Автентичен бранд

Ден 8: Емпатична комуникация или как да върнем музиката и цветовете в живота на хората?

Автентичен дигитален бранд

Здравейте и добре дошли в Ден 8 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда

Ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?

Brand challenge day final

След Ден 7, посветен на темата “Магията на социалните мрежи” вече знаем, че социалните мрежи са мощен инструмент за:

 •  изучаване на нуждите на хората;
 • информация за анти-модели на лидерско поведение;
 • създаване на реални ползи по автентичен начин;
 • място, в което да се събираме със себеподобни чрез групи по интереси;
 • място, в което да тестваме силата на личния си бранд, учейки в движение онова, което не знаем и не виждаме за себе си сами;

 

Днешният Ден 8 е финалът на инициативата в помощ на бизнес лидерите в посока превенция от социална тревожност, страх, преумора, спад на ефективността, повишаване на личната неудовлетвореност, циничност и загуба на личен смисъл. Всички предходни дни бяха посветени на важните за мен като бизнес психолог аспекти, които служат на една значима цел:

Да си изградим име не само като професионалисти, но и като стойностни хора.

 


Емпатичната комуникация – пътят към изграждане на автентичен личен бранд в дигитална среда

Personal brand personal superpowersВ работата си често чувам, че съм жената-екип, че съм магьосница и решавам въпроси като с магическа пръчица. И колкото и да обяснявам как точно постигам даден резултат, че не е магия, а сбор от принципи и умения, подходите ми изглеждат като комбинация от мистично познание и късмет.

За огромната доза късмет съм съгласна – нямам никаква роля 😊 Но за другите елементи е въпрос на лично желание и усилие и няма мистика, тъй като не променяме реалността.

Всъщност, “тайната” ми е, че съм експерт, който помага на хората да надскачат когнитивните си пристрастия, комуникационните си бариери и личностните си слабости, за които обаче най-често са неосъзнати, че съществуват или ги саботират. Буквално хората не виждат онова, което не могат да видят.

 

Заедно променяме перцепциите за реалността и се учим да живеем с тази нова своя “истина”.

 

Да наблюдаваш мисленето на друг е като да проследяваш по кои камъчета избира да мине, за да преброди реката. Друг е въпросът защо някои хора не умеят да завъртят глава и да видят, че до тях има огромен мост. Но не е моя работа да съдя, защото всеки си има път и има правото да го върви. Понякога хората просто не знаят, че онова, което наблюдават, е “мост”.

 


Как бизнес психологията строи мостове между хората в бизнеса?

Pixabay

Вече знаете, че всички ние непрекъснато не виждаме и не осъзнаваме огромна част от онова което мислим, чувстваме, ценим и вярваме, но това влияе върху всеки наш избор (отново осъзнат или неосъзнат). Повече за когнитивните изкривявания и начините, по които да не допускаме старите си грешки, разказах ето тук. 

Бизнес психологията показва “голямата картина” на бизнеса през призмата на хората, замесени в него – вътре и извън организацията. Изчистването на всички пречки пред ефективната комуникация повишава харесването и доверието в  бранда, а грижата за човешкото благополучие поставя нови задачи пред приемача. Не съществува съвършена система за правене на бизнес, ентропията и хаосът винаги си взимат своето. Затова и ние следва да се учим как да правим нещата прости, ефективни и продуктивни.

Важно е да умеем да поддържаме процесите и да повишаваме шансовете си за успех. Но в бизнеса няма 1 или дори 10 неща, които просто да направим и да постигнем целта си. Ние можем да влияем само върху процеса, но не и върху крайния резултат. И ако някой ви обещава резултати, по-добре помислете дали и той не живее в някаква самозаблуда.

Прилагането на етични професионални рамки е въпрос на личен избор и личен морал. Автентичността тук ще произтича и от още едно осъзнаване – кои ще бъдем ние като експерти, ако спрем да обещаваме резултати? Какво ценно наистина имаме да дадем, освен празни думи, кухи обещания и лъскави изречения? Дали наистина можем да дадем смисъла, който обещаваме, за да вземем парите на другите?

Малкият бизнес не следва да може с лека ръка да си позволи да рискува доброто си име в преследване на комерсиални цели. Затова е важно да не се “самоизяждаме” като манипулираме, подмамваме или обезстойностяваме нуждите на хората, чиито ресурси ни подържат живи и ни позволяват да съществуваме.

 

Всеки бизнес може да инвестира в дълготрайни отношения, а не просто в краткосрочни икономически цели.

 


Ако разбираш как работи даден принцип, ще можеш да създаваш инструменти за конкретен контекст

Pixabay

Експертите рядко твърдят, че имат готов отговор. Те разбират принципите, които движат всички бизнеси. Всеки добър в работата си сам развива инструменти и методологии, които се доказват във времето спрямо личния професионализъм.

Да си опитен означава да имаш много хипотези и малко яснота колко, дали и защо нещо ще или няма да сработи. За да си добър в решаването на определен спектър от въпроси, ще се наложи да понесеш много проби и грешки, загуби и връщане назад, но това не следва да е за сметка на благополучието на клиентите ни. И задачата е да  тестваме инструментите си толкова много пъти, колкото клиентът ни дори няма да се опита да пробва.

Всъщност, експертът прави точно това – развива ментално бизнес модела и го тества преди да е инвестирана дори стотинка в неговото физическо развитие. Ако прогнозите са добри, предприемачите тестват в малък мащаб. Ако моделът устои на реалността – мащабът се увеличава. И да, знам, това изобщо не изглежда така, както някои бизнес “гуру”-та рекламират, но нека напомня – най-вероятно и вашият бизнес е малък и дори микро, щом сте тук и заедно вече 8 дни се учим как да контролираме съзнанието си така, че да работи за вас и името ви в бизнеса.

Ако използваш множество инструменти, но пък не разбираш как точно работят, ще пропускаш важните принципи и е трудно да знаеш за даден проблем кой принцип да приложиш. От там идва и неефективната употреба на иначе качествени инструменти – можеш да нанесеш много вреда на нечии живот, психика и дом. Готов/а ли си да заложиш името си и чуждото добруване? Знаеш ли какво правиш?

Отделям много време и старание да обяснявам чрез всяка статия какво, защо и как да се опитваме да правим, когато ползваме моите безплатни професионални инструменти. Те помагат на хората да се учат да решават много от проблемите си сами, а когато стигнат до задънена улица, не се колебаят и търсят помощ.

Движение и свобода

Pixabay

Често ни се иска по-бързо да стигаме до финала и е вярно, че има начин – когато си купуваш решение и чужда експертна оценка, която обаче най-вероятно изпуска нашата личност като фактор. Престоят в сайт като Juls’ Psychology.com предполага, че човек има готовност и нагласа да учи и да се развива, а от мен получава структура, опорни точки и подходящи инструменти на всяка крачка.

Така знам, че своята работа съм си я свършила, а топката сега е във вашите ръце, защото бизнес консултирането е щафетно бягане на доверие между хората.

 

Ако искаш да научиш човек да върви сам, покажи му пътя.

 

Като позитивен приложен психолог силно вярвам, че съзнанието, което може да се самонаблюдава, е способно да се развива и адаптира, стига да вижда пред себе си нужните мисловни пътеки. Това са когнитивни модели, наподобяващи естествения начин, по който интерпретираме света, но усъвършенствани съгласно мислещата личност.

Усещането е лекота и структура на мисълта ни, имаме лично мнение, имаме своя гледна точка и личен опит. Така наистина постигаме автентичност, защото изравняваме истинската си същност с поведението си по видим и за околните начин.

Начинът, по който мислим, определя какъв отпечатък ще оставим след себе си. А поривът към свобода – своя и чужда, за мен е най-силният мотиватор да споделям открито всички свои лични прозрения в посока “Как да приложим даден принцип в конкретен контекст”. И да, нямам универсални отговори, но съществуват ли такива?

Може би само въпросите ни могат да бъдат еднакви, пътят към решението за всеки е различен.

 

Докато ние сме различни хора, ще имаме нужда от различен отговор.

 

И част от този “различен отговор” е автентичността на личния бранд . Това е умението не просто да се покажеш като добър професионалист, но да се държиш и като морален и емпатичен човек. Защото в съвременния свят все по-голямо значение има какви сме, кои сме и какво оставяме след себе си – толкова видимо и достъпно е всичко!

 


Защо да работим за името си?

Old man alone

Pixabay

Няма голямо значение какви точно техники ще ползвате, за да подсилите бранда си, стига да използвате правилните принципи. Онова, което ме мотивира мен самата като човек, е, че хората са ми важни. Техните идеи, мечти, професии, таланти, философии, възприятия и креативни продукти са ми ценни.

И в основата на описания от мен подход за изграждане на автентичен дигитален Аз-образ заляга една-единствена дума – „емпатия“. Да бъдеш емпатичен е изморително, изисква да центрираш внимание и усилие върху нечие чуждо Его, да работиш за постигането на чужди цели и мечти, да подобряваш качеството на нечий друг живот.

 

Защо да не залагаме на популярната стратегия за самоизтъкване?

Просто е – защото никой не се интересува от това КОЙ си, а от това КАКВО правиш – не искат да ти плащат за това колко си готин, а за това колко готин ще направиш техния свят. Помогни на другите да видят какво, как и защо правиш и се постарай действията ти да отговарят на това кой си всъщност.

Иначе, всичките ти усилия ще са в посока доказване, самоизтъкване и увещаване, че ТИ СИ. Тъжното е, че това само задълбочава кризата и несигурността в хората, карайки ги да живеят с усещането, че са измамници и някой всеки момент ще ги изобличи колко малко могат, знаят и умеят.

Не всеки иска да положи толкова усилия, нито иска да бъде автентичен и да изгради някакъв имидж и това е напълно в реда на нещата. Често хора, които наистина искат да бъдат полезни и да достигнат до други нуждаещи се, установяват, че им липсва точно дозата авторитет, с която да печелят доверие.

И това наистина може да бъде дълбоко и неприятно изживяване – да искаш да помогнеш, а да не ти вярват, че си способен. Ето как името ти наистина има значение, както и реквизитите и квалификациите ти, опита, уменията и обучението ти, комуникациите и партньорската ти мрежа, обратните връзки и всеобщото съгласие, че си избран да си лидер. Всичко това работи синергично за разменната монета “доверие в бизнеса”, която която конвертираме в услуга чрез своя личен бранд.

 

Брандът е символ на чуждото доверие, че ние сме истинният лек за нечия реална болка.

 


Какво ни пречи да се развиваме чрез директна или индиректна обратна връзка?

 • страхът от неодобрение, критика или отхвърляне;
 • желанието да ни виждат в по-положителна светлина;
 • стремежът да се харесваме на всички;
 • желанието да “скрием” слабостите си;
 • невъзможността да приемем нова и различна гледна точка за себе си и поведението си;
 • нежеланието да опознаваме себе си чрез чужди перцепции;
 • остри и гневни реакции на чужди мнения и оценки;
 • неспособността вътрешно да преработваме отрицателните си чувства;
 • незнание как вътрешният ни свят влияе върху комуникационния ни стил;
 • незнание как другите се чувстват докато общуват с нас.

 

Night sky isolation

Pixabay

Автентичният бранд, основан на името ти, е начин да постигнеш както професионални цели, така и да се реализираш в социалната среда, привличайки сродни души и единомислещи.

 

Почти всички хора с дисфункционално поведение или неподкрепяща среда в някакъв момент стигат до едно и също заключение:

Причината за неуспехите на бранда са самите те.

 

 

Много е трудно да приемем, че нямаме почти никакъв контрол върху нещата, които ни се случват. Нямаме контрол и какво ще бъде тяхното вътрешно отражение, ако не се научим да оказваме такъв контрол:


Ще гледаме на света стереотипно, автоматично, с нагласи и убеждения, които сме унаследили и никога не сме подложили на съмнение до колко наистина работят в наша полза.


Именно затова и в първата тема споделих, че пътят на Автентичността при изграждане на личен бранд далеч не е избор, който всеки прави с лекота и всеотдайност. Последната тема, с която се разделяме в този формат, е тази за уважението и към другите, но и към себе си. Не изневерявайте на себе си, заслужавате повече!

 


Емпатичната комуникация е принцип, процес и инструмент когато знаем къде искаме да стигнем:

 • Като принцип, емпатичната комуникация се основава на разбирането, че хората са важни, че техните чувства имат значение и грижата към състоянията е личен приоритет.
 • Като процес, фокусът се измества от личните възприятия и емоции към чуждите. Важно е да осмисляме как ни кара да се чувстваме отсрещната страна. Но е важно да ни е важно и как околните се чувстват в нашето обкръжение.
 • Като инструмент, емпатичната комуникация е форма на ненасилствена комуникация, за която разказах в 2 части преди време. Задачата ни е да постигаме своите лични и професионални цели без другите да се чувстват използвани, непотребни и ненужни. Особено важно е този инструмент да бъде сред основните на синергичните лидери.

Time after time

Pixabay

Разбира се, този анализ на емпатичната комуникация е опростен, а целта ми е да ви демонстрирам как системният анализ и креативното решаване на въпроси могат да променят възприятията ни за даден принцип/техника/метод/инструмент.

Когато в общуването си се фокусираме върху техники за убеждаване с цел комерсиализация, най-често осъзнато или неосъзнато манипулираме информацията в служба на лична цел.

Не казвам, че не следва да преследваме и цели, свързани с власт, влияние и пари, напомням, че обичайно лесно се тръгва по друга пътека.

 

При емпатичната комуникация цикълът се завърта на 360 градуса: от нашите нужди към чуждите и обратно към нас.

 

Чуждите болки, нужди и търсения са източник на смисъл от нашия труд. Чуждите успехи, победи и смели стъпки са начин да се усмихнем на себе си. Успяваме, когато успяват и те, а доверието израства в нещо много по-голямо, дълбоко и осмислящо – човещина. Смисъл от това да бъдеш хуманен, свързан, открит и истинен. Затова и за мен автентичност се постига именно през умението да прегърнеш вътрешната си красота и макар да е несъвършена, да поискаш да я споделиш, допълвайки нечий друг свят.

Pixabay

Нужно е да бъдем креативни и иновативни, гъвкави в емоциите си и отворени в мислите си, за да успяваме да постигаме съгласие и да бъдем избрани за лидери на мнение. Когато упражняваме чрез авторитета си власт, ние просто влияем насилствено върху другите.

Когато упражняваме емпатично взаимодействие за доверие чрез взаимна полза, просто разширяваме влиянието си по ненасилствен начин. Сами решете как искате да се чувстват другите, когато общуват с вас.

И е добре да помним, че този генерален стил на комуникация е силно видим както във вътрешните комуникации (комуникационни организационни вериги и организационна култура), така и във външните комуникации (PR, маркетинг и продажби).

Днешните бизнеси, които са най-устойчиви, не са онези, които продават най-бързо и най-много, а бизнесите, които не само разширяват, но и задържат влиянието си върху съзнанието на хората (в дигитална и обектна среда). Нещо повече, потребители, клиенти и служители сами и съзнателно задържат вниманието си върху организацията и всичко, което тя произвежда.

И ако тази организация на идеи, процеси, продутки и услуги зависи от вас и вашето име (а това в една или друга степен вероятно е факт), то емпатичното общуване с околните може би е онова, което ще ви позволи да изградите мост над моралните пропасти, които иначе ни делят. Защото свързването е на ниво светоглед, морал и ценност, а не поради едностранна изгода.

 


Личен тренинг “Ти имаш значение”

Innovative thinking

Pixabay

Да изграждаш личен бранд около своята автентичност като личност далеч не означава, че трябва непрекъснато и винаги да си в служба на клиенти и служители. Означава, че в миговете, в които трябва да се погрижиш за себе си, няма да е за сметка на околните.

И обратно, грижата за хората няма да влошава собственото ни качество на живот, което е и една от основните предпоставки за загуба на мотивация, хронична преумора и бърнаут у синергичните лидери.

 

Днешният личен тренинг отново е дълбинен, а темата е:

„Кои са нещата, които жертвах, за да имам днес онова, което имам и какви уроци научих? Струваше ли се цената, която заплатих? Бих ли променил/а нещо и ако да – какво и защо?“

 

Понякога е нужно да си поискаме прошка сами на себе си за компромисите, които правим с живота, мечтите, чувствата, ценностите и телата си в името на някаква цел. Да си простим и за незнанията, слабостите и грешките.

 

За да продължим напред, е нужно да осмислим цената, която платихме за резултатите си.

 

Дайте си време и помислете, а най-добре запишете отговора на следните въпроси, като си напомняте, че е ОК да не се чувствате ОК с всички прозрения и изводи. И това не е повод за присъда, а мигът, в който да направите истинска промяна.

 

Доволни ли сме:

 • от това, което сме;
 • от това, което имаме, знаем и можем;
 • от мястото, на което сме;
 • от хората, с които сме;
 • от възможностите пред себе си;
 • от загубите и пропуснатото;
 • от последиците от изборите си;
 • от нещата, които казахме и изпитвахме в процеса;
 • от нещата, които направихме/ не направихме?

Внимание: тези инструменти са предназначение за дълбинна психологическа работа и ако провокират дискомфорт или страдание е добре да потърсите професионална подкрепа, пишете ми тук. Не е нужно да минавате през това с усещането, че сте сами! Заслужавате да бъдете добре в кожата си!

 


Защо е важно да осъзнаваме мисленето за мисленето си за бранда?

Freedom and peace

Pixabay

Да наблюдаваш потока на мисълта си е сложна задача в забързаното ежедневие, в което се стремим към резултати с минимални усилия. А да се стремиш да запазиш автентичност при висока конкуренция е направо непосилно при все по-високата социална тревожност.

От друга страна, животът на автопилот ни кара да работим повече в посока “интервенция'” отколкото “превенция”, докато сами не се научим да проектираме изборите си.

Субективното благополучие е личен избор и няма “учебна програма”, с която да си помогнем. Знам, че пътят пред нас е широк и дълъг, това е маратон, а не спринт. И всеки ден имаме нужда да полагаме усилия, защото следва ние да сме най-важния си проект. Не е “разход” да разбереш какво в теб те кара да мислиш, че заслужаваш по-малко, отколкото всъщност заслужаваш.

Инвестиция е да знаеш какво те прави теб “теб” и как да използваш тази своя вътрешна красота, за да се самонавигираш смело в сложните човешки отношения вътре и извън своя професионален живот.

Над себе си следва да работим най-упорито.

 


Какво не осъзнаваме за своето мислене?

Мисленето за мисленето, поведението и вътрешния ни свят е важно, тъй като:

 • Диктува начина, по който гледаме на света и мястото си в него;
 • Определя начина, по който ще комуникираме с близки и далечни аудитории;
 • Определя ценностната ориентация на личния бранд и бъдещия имидж;
 • Насочва бизнес поведението ни в посока лични цели;
 • Помага ни да се справяме със социалния натиск и социалната тревожност;
 • Учи ни да бъдем полезни, контекстуални и алтруистични.

Синергичните лидери са онова, което оставят след себе си под формата на мисли, чувства и поведения.


Нямаме истински контрол върху това какво ще говорят за нас другите, когато не сме в стаята, нали разбрахте вече 😊 Но имаме контрол върху онова, което искаме да чувстват около нас и следва да положим достатъчно усилия в тази посока.

Направи си лимонада

Pixabay

Качествената професионална или бизнес идентичност е баланс – намира се в пресечната точка между възприятията за новост, уникалност и познатост. И тъй като този резултат е различно и субективно преживяване за всеки наблюдател, инструментите на бизнес психологията могат да дадат много в посока опознаване, харесване и приемане на бранда.

 

Най-много контрол имаме върху това какво ще изпитваме, когато видим лицето си в огледалото СЛЕД като сме взели решението какъв да бъде личният ни бранд – автентичен или “продаваем”.

 

Не знаем всичко за човешкото поведение, не винаги разбираме дори своето поведение. Автентичният личен бранд е синергия между обективните нужди на другите и субективния ни личен смисъл, а продуктите от взаимодействието между нас и другите следва да са креативно-иновативни решения.

Kолкото по-автентично и неподправено човек се развива професионално по оста ценност – “искам” – “трябва” – “имам” – “”личен смисъл” – “съм”, толкова повече доверие ще изпитват към него. Но по-важното е, че толкова повече дълбока удовлетвореност от себе си и труда си професионалистът ще изпитва в хода на живота си. Особено, когато се налага да се сравняваме с другите успели колеги.


Синергичен лидер и иновативност и креативност

 

Вярвам, че този огромен ресурс, създаден от мен с обич и грижа, в който потънахте през последните 8 дни, ще ви помогне да наблегнете на частта “Автентичност”, когато градите своя личен бранд. А ако вече сте изминали няколко години в обувките на публична личност, е време за преоценка до колко онова, което правите, съответства на това, което сте като хора.


 

Единственият начин да върнеш музиката и цветовете в душата, живота и труда си, е като им дадеш шанс да те пропият отвътре навън, осветявайки пред теб нови хоризонти, хора и идеи. Ако търсиш как да започнеш да харесваш себе си и тялото си повече, потопи се в другата кампания – “Харесай себе си!”, в която задно с моите колеги разказваме истории и даваме практически насоки, надникни тук.

 

Нека доброто ти име служи вярно и на теб, и на другите!

 


Искаш да промениш как комуникираш през бизнеса си?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

  You Might Also Like