Моят път

“Богат е този, който дава” – Стоян Чалдъков от “За теб, дете”

Стоян Чалдъков е на 31г. и се занимава със счетоводство, финанси и одит. Работи в голяма международна софтуерна компания. Поканих го, за да разкаже за един различен проект, зад който стои. “За теб, дете”  е своеобразна “капсула на времето” под формата на персоналнизирана книга, събираща в едно обич, житейски мъдрости и семейни традиции. Kакво оставяме на децата си, как ги учим на ценните неща в живота и защо корените ни са така важни? За идеята на проекта, високите цели, които си поставя и екипа вдъхновители, разказва Стоян.

Стоян: “Мотивират ме усмивките в хората и пламъкът в очите им – независимо от причината – дали благодарност, радостен момент, миг на щастие или просто ежедневно вълнение. Именно да предизвиквам пламък в очите на хората е моята дневна доза мотивация да се събуждам сутрин, защото „богат е този, който дава…“. 

Какво е “За теб, дете” и как се роди идеята за проекта?

За теб, дете” е книга, създадена единствено и само с една мисия – да събере и съхрани във времето ценни съвети, житейски истини, послания и пожелания от най-близките до едно дете хора, оставили трайна следа в неговия живот – баба, дядо, роднини, семейни приятели, педагози, треньори…

Всеки, получил привилегията да попълни тази книга, отговаряйки на въпроси, споделя своята истина за живота, такава, каквато я вижда през своя поглед и личен опит.

 Темите приятелство, любов, доверие и смисъл на живот все по-рядко намират място в ежедневното общуване.

Осъзнавайки това, с екипа на “За теб, дете” решихме, че трябва да създадем книга, чието предназначение е да съхрани тези духовни истини, които във времето ще стават все по-ценни за децата ни, имайки предвид материалния свят, в който живеем. Влагайки много любов, енергия и себераздаване, успяхме да създадем “За теб, дете“, като книга-наследство, пазител на опит, пожелания и любов.

Какво те свързва с проекта?

Със „За теб, дете“ ме свързват родителите на „Вдъхновението“, чиито кум съм и, разбира се, самият Тино, който е мой кръщелник.

 Как “За теб, дете променя хората, до които достига и защо вярваш, че е специална книга?

Помислете колко често Ви се случва или Ви се е случвало да говорите с дядо Ви за любов? Или с баба Ви за приятелство? Кога последно попитахте Ваши близки кое място, посетено от тях е оставило най-траен спомен в съзнанието им и защо,  коя книга е променила живота им? А колко от Вас въобще са си мислили, да съберат и съхранят отговорите на тези въпроси в книга, която един ден да подарят на своето дете?

На мен лично, преди “За теб, дете“, не ми се беше случвало. Точно преди една година имах честта да попълня първата книга – мостра, на Тино. И смея да твърдя, че отговаряйки на въпросите, бръкнах дълбоко в съзнанието си и успях да извадя спомени и впечатления, които бях дълбоко забравил, а реално са изключително ценни. Синтезирах и анализирах житейския си опит по начин, по-който не го бях правил до сега.

Ето още едно доказателство, че книгата е специална – и не само за своя притежател. “За теб, дете” успява да вдъхнови, човека който я попълва, създавайки усещане, че

това, което е написано няма да си отиде, че ще остане във времето, ще бъде оценено и ще е завет за близък човек…

Как се съхраняват любовта и семейните традиции днес?

Съхраняваме любовта с времето внимание, което отделяме на хората, които обичаме и които се нуждаят от нас. А всъщност, замисляйки се, всяка една дума в “За теб, дете“, е миг на внимание, посветено към притежателя на книгата.Чрез всяко едно споделено послание или дори едничка дума, ние изразяваме и нашата любов.

Семейните традиции далеч не са това, което са били. А да се съхранят е все по-сложно – поради ежедневната натовареност, разнообразнието от избори, които ни се налага да правим всекидневно, глобализацията около нас, а често и заради разстоянията, които ни отделят от близките хора. “За теб, дете” е решение, алтернатива за съхранение на семейни ценности и традиции.

Кои са най-важните уроци в живота, които е добре да предадем на децата си?

Всеки ден, всеки срещнат човек, всяка емоция е един научен урок. В “За теб, дете” сме опитали да обобщим най-важното, според нашите лични виждания, вярвайки, че гледната ни точка съвпада с разбиранията на повечето хора. Задали сме въпроси като:

  • „Какво е любовта и как да я разпознаем?“;
  • „Какво е приятелството и колко е ценно то за нас?“;
  • „Има ли в живота ни преживявания, които непременно искаме да се случат и на децата ни? (места, които да се посетят, книги, които да се прочетат, усещане, което да се изпитат…)“

Кое е най-ценното, което може да остави след себе си човек?

Най-ценното наследство е опита.

Дори бих го нарекъл безценен, тъй като той е естествен житейски „ресурс“, който няма измерител и всеки го оценя по различен начин. За да се „извлече“ са вложени много време, труд и емоции. Той не се обезценява, напротив – с нарастваща стойност е и колкото по-близък човек го споделя, толкова по ценен е за теб.

Оставяйки след себе си ресурса „опит“, ние помагаме на някого да спести време, да спести енергия и да постигне целите си по-лесно. Нека споделяме своя опит –  само тогава той има истински смисъл. Не е много, нали?

Кои са най-големите трудности пред реализирането на проекта “За теб, дете“?

Смело мога да кажа, че такава книга, и като идея, и като качество на изработка, не е правена в България. Затова и най-големите трудности бяха с намирането на печатница, която да може да отговори на високите ни изисквания, относно изпълнението на проекта.

Всеки детайл беше изключително важен за нас, бяхме безкомпромисни, като реализирането на „За теб, дете“ отне почти година. Избрахме печатница в гр. Варна, която прегърна идеята, амбицира се и хвърли доста усилия в това да я направи така, че да получи нашето „Печатаме!“.

В книгата вложихме едни от най-добрите печатарски материали, като започнем от текстилната корица, стилен и същевременно траен, дълбок, сребърен печат, цветни страници от дебел картон, едновременно шита и лепена, за да устои на стотици прелиствания и в луксозна опаковка, която да я запази непокътната във времето.

За теб, дете” е направена така, че да стои еднакво стилно във всяка една домашна библиотека и същевременно да издържи във времето като лична съкровищница, която Вашето дете един ден да отвори…

Какви са ценните уроци за теб и с какво проектът те промени като личност?

За най-ценния урок, които научих от “За теб, дете“, бих казал следното –

„Живей така, че ако един ден трябва да споделиш своята житейска истина, да напишеш повече от едно изречение“.

Ако можеш да опишеш проекта с една дума, коя би била тя?

Наследство“.

Какво е за теб да бъдеш част от “За теб, дете“?

За теб, дете” е кауза, емоционален ангажимент и личен избор да участвам в проект, който ще помогне на много хора, да разкрият душата си пред своите близки, да я съхранят в книга и да оставят едно наследство за бъдещото поколение.

Къде и как да разберем повече за проекта “За теб, дете“?

Използваме дигиталната среда, която ни заобикаля ежеминутно, за да популяризираме “За теб, дете“. Имаме Facebook страница , Instagram профил и разбира се, сайт – www.babycorp.eu.

За момента, книгата се предлага единствено и изцяло от нас. Не може да бъде намерена по книжарници и сайтове за подобни артикули. Доставката се осъществява посредством  куриер, плащанията се извършват по банков път или с наложен платеж.

Ще си позволя да издам и една малка тайна – разполагаме с лимитирана серия, което прави “За теб, дете” още по-ценна.

*Интервюто е публикувано без редакции

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

 

You Might Also Like