Книги

Как успяваш да се образоваш с дислексия и как се научаваш да живееш с оценката “глупав”

Блогът стана на почти 3 години и е време да еволюира. Докато подготвях първото публично събитие на Juls’ Psychology “Умението да бъдеш личност“, се сетих да попитам нещо простичко – намирате ли време за четене и по-важното, намирате ли статията, която зачетохте, когато получихте напомняне за нея.

Опасенията ми се оказаха верни – колкото и да се старая да оптимизирам структурата, това е блог. Трудно е да намерите онова, което ви трябва веднага, ако не помните опорни думи и теми. Така се роди идеята за следващата логична стъпка – да превърна статиите тук в първата онлайн безплатна библиотека на български език за професионално психологическо познание за личностно и бизнес развитие.

Задачата ми е да подредя статиите в електронни и аудио книги със свободен достъп, за онлайн и офлайн ползване, за всички ни. Особено важни ще бъдат за хората с различни затруднения, чиито краен резултат е невъзможност за обучение чрез четене, както и за тези, които нямат финансова възможност да ползват платени услуги за дигитални и аудио продукти.

В тази статия ви разказвам и за своите трудности, породени от дислексията, които ме съпътстват и до днес. За мен е изключително важно да реализирам целта си, защото има много хора, с различни потребности, за които Juls’ Psychology е нещо специално.

Заляхте ме с добросърдечни писма с препоръки блогът да бъде редактиран и коригиран от правописни грешки. Грешки,  които допускам не поради бързане, неграмотност и нежелание, а защото имам форма на дислексия.

Да пишеш, учиш и да се развиваш с дислексия

Преди години се знаеше малко за това състояние, свързваха го с невъзможност да учиш, но от личностен характер. Казано иначе, че не съм добра ученичка, не съм дисциплинирана. Че съм мързелива. Помня какво казваха учители, които много обичах: “Много е умна, но е немърлива и недисциплинирана”.

Първият преподавател, който истински ме прие и прегърна, беше професор в Софийския Университет, която ме подготвяше за кандидат-студентските ми изпити. Тя се усъмни, че нещо не е наред с начина, по който уча, защото допускам нетипични грешки – не точно неграмотност. Разместване на букви при ръкописно писане, недобро построяване на фраза, по-схематично използване на пунктуацията, по-бавно осмисляне при четене, макар да съм с бърза мисъл и аналитичен подход.

Тя постави начало за мен – на друг тип учене, на по-фотографско запаметяване. На заучаване на цели редици като една мнемонична единица. Просто да ги назубря правилно така, целите изрази, заедно със запетайките – буквално. Много време, много самота, много умора и обезверяване.

Най-големият ми успех? Да вляза в специалност Психология, с писмен изпит, по Български език и литература. 

Никой не знае каква цена платих, защото повечето ми познати просто приеха, че най-накрая съм станала по-малко мързелива. Днес се знае, че това е форма на съзнание, така работи мозъкът ми. И все още малко се говори за дислексията, липсват достатъчно подкрепящи алтернативи за по-големите хора.

Макар да бях отличничка като по-малка, за мен усилията за академично представяне винаги са били двойни. Бях непрекъснато тревожна, не можех да пиша като другите, не можех да чета гладко, не бях добре по математика и не можех да уча нормално по разказвателните предмети.

Някъде там, по средата на обучението си, приех, че хората винаги ще се съмняват в това колко съм умна, колко мога и знам. Просто, защото НЕ виждам грешките. Да, ползвам и софтуери за проверка на правопис, и пак не виждам самите грешки.

Наскоро моя колега преподавател от Софийския университет, която много обичам и подкрепям, ме попита: “Юлика, защо вместо да приемаш спокойно оценките на хората за личността ти, описващи те като глупава, невежа и неграмотна, не разкажеш какъв подвиг си постигнала”?

Подвиг е да преодолявам ограниченията на съзнанието си, подвиг е да не се страхувам от публично осмиване. Повечето хора като мен избягват панически да пишат. О, елате да видите как треперя като си пиша името с химикал. Срамувам се от грешките, които допускам във всеки формуляр.

Но това съм аз, това е животът ми.

Имам какво да оставя след себе си дори с грешки

Сега блогът вече не е само мой и имам  нужда от помощ. Влизат толкова много хора, четат. Да не говорим, че познанието, което създавам, е изключително недостъпно за незрящите и за хората с обучителни затруднения при четене. За мен само така има смисъл от израза “да поправим несправедливостта”.

Защото парадоксът за несправедливостта работи точно така: онези, които имат най-много нужда от даден ресурс, имат най-затруднен достъп до него. На вас, които сега четете, ни ви трябват толкова самите книги, затова и сте по-безразлични към каузата ми.

А хората, които истински биха искали да имат достъп, са именно хората, които може би никога няма да научат за мен, за блога ми. Защото много от тях дори нямат фейсбук, нямат КАК да стигнат до мен. А и да стигнат, на този етап нямам какво да им дам по начина, по който те имат нужда.

Каквито и компенсаторни механизми да използвам и помощни средства, никой не може да надскочи без помощ слабостите си. Направих си стандартен онлайн тест за дислексия, качвам резултатите си – можете да ги видите – Dyslexia Assessment (From Davis Dyslexia Association International).

За мен те са вид утеха, че всичко ми е наред, просто това съм аз. Високообразована жена, преподавател, научен работник, владея няколко чужди езика и свиря на пиано. Въпреки, че имам дислексия. Наполовина невъзприемаща информацията като другите, полагаща винаги двойно усилия. Станала съм доста изобретателна, представям си първо думата, в изречението, а после я пиша буква по буква като първолак. Всеки път, всяка буква, за всяка статия 🙂

Не съм перфектна, но се боря всеки ден, с всяка прочетена книга 🙂 рядко си позволявам да покажа емоции отвъд работата си, но дори не можете да си представите колко ми е трудно и тъжно понякога. И вместо да се оправдавам с мозъка си, приемам, че още един човек ме смята за глупава и неграмотна, сякаш това е единственото възможно обяснение.

Не мога да се сърдя на никого, че не знае какво предизвикателство е за мен от 1200 знака/статия да има САМО 5-6 грешки, изреченията ми да са понятни и спиращи по нормално време 🙂 Особено се гордея с факта, че не се отказах въпреки критиките за грешките, намеците за компетентността ми и най-вече – откровено приемане, че съм глупава щом правя елементарни грешки.

Как да помогнем на четящите в блога и на мен?

Juls’ Psychology е това, което е – място за професионална психологическа литература на тема личностно и бизнес развитие. Когато започнах, си поставих за цел да направя тази материя понятна и лесно разбираема за по-широката публика.

За 3 години тази цел вече е постигната, което води до нещо по-голямо от мен и труда ми – да направя познанието общодостъпно в истинския смисъл, да бъде наистина за всеки.

Днес задачата ми е по-сложна: как това съдържание да достига до за вас по всяко време, да е приятно за четене и БЕЗ грешки, да е достъпно от всякакви устройства и за всякакви човешки потребности.

И най-вече – как да го използвате като време за себе си и развитие на собствения си потенциал. Не в паузата за кафе, в обедната си почивка, а така, както ще ви послужи най-истински: време за себе си, за развитие на собствения ви потенциал.

Отговорът дойде от само себе си, типично семпло и практично, в мой стил:

безплатни професионални психологически електронни и аудио книги за личностно и бизнес развитие

Нашият език е рядък и малко научни материали се разработват за нашите потребности. Психологията все още е доста недостъпна за обикновения човек и липсват достатъчно научни безплатни материали в Интернет. Особено сложно е за хората, които имат потребност от аудио книги поради невъзможност да възприемат информация чрез четене.

Пазарът е залят от чуждестранна литература, докато всъщност има много смислени и стойностни неща и тук, за които никой не иска пари и го прави като мен – от желание да бъде полезен с познанията си. Блогът ми е нишов и това в голяма степен затруднява хората да достигат до материалите, които разработвам с толкова любов.

Какво създадох дотук сама 🙂 

Juls’ Psychology е моят начин да допринеса за развитието на Личността и Бизнеса у нас на родния ни език. Отделям всеки ден от свободното си време, за да изучавам най-болезнените проблеми на хората от близкото и далечно обкръжение и да предлагам психологически решения за тези въпроси.

Пиша статии и споделям решенията на работните казуси от опита ми с моите клиенти с надежда това да помогне на всеки посетител да подобри своя бизнес и живот. Преодолях страха си от обратната връзка по повод грешките си, в крайна сметка живея с нея от дете.

Какво и защо се опитвам да направя?

Да положа началото на първата българска безплатна онлайн библиотека за специализирано психологическо познание в областта на личностното и бизнес развитие у нас.

Разработвам безплатното съдържание в Juls’ Psychology над 3 години в свободното си време и вече имам над 150 научни статии, които са разпръснати в неудобния за четене формат „блог“.

Колкото и да се стремя да оптимизирам съдържанието, то все още е трудно за намиране и “навързване” както е в момента – като отделни, разпръснати статии. Да не говорим, че липсата на аудио формат изключва цяла една група от хора, които възприемат по-добре или единствено през слуха си.

Бих се радвала събраните книги да бъдат изчетени и записани, превръщайки ги в дигитални и аудио книги. Това би позволило познанието да достигне до цяла една група хора, които в момента поради обективното си състояние, нямат достъп до ресурсите, които създавам.

Какво ни очаква през 2019 г?

През 2019 започвам да набирам средства, с които да заплатя на експерти тези статии да бъдат:

 1. Коригирани и редактирани там, където е нужно;
 2. Допълнени и доразвити спрямо най-четените теми в блога;
 3. Съдържанието да бъде обединено тематично в отделни книги;
 4. Материалите да бъдат редактирани и технически оформени;
 5. Поместени във формати за електронни устройства и превръщането им в дигитални книги;
 6. Запис на книгите в дигитални, аудио формати;
 7. Доразвиване на самата платформа, дизайн, оптимизация;
 8. Дизайн на корици с цел разпознаваемост и някаква естетика при излагането им в нова платформа за електронно съдържание;

Платформата е готова, поддържам домейна така, както поддържам и блога с лични средства и дарения и отлагам създаването на книгите, защото не мога всичко сама да направя, нито имам средства за всичики експерти, които ми трябват.

Нито една книга на български език няма да се продава, а ще бъде предоставен достъп за безплатно сваляне – както е и досега.

Juls’ Pychology ще продължи да бъде библиотека за личностно и бизнес развитие, който ще списвам с обич и грижа и занапред. И заедно с това платформата

Ще еволюира в дигитална Библиотека за безплатна литература за Бизнес и Личностно развитие на български език с електронни и аудио книги.

Създадена от българи, за българите и техните семейства у нас и в чужбина. Нещо, което ще можете да съхраните в електронните си бибиотеки за себе си и своите деца завинаги. Аудио книги, които да бъдат слушани от онези, които имат нужда или предпочитат този стил на възприятия – защото имат проблеми със зрението или затруднения да четат (като мен като дете), защото слушат у дома докато отглеждат децата си или се грижат за близките си.

Ако сами не съхраним познанието и езика си, няма кой да го свърши. У нас се прави много стойностна дейност в полза на обществото и няма достатъчно гласност. И е вярно, че всеки помага с каквото успява!

Какво имаме дотук за Успеха на идеята

Имам невероятните експерти, с които да развия тази своя идея, малко по малко вече работим. Както се вижда, засега няма на кого да делегирам елементарното коригиране и аудио записите.

С помощта на приятели, блогът си има собствени дизайни, оптимизиран е за търсачките и редовно поддържан, за да е естетически, бърз и удобен за ползване през всякакви устройства.

Докато бях в майчинство можех да отделям време и средства сама да правя някои неща чрез бартери, но се боя, че вече няма да успявам с всичко сама и искам да делегирам на експерти. За личните ми цели нещата могат да останат и така, както са.

Но това пространство никога не е било за мен, знам колко хора посягат към материалите тук. Всеки ден ми задават въпроси, въз основа на които разработвам съдържание.

Както повечето от вас знаят, в последните 2 години почти всички разработки са директен отговор на ваши питания, т.е. стремя се да създавам култура на полезност в Juls’ Psychology.

От какво още се нуждаем

Сумата, от която ще се нуждаем, за да осъществим този проект, е най-малко 5 000 лв и с цел по-лесно разпространение, създадохме събитие за набиране на средства в друга платформа, ето линк към кампанията за набиране на средства. 

Всички средства ще бъдат вложени само и единствено в развитието на Juls’ Psychology като Библиотека. Както знаете, това не е моят бизнес, а моята обществена кауза, зад която много хора вече застанаха с материални и нематериални ресурси, вяра и обич.

Да имаш дислексия не е диагноза, нито причина да не искаш повече от себе си и живота си. Дислексията те научава да вярваш на другите, да се опираш на тях, да познаваш слабостите си и да знаеш, че си нещо повече от една дума. Имаш работещи очи и зрение, но мозъкът ти има нужда от различен тип подход за обучение, залагащ в по-голяма степен на аудитивните възприятия и изображения, а не просто текст.

Нямам представа какви за трудностите на онези, които могат да учат чрез слуха си – ограниченията пред тях са още по-големи. Не мога да променя тези факти, но знам какво да направя, за да помогна да надскочат физиологичните си дадености. Личността е много повече от едно тяло и прилежащите ограничения.

Аз работя като бизнес психолог и личен бизнес треньор. Помагам на хората да се развиват като Личности и да подобряват качеството си на живот и бизнес. Всички, с които работя, знаят за дислексията и приемат спокойно странните неща, които понякога получават от мен.

Работя във формат “1:1”, организирам събития, участвам в обучения. Блогът сам по себе си не съществува с комерсиална цел, не се рекламира в него и няма платено съдържание.

Това е онлайн Библиотека и сега, със свободен достъп – просто е неудобна, защото е само онлайн и не можете да четете на по-щадящи устройства от светещи екрани. И е много, много недостъпна за цели групи аудитории. Самият факт, че четем през работното си устройство, ни напряга и трудно преодоляваме импулса да проверим известията от апликациите.

Познанието съществува, за да бъде споделяно!

На кого още ще бъде полезна нашата Психологическа безплатна онлайн библиотека?

 • На всички, които по една или друга причина, не могат да разчитат на зрителните си възприятия, за да се обучават;
 • На всички, които искат да се развиват, а не могат да отделят всеки месец по 10-тина лева за абонаменти към платените онлайн източници;
 • На всички, които се опитват да се развиват като личности и търсят КАК да имат по-добър живот и взаимоотношения;
 • На всички, които се интересуват от научна литература и професионални разработки на български;
 • На Личностите, които се стремят да развиват и управляват собствен бизнес или свободна професия;
 • На всички, които балансират между работа, дом и деца;
 • На всички, които се борят със страхове, несигурност, лоша самооценка, ниска мотивация и нефункционални емоции.

Знанието съществува, за да бъде споделяно!

Как да ни помогнете и вие?

Благодаря ви сърдечно, че се включвате и разпространявате линка и кампанията сред своите близки, колеги и бизнес партньори!

Можете да помогнете на първата българска безплатна библиотека за специализирано психологическо познание в областта на личностното и бизнес развитие по няколко начина:

 • с нематериални ресурси за изграждане на платформата и създаване на самите книги от настоящите и бъдещи статии;
 • с осигуряване на средства за заплащане на труда на експертите, чието ноу-хау ни е нужно;
 • с активно разпространение на кампанията и привличане на съмишленици;
 • с предложения как да достигнем до повече хора без да инвестираме за реклама;
 • с подкрепа за привличане на други Личности, които знаете, че могат някак да помогнат;
 • със споделяне във вашите платформи – социални мрежи, професионални страници и сайтове.

Казано с други думи, проектът доказа, че за съществуването му са нужни внимание и грижи, а не толкова пари. И ако разполагате с време и желание, заповядайте в екипа на Juls’ Psychology, за да довършим започнатото. Вярвам, че самата аз мога да ви бъда полезна по много и различни начини в личен и бизнес план.

Ако обичате Juls’ Psychology и можете да ми помогнете да реализирам тази своя мечта, ще ви бъда много благодарна.

Мястото на преподавателите не е само в университетските зали, а в домовете и сърцата на хората!

Ето отново линка към кампанията за набиране на средства. Самата аз оставам на разположение за всички идеи, въпроси и предложения, които ви хрумнаха, докато четете!

И за финал, наистина се надявам да успеем с общи усилия да подобрим блога. Ако сте тук и четете знаете, че има други, които нямат равен шанс и не могат да ме чуят, защото… не ме чуват. От друга страна, ще ми е тъжно да знам, че заради моята дислексия и правописните грешки, някой, който има нужда от труда ми, просто ще излезе и ще ми постави отново етикета “Глупава”. Това е поправимо, просто ни трябва коректор 🙂

Благодаря ви, че ви има!

С обич,

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like