямата картина – как продължават да ни виждат околните, докато работим усилено. Освен това, оставаме слепи за личните си нужди, поставяйки напред тези на бизнеса или кариерата си.

С натрупването на умора, задачи и трудности, все по-малко усещаме себе си в професията си, ние ставаме професията си. Заживяваме някак образа, който сме създали и потъваме в него, не осъзнавайки, че сме нещо много, много повече – живи, креативни и иновативни личности.

 

Наистина се превръщаме в двуизмерно дигитално същество, което брои лайкове, трафик и конверсии, а забравя какви са светът и хората извън екрана.

 


Когато брандът си ти, почивен ден няма

Тъмната страна на личния бранд е тема-табу, която обаче води до деперсонализация, умора и неудовлетворение. Натискът върху съвременните лидери да бъдат виждани като перфектни е огромен.

Освен оперативната работа се трупат задачи и по стратегическото планиране и развитие, по маркетинга и продажбите, по управление на проекти и екипи. Отмятаме и домашни и семейни задължения. Отчитаме, че пропускаме да се погрижим за себе си и да си починем качествено. Управлението на бизнеса и имиджа ни  “изяждат” енергията и ресурсите ни.


Create a network


За хората отстрани  нещата изглеждат неконсистентни, някак нелогични и неразбираеми – единият ден се държим по един начин, в следващия – по друг. Имаме енергия и пари, действаме, после – застой. Липсва плавност, предсказуемост, последователност. Вечно гоним и изоставаме, е все не достигат знания, умения или пари. Особено сложно е за хората, които се развиват именно чрез името си, както споделих тук. 

В днешната статия искам само да наблегна върху факта, че

ние сме пълнокръвни създания и не следва да се сливаме с професията си.

 

За мен задачата “Личен бранд” е лична мисия на 2 нива: 2/ да вплетем собствената си личност в професионалната си или бизнес идентичност и 2/ да отделим себе си от нуждите на професията/организацията/бизнеса си така, че да запазваме фокус едновременно върху себе си и върху всички значими сфери на живот.

Балансът личен живот-бизнес е просто задължителен, а при хората с личен бранд най-често личните нужди остават на заден план в името на бизнес цели, което влошава качеството им на живот.

Липсата на флуидни граници между двата свята води до системно претоварване, неумения за делегиране, незнание какво и как да се делегира, защото липсва яснота и структура, липсва логика на процесите, а развитието на бранда става хаотично и реактивно – ако пазарът окаже натиск отвън.


Delegate and trust other people


Сега вече знаете защо темата “предприемачески бърнаут” е моята лична мисия. Хубаво е когато изтощени и обезверени хора отново намерят копнеж по живота и бизнеса си. Вярвам, че има и друг начин и не е нужно човек да работи на ръба на изтощението, за да постига своите икономически, социални и професионални цели.

Но човек ще трябва да направи един последен напън да подреди хаоса в себе си, живота и бизнеса си, преди да се пусне по гребена на вълната и да гради името си. И днешният личен тренинг е пресечната точка между нуждите на двата свята “човек” и “бизнес”. Ясните граници дават структура на деня. Ще има дни, в които нуждите на бизнеса ще са приоритет. Редно е да има и такива, в които човекът да си е важен сам на себе си.

Ако темата ” превенция от предприемачески бърнаут” е някак на дневен ред, вижте дали ще си намерите нещо полезно ето тук. Този тренинг не работи за хора, които са убедени, че “многото” (часове, задачи, вложени ресурси) е единственият правилен начин.

Инструментът е подходящ за специалистите, чиято житейска философия гласи:

Аз съм себе си по автентичен начин, когато се развивам паралелно във всяка значима за мен сфера. 

 


Личен тренинг “Аз не съм своя бизнес/своята кариера”

Днешната задача е по-дълбочинна и изисква да бъдете откровени със себе си. Начертайте си две колони върху лист хартия с химикал и ги озаглавете така: 1/ Моята личност и 2/ Моят бранд.


Избройте в колоната “Моят бранд” всички потребности на бизнеса или кариерата си, за които сте отговорни. Какво е нужно да се случва, за да съществува професията/бизнеса? Какви усилия ви коства да го поддържате и с какви ресурси? Колко време ви отнема да работите? Какво още е нужно, за да продължите да развивате бизнеса си?

Представете си, че бизнесът ви е като дете – има нужди, които не може да си удовлетвори сам. Трябват му ресурси, които няма как да си вземе без вас. Ако знаете кои са тези “скрити” нужди, ще знаете какви стъпки да предприемете и ще се сдобиете с рамка на план за действие.

Помнете, че

Вашият бизнес не следва да е паразит, който изсмуква всичките ви жизнени, ментални, емоционални и материални ресурси, а инструмент, който да създава такива.


Втората колона – “Моята личност” е за вашите лични нужди като човешко същество с физиологични, ментални, емоционални и социални потребности. Какво ви трябва, за да сте здрави, енергични и продуктивни? Какво ви липсва днес, за да успеете да си починете? Какво още искате да се научите да правите, да можете и да знаете извън тясната си професионална специализация (нови умения, хобита, интереси)? От какво сте се лишавали системно в последните 6 месеца? А в последните 12 месеца? За какво още мечтаете и искате да постигнете?

Сравнете професионалните си цели с личните си, човешки нужди. За съжаление най-често едната колона доминира, а утре ще си говорим как това влияе върху продуктивността, ефективността и автентичността на личния бранд. Ключовите думи тук ще са “стратегия”, “планиране”, “ценности” и “убеждения”.


Self-worth and inner peace in the "well-known"


Ето, видяхте ли, че вие не сте своята професия, а пълнокръвно и креативно, комплексно и многопластово създание. Ако твърде много се лишавате от личните си потребности е по-вероятно да ви липсва и добра професионална идентичност, от което ще страда и личният ви бранд.

Вие несъзнателно ще проектирате върху имиджа си чрез комуникация онлайн и офлайн своите лични страхове, съмнения, умора, раздразнителност и стрес. Консистентност в бранда се постига само ако имате сетивата да следите за такава консистентност. И това е почти невъзможно това да се случва когато сте изтощени, демотивирани и апатични. На личния бранд му трябва щипка страст!

 

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

 

 


Важно! Този тренинг не замества ефективната психологическа работа и ако усещате, че сте трайно дисфункционални в която и да било сфера, потърсете помощта на експерт!


Искаш да промениш как комуникираш през бизнеса си?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like