Дигитален образ

Как да управляваме своя дигитален „Аз-образ“

Pixabay

Дигиталният Аз-образ е нашето виртуално огледало, което бизнес психологът държи. В него се оглеждаме, за да се видим такива, каквито вярваме че сме и искаме да бъдем на полето на пазара, използвайте всички дигитални ресурси. Още повече, дигиталният Аз-образ е обликът,  който вижда нашата публика. В предходна статия вече разказах подробно какво представлява, а днес ще се спра по-обстойно да друг аспект – как да изградим и управляваме ефективно дигитален Аз-образ в социалните си профили. 

Срещам всякакви профили в работата си и ако целите по-професионален облик дори на личната си страница, ще се наложи да се потрудите. Невъзможмо е да имате собствен бизнес и да не внимавате дори в частните си профили какво съдържание публикувате.

Pixabay

Pixabay

Нерядко персоналният профил съдържа твърде лична информация, която не е уместно да бъде споделяна с широката публика. Когато в “приятелите” си имаме и бизнес контакти, филтърът ни за “уместност” ще трябва да свети денонощно.

Каква част от личния си живот е подходящо да излагаме на показ? Какви и колко снимки да публикуваме?

Зависи какво работите, кои са ви клиентите и какво целите с публикациите си. В крайна сметка, споделянето на лична информация има своите положителни черти – сближава ви с непознати, откривате общи интереси, привличате към своя бизнес заинтересована аудитория.

И все пак, намерете умерена форма и управлявайте своя дигитален Аз-образ в социалните мрежи. А ето и моите препоръки за баланс на предоставяната информация в един профил:

1. Контролиране на достъп до съдържание

Научете околните да изнасят информация за вас само с вашето съгласие, особено от твърде личен характер. Имате си собствена ценностна система, не изневерявайте на онова, в което вярвате! Личният ви живот е неприкосновен и е некомфортно в него да навлизат хора, които не сте поканили сами.

2. Контрол над количеството и типа информация 

Извеждането на твърде много лична информация под формата на статуси и снимки може всъщност да навреди на имиджа на вашия бизнеса. Обикновено организационната култура на даден бранд съдържа едни ценности, а в личен план се чувстваме свободни да изразяваме мнение, което може дори да противоречи.

Pixabay

Pixabay

Особено трудно е когато смятаме, че в личния си профил можем да кажем всичко, което си мислим.

Не можем.

Не и ако искаме хората да имат определена представа за нас и нашия бизнес. Вашият бизнес отразява вашите ценности. Незасивимо в какво вярвате и какво смятате по злободневни теми, изразявайте позицията си премерено.

3.  Умерена употреба на развлекателно съдържание

В личния си профил е много допустимо да залагате и на съдържание с развлекателен характер. Но не превръщайте фирмената си страница в развлекателна медия, освен ако не целите точно това разбира се. Хуморът е прекрасен начин да привличате внимание към себе си – намерете подходящите за бизнеса ви съдържания и ги споделете с аудиторията си.

Намерете професионални шеги, свързани с дейността ви или дори си измлислете закачки – със сигурност ще ангажирате последователите си. И тук балансираният подход позволява да не звучите твърде сериозни в професионалната си страница.

4. Умерени мотивационни плакати

Pixabay

Pixabay

Често при трнинг изпозлвам метафора, защото не наслагва съдържание и позволява на клиента да я адаптира според ценностите, разбиранията и нуждите си.

Прекомерната (зло)употреба с модерните вече мотивационни табели и снимки всъщност претоварват възприятията. Балансирайте посланията си, правете го контекстуално и целенасочено.

5. Бизнес етикетът е за вас

Преподавам бизнес етикет и ми прави впечатление, че хората не приемат едно:

Бизнес етикетът е за вас.

Той поставя вас на определено място, говори за вашето добро възпритание и ви дава прекрасен инструмент как вежливо да се измъквате от неудобни ситуации.

Добрият етикет включва подобаваща визия на професионалната ви страница. Уместният и уважителен тон и изказ пренасят предаваните ценности на полето, комуникацията минава на друго ниво и се превръща във ваша запазена мярка.

Няма нищо по-неуместно от недопустима комуникация на професионална страница.

Pixabay

Pixabay

Всички форми на обиди, огрубена реч, злобни забележки и дори иронични вмятания, са признак на вашето безсилие да се справите с деструктивна критика. Бизнес етикетът ви учи как да излизате от подобна ситуация. А добрите маниери говорят за вас повече, отколкото можете да си представите.

6. Умерена честота на публикаци и балансирано количество бизнес информация

Информацията, която предоставяте, както и начина, по който я поднасяте, структурират вашия дигитален Аз-образ в съзнанието на (бизнес) аудиторията ви. Както прекомерно сериозното отношение, така и  лекомисленото и несериозно поведение в социалния профил, могат да формират негативно възприятия за вас и бизнеса ви.

Твърде рядкото или прекомерното публикуване със сигурност са две крайности, които е добре да се стремите да избягвате. Познавайте аудиторията си, не ѝ досаждайте, но и не позволявайте да ви забрави.

7. Каква е привличащата бизнес страница в социален профил?

Вашата бизнес страница е мястото, на което да разказвате за себе си по привлекателен начин, да задавате позитивно настроение и да градите харесване у бъдещите и настоящите си клиенти.

Умерено оригинална, съдържаща разнообразна информация, подбрана с вкус и балансираност на посланията. 

Pixabay

Pixabay

Какво да разкзваме за себе си в личните си профили?

Хората са любопитни и клиентите ви искат да знаят и какво харесвате, какво четете и ядете, къде пътувате и как почивате – всичко за хората, чиито бизнес харесват. Допускайте ги до себе си. С мярка.

Кои неща от нашата „стена“ говорят за нас и какво казват?

Ценности, вярвания, убеждения

Всички неща, които споделяте – мисли, чувства или т.нар. „състояния“, са пропити с ядрото на личността ни. Невнимателен подбор на думи, натрупване на съдържание с негативен емоционален оттенък, непремерена реакция или обидно съдържание под формата на критика, могат да подведат непознат в какво наистина вярвате. Нали запомнихте –

хората ще прехвърлят вашите слаби страни и недостатъци към образа на вашия бизнес.

Поведение, коментари

Агресивен или пасивен е подходът ви при управление на съдържанието на личния ви профил. По какъв начин комуникирате с околните, как влизате в диспути и спорове. С какъв език си служите и как пишете. Личностни нападки и решаване на конфликти, как отвръщате на критика. Това всичко говори за вас също толкова, колкото и реален разговор лице в лице.

Експерт по различни въпроси

Pixabay

Pixabay

Публикациите, които ангажират вниманието ви, които споделяте и коментирате, дават бърза информация за това от какво се интересувате, какво четете, в какво сте експерт. Кои области заемат централно място в живота ви. Харесването се формира и на база  близост, какво общо споделяте с клиентите си. Позволете им да надникнат.

Кризите на деня

Какво мислите по наболели в обществото въпроси, в каква степен се изказвате в рамките на толерантност и търпимост. Ангажирате ли се в личен план със сътресенията в света и до колко постовете ви да се отличават по емоционален заряд от общия поток? Можете да останете и безмълвни, което е за предпочитане, отколкото да предавате нерелевантна инфомация и емоция ако светът скърби.

Свободно време

Спорт, снимки, храна, екскурзии – всеки път, когато се отбелязвате, хората знаят кога и къде сте.  Какво четете, любими сентенции – изразяват вашето мнение и мисли и често ги използваме в емоционален момент.

Наистина ли искаме всички да знаят как се чувстваме в момента? 

Дигиталният Аз-образ има огромна тежест в съвременния бизнес. Успяват онези личности, които предават своите ценности по всички комуникационни канали едновременно и балансирано, единно и целенасочено. Онова, което ни прави разпознаваеми, е нашата бизнес идентичност.

Pixabay

Pixabay

А бизнес идентичността в една или друга степен е отражение на нашата собствена личностна идентичност.

И дори да не го разбираме, нашите най-слаби черти  в очите на другите ще бъдат слабостите на нашия бизнес.

Постарайте се да имате единно звучене в дигиталния свят и контролирайте информационните потоци.

Фокусирайте се повече върху другите и това с какво можете наистина да им бъдете полезни и да промените живота им.

Успявате ли да изградите своя дигитален Аз-образ и да го поддържате? Какви трудности срещате? Пишете ми с какво мога да ви бъда полезна!

Променяйте. Адаптирайте. Еволюирайте.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like