Собствен бизнес

Виждат ли ви когато говорите – Pitch Bootcamp Sofia III

Общуването във всяка своя форма е изкуство. Да знаеш кога да заговориш и кога да замълчиш. Кога да бъдеш откровен или е по-добре да дадеш уклончив отговор. Кога да вложиш емоция или да останеш събран. Бизнес психологията помага на хората да оценят как ще бъдат възприети от околните, какво казва за тях представянето им и най-важното – кое остава скрито.
Защото често показваме себе си като сбор от придобивки, но скриваме истинската си същност, онова, което прави нас. 

Малцина са онези, които се раждат с умението да боравят със словото. За щастие в бизнеса голяма част от комуникацията идва в писмена форма и имаме достатъчно време да помислим на кого, какво и как казваме. Така обезпечаваме едно добро впечатление за себе си. Особено ако това е значим момент от живота ни като началото на кариерното ни развитие.

Колко добри оратори сте проличава веднага, още с първия поглед върху даден професионален профил, портфолио, присъствие в социална медия или сайт. Няма да се спирам подробно на необходимостта от грамостно написани послания.

Ще отбележа, че много хора са склонни дори да не изчетат докрай онова, което създавате със страст, само защото е пълно с натрапливи и недопустими грешки.

Но да се върнем на ораторското умение. Колкото по-добре издържани са текстовете ви по отношение на стил, толкова по-високо мнение си съставя за вас четящият. Необходимо е да вложите време и средства, за да усъвършенствате своите презентационни умения.

Как да се представим в добра светлина когато преживяваме стрес?

Мисля си, че най-стресиращите моменти са онези, когато за първи път ми се случи да застана пред някого с идеята, че ще бъда оценявана. Беше на първото ми интервю за работа.

В годините разбрах, че няма значение колко важна смятам, че е дадена работа за мен, нито колко кандидати има за нея.

Ако съм описала своите качества, знания и уменя по леснодостъпен начин, който създава интегриран образ за мен като професионалист, вероятно съм си осигурила пътя до интервюто за работа.

Заставайки пред интервюиращия осъзнах, че той търси да разбере какъв човек съм. Изисква се смелост да надигнеш воала на личността си пред непознат и да го допуснеш. Вероятно за по-есктравертните натури този процес е по-лесен и плавен. За по-затворените и вглъбени хора живото интервю може да бъде истинско мъчение.

Преживяването на стрес по време на интервю може да замъгли собствената ни представа как ни виждат отсреща.

Ако смятаме, че само защото се притесняваме, ще ни оценяват в негативна светлина, то ще бъдем още по-стресирани и затворени в себе си и действително ще влошим представянето си.

Най-добрият начин да си помогнем е като се доверим на някого, като поговорим с ескперти и получим ефективна обратна връзка. Научете какво да подобрите в представянето си ако искатее да бъдете забелязвани когато говорите.

Намерете хора, които биха отделили от времето си, за да ви видят и чуят.

Да ви помогнат да разберете собствения си страх и да се приемете такива, каквито сте. 

Преди известно време ме поканиха да бъда ментор на специално кариерно събитие – Pitch Bootcamp Sofia II, за което ви разказах в предходна статия, а сега през ноември 2017 се завръщат с ново издание –  Pitch Bootcamp Sofia III.

Идеята на събитието е изключителна: в рамките на два дни участниците успяват да извлекат най-доброто от себе си и да го представят пред успешни личности от бизнеса. По време на Pitch Bootcamp са организирани обучения как се изготвя добро CV, Linkedin профил, как да се държите и представяте на интервю за работа.

Различното тук е, че тренинг елементът е силно застъпен, участниците отработват всички ключови умения под формата на тематични уъркшопи. И най-ценното е срещата с менторите – представители на различни успешни бизнеси, които се запознават лично с участниците.

Имах честта да бъда част от менторския екип в предходното издание и видях как положителната обратна връзка и градивната критика трансформират в рамките на часове неопитни, нахъсани и интелигентни младежи.

Когато един уважаван човек ти каже, че си невероятно талантлив, че имаш страхотен потенциал и трябва да бъдеш само малко по-смел, как би се почувствал? А когато това ти се случи много пъти, в рамките на два дни? Тръгваш си в края с ясната идея, че си се справил добре, че си харесван и имаш талант.

Знаеш и как да усъвършенстваш представянето си така, че да те виждат когато говориш.

Говорейки си с участниците по време на събитието, всички ми казаха едно и също (което е и най-ценното в този формат): положителната обратна връзка и отношение са помогнали за бързото овладяване на напрежението – фокусът е бил върху конретните неща, които да отработят, препоръките. Не са се замисляли толкова над факта дали ще бъдат харесани, след първите срещи вече са знаели, че ги приемат положително.

Така всъщност остава удоволствието от запознаването с нови хора и намаляване на страха, че ще бъдат оценени негативно.

И не е случайно, че именно в подобна атмосфера, много участници са пленили представителите на бизнеса и са получили възможност за кариерно развитие в някои от големите брандове.

За кого е предназначен Pitch Bootcamp?

Ако искате да се научите да пишете добре своите професионално CV и портфолио, но и да го представяте умело пред аудитория, то това събитие определено е за вас! Кариерният форум е прекрасен мост между младежите, търсещи работа и представителите на бизнеса.

Тъй като менторите заемат ръководни позиции в едни от най-успешните български и междундародни брандове, често успяват да намерят подходящи кадри именно тук. Ако проследите фейсбук страницата на събитието, ще видите много отзиви на участници, ментори и обучители.

Pitch Bootcamp е международен проект в сферата на кариерните форуми, постигнал голям успех на Пиринейския полуостров със своите вече над 90 издания.

За 4 години програмата е обвързала над 9000 участници с повече от 1000 компании, създавайки над 2000 работни места в 16 държави.

За първите две издания в България форумът е помогнал на над 100 младежа да намерят своя префесионален път. Оставям ви линкове към видео, в което ще можете да научите повече за самото събитие и да се запознаете с формата  Pitch Bootcamp – Защо да избереш Pitch Bootcamp Sofia и Какво е Pitch Bootcamp.

На 24 и 25 ноември тази година ще се състои третото издание на Pitch Bootcamp Местата са само 100, като повече от половината са разпродадени 2 седмици преди събитието.  Ако искате да бъдете част от този различен кариерен форум, попълнете регистрационната форма ето тук, тъй като се изисква предварително записване.

Щастлива съм, че отново съм поканена да бъда ментор на събитието и знам как предното издание промени моя живот – запозна ме с невероятни хора, част от които и до сега са мои бизнес партньори.

Ще се радвам да дойдете, за да се запознаем и да ми разкажете за себе си! Като личен бизнес терньор ще Ви съдействам да подобрите своето представяне. Заедно с останалите ментори ще ви помогнем да повярвате в себе си, а защо не и да намерите своя нов кариерен път!

Кога, къде и как ще се проведе Pitch Bootcamp?

Как протича събитието: В рамките на два дни участниците ще могат да получат различни знания и умения за това как да подобрят своето представяне. Ден 1 е посветен на учене с гост-лектори. През ден 2 ще се срещнем, за да проверим дали сте успели да усвоите ключовите аспкети, които да ви изстрелят.

Кога: 24-25 Ноември 2017, 08:30 – 19:00;

Къде: Work&Share Sofia, ул Тинтява 15-17;

Регистрация: онлайн записване ето тук.

Очаквам ви с нетърпение!

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

You Might Also Like