За проекта Juls' Psychology

Защо “Личен бизнес психолог & бизнес треньор” или моите три големи „НЕ“-та

Бизнес психологията е мощен инструмент, тъй като овладява различията и ни прави по-сплотени, отдадени на по-висши от Его-то цели.  Заех се да развивам свободна практика с вярата, че в корпоративния бизнес има достатъчно мои колеги, но не така стоят нещата в микро и малкия бизнес.

Над 98% от бизнеса у нас е микро и малък, а повечето предприемачи имат нужда от експертно консултиране как да изградят стабилен бизнес модел. Всеки малък екип е уникален, а експертите са незаменими, тъй като са по-широки и с повече умения за работа. Изграждането на “смазана” машина изисква отдаденост, компромис и толерантност, които рядко малкият бизнес може да си позволи под напора на пазара. И макар все още бизнес психологията да не е популярна у нас, все повече ТОП-мениджъри търсят помощта на експерт, за да изградят стабилно бизнес ядро и да развиват уверено човешкия потенциал. 

Като бизнес психолог разбирам какво означава идеята, че всички си приличаме и заедно с това сме различни. За годините практика изградих свой подход към работата с клиенти (“личен бизнес тренинг“), осъзнах в какво съм добра и с какво мога да допринеса към живота и личността на ТОП-мениджърите.

Научих какво ме прави толкова различна от останалите бизнес консултанти, психолози и университетски преподаватели по Психология.

Всеки от нас има своя житейска философия, система от убеждения и вярвания, които използва като маяк. Онова, за което дълбоко вярваме, че е правилно и справедливо,  добро и морално. Или онази матрица на анти-модела – всичко, което знаем, че е „НЕ“.

Pixabay

Pixabay

Дори когато не знаем какво е ДА, почти винаги знаем какво НЕ искаме и НЕ можем.

 Органичната промяна на представата ми за работа

Започнах своя избор на път като първо осъзнах какво НЕ мога да работя:

НЕ мога да възприема концепцията за работа на бюро в определено време като свой кариерен път

За мен това е напрежение и стрес, че днес не съм в кондиция и не мога да се фокусирам от 8 до 5. Искрено се възхищавам на всички, които успяват да влязат комфортно в този модел.

Аз съм от онези волни творчески натури, които имат нужда от пространство, тишина, диван с лаптоп и музика (да посрещам изгрева на брега на морето ми е любимо), за да бъда продуктивна.

Pixabay

Pixabay

О, да, повярвайте ми, успявам да отметна толкова много задачи още преди денят да е започнал. Като майка на малки деца трябва добре да приоритизирам задачите си и да включвам в програмата си фактора „непредвидени обстоятелства“.

С времето разбрах, че не съм единствената, че много хора имат нужда от различен тип време-пространство, за да бъдат креативни и ползотворни.

Днес глаголът „работя“ отразява количество и качество извършена трудова дейност, а не темпорално-географски характеристики.

Днес да работиш за себе си е нещо обичайно и се превръща в начин на живот.

Органична промяна на представата ми за отношения

После осъзнах, че толкова обичам да общувам с хората, да осъзнавам техните истории, мечти и борби. Възхищавам се на силата на човешкия дух, на способността да се изправяме от прахта и да продължаваме с високо вдигната глава.

Всеки човек, когото съм срещнала в живота си, ме е дообогатил и доразвил, научил ме е на нещо, попил е нещо от мен.

И така, второто голямо НЕ в живота ми изплува и изкристализира:

НЕ мога да поддържам безлични отношения с клиентите си

Не вярвам в максимата „Нищо лично, бизнесът си е бизнес“. За мен

бизнесът ми е нещо лично и дълбоко:

избрала съм да се докосвам до душите на хората. Те споделят лични неща, към които няма как (а и не искам) да проявявам дистанцираност.

Pixabay

Pixabay

Аз предлагам партньорско рамо, опора и подкрепа на клиентите си по техния път към самоусъвършенстване и го правя като ангажирам цялата си същност.

В една или друга степен с всеки клиент успяваме да изградим емоционална връзка на база взаимно доверие и подкрепа. Като всяка друга човешка връзка, някои отношения са кратки, други се запазват във времето.

Изборът на Личен бизнес треньор е толкова значим за живота и на двете страни!

Всеки, който е избрал мен, ми гласува доверие, поверява ми най-ценното си: своя прекрасен и вълшебен вътрешен свят. Максимата е: Бизнесът винаги е личен!

 Органична промяна на концепцията да БЪДА

Третото голямо НЕ дойде когато осъзнах, че онова, към което се стремя, се съдържа в онова, от което бягам. Не успявам да бъда организирана и дисциплинирана, защото съм НЕорганизирана и НЕдисциплинирана.

Трябва да спра да бъда „НЕ“ и да започна да БЪДА

Така първият урок, който клиентите ми научават от работата с мен е, че не съществува „НЕ“. Има само СЪМ в различни измерения. Въпрос на личен избор е в коя плоскост ще се озовете.

Pixabay

Pixabay

Няма такова нещо като баланс между личен живот, работа, семейство и деца. Необходими са добра организация, поставяне на цел, разпределяне и управление на времето, списъци със задачи, приоритизиране и най-вече – ефективна комуникация!

Всичките ни проблеми произтичат от НЕдобра комуникация.

Балансът не ни е даденост, не съществува статичност. Съществува само нагласата „искам да има баланс“ и след това много упорит труд.

Добрият баланс се постига само и единствено с полагането на усилия от наша страна, с изграждането на умения да балансираме. Не се раждаме с умението да се справяме с живота си, на това се учим цял живот.

Няма баланс като общо състояние, има форма на поведение:

Аз съм балансьор“.

Аз съм онази личност, която ще Ви помогне да изминете пътя по-леко, по-бързо, по-уверено и по-осъзнато.

Моята цел като Личен бизнес треньор

Pixabay

Pixabay

Основната ми цел като Личен бизнес треньор е да подпомогна всеки, който пожелае, да извърви своя житейски път осъзнато, взимайки максимално от красотата и щастието на съществуването си.

Да постигне вътрешен баланс и покой. Да се отвори и да даде на себе си, близките си и света най-доброто и ценното от себе си. И всичко това, докато изпълнява ежедневно безкрайните си списъци със задачи в дома и на работното място. При това с удоволствие и усмивка.

Задавам въпроса “КАК” – това е отправната точка в моя свят.

Прочетете какво да очаквате от работата си с мен и как еволюира бизнесът ви след Личен бизнес тренинг.

Трудните мигове няма да изчезнат. Задачите няма да станат по-малко или по-ненатоварващи. Пак ще се слбъскваме с умора, емоционално изтощение, неразбиране и неприемане.

Промяната в начина, по който гледаме на света си, води до промяна на възприятията ни за него. Знанието КАК да решаваме проблемите си в бизнеса и личен план ни помага да гледаме значително по-трезво и спокойно. Не преживяваме напрежението, научаваме се да се справяме със стреса и умората.

Научете се да управлявате бизнеса си, генерирайте цели, изградете си стратегия и я комуникирайте с клиентите си.

Как искате да промените деня си?

Животът може да бъде много лек и красив, стига да изберем да бъде такъв!

Life is simple: just breathe!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.