Автентичен бранд

Ден 5: Дигитален “Аз-образ” и проекция на личността ни онлайн

Автентичен дигитален бранд

Здравейте и добре дошли в Ден 5 от инициативата “Автентичен личен бранд в дигитална среда

А ако сега стартирате, може би ще искате да надникнете първо в Ден 1?

Ето какво разбрахме след Ден 4, посветен на темата “Личен морал и баланс между “искам” и “трябва”“:

Повечето хора натрупват в живота си задачи по оста “безсмислено и не лично “трябва””, а ние се стараем заедно да намерим начин части или цялото възприятие за задачите да мигрират към “ценно и лично “искам””.

Digital skills or brand building

Ясно е как се чувстваме когато цял живот ставаме сутрин с усещането за липса на съдържание и смисъл от дейността ни. Остава умора от физическото и психическото усилие и емоционално безразличие от този факт.

Пропускаме ли обаче фактът, че същите аспекти са доста ясни и за околните, особено в личен контакт?

Оставям на вас да осмислите какво и как ще преживяват клиенти и служители с личност, която излъчва безсмислие, загуба на енергия, апатия, претовареност и раздразнителност. И не е важно колко дни успявате да ги скриете, а в кои мигове не осъзнавате, че ги проектирате онлайн и в отношенията си с околните. Казват, че доверие с губи с една дума.


Защо е важно да сме чисти отвътре, за да сме чисти и отвън?

Най-често подценяваме, че в някакъв момент на другите ще им се наложи да излязат срещу нас лице в лице. И дори да сме си изградили чудесен публичен имидж, общуването с нас може да бъде повече от токсично преживяване. Балансираният личен бранд, когато включва и значими личностни аспекти, провокира правилни нагласи и очаквания у другите и те някак интуитивно знаят какъв човек ще застане пред тях. Така хората наистина получават в наше лице онова, на което са се надявали, а може би дори и повече.

Колко време, усилия и енергия ще ни струва да дигитализираме не само професионалното си портфолио, но и личностното си под форма на мисли, емоции и продукти от дейността ни? Минаваме към по-обективните аспекти на дигитализацията на Аз-образа, а вие продължавайте да пречупвате новите аспекти през призмата на онова, което е полезно за вас, но и откровено искате за себе си.

Вие имате смисъл и вашите желания и нужди също имат значение!

 


Какво е дигитален „Аз-образ“ и как може да ни помогне при изграждането на личния бранд?

Isolation and loneliness

Pixabay

Личният бранд все пак ни служи и за икономически цели (собствен бизнес, кариерно израстване) и ако се научим да балансираме между личен морал, ценности и пазарна стойност, съвсем скоро ще се чувстваме уверени да убеждаваме другите в идеите, продуктите и услугите си, без да чувстваме, че се обезценяваме като хора.

Повече за това какво точно е дигитален Аз-образ споделих тук.

По-важно е да осъзнаем, че независимо дали показваме много или малко от себе си, по автентичен начин или през готови маркетингови модели, другите ще възприемат този образ за цялото ни Аз. Дори няма да си задават въпроса има ли нещо друго ценно в нас, което те не могат да видят.

Освен това, всяко несъответствие между “маркетинговия” ни образ, мнението ни за този образ и истинското ни мнение за нас самите, ще се усеща много осезаемо. А за по-опитните наблюдатели ще бъде източник на ценна информация за вас. Така че, когато планирате своя Дигитален Аз, мислете дали можете да живеете наистина с образа, в който ще трябва да се въплътите и който другите неминуемо ще очакват от вас като поведение.

 


Как автентичният дигитален личен бранд работи за нас?

Хубавото на дигиталното пространство е, че времето тече за отделните потребители съвсем различно. Използването на редица инструменти помага да делим стъпките по приоритети, създавайки дълга верига от задачи, процеси и цели. С моя помощ комуникацията протича асинхронно, запазвайки едновременно хуманният си облик и ценности.

Автоматизацията на дейността ни от гледна точка на собствения физически труд, помага да поддържаме активно онлайн присъствие, без да се превръщаме в роби на дигитализацията на бранда си. Предварителното създаване на съдържание, използването на инструменти за визуализация и редакция, отложеното публикуване и автоматичното изпращане на шаблони са само част от принципите, които ни помагат да съществуваме едновременно и пълноценно в двете реалности – обектна и дигитална.

Това са т.нар. “твърди умения”, ще си говорим и за тях. По-важното е да знаем, че дори при не особено скъпи дизайни можем да постигнем огромно ниво на доверие в околните.

Soap bubble mother and kid playing

Pixabay

 

Важното е да знаем в какво да инвестираме – в управление на качествени отношения или в управление на впечатление.

 

Може спокойно да пътувате или да излезете на спонтанен обяд, а предварително подготвеното в удобен за вас миг дигитално съдържание да достига до служители и клиенти, без да се налага допълнително да полагате усилия в конкретния момент да общувате. По-важното е КАК го казвате, нали?

 


Как да успяваме едновременно с всичките си роли и задачи?

Най-често хората, за които изграждането на автентичен дигитален бранд е важен аспект от дейността им, споделят, че нямат време, енергия, умения и инструменти, за да дигитализират своя Аз-образ чрез релевантно съдържание, нито знаят КАК точно да обяснят ценността на дейността си.

Обикновено хората успяват да направят първоначалния скок и да се появят онлайн, но не знаят как да задържат по-постоянно присъствието си. Това се превръща в изморяваща и досадна дейност, която наистина натежава в деня, особено когато имаме повече активна работа с клиенти или у дома.

Когато обърнем перспективата и от фокус върху “много” съдържание започнем да мислим за “достатъчно” съдържание, нещата си идват на мястото.

Нито един потребител не се нуждае от тонове дигитален отпадък, имаме нужда от зрънце истина и топла загриженост.

 


какво искат да знаят за нас другите


 

В организационен план, особено при сегашните условия на труд, еквивалента на това създаване на съдържание, е подготовката на обучителни материали, провеждането на обучения, внедряването на системи за отдалечена работа и прочие процеси на полу- и цялостна дигитализация и автоматизация, както и подготвянето на допълнителна полезна информация, която ще се споделя със служителите с някаква цел.

Виртуалната бизнес администрация, която заедно изграждаме с бизнес лидерите, цели създаване на различни бланки и образци на документи, шаблони и матрици на процеси – всичко, което ще помогне на даден екип да осмисли какво и как ще се случва в близките и далечни дни. Като истинска пътна карта за всеки отделен сегмент на бизнеса, заложен в бизнес плана за развитие.

В контекста на предприемачеството се налага да дигитализираме целия бизнес модел, бизнес плана и други инструменти, които да водят и навигират сформиращия се екип в началните етапи. Като експерт генералист, работата ми на ниво екзекютив консултиране засяга стратегическото бизнес моделиране и комуникиране на бранда във вътрешен и външнен план.  Това дава ясна и предвидима структура и намалява неяснотите и несигурността. Освен това помага организационният живот бързо да придобие рутина и ритъм на работа, създавайки култура на труд и общуване.

В условията на кариерно развитие понякога задачите са наистина сложни – особено когато трябва да намерим най-ефективния начин да дигитализираме целия предходен опит на даден експерт като някакво виртуално портфолио. Това може да включва огромен по обем физически труд като заснемане, създаване на описания, качване в платформа и какви ли не още задачки, които да служат като отправна точка за последващо намиране на правилните нови работодатели.

 


С каквито и цели да дигитализирате личността си, постарайте се преди всичко да останете човек

Важно е да наблегнем, че дигитализацията на личността ни е доста сложен процес, тъй като изисква комплексни технически, технологични и комуникационни умения. Дори да качваме професионалните си аспекти в един-единствен формат, то личностните аспекти следва да се внедряват по други начини, за да се постигне онова цялостно усещане и онлайн.

 

Общуването с жив човек е мултисензорно и ние усещаме със всички свои възприятия присъствието на другия.

 

В изображението по-долу ще намерите едно генерализирано обобщение за нещата, които са нужни днес, за да дигитализирате личния си бранд:

 

digital skills for digital brand

 

Нека направим уговорката, че тук съм се постарала да обхвана само няколко групи дигитални умения, нужни за старт. С развитието на дигиталните комуникации все повече се оптимизират процесите, по които създаваме, съхраняваме и доставяме различните типове съдържание.

Тази схема е посветена повече на връзката “личност-таланти-умения”.

 

Задачата ни днес е да отделим своите таланти и интереси от общия куп задачи и да помислим в кои сфери искаме да се развиваме като личност. Останалите аспекти можем спокойно да делегираме на експерти или поне ще знаем, че ще ни трябва повече време да усвоим на ниво умения.

 

Идеята на този аспект на изграждането на личния бранд е да си зададете следните въпроси:

 • Какъв тип съдържание имате нужда да създавате;
 • Кой ще го създава, редактира и визуализира;
 • Кой ще го качва онлайн и разпространява;
 • Кой ще поддържа присъствието на регулярен принцип;
 • Кой ще планира целите за създаване на конкретно съдържание;
 • Кой ще следи дали и как целите са изпълнени.


А когато се появят имитатори и плагиатори – накъде?

Creativity & entrepreneurship

Pixabay

Може би един от най-трудните за преживяване фактори си остават имитаторите. Колкото и усилия полагате да балансирате между новост, уникалност и познатост, винаги ще се намери някой доброжелател, обикновено това са собствените ви колеги в бранша, който ще се опитва да наподобява поведението и образа ви (или пък директно ще крадат от вас).

В офис среда е лесно от пръв поглед да забележим тези индивиди – ходят като сянка след лидера си и включват във визията си ключови акценти от облеклото, жестовете и речника на своя лидер. И ако това “напасване” не е комично и твърде целенасочено, всъщност може да допринесе за създаване на усещане за общност, споделени визии и собствен ценностен свят. Но само ако е с мяра, иначе си остава неавтентично и дори зловещо копие на оригинала.

Във всички случаи, имитацията си се усеща като фалш, като неистинност и хубавото е, че е видима и с просто око. В дигиталния свят е дори още по-видимо, а донякъде – и комично. Често, поради липса на знания и умения, копиращият остава на ниво, в което излъчва доза самоирония – просто това е косвеният ефект от липсата на ценностен смисъл и кухото копиране на думи, фрази и образи.

Така дори да не знаем от кого е инспириран даден публичен облик, все още усещаме, че това е манипулиран образ – орязан е, вижда се липсващата “плътност”. Изглежда повърхностно и кухо съдържанието. И за да убеди в своята автентичност, комуникацията е толкова насочена към самата убеждаваща личност, че хората наоколо се дразнят от самоизтъкването и показността.

Дори да е относително добре издържан имитираният образ, хората остават някак далечни и резервирани наблюдатели, не взаимодействат активно с бранда и не се припознават на ценностно ниво – фалшът си е фалш и е повече от ясно, че целите са комерсиални. Натискът за продажба почти винаги е огромен, брандът губи доверието в себе си. а личността се възприема като показна.

На такъв образ му липсва онзи пласт, който да го направи триизмерен, жив и пълнокръвен.

На копието просто му липсва собствена душа.

 

Искрено съчувствам на хората, които нямат смелост да изразят открито себе си и тук не говорим за черпенето на вдъхновение от утвърдени модели, тропи и архетипи. Това е просто задължително, за да покрием елемента “познатост” и да избегнем прекомерната оригиналност – всички стъпваме на някакви архетипи, дълбоко залегнали в човешката култура.

Creativity & Innovativeness

Pixabay

Тук говоря за съзнателно и целенасочено копиране на ключови за даден бранд елементи, форми, цветове, послания и усещания, граничещо с плагиатство или просто откровената имитация и дори кражба с комерсиални цели, граничеща с нарушаване на правата на интелектуалната собственост.

Една от личните кризи на растежа на личния бранд е свързана именно с преодоляването на все повече и повече ситуации, в която се появява някой, който се опитва да те копира. И това е неприятен и изтощаващ процес, в който хората обикновено затъват.

 

Най-щадящото личността умение тук е да промени нагласата си за плагиаторите и  да запази фокус върху себе си, своята аудитория и дейност.

 


Как да се справим с имитаторите и плагиаторите?

Трудно е да изберем да не се справяме никак и да ги подминем, но е трудно само първият път. Можем да се научим да ги регистрираме и изучаваме отдалеч – щом работят с нашите архетипи, значи могат да ни служат за тестови зайци и бързо да знаем в каква посока да НЕ поемаме. както и да добиваме яснота кое работи, защо и кога, без сами да полагаме усилия да тестваме. Също, може да ни дадат ценни и полезни прозрения за нишата ни, с което да израстем още по-бързо и динамично.

Имитациите все пак в някакъв момент или узряват и придобват собствено излъчване, или загиват – не е лесно да си втори на пазара защото винаги трябва да се доказваш, нали? Една от трудностите е когато някой по-голям ти влезе в обувките и тогава наистина шансът за собственото ти оцеляване е малък, но пък не е и невъзможно – просто пак ще трябва промяна.

Спасителният пояс се намира  около нас – в хората, с които вече ефективно сме се сработили и вече ни обичат не само заради онова, което правим, но и защото то съответства истински на това, което сме – лукс, който големите не могат да си позволят. За да оцеляват те повече изменят на ценностите си, следвайки тенденцията да бъдат “силните на деня”.

 

Чрез фокус върху нас и тях ще съхраним и себе си, и труда си.

 

При плагиатство и директна кражба на интелектуална собственост следва да втвърдим поведението си и да предявим правата си. Винаги препоръчвам при споделяне на съдържание онлайн човек да си заложи предварително граници в себе си колко и как е склонен да споделя с риск да се почувства окраден на по-късен етап, а после да изкомуникира правните последици и към околните (особено в ерата на безплатното съдържание). Има определени инструменти (правни, технически и прочие), с които да се защитим и силно препоръчвам да се запознаете с правата си като творящ и създаващ човек ПРЕДИ да започнете да публикувате онлайн – това може да се окаже една от най-добрите ви инвестиции в дългосрочен план!

 


Защо е важно да мислим за дигитализацията като трудоемък процес?

Innovativeness and entrepreneurship

Pixabay

Техническите и технологичните аспекти наистина могат да изцедят човек, особено ако се учи и как да създава самото съдържание. Има предизвикателства и при писането на текст, и при изграждане на аудио-визуални стимули. Трудности може да изникват и във връзка с платформи, профили и комуникации.

Колкото по-малко знаем за създаването и управлението на съдържание в един дигитален канал, толкова по-голямо предизвикателство ще бъде за нас да продължаваме да присъстваме онлайн хармонично и съгласно целите си. Немалко бизнеси оценяват как липсата на адекватно присъствие води собствените им клиенти и служители към това да търсят информация другаде – и това си идва с определена цена за бранда. Най-доброто място, на което човек следва да може да открие каквато и да е било информация, е при нас.

Така ноу-хау и ресурси, които могат да остават в рамките на организацията, всъщност отиват някъде другаде. И проблемът не са само текущите загуби, а всички бъдещи загуби, които ще възникват с този аспект – всеки път, когато имаме проблем, ще трябва да си купуваме ноу-хау отвън.

 

По-лесно е да мислим какво да дадем на хората, когато знаем как ще им го дадем.

 

И макар да имаме десетки идеи, най-оптималното си остава да знаем колко продуктивни можем да бъдем. Използвате ли относителни метрики за продуктивност като например да знаете колко време и енергия ви отнема, за да подготвите една статия, лекция или имейл? Това специфично за професията ви съотношение ще ви позволява позволява да планирате бъдещото съдържание на седмична и месечна база и ще ви прави по-свободни хора.

Старайте се каквито и добри идеи да имате за уеб, да не забравяте, че сте живо същество. А, да, и разбира се – делегирайте всичко, което не ви носи радост, а около себе си имате късмета да имате човек, който да гори в същото начинание.

 


Личен тренинг „Какво ми пречи да успявам да изградя дигитален Аз-образ?“

1. Помислете кои са личните ви таланти – може би имате уклон към дизайна и художественото? Обичате да снимате и запечатвате ценни мигове? Талантливи сте със словото и пишете добре? Умеете да римувате? Влекат ви числата и анализите, таблиците, графиките и структурата? Всяка област на дигитализация може да включва един или повече от ключовите ви таланти – насочете усилията си към тях.

2. Помислете кои умения са ви предизвикателство – Кои от уменията, нужни за създаване, редактиране, управление и поддържане на дигитален личен бранд, все още се явяват предизвикателство пред вас? Не се изненадвайте, ако оцените, че най-малък проблем произтича от техническите задачи – тези умения се учат буквално с гледане на видео уроци. Ако усещате, че не се справяте със самото създаване на съдържание, консултирайте се.

3. Помислете какви пречки имате пред себе си – Опишете какви трудности срещате пред себе си при изграждането на автентично дигитално присъствие, независимо дали целта е собствен бизнес или управление на хора и процеси. Липсва ви даден талант, умение, знание? Нали помните, ако има твърде много “трябва”- аспекти, ще губите “искам”-мотивация поради преумора и липса на достатъчно бързи резултати. Делегирайте!

4. Помислете за последиците – наистина ли мислите, че няма значение какво и в какъв вид публикувате? Както споделих по-горе, хората ще възприемат дигиталните парчета, които поствате, за целия ви “Аз”. И ако нещата са посредствени, може би това възприятие ще се пренесе и към вас – дали наистина сте “посредствен” експерт?


Digital and personal skills


Опитът ми показва, че най-сложно остава да умението да трансформираме – и себе си, и средата, и възможностите си. А това са макро житейски умения, които направляват глобалния ни светоглед. И както всяко друго нещо в нашия свят, корените на трансформационната перспектива са в нашия манталитет.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

 


Искаш да промениш как комуникираш през бизнеса си?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist


  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

   

   

  You Might Also Like