Собствен бизнес

Защо дисциплината е по-важна за успеха от вдъхновението

Pixabay

Всички знаем колко е важно да бъдем вдъхновени и да правим с желание онова, което правим. Особено като става дума за собствен бизнес. Самото стартиране на частно начинание най-често произтича от факта, че искаме да се развиваме и да правим любимите си неща, превръщайки хобито си в доходоносен бизнес.

Pixabay

Pixabay

За съжаление обаче, нещата в действителност стоят по съвсем друг начин: след като премине първоначалния ентусиазъм става ясно колко много задачи има да се свършат. Най-често начинаещите предприемачи нямат всички необходими знания и ресурси, за да успеят и се въртят в порочния кръг на липси.

Умението да делегираш и инвестираш разумно време-пари е жизнено важно за всеки бизнес, но най-потърпевши са представителите на малкия бизнес. С цел намаляване на разходите, нерядко всички задачи се поемат от един или наколко души. Това отнема време и разбира се забавя възвръщаемостта. Повече за начините, по които инвестираме време-пари, разказах в предходни статии, припомнете си тук и тук.

Собственият бизнес не е удоволствие

Истината е, че да поддържаш собствен бизнес само по себе си не е начинание, което носи само удоволствие. Като вска друга работа, и тук настъпват моменти на преумора, стрес, неудовлетворение и разочарования, дори бърнаут. Особено валидно е за моментите, когато всичко се случва бавно, недостигат ресурси или познания.

Доброто планиране на развитие и плавен растеж донякъде облекчават процесите, но най-вече – помагат да се систематизират проблемите и изясняват очакванията. Това намалява в някаква степен очакванията и напрежението и помага да бъдем по-реалистични в оценките си за успех и неуспех.

Pixabay

Pixabay

Радостта от собствения бизнес се поражда най-вече заради начина, по който организираме живота си около бизнеса – освобождаваме си време, което да инвестираме в себе си и близките си. Умението да обичаме себе си и да ценим живота си е основата на субективното благополучие и крачка към качествен живот.

Полагаме усилия, за да си спечелим това време, налага се да делегираме и приоритизираме. И не е задължително непрекъснато да бъдем вдъхновени или удовлетворени от безкрайния списък със задачи, който вместо да намалява, се увеличава след всяка постигната цел.

Всеки успех води до нови проблеми за решаване

Малцина са хората, които планират успеха си, както ви разказах в предходен материал. Достигнатата цел се превръща в изходна точка за следващите стратегически стъпки. Това е низ от дейности и ситуации, които водят до същинското израстване – и личностно, и бизнес. Затова и твърдя, че ръстът се случва бавно, плавно, на етапи, при последователни и множество действия, с активни усилия.

Да бъдеш късметлия в бизнеса всъщност е въпрос на стратегия до голяма степен, свързана с усвояване на възможностите по най-ефективния начин и ако търсите начин да повишите шансовете си, погледнете тук и тук. Има много причини да се почувстваме обезсърчени или уморени и ако залагаме на вдъхновението като път за развитие е твърде вероятно да не стигнем до края.

Дисциплината е начин на мислене, а не на “чувстване”

Повечето ми клиенти се чувстват обезсърчени когато им промотирам за първи път концепцията за “дисциплинирано управление”. Идеята да правим онова, което трябва тогава, когато трябва, а не когато имаме желание и настроение, никак не е приятна за смилане.

Pixabay

Pixabay

А всъщност нещата са доста логични: бизнесът си иска своето и като грижи, и като време и ресурси, независимо от моментните ни емоционални състояния. Ако допускаме да се влияем от учвствата си и това ни пречи да свършим дневните си задачи, то най-вероятно скоро ще забележим, че не постигаме очакваните резултати.

Без вложения няма резултати

Толкова е просто. Няма да има промяна докато не променим. Ако не направим каквото трябва, няма да се получи каквото искаме. Докато не запретнем ръкави няма да имаме приходи, а точно това е задачата ни при бизнес управлението.

Умението да правим каквото трябва без излишни емоции, без да преживяваме всяка трудност или спънка, се явява изключително важно. И като всяко друго умение, следва да се тренира и отработва във времето и различните ситуации.

Понякога ще правим нещата с удоволствие, без да изпитваме тежест. Но ще има задачи и моменти, които ще ни напрягат и стресират, внасяйки излишни емоции – както в личен, така и в бизнес план. Емоционалните решения водят до лоши последици, защото в основата им заляга удовлетворяване на собствените потребности, а не на обективните бизнес потребности.

Прави каквото трябва и ще става каквото трябва

Pixabay

Pixabay

Не можем да игнорираме фактора “късмет”, не всичко е под личния ни контрол. Но много от аспектите, свързани с бизнеса, могат директно да бъдат насочвани и променяни чрез действията ни. Пък и в личен план – принципите на самоуправление са същите.

Важното е да осъзнаваме колко маловажни са моментните ни чувства на фона на общата картина. Дори във вътрешен план днес да не виждаме смисъл и да ни липсва мотивация, работата трябва да се отметне. И ако не можете да делегирате, то ще се наложи да се опитате да я свъшите сами.

Точно за моментите на отсъстващо вдъхновение подготвяме с моите клиенти стратегически план, с времеви и ресурсни рамки, което значително ограничава възможността днес да решите да не работите наистина. Понякога действително можем да отложим, но понякога трябва да впрегнем цялата си вътрешна сила и да си свършим работата въпреки чувствата си.

Вдъхновението е изключителен тригер, помага ни да правим великански крачки и качествени скокове, да генерираме смели идеи и да движим бизнеса си напред. Но за реализирането на тези идеи съвсем не ни трябва вдъхновение, достатъчно е да имаме план и да се научим да го следвам стъпка по стъпка. Или казано иначе – трябва ни старомодна дисцилина.

В поредица от следващи статии ще се спра на стратегии за справяне с отлагането и самомотивирането, тъй като разбирам колко голям проблем е това и че там се коренят в голяма степен трудностите на повечето предприемачи.

Pixabay

Pixabay

Най-големият урок, който научих като личен бизнес треньор, е, че предприемачите не се провалят, те се отказват и се разочароват от себе си.

В ролята си на бизнес психолог виждам огромната разлика когато човек има подкрепа и преодолява себе си в трудните моменти и когато се осланя само на своите собствени сили.

Не можем да видим сами онова, което не можем да видим сами

Личният тренинг е форма на индивидуално консултиране, при която треньор и клиент заедно проследяват какви умения и знания са нужни, за да се управлява ефекивно бизнесът.

Личните емоции са важна част и ако не ги впрегнем по правилния начин да ни служат, се превръщат в огромно бреме. Претоварени с вътрешния си свят, губим връзка с външния, влошаваме общуването си и качеството си на живот.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

You Might Also Like