Автентичен бранд

Автентичен личен бранд в дигитална среда [Ден 5: Дигитален “Аз-образ”]

brand challenge day 5

Здравейте и добре дошли в Ден 5 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда”Digital skills or brand building

А ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?

Ето какво разбрахме след Ден 4, посветен на темата “Личен морал и баланс между “искам”и “трябва”“:

Повечето хора натрупват в живота си задачи по оста “безсмислено и не лично “трябва””, а ние се стараем заедно да намерим начин части или цялото възприятие за задачите да мигрират към “ценно и лично “искам””.

Ясно е как се чувстваме когато цял живот ставаме сутрин с усещането за липса на съдържание и смисъл от дейността ни. Остава умора от физическото и психическото усилие и емоционално безразличние от този факт. Пропускаме ли обаче фактът, че същите аспекти са доста ясни и за околните, особено в личен контакт? Оставям на Вас да осмислите какво и как ще преживяват клиенти и служители с личност, която излъчва безсмислие, загуба на енергия, апатия, претовареност и раздразнителност.

Защо е важно да сме чисти отвътре, за да сме чисти и отвън?

Най-често подценяваме, че в няккаъв момент на другите ще им се наложи да излязат срещу нас лице в лице. И дори да сме си иградили чудесен публичен имидж, общуването с нас може да бъде повече от токсично преживяване. Балансираният личен бранд, когато включва и значими личностни аспекти, провокира правилни нагласи и очаквания. Така хората наистина получават в наше лице онова, на което са се надявали, че дори и повече.

Но колко време, усилия и енергия ще ни струва да дигитализираме не само професионалното си портфолио, но и личностното си под форма на мисли, емоции и продукти от дейността ни? Минаваме към по-обективните аспекти на дигитализацията на Аз-образа ни като продължавайте да пречупвате новите аспекти през призмата на онова, което е полезно за Вас, но и откровено искате за себе си.

Вие имате смисъл и Вашите желания и нужди също имат значение! 

Ден 5: Какво е дигитален „Аз-образ“ и как може да ни помогне при изграждането на личния бранд?

Isolation and loneliness

Pixabay

Личният бранд все пак ни служи и за икономически цели (собствен бизнес, кариерно израстване) и ако се научим да балансираме между личен морал, ценности и пазарна стойност, съвсем скоро ще се чувстваме уверени да убеждаваме другите в идеите, продуктите и услугите си, без да чувстваме, че се обезценяваме като хора.

Повече за това какво точно е дигитален Аз-образ споделих тук.

Как автентичният дигитален личен бранд работи за нас?

Хубавото на дигиталното пространство е, че времето тече за отделните потребители съвсем различно. Използването на редица инструменти помага да делим задачите по приоритети, създавайки дълга верига от задачи, процеси и цели.

Автоматизацията на дейността ни от гледна точка на собствения физически труд, помага да поддържаме активно онлайн присъствие без да се превръщаме в роби на дигитализацията на бранда си. Предварителното създаване на съдържание, използването на инструменти за визуализация и редакция, отложеното публикуване и автоматичното изпращане чрез шаблони са само част от принципите, които ни помагат да съществуваме едновременно и пълноценно в двете реалности – обектна и дигитална.

Soap bubble mother and kid playing

Pixabay

Така може спокойно да пътувате или да излезете на спонтанен обяд, а предварително подготвеното в удобен за Вас миг дигитално съдържание да достига до служители и клиенти без да се налага допълнително да полагате усилия в конкретния момент.

Как да успяваме едновременно с всичките си роли и задачи?

Най-често хората, за които изграждането на автентичен дигиталн бранд е важен спект от дейността им, споделят, че нямат време, енергия, умения и инструменти, за да дигитализират своя Аз-образ чрез релевантно съдържание. Обикновено успяват да направят първоначалния скок и да се появят онлайн, но не знаят как да задържат по-постоянно присъствието си. Това се превръща в изморяваща и досадна дейност, която наистина натежава в деня когато имаме повече работа.

какво искат да знаят за нас другитеВ организационен план, особено при сегашните условия на труд, еквивалента на това създаване на съдържание, е подготовката на обучителни материали, провеждането на обучения, внедряването на системи за отдалечена работа и прочие процеси, както и подготвянето на допълнитена полезна информация, която ще се споделя със служителите с някаква цел.

Виртуалната бизнес администрация, която заедно изграждаме с бизнес лидерите, цели създаване на различни бланки и образци на документи, шаблони и матрици на процеси – всичко, което ще помогне на даден екип да осмисли какво и как ще се случва в близките и далечни дни. Като истинска пътна карта за всеки отделен сегмент на бизнеса, заложен в бизнес плана за развитие.

В контекста на предприемачеството се налага да дигитализираме целия бизнес модел, бизнес плана и други инструменти, които да водят и навигират сформиращия се екип в началните етапи. Като експерт генералист, раотата ми на ниво екзекютив консултиране засяга стратегическото бизнес моделиране и комуникиране на бранда във вътрешен и външне план.  Това дава ясна и предвидима структура и намалява неяснотите и несигурността. Освен това помага организационният живот бързо да придобие рутина и ритъм на работа.

В условията на кариерно развитие понякога задачите са наистина сложни – особено когато трябва да намерим най-ефективния начин да дигитализираме целия предходен опит на даден експерт като някакво виртуално портфолио. Това може да включва огромен по обем физически труд като заснемане, създаване на описания, качване в платформа и какви ли не още задачки, които да служат като отправна точка за последващо намиране на правилното трудово отношение.

Важно е да наблегнем, че дигитализацията на личността ни е доста сложен процес, тъй като изисква комплексни технически, технологични и комуникационни умения. Дори да качваме професионалните си аспекти в един-единствен формат, то личностните аспекти следва да се внедряват по други начини, за да се постигне онова цялостно усещане и онлйан.

Общуването с жив човек е мултисензорно и ние усещаме със всички свои възприятия присъствието.

В изображението по-долу ще намерите едно генерализирано обобщение за нещата, които са Ви нужни днес, за да дигитализирате личния си бранд при нужда:

digital skills for digital brand

Нека направим уговорката, че тук съм се постарала да обхвана само няколко групи дигитални умения, нужни за старт. С развитието на дигиталните комуникации все повече се оптимизират процесите, по които създаваме, съхраняваме и доставяме различните типове съдържание. Тази схема е посветена повече на връзката “личност-таланти-умения”.

Задачата ни днес е да отделим своите таланти и интереси от общия куп задачи и да помислим в кои сфери искаме да се развиваме като личност. Останалите аспекти можем спокойно да делегираме на експерти или поне ще знаем, че ще ни трябва повече време да усвоим на ниво умения.

Идеята на този аспект на изграждането на личния бранд е да си зададете следните въпроси:

  • Какъв тип съдържание имате нужда да създавате;
  • Кой ще го създава, редактира и визуализира;
  • Кой ще го качва онлайн и разпространява;
  • Кой ще поддържа присъствието на регулярен принцип;
  • Кой ще планира целите за създаване на конкретно съдържание;
  • Кой ще следи дали и как целите са изпълнени.

А когато се появят имитатори и плагиати – накъде?

Creativity & entrepreneurship

Pixabay

Може би един от най-трудните за преживяване фактори си остават имитаторите. Колкото и усилия полагате да балансирате между новост, уникалност и познатост, винаги ще се намери някой доброжелател, обикновено това са собствените Ви колеги в бранша, който ще се опитва да наподобява поведението Ви.

В офис среда е лесно от пръв поглед да забележим тези индивиди – ходят като сянка след лидера си, включват във визията си ключови акценти от облеклото и речника на своя лидер. И ако това “напасване” не е комично и твърде целенасочено, всъщност усещането е като за общност, споделени визии и собствен ценностен свят.

Във всички случаи, имитацията си се усеща като фалш, като неистинност и хубавото е, че е видима и с просто око. В дигиталния свят е дори още по-видимо, а донякъде – и комично. Често, поради липса на знания и умения, копиращият остава на ниво, в което излъчва доза самоирония – просто това е косвеният ефект от липсата на ценностен смисъл и кухото копиране.

Така дори да не знаем от кого е инспириран даден публичен облик, все още усещаме, че това е манипулиран образ. И дори да е относително добре издържан, хората остават някак далечни и резервирани наблюдатели, не взаимодействат активно с бранда и не се припознават на ценностно ниво.

Защото на такъв образ му липсва онзи пух, който да го направи триизмерен.

На копието просто му лиспва собствена душа.

Искрено съчувствам на хората, които нямат смелост да изразят открито себе си и тук не говорим за ползването на утвърдени модели, тропи и архетипи. Това е просто задължително, за да покрием елемента “познатост” и да избегнем прекомерната оригиналност.

Creativity & Innovativeness

Pixabay

Тук говоря за съзнателно и целенасочено копиране на ключови за даден бранд елементи, форми, цветове, послания и усещания, граничещо с плагиатство или просто откровената имитация.

Една от личните кризи на растежа на личния бранд е свързана именно с преодоляването на все повече и повече ситуации, в която се появява някой, който се опитва да те копира. И това е неприятен и изтощаващ процес, в който хората обикновено затъват.

Как да се справим с имитаторите и плагиатите?

Труден избор е да изберем да не се справяме никак и да ги подминем. Можем да се научим да ги регистрираме и изучаваме отдалеч – щом работят с нашите архетипи, значи могат да ни служат за тестови зайци и бързо да знаем в каква посока да НЕ поемаме. Също, може да ни дадат ценни и полезни прозрения за нишата ни, с което да израстем още по-бързо и динамично.

Имитациите все пак в някакъв момент или узряват и придобват собствено излъчване, или загиват – не е лесно да си втори. Една от трудностите е когато някой по-голям ти влезе в обувките и тогава наистина шансът за собственото ти оцеляване е малък. Но пак, спасителният пояс се намира вече около нас, в хората, с които вече ефективно сме се сработили и чрез фокус върху тях ще съхраним и себе си, и труда си.

При плагиатство и директна кражба на интелектулна собственост следва да втвърдим поведението си и да предявим правата си. Винаги препоръчвам при споделяне на съдържание онлайн човек да си заложи предварително граници в себе си колко и как е склонен да споделя с риск да се почувства окраден на по-късен етап. Има определени инструменти (правни, технически и прочие), с които да се защитим и силно препоръчвам да се запознаете с правата си като творящ и създаващ човек.

Защо е важно да мислим за дигитализацията като трудоемък процес?

Innovativeness and entrepreneurship

Pixabay

Техническите и технологичните аспекти наистина могат да изцедят човек, особено ако се учи и как да създава самото съдържание. Има предизвикателства и при писането на текст, и при изграждане на аудио-визуални стимули. Трудности може да изникват и във връзка с платформи, профили и комуникации.

Колкото по-малко знаем за създаването и управлението на съдържание в един дигитален канал, толкова по-голямо предизвикателство ще бъде за нас да продължаваме да присъстваме онлайн хармонично и съгласно целите си. Немалко бизнеси оценяват как липсата на адекватно присъствие води собствените им клиенти и служители към това да търсят информация другаде.

Така ноу-хау и ресурси, които могат да остават в рамките на организацията, всъщност отиват някъде другаде. И проблемът не са само текущите загуби, а всички бъдещи загуби, които ще възникват с този аспект – всеки път, когато имаме проблем, ще трябва да си купуваме ноу-хау отвън.

По-лесно е да мислим какво да дадем на хората когато знаем как ще им го дадем.

И макар да имаме десетки идеи, най-оптималното си остава да знаете колко продуктивни можете да сте. Аз си взимам относителна метрика – колко време и енергия ми отнема, за да подготвя една статия или лекция например. Това съотношение ми позволява да планирам бъдещото съдържание на седмична и месечна база.

Старая се каквито и добри идеи да имам за уеб, да не забравям, че съм живо същество. А, да, и разбира се – делегирам всичко, което не ми носи радост, а около себе си имам късмета да имам човек, който да гори в същото начинание.

Темата на личния тренинг е „Какво ми пречи да успявам да изградя дигитален Аз-образ?“.

1. Помислете кои са личните Ви таланти – може би имате уклон към дизайна и художественото? Обичате да снимате и запечатвате ценни мигове? Талантливи сте със словото и пишете добре? Умеее да римувате? Влекат Ви числата и анализите, таблиците и структурата? Всяка област на дигитализация може да включва един или повече от ключовите Ви таланти – започенете от тук!

2. Кои от уменията, нужни за създване, редактиране, управление и поддържане на дигитален личен бранд, все още се явяват предизвикателство пред Вас? Не се изненадвайте ако оцените, че най-малък проблем произтича от техническите задачи – тези умения се учат буквално с гледане на видео уроци.

3. Опишете какви трудности срещате пред себе си при изграждането на автентично дигитално присъствие, независимо дали целта е собствен бизнес или управление на хора и процеси. Липсва Ви даден талант, умение, знание? Нали помните, ако има твърде много “трябва”- аспекти, ще губите “искам”-мотивация пради преумора и липса на достатъчно бързи резултати.

Digital and personal skills

Опитът ми показва, че най-сложно остава да умението да трансформираме – и себе си, и средата, и възможностите си. А това са макро житейски умения, които направляват глобалния ни светоглед.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like