Аз обичам себе си

Да се изгубиш в себе си или да намериш смисъл

Pixabay

Да имаш вяра в себе си е може би най-трудното нещо, което можем да си подарим. Да се вслушваш в потребностите си, във вътрешния си глас и опита си, да чуваш тревогата и чувствата си не винаги е лесно. Като че ли приемаме, че сме изградени само от мисли и емоции, които най-често са хаотични, безредни и безцелни.

От този първичен хаос някои личности се раждат силни, концентрирани и фокусирани, имат стабилната основа на своя Аз. За други остава разпиляното и разпокъсано усещане за себе си, размиващо се в разнообразни представи за това “Кой съм Аз”. Когато търсим да намерим смисъл в себе си най-бързият път за мен е чрез културата на полезност. Приятно четене!

Pixabay

Pixabay

Задушавате ли се?

Кое се оставяте да ви определя? Чужди мнения, оценки, вклаждан с годините “морал”, правила, норми, изисквания,  безкрайното”трябва”?

Отнема време да заглушим гласовете в главата си и да си поемем въздух. Отнема енергия да си създадем своя версия на себе си и света си. И първото, което ни се налага да направим, е да потънем в себе си и своите мрачни мисли, тревожни очаквания и болезнено парещи емоции.

Да те е страх е сила. Да си сам е мощ. Да си споделен е благодат. Да вярваш на някого, който да те преведе през собствените ти мочурища, е личен дар.

Обичам да стигам да сърцевината на другия, да виждам чистото, наивното, любящото – всеки го има. Там е, води ни, осмисля ни, определя ни, преди да го завием, пласт след пласт, във фалшиви норми, чужд морал, нереалистични изисквания и очаквания и егоистини оценки.

Не е лесно да бъдеш себе си

Ако живеехме в справедлив свят, всеки щеше да бъде свободен наистина. Но живеем заедно и някак се налага да не бъдем взаимно токсични, да не общуваме насилствено и да толерираме различията си. Мисля си обаче, че хората щяха да са по-щастливи, ако някак проявяваха същата грижа и приемане към себе си така, както приемат другите. Ако обичаха себе си достатъчно. Ако намираха смисъла в себе си въпреки житейските несгоди.

Идеалният ни живот е живот на идеи, мечти, обич, споделеност. Да се потопиш в себе си, така тихо да е, като океанско дъно. И в тази тишина – смисъла от нас. Ти. Всичко, което наистина прави теб онова, което си струва да оставиш на другите след себе си; онова, чрез което ще пребъдеш.


Не се отказвай от целите си ако ти стане трудно.
Промени начина, по който гледаш на нещата.

Юлика Новкова онлайн личен и бизнес психолог


Удивително е на какво сме способни дори когато знаем, че не сме идеални и съвършени. Можем да създаваме и отдаваме невероятна полза на себе си и другите дори когато не харесваме телата, нагласата, възпитанието или къмета си.

Ние умеем да бъдем съвършени инструменти в телата на несъвършени хора.


Културата на полезност и личният смисъл

Трудно е да дадеш на някого причина да продължава да бъде, да иска и да прави. Затова и прилагам в работата си като личен & бизнес психолог съвсем различен принцип – помагам на хората да открият как да бъдат полезни чрез повишаване на личната им иновативност и креативност.

Повечето хора всъщност са скромни и свенливи (дори когато демонстрират свръх увереност) и имат ниска самооценка. Опитват се да се самоопределят през външни за личността им реквизити, ето какво споделих скоро по темата. А истината е несправдлвива:

Личният смисъл е нещо толкова съкровено, че едва малцина наистина го откриват.

иновативност и креативност личен тренинг юлика новкова

В търсене на философски смисъл от това да сме тук намирам за особено полезно да се потопим в своите лични таланти и природни дадености и да ги използваме за добруването на другите. Не е учудващо, че работя основно с бизнес лидери, чиито търсения обикновено резултират в нови продукти и услуги, в иновации и креативност. Помагам им да изградят силен бранд, в основата на който е заоженна някаква исконна човешка ценност

Синергичните лидери притежават висок фокус върху себе си и своите вътрешни състояния. 

Да бъдеш полезен на себе си и другите е начин във времето да виждаш смисъла, който околните намират в теб и труда ти. И да, може да не получаваме свише отговор на въпроса “Защо ме има?”, но получаваме доста еднозначно информация от близките ни хора у дома и на работното място. А понякога това ни стига, за да направим още една крачка напред и да изживеем още един ден.

Обичам да помагам на хората да надскачат страховете и съмненията си. Хубаво ми е да ги виждам окрилени и щастливи от това, че дори в личната си болка, намират как да усмихнат другиго. Да се потопиш в себе си може да бъде мрачно и болезнено. Но е вярно, че

светлина за другите носят онези, които са опознали мрака в себе си.

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте


Юлика Новкова личностна трансформация и промянаНай-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like