Фокус и продуктивност

Защо дисциплината е по-важна от успеха и вдъхновението

Pixabay

Всички знаем колко е важно да бъдем вдъхновени и да правим с желание онова, което правим. Особено когато става дума за собствен бизнес. Самото стартиране на частно начинание най-често произтича от факта, че искаме да се развиваме и да правим любимите си неща, превръщайки хобито си в доходоносен бизнес.Свали статията за после

Водени от вдъхновение често не осъзнаваме, че позитивната нагласа за промяна сама по себе си няма да ни е достатъчна мотиваци за постигане на целите ни – за успеха ни е нужна и дисциплина. Как да използвамe заряда си за изграждане на трайни навици за управление на бизнес? Надявам се днешната статия да ви помогне да разгледата нещата през друга призма и да поставите въодушевлението на правилното място в света си. Приятно четене!

От положителни емоции към фрустрация за по-малко от година

Почти всички начинаещи предприемачи се чувстват щастливи и заредени от идеята да имат собствен бизнес през пърите шест месеца. За съжаление, нещата се променят към края на първата година: след като премине първоначалнияt ентусиазъм става ясно колко много задачи има да се свършат, колко малко резултати са постигнати и колко голямо е разминаванеtо между предварителните очаквания и суровата, пазарна действителност.

Добрата бизнес идея има нужда не само от вдъхновение, но и от дисциплина.

Pixabay

Pixabay

Най-често начинаещите предприемачи нямат всички необходими знания и ресурси, за да успеят и се въртят в порочния кръг на липси, незнания, неумения и неспособност да оценят какво поражда липсата на развитие.

Умението да делегираш и инвестираш разумно време-пари е жизнено важно за всеки бизнес, но най-потърпевши са представителите на малкия бизнес. С цел намаляване на разходите, нерядко всички задачи се поемат от един или няколко души. Така реализирането на стратегията отнема време и разбира се – забавя развитието. Повече за начините, по които да инвестираме по оста “време-пари”, разказах в предходни статии, припомнете си тук и тук. Разумното управление дава отражение в устойчивост на бизнеса и адекватно управление на промяната.


Собственият бизнес не е удоволствие или призвание

Напоследък на собственият бизнес се гледа като на вдъхновяваща алтернатива на живот, което донякъде е така, но определено не през първите 12-18 месеца. Истината е, че да поддържаш собствен бизнес само по себе си не е начинание, което носи само удоволствие. Като всяка друга работа, и стратегическото бизнес развитие, бизнес моделирането и планирането обемат огромна част от психичната ни енергия и мисловния ни капацитет.

Нормално е бързо да настъпват моменти на преумора, стрес, неудовлетворение и разочарования, дори предприемачески бърнаут. Особено валидно е за моментите, когато всичко се случва бавно или не достигат ресурси или познания. Липсата на култура на делегиране през първите месеци от живота на чинаещите предприемачи се усеща осезаемо и поради неуменията им да търсят съвети от ментори или бизнес консултанти.InnovaCeption иновативна личност

Доброто планиране на развитие и плавен растеж донякъде облекчават процесите по внедрявана на нов бранд на пазара, но най-вече – помагат да се систематизират проблемите и да се изясняват очакванията – на бизнес лидерите, на екипа, на потребителите.

Всички тези оценки ще дават в една или друга степен отражение върху развитието на целия бранд. Намаляването в някаква степен на вдъхновените очаквания намалява и напрежението при приложението на стратегите и помага да бъдем по-реалистични в оценките си за успех и неуспех.


Удоволствието от собствения бизнес е в субективната свобода и личния избор

Радостта от собствения бизнес се поражда най-вече заради начина, по който организираме живота си около бизнеса – освобождаваме си време, което да инвестираме в себе си и близките си. Умението да обичаме себе си и да ценим живота си е основата на субективното благополучие и крачка към един по-качествен живот.

Pixabay

Pixabay

За да си спечелим това време, се налага да делегираме и приоритизираме стъпките пред себе си. И не е задължително непрекъснато да бъдем вдъхновени или удовлетворени от безкрайния списък със задачи, който вместо да намалява, се увеличава след всяка постигната цел.

Може би най-честитят отговор, който получавам от предприемачите на въпроса “какво ти дава собственият бизнес”, е: “Свобода!” (уверете се сами в споделените им истории за бизнес успех ето тук).


Всеки успех води до нови проблеми за решаване

Малцина са хората, които планират успеха си, както ви разказах в предходен материал. Достигнатата цел се превръща в изходна точка за следващите стратегически стъпки. Това е низ от дейности и ситуации, които водят до същинското израстване – и личностно, и бизнес. Затова и твърдя, че ръстът се случва бавно, плавно, на етапи, при последователни и множество действия, с активни усилия.

Да бъдеш късметлия в бизнеса всъщност е въпрос на стратегия до голяма степен, свързана с усвояване на възможностите по най-ефективния начин и ако търсите начин да повишите шансовете си, погледнете тук и тук. Има много причини да се почувстваме обезсърчени или уморени и ако залагаме на вдъхновението като път за развитие е твърде вероятно да не стигнем до края.


Дисциплината е начин на мислене, а не на “чувстване”

Повечето ми клиенти се чувстват обезсърчени когато им промотирам за първи път концепцията за “дисциплинирано управление”. Идеята да правим онова, което трябва тогава, когато трябва, а не когато имаме желание и настроение, никак не е приятна за смилане.

А всъщност нещата са доста логични: бизнесът си иска своето и като грижи, и като време и ресурси, независимо от моментните ни емоционални състояния. Ако допускаме да се влияем от учвствата си и това ни пречи да свършим дневните си задачи, то най-вероятно скоро ще забележим, че не постигаме очакваните резултати.

Без вложения няма резултати

Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог

Tвоят онлайн психолог в живота и бизнеса


Толкова е просто – няма да има промяна докато не променим. Ако не направим каквото трябва, няма да се получи каквото искаме. Докато не запретнем ръкави няма да имаме приходи, а точно това е задачата ни при бизнес управлението.

Умението да правим каквото трябва без излишни емоции, без да преживяваме всяка трудност или спънка, се явява изключително важно. И като всяко друго умение, следва да се тренира и отработва във времето и различните ситуации.

Понякога ще правим нещата с удоволствие, без да изпитваме тежест. Но ще има задачи и моменти, които ще ни напрягат и стресират, внасяйки излишни емоции – както в личен, така и в бизнес план. Емоционалните решения водят до лоши последици, защото в основата им заляга удовлетворяване на собствените потребности, а не на обективните бизнес потребности.


Прави каквото трябва и ще става каквото трябва

Не можем да игнорираме фактора “късмет”, не всичко е под личния ни контрол. Но много от аспектите, свързани с бизнеса, могат директно да бъдат насочвани и променяни чрез действията ни. Пък и в личен план – принципите на самоуправление са същите.иновативност и креативност личен тренинг юлика новкова

Важното е да осъзнаваме колко маловажни са моментните ни чувства на фона на общата картина. Дори във вътрешен план днес да не виждаме смисъл и да ни липсва мотивация, работата трябва да се отметне. И ако не можете да делегирате, то ще се наложи да се опитате да я свъшите сами.

Точно за моментите на отсъстващо вдъхновение подготвяме с моите клиенти стратегически план, с времеви и ресурсни рамки, което значително ограничава възможността днес да решите да не работите наистина. Понякога действително можем да отложим, но понякога трябва да впрегнем цялата си вътрешна сила и да си свършим работата въпреки чувствата си.

Вдъхновението е изключителен тригер, помага ни да правим великански крачки и качествени скокове, да генерираме смели идеи и да движим бизнеса си напред. Но за реализирането на тези идеи съвсем не ни трябва вдъхновение, достатъчно е да имаме план и да се научим да го следвам стъпка по стъпка. Или казано иначе – трябва ни старомодна дисцилина.

В поредица от следващи статии ще се спра на стратегии за справяне с отлагането и самомотивирането, тъй като разбирам колко голям проблем е това и че там се коренят в голяма степен трудностите на повечето предприемачи.


Предприемачите не се провалят – те се уморяват и спират

Юлика Новкова личностна трансформация и промяна


Като бизнес психолог виждам вече 10 години огромната разлика когато човек има подкрепа и преодолява себе си в трудните моменти и когато се осланя само на своите собствени сили – хората са несъвършени по своята същност. Нещо повече, ние имаме ограничения във собсвтените си възприятия, а това може да е фатално за бъдещето на бизнеса ни – ако не виждаме онова, което виждат другите в бранда. Особено проблматични са грешките при изграждане на автентичен бранд.

Не можем да видим сами онова, което не можем да видим сами

Личният тренинг е форма на индивидуално консултиране, при която треньор и клиент заедно проследяват какви умения и знания са нужни, за да се управлява ефекивно бизнесът.

Личните емоции са важна част и ако не ги впрегнем по правилния начин да ни служат, се превръщат в огромно бреме. Претоварени с вътрешния си свят, губим връзка с външния, влошаваме общуването си и качеството си на живот.

Вярно е, че за да стартираме собствен бизнес имаме нужда от страст и доза вдъхновение. По-важното е във времето да развием собствената си дисциплина, за да можем и ние, и  бизнесът ни да устоим на натиска отвън и да се адаптираме гъвкаво към динамичните изменения.Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

You Might Also Like