Кампании

Майндфулнес техники за превенция от предприемачески бърнуат

овладей мислите и емоциите си в бизнеса Юлика Новкова


Бизнес психологията е инструмент, с който бизнес лидерите повишават личната си ефективност и продуктивност без да рискуват здравето и бизнеса си. Задачата е да се научим да виждаме “Голямата картина” и да взимаме по-информирани и обективни решения. Защо е толкова трудно да бъдем обективни и осъзнати и как личните предубеждения могат да повишат рисковете от предприемачески бърнаут ще разкажа тук. Надявам се опитът ми като приложен бизнес психолог и организационен консултант да ви помогне да осъзнаете какво в човешкия фактор носи риск както за бизнеса ви, така и за вас самите! Приятно четене!


Съзнателна Vs. Несъзнателна съпротива на промяна

Grow your strenght with Juls' Psychology
Pixabay

Съзнателните съпротиви активират целия психичен ресурс на човек в посока не-промяна. Освен, че подобен тип личност е високо дисфункционална в личен, бизнес и социален план, самата аз не мога да бъда от никаква полза на подобни хора .

Всичко, което кажа или направя, ще бъде използвано с всички сили в посока причини и мотиви за НЕ промяна. Затова и е нужно човек да кандидатства за работа с мен, тъй като съм експерт по внедряване на промяна в съзнания, които искат да се откажат напълно доброволно от онова, което им причинява дискомфорт и дори страдание.

Психология с лейката и за всеки случай не се прави: за да има интервенция, е нужно да има осъзната готовност за отказ от страдание.

Ако се оплакваш, но  не променяш, няма как да помогна и аз. Аз съм комфортен начин да организираш вътрешния си свят, да преодолееш  вътрешните си конфликти пред промяната, да осъзнаеш когнитивните си изкривявания и да те подготвя за действие. Скокът обаче е твой, защото животът е твой. И защо да го правиш?


Вземай информирани решения и повиши продуктивността си в бизнеса!

Да организираш своите мисли, чувства, идеи, ценности, убеждения и реакции; да ги вкладеш в бизнес идентичност;  да организираш около това бизнес ядро подходящите процеси, хора и ресурси; да създадеш комуникационна инфраструктура и общност и да внедриш влиятелно всичко това посредством единно и деликатно звучене, не е задача, която можем да изпълним, ако живеем на автопилот и сме твърде фиксирани в своите представи за нещата. Все пак, за да продаваш, следва да удовлетворяваш чужди потребности. И ако нямаш сетива за другите, нямаш и инструменти да ги достигнеш ефективно и на печалба.

Както  е казал Айнщайн, един проблем не може да бъде решен от същото ниво на съзнание, което го е породило. За да прескачаме своите когнитивни бариери пред възприятието на нова и важна информация, имаме нужда от инструменти за системен анализ и мониторинг. И тук говорим за стремежа за съзнателна промяна в опит за контра реакция на несъзнателните процеси, на които всички сме подвластни.

be happy in business
Pixabay

Казано по-просто, не можем с малко четене на книжки да надскочим еволюционен механизъм, който работи еднакво автоматизиращо за всички ни като биологичен вид. Нужен ни е фокус върху процеса на мислене и решаване на проблеми, а не само върху резултата от мисловната ни активност.

Така подходите, които описвам тук, касаят стремежа да положим усилия и с помощта на всички налични средства, да осъзнаваме процесите на лична и бизнес трансформация и да фасилитираме своята промяна по по-осъзнат начин. Илюзия е, че ще контролираме всичко, ние не можем да мислим за всичко едновременно. Затова и твърдя, че имаме нужда от системност, от визуализация на мисленето си, за да го наблюдаваме и обективизираме.


Подготвила съм цикъл от статии, които описват няколко типа когнитивни изкривявания. явяващи се пречка пред съзнателната промяна. Общото между всички тях е, че са форма на подсъзнателна съпротива и ние нямаме способност да окажем контрол върху този процес, освен ако не получим помощ отвън. Задачата е да видим какво пропускаме да видим и чуем и да анализираме доколкото е възможно други гледни точки.

Вземай по-обективни решения и повиши продуктивността си, започни от тук >> 


 

Когнитивна интервенция за справяне с илюзиите ни за бизнеса

Всякакви промени  са непълноценни, докато не се преработят базовите дисфункционални убеждения – ние просто ще се връщаме към тях, задълбочавайки илюзията си за контрол и лична правота, за личен късмет и свръх компетентност. При особено тежките случаи предприемачите отказват да приемат, че постигнатите бизнес цели са въпрос на шанс, на подходяща възможност, а задълбочават желанието си да проконтролират всичко и си приписват заслуги там, където такива обективно няма.

Почти всички предприемачи, които са високо рискови за предприемачески бърнаут, имат добре изявена симптоматика, в години. Повече за самото състояние ” бърнаут”  разказах ето тук. Отнема време и усилие да преработим мисленето си за мисленето за бизнеса. Така преодоляването на базовите погрешни убеждения е сред основните ни задачи, ако искаме да виждаме голямата картина.


Изключително помага да тръгнем по пътя на личната си промяна календарният метод. Изисква се да имате малко джобно календарче, на гърба на което да запишете три големи факта за своя бизнес, като например:

 • почивам 1 ден седмично;
 • инвестирах на 20 000 лв. и ги загубих;
 • бизнесът ми вреди на семейния ми живот;
 • бизнесът ми вреди на здравето ми;
 • инвестирам повечето си енергия време и пари в бизнеса си.

Задачата ни е всеки ден да зачертаваме с червен хикс датата, ако и този ден е минал по същия начин, ако в края на деня отново се чувстваме така, както и предходния.

Искрено вярвам, че с натрупването на емпиричното лично доказателство, ще спрем да избираме такова съществуване за себе си и ще потърсим друг начин да бъдем, живеем и работим.

Хазартното мислене, илюзията за контрол, убеждението, че знаем и можем повече от другите, перфекционизмът и работохолизмът, както и другите описани в цикъла “Овладей мисълта си” погрешни убеждения, водят до тежка хронична умора, апатия, вътрешни конфликти, паник атаки, нарушения на съня, храненето и теглото и общото усещане за “не се харесвам” и “не искам да живея така”. 


Превенцията на предприемаческия бърнаут вледствие когнитивните изкривявания е по посока на:

 • промяна на погрешните убеждения;
 • подобряване на уменията за вземане на бизнес решения;
 • тренинг за социални и комуникационни умения за вербализиране на трудностите;
 • превенция от регрес и връщане към “старите” и дисфункционални модели на мислене и навици за правене;
 • професионална интервенция при финансови загуби и влошено качество на живот;
 • повишаване на личната ефективност и продуктивност.


Манталитетът ти е това, което ще оставяш след себе си след всяка своя идея, реакция и емоция.

Имаме напълно изкривени представи за нужди, желания, капризи и бизнес. Предприемачеството е симбиоза между лични и чужди нужди, точно както всяка друга наша социална роля. Да съжителстваш в паразитни отношения със своя бизнес е личен избор. За всички, които искат други ценности – споделеност, лична свобода, психическа гъвкавост и емоционална устойчивост – имаме си InnovaCeption. Научи повече за трансформационната програма за повишаване на личната продуктивност през креативност и иновативност InnovaCeption в този материал.


Променяй. Адаптирай. Еволюирай.


Имаш ли нужда от подкрепа?

Изпрати ми своето запитване или поискай лична среща. Разкажи ми къде те срещам и накъде вървиш –  ще отговоря при първа възможност.

Ако търсиш как да формулираш своето питане, виж тук за какво  още обичам да си говоря с хората и открий своето начало или директно ми пиши, за да избистрим нещата заедно.

Ще ти върна информация как мога да ти бъда полезна, за да организираш времето, бюджета и енергията си.

Пиши ми!

  Име

  Email

  Тема

  Сподели с мен:


  Julika Novkova Business Psychologist, Organizational Consultant & Executive Trainer

  Клиентите на Juls’ Psychology споделят:


  Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

  You Might Also Like