Синергични лидери

Предприемачите през очите на бизнес психолога – несъвършената, завършена цялост

pixabay

Обичам да наблюдавам хората, да ги изучавам и да мисля как стигат до там, че не се познават и харесват? Че никога не са “достатъчно” нещо-си, винаги искат повече и нямат мир със себе си. Когато говорим за управление на бизнеса, бизнес психологията помага – да имаме рамки, но и свобода на възприятията, учи ни на други критерии за нашата стойност. 

Уморени ли сте от преследването на “идеалното” си Аз? Чувствате ли се изтощени от натиска непрекъснато да се развивате, усъвършенствате, променяте, адаптирате? Сякаш ако спрем за миг ще изпаднем от влака, ще бъдем по-малко конкурентоспособни, по-малко интересни.

Можем ли да си позволим в днешния пренаситен свят да не сме чели определена, книга, да не познаваме конкретен гуру или последните тенденции в дадена област? А какво ако ви кажа, че можете да спрете тук и сега и просто да бъдете? Себе си, несъвършени, не-идеални, не-перфектни? И все пак – съвършена цялост, завършена Личност и – по-важното – нечия цяла вселена? Ще ми повярвате ли? Опитайте се…

pixabay

pixabay

На всички е известно, че предприемачите са особена порода хора, с различен тип светоглед и подход. Oт себе си изискват най-много, към себе си са най-безпощадни. Не се спират пред никакви пречки, не правят компромиси и не почиват. Те просто са устремени към успеха.

И все пак, имат някаква тайна, която ние, другите не разбираме, нали?

Не мога да твърдя, че всички хора са еднакви, но все пак – има нещо особено, в начина, по който разсъждава Личността, която не само преследва, но и постига целите си.

Те знят, че всичко зависи от тях – от собствените им умове, възможности и ограничения. Влагат най-упоритите усилия да развиват себе си. Тренират еднакво отдадено телата и умовете си. Знаят, че са на Пътя, защото избират да направят тази смела стъпка. Дори когато не са готови, не знаят всичко и не умеят всичко.

Просто събират смелост и започват тогава, когато другите мислят, че това е лудост и дори – невъзможно. Защото те знаят, че Пътят към успеха е просто път.

Колко крачки да направим, за да успеем?

Една.

Трябва ни една МИСЪЛ. Не една крачка дори. Когато имаме в себе си мисълта, че ние сме завършена Личност, това дава нова посока на всичките ни следващи действия. Следващата крачка напред е посредством лично усъвършенстване и “Изкуството да обичаш себе си” е естественият пряк път към тази цел.

pixabay

pixabay

Когато обичаме себе си, се приемаме в своята несъвършена, завършена цялост. 

Изместваме фокуса на вниманието си върху нещо по-значимо от шепа недостатъци – върху своята завършена Личност и своя потенциал.

Ако вярваме, че притежаваме интелект и умения да учим и да се развиваме, тогава няма да се плашим от онова, което не знаем или не  умеем. Въпрос на време е да го усвоим.

Понякога приписват на предприемачите кураж и смелост, надхвърлящи тези на околните. Но изследванията показват, че тази група хора не се различава особено от другите що се отнася до риск. Всъщност, в повечето случаи предприемачите предпочитат да предприемат минимални до умерени рискове.

Коя е тайната на Личността на ефективния предприемач?

Макар да гледаме на тях като на свръхчовеци, предприемачите са като нас – низ от страхове, умора, тревога, мечти и вдъхновение. Мисля си, че онова, което понякога дори не осъзнават, е колко разчитат на себе си. Стараят се да имат по-добър самоконтрол и направляват старателно поведението си.

Свързват се с другите, защото разбират колко важно е да не си сам. Околните отварят прозорец към нас, помагат ни да видим най-хубавото в себе си. Чрез тях осъзнаваме какво още искаме да постигнем със себе си, чуждите успехи ни дърпат напред.

“Другите” живеят в нас, дори да не го осъзнаваме

Ние сме ги “поглъщали” с десетилетия – невидимите с просто око влияния на семейство, култура, стереотипи и предразсъдъци, социално-икономически предпоставки и най-вече – личен избор.

Да достигнем до тези прозрения обаче отнема време, саможертви, лични загуби и безброй малки и големи разочарования. Само с времето и личния опит започваме да осъзнаваме истински собствената си стойност и най-вече – да приемаме, че личният ни живот и успех са наша лична отговорност.

Просто никой няма да дойде да ни го изработи, това е нашият Път. Никой не може да направи изборите вместо нас и по-лошото – ако оставяме друг да взима решения, то това няма да е нашият живот, а проекция на нечий чужд.

За да вярваш в себе си, следва първо да опознаем себе си. Слабите ни страни, ограниченията и страховете ни. Какво ни спира на всяка крачка. Кога бихме се отказали. Не е толкова страшно, че имаме слабости, плаши ме невежеството и нежеланието да приемем, че не сме само добри или идеални.

Осмелете се да опознаете себе си

Знаем ли защо не се променяме, колкото и усилия да полагаме? Защо трудно придобиваме нови навици и не умеем да прилагаме наученото от курсовете и специализациите? Наистина ли мислим, че си мързеливи и ни липсва мотивация?

Вярваме ли, че можем да се промениш? Чувстваме ли умора от безкрайните опити да сме като другите? Имаме ли усещането, че другите се справят с лекота и успяват винаги, за разлика от нас?

Склонни сме да си припишем “лоши” черти, когато има друго обяснение

Все по-малко знаем кои сме, не откриваме смисъл в себе си и най-вече – все по-незначителни се чувстваме в протежение на съществуването си. А това дава отражение във всяко човешко отношение – бизнес, семейство, приятели.

Повечето ми клиенти първо биха се самонаранили с лоша мисъл за себе си, биха приели, че нещо на тях не им е наред. И понякога дори не допускат, че може да има друга, по-точна и ясна причина, която не е непременно свързана със слабост или недостатък. Може би просто този път не е за нас? Може би тези успехи не са удачни за нас заради изборите, които ще трябва да направим?

Вярно е, че за всеки влак си има пътници – собственият бизнес е начин на мислене, на живот. Променя ценностите ти, обкръжението ти, нещата, които те вадят от нерви и като цяло те прави по-смирен, търпелив и благодарен.

Иновативност, креативност и ригидност

Разглеждаме иновативността и креативността като инструмент за постигане на по-високи бизнес резултати. А всъщност тези две личностни черти имат много по-висока стойност, защото задават определен светоглед. Как приемаме новото в живота си? Задаваме ли повече въпроси? Страхуваме ли се от непознатото? Поемаме ли инициативи за себе си?

Да бъдеш отворен към новото е мироглед, който се възпитава и независимо колко екстровертни или интровертни натури сме, можем да се отворим. Можем да подобрим креативното вземане на решения. Можем да се научим да мислим за себе си по нов начин.

Нашето по-естествено състояние е ленивост и ригидност, както последните научни изследвания сочат. Затова и индивдите, които подхождат именно чрез иновативност и креативност, постигат значително по-бързо резултати и се открояват като Личности.

И тези качества не принадлежат на единици сред нас, напротив. Могат да бъдат усвоени като се има предвид индивидуалната нагласа. Казано иначе, да се намери комфортната зона и “златната среда”, изборите и решенията да прилягат като втора кожа.

Като личен бизнес треньор и бизнес психолог непрекъснато се сблъсквам с вътрешните борби на хората срещу себе си. Да намерят баланса между обективната потребност от новото в живота си и успокояващо осъзнаване, че са достатъчно добри, ефективни и успешни в личен и бизнес план.

И май границата е твърде тънка, като често сме склонни да я преминаваме в търсене на по-доброто ни “утре”. А може би не е нужно непрекъснато да мислим за бъдещето. Може би понякога е достатъчно просто да спрем и да се отдадем нужното уважение за онова, което сме постигнали днес.

Когато уважаваме себе си, ние сме способни:

 • да приемаме себе си като цялост;
 • да толерираме своите грешки и пропуски;
 • да си прощаваме незнание и неумение;
 • да си даваме време да учим нови неща;
 • да направляваме поведението си към другите;
 • да контролираме вътрешния си свят и емоционалните изблици;
 • да осъзнаваме своите мисли, чувства и емоции като контролираме негативните прояви;
 • да вземаме по-смели решения с повече вяра в себе си;
 • да се стремим да се развиваме и да не се саботираме;
 • да казваме “НЕ” и да се справяме с чужд отказ, отхвърляне и неодобрение;
 • да не се страхуваме от себе си и другите.

И не, това не е профил на някаква мистична Личност, това може да бъде всеки от нас. Просто предприемачите са група хора, които относително рано в живота си научават тези уроци и успяват да бъдат продуктивни. Те съзнават своите слабости и решават кое искат сами да се научат да правят и кое – да делегират на други. Това ги прави бързи на пазара, ефективни в решенията и като цяло излъчват удовлетворение – от себе си, от живота и бизнеса си.

Истината е, че няма тайна съставка, която прави някои хора “ПО”- от другите. И също така е вярно, че има редица форми на поведение, които водят до качествена промяна. Променете своето поведение, за да промените своята Личност. Май това е най-голямата им тайна на мистичните Предприемачи – те просто се осмеляват да направят първата крачка дори когато не знаят после накъде, какво и как. Просто вярват в себе си.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like