Моят път

Как се прави списание за наука – Петър от “Българска наука”

Петър Теодосиев е на 28  г. и е отдаден на науката културолог. Неговият бизнес е различен, защото всъщност не е просто бизнес – той е единият от двамата братя-създатели на БГ Наука: първото по рода си българско онлайн научно издание. Какво означава да откриеш призванието си когато си тинейджър и как една мечта се превръща в цел и личен път. Вижте науката за живота на усмихнатия предприемач Петър. 

Петър: “Малките успехи най-много ме зареждат и мотивират. Това да правим онлайн списание за наука и образование и хората да го четат е достатъчно голяма мотивация ☺”.

Петър, от колко време имате собствен бизнес и това ли е единствената Ви професия в момента?

Винаги! Когато бяхме на 15 г. с брат ми Росен Теодосиев (имам брат близнак) създадохме онлайн списанието „Българска наука“ и от тогава всеки ден правя само това – развивам списанието и многото проекта около него.

Петър и Росен, 10 години БГ Наука

Петър и Росен, 10 години БГ Наука

Какъв е Вашият професионален опит?

Винаги ми е било сложно да опиша точно какво правя. Преглеждам материали, качвам новини и статии в сайта (nauka.bg), одобрявам статии за списанието (Българска наука), правя самото списание като дизайн, развивам онлайн магазина ни KupiNauka.com, измислям нови инициативи и гледам да ги развивам (100 лица зад българската наука), занимавам се със счетоводството и т.н. и т.н. Общо взето много неща, които са нужни, за да съществува БГ Наука.

За да го правя всичко това съм придобил доста

технически умения, като не спирам и да се обучавам в различни сфери, за да ставам по-добър и да мога още по-добре да правя това, което правя.

Спомняте ли си кога и как взехте решение да започнете с бизнеса си?

То се получи от само себе си. Винаги съм искал да се занимавам с това и никога не съм се замислял да правя нещо друго. БГ Наука стана моят живот още в училище и така до сега.

Как се насочихте именно към създаването на онлайн списание за наука?

Ходихме по-често в библиотеката с брат ми в 9 и 10 клас и осъзнахме, че много дупки има образователната ни система и решихме да ги запълним с това списание – така до днес.

Кои бяха най-трудните Ви стъпки в началото?

БГ Наука 10 години

Ние създадохме БГ Наука през 2005 г., а тогава интернета беше съвсем друго нещо. Нямаше милионите безплатни и достъпни инструменти както в момента. Сами трябваше да научим няколко уеб езика, за да напишем сайта си.

Това беше едно от големите предизвикателства. След това много то работа по поддръжката и развитието на бързо развиваща се медия за наука, а бяхме още ученици.

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?

Колкото и да е клише – парите винаги са били проблем. Повече от 10 години ние правихме всичко безплатно и не сме печелили буквално от нищо, което БГ Наука прави, но това вече започна да се променя, защото в противен случай целия труд на толкова много хора би заминал в Recycle Bin-а.

Кои са най-големите Ви успехи?

Мисля, че са няколко, но най-големият е, че точно преди няколко дена излезе брой 100 на безплатното онлайн списание Българска наука!

Какво е за Вас да имате собствен бизнес?

Предизвикателство!

С какви хора Ви събра Вашата професия?

С всякакви, но най-вече доста интелигентни и мотивирани млади хора, които въпреки клишетата, че няма такива аз се срещам буквално всеки ден с такива. Те са бъдещето, което според мен ще е уникално, забавно и добро.

Какви хора Ви вдъхновяваха и мотивираха, докато се развивахте и познавахте ли ги лично?

Ние още със започването на БГ Наука имахме (както я наричахме – Светата Троица) Сайт, Списание и Форум. И трите се развиваха както поотделно, така и заедно.  Форума успя да ни събере със страшно много успели, умни хора, които ни бяха както близки приятели, така и ментори.

Тениска "Бионични хриле", КупиНаука

Тениска “Бионични хриле”, КупиНаука

Много успели в своята сфера осъзнаваха важността на нашата работа и ни помагаха по всякакъв начин, но най-важно е било съветите им и мотивацията, която ни вдъхваха.

Независимо от трудностите винаги са ни давали кураж и правилните съвети и насоки. Тези няколко човека са виновни БГ Наука все още да съществува и да е най-голямата медия за наука в България.

Какви съвети най-често получавате от околните?

Никога не се отказвай!

Какви са отношенията Ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

С БГ Наука всички са по-скоро приятелски и неформални, но с КупиНаука са си формални, но се опитваме да бъдем приятели с всички, защото в крайна сметка целта е една и тя е заедно да променим към по-добро България.

За какво не намирате време в ежедневието си?

Изградил съм си система, чрез която да мога да направя баланса. От понеделник до петък гледам да работя по 12, а понякога и по 18 часа в денонощие, но всяка събота и неделя си почивам. Не работя нищо и най-често пътувам извън София и просто – ПОЧИВАМ

Така се зареждам с нови сили за следващата седмица, а успявам да обърна и внимание на хората, които обичам. Иначе нямам време за почивка през седмицата.

Комплект колие и обеци "Серотонин, хормонът на щастието"

Комплект колие и обеци “Серотонин, хормонът на щастието”, КупиНаука

Какво Ви кара да отпочинете?

Добрата свършена работа през седмицата и добрите резултати.

Какво Ви кара да се усмихнете?

Хората, които обичам и добре свършената работа.

Каква подкрепа намирате в семейството и близките си?

Такава каквато всеки би трябвало да получава. Първо обич и после подкрепа за всичко, което правя и бих искал да направя. За мен това е най-важното!

Кога бяхте на път да се откажете от проекта си?

Не съм бил в такава ситуация. Бил съм много зле финансово и емоционално, но тази свобода и безкрайните възможности са ме връщали в „играта“, не бих искал дори да си се представя да работя за някой.

Как се справяте с несигурността и страховете си?

Чета, слушам аудио книги, подкасти и гледам да работя МНОГО. Несигурността идва от незнанието, предпочитам да отделя достатъчно време и да се запозная с това, което не знам и да съм уверен в това, което правя.

Кои са най-слабите Ви страни като личност?

Понякога съм супер директен и може да обидя някого, а просто си казвам (обективно) мнението си и нищо повече.

Обеци "Крушки", КупиНаука

Обеци “Крушки”, КупиНаука

Какво Ви пречи в работата Ви?

Денят е само 24 часа

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то?

От самото начало на БГ Наука бих започнал да го развивам като бизнес, а не само благотворителна организация с 100% безплатно съдържание. Не толкова заради парите, а за това, че тези приходи биха дали огромен тласък и развитие на самото списание.

Кои качества и знания усвоихте по време на кариерата си?

Общо взето всичко, което знам и мога. Да се фокусирам, да имам търпение и да умея да правя много различни неща – защото няма кой. Покрай списанието придобих доста голяма обща култура, която понякога е полезна както в личния живот, така и в самата работа.

Какво Ви даде собственият бизнес и какво Ви взе?

Най-много ми е дал свобода.

Успях да обиколя Европа на няколко пъти, да пътувам когато и където си искам. Сигурно ми е взел нещо, но в момента не мога да се сетя какво.

Какво искате да се научите още да правите?

Искам да стана специалист по дигитален маркетинг. Това сега ми е интересно и съм се насочил да го развия до колкото имам време и сили.

Кои качества и умения искате да развивате в себе си?

Както по-горе казах, много искам да бъда добър в дигиталния маркетинг. Това ще ми помогне за всичко, което правя, защото то е изцяло и само в интернет.

Бг Наука, брой 100

Бг Наука, брой 100

Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха Ви?

Най-важното е никога да не се спира човек да се развива.

В момента гледам да чета няколко книги на месец и да изкарвам всички курсове, които мисля, че ще са ми полезни. От всичко взимам с шепи и това най-много ми помага за минали и бъдещи успехи.

*Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от Петър Теодосиев

Посетете блога на Петър Теодосиев, разгледайте списанието БГ Наука и си купете нещо различно и стилно от Купи Наука. Можете да пишете директно на Петър на имейл petar[@]nauka.bg

Радвам се, че се запознах с човека, чийто труд следя с удоволствие от години. Подкрепете любимото на много българи научно оналйн списание, като си закупите някои от прекрасните артикули от Купи Наука.

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

 

 

 

You Might Also Like