Моят път

Гласът зад аудио книгите – предприемачът Светослав

Запознайте се със Светослав Тодоров и неговите аудио книги. Той ще ви разкаже сам за трудностите и предизвикателствата, пред които е изправен в стремежа си да развива бизнеса си докато все още учи. Да бъдеш млад, амбициозен, да следваш порива си с хъс – това е пътят на Светослав.

Светослав: “Занимавам се с аудио книги и всичко, свързано с тях – поддръжката на сайта, маркетинга на компанията, подбирането на актьори да записват аудио книгите, подбирането на книги, които да бъдат записани, избиране и купуване на подходящото оборудване, популяризиране на афилиейт програмата ни, управление на персонала и поставяне на цели. Мотивират ме доволни клиенти и продажби.”

Казвам се Светослав Тодоров, на 18 години съм и в момента уча Микропроцесорна техника. От 2 години се занимавам с предприемачество и вече от няколко месеца се занимавам с развитието на бизнеса за аудио книги. Но съм и ученик все още.

В днешното забързано ежедневие на хората не им остава време да четат книги, а когато се приберат у дома имат толкова много работа за вършене, че дори и не могат да си помислят за книги. Ние им предоставяме възможността да четат книги, докато пътуват към работа, чистят, готвят или правят нещо друго в същото време, докато слушат аудио книгата.

С книгите за самоусъвършенстване ние помагаме на хората да постигнат целите и мечтите си, помагаме им да вземат по – разумни решения и да живеят по – щастлив живот.glasses-664078_640

С аудио книгите, които са художествена литература, ще предоставим на хората още един начин да се наслаждават на любимите си романи, да избягат от ежедневните си проблеми и да се потопят в творбата по един уникален начин.

За момента няма нито детски книги, нито поезия, тъй като нашата аудитория са хора над 18 години. Но имаме планове да направим някои детски книжки след половин година.

Планирали сме да започнем да правим аудио книги и в някои други жанрове, да създаваме аудио версии на книги на известни българи, ще предоставяме аудио книгите си безплатно на домове за незрящи хора и училища за незрящи (вече сме го направили за училището за незрящи в София), ще даваме възможност на хората да слушат аудио книгите в читалищата и на някои публични места като паркове. Когато започнем да правим повече продажби, ще можем да купуваме професионално оборудване за хора, които имат добра дикция и глас, но не могат да си го позволят и да записват в домашни условия и да имат още един доход.

Първото нещо, което правя, е да избера жанр. Когато правим аудио книгите, искам да се фокусираме върху един жанр, да направим книгите, които най – много се четат от него, и да продължим с някой друг жанр. Това го правим, защото един човек, който чете фентъзи, е много склонен да си купи не една, а две или три аудио книги, които са фентъзи. По този начин трябва да рекламираме само една аудио книга, а ако му хареса, той ще закупи още.

Разбира се, нови и интересни книги излизат постоянно на пазара, но искам отначало да създадем една основа, над която ще градим с новите аудио книгите.

Имаме списък с книги, чакащи запис. Те са около 60 в момента. Когато си намерим около 7-8 души, записващи едновременно, бързо ще го свършим.

Мислили сме за crowdfunding, но в този момент не мисля, че би било добре да си фокусирам вниманието върху това. Ще трябва да се наеме добър фотограф, който да заснеме видеото, да измислим идея за видеото и други неща, които изискват задълбочено разбиране на успеха зад всяка успешна кампания, тъй като ние бихме избрали Kickstarter или Indiegogo.book-1291164_640

Винаги съм слушал аудио книги на английски, но, когато един потърсих аудио книги на български, не можах да намеря нито една книга, която аз самият бих изслушал. Поради тази причина реших да започна сайта ни, в който да се публикуват аудио книгите, които на мен са ми интересни.

Знам, че ще бъде полезно и на другите хора, защото те искат да четат книги, но просто не им остава време за тях в това забързано ежедневие. Ние предлагаме решението на този проблем. Нашите клиенти са предимно хора, интересуващи се от личностно развитие, предприемачи и родители.

Може би самото начало беше най – трудно.

Вземането на самото решение, че ще се занимавам със сайта за аудио книги, беше най – трудното решение.

Имаше и други трудни моменти като намирането на подходящата техника, начини на дистрибуция, поставяне на цели, но те не бяха нищо в сравнение с вземането на първоначалното решение.

Може би най – големият ми проблем е с управлението на времето. Сякаш никога не ми стига времето да постигна всички цели, които съм си поставил за деня и понякога го харча в дейности, които са напълно безполезни.

Най – големият ми успех е, че трябваше да превъзмогна егото си и да се съсредоточа върху нещата, които ще разширят бизнеса десет пъти, а не два. Проблемът ми беше, че, когато започнах да правя аудио книги, всичко го вършех сам, защото аз все пак съм най-великият, най-умният, най-талантливият във всичко. Това ми изяждаше цялото време, никога не свършвах някоя задача навреме, а най – лошото – продуктът не беше на ниво.stack-of-books-1001655_640 (1)

Все още работя върху постигането на десет пъти по – големи резултати, но за сега не съм открил точните действия, които ще доведат до постигането на тази цел.

Какво е за Вас да имате собствен бизнес? 

(Неограничено личностно и професионално) развитие.

Какви хора ви вдъхновяваха и мотивираха, докато се развивахте и познавахте ли ги лично?

Аз не съм от тези хора, които виждат някакъв човек и си казват, че искат да бъдат точно като него. Мен ме мотивира мисълта за човека, който аз ще бъда, след като постигна целите си.

Какви са отношенията Ви с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

Отношенията ни са по – скоро неформални и приятелски, защото самата идея на сайта е такава, че ние искаме да помогнем на хората да сбъднат мечтите си и да вземат по – добри решения, за да могат да имат по – хубав живот.

На кого предавате своето ноу-хау?

За сега само на хората, с които работя, но имам планове за някои проекти, с които ще мога да достигна по – голям брой хора.

За какво не намирате време в ежедневието си?

Ако наистина искам да направя нещо, ще намеря време за него. А, ако това нещо не е толкова важно, какво значение има дали ще намеря време за него?

Какво Ви кара да се усмихнете?

Всичко може да ме накара да се усмихна, стига да го поискам.

Как се справяте с несигурността и страховете си?

Това, което през последните 2 години започнах да правя, е, че, когато усетя страх или несигурност от дадено действие, аз просто го правя. Страхът не е нищо повече от едно ограничение, което сами си поставяме.
А и все пак, ако не ни беше страх от нищо, животът нямаше да бъде толкова забавен.

Ако можете да промените нещо в живота си, какво би било то?headphones-791077_640

Не бих променил нищо, защото иначе не бих бил същия човек. Благодарен съм на всички несполуки, които се случиха, защото те ме направиха по – силен.

Кои качества и знания усвоихте по време на фрилансърската си кариера?

Според мен въпросът не е чак толкова за усвояване на знания, колкото за затвърждаване. Едно е да знам как да стартирам бизнес, друго е да го направя. Едно е да знам как работи Фейсбук маркетинга, друго е да бъда успешен в него.

Най – важното знание, което затвърдих, беше никога да не се отказвам, ако вярвам в продукта. И да не вземам решения, докато не съм в стабилно емоционално състояние.

Разбира се, човек постоянно научава нови неща за бизнеса си и това, което научих, е, че нещата понякога не стават толкова бързо, колкото ми се иска.

Какво искате да се научите още да правите?

Как да увелича продажбите 10 пъти и как да управлявам себе си по – ефективно.

Какви качества и познания мислите, че са жизнено важни за успеха Ви?

Най – важното знание, което съм придобил, е, че начинът, по който гледаш на света, определя колко успешен ще бъдеш.

Това ще даде силата на всеки човек да превръща негативните ситуации в позитивни. Например, ако живееш в среда, в която не би искал да живееш, използвай времето докато си там, за да разбереш какъв човек НЕ би искал да бъдеш и какво НЕ трябва да правиш. Защото ако изпълняваш същите действия като тях, ще имаш същите резултати.

Другото важно умение е, че действам. Когато видя възможност, се хвърлям върху нея и я правя успешна. Когато прочета някоя книга, аз прилагам изложените принципи в нея.

Кое е най-ценното, което можете да дадете на другите?

Това, което мога да им дам, е да ги подбутна да действат. Много хора имат чудесни идеи, но никога няма да видят бял свят, защото ги е страх да действат.

Какво бихте искали да чувате всеки ден ако имаше кой да Ви го каже?

Днес е прекрасен ден пълен с възможности за развитие и да бъда по – добър от вчера.

Честно казано, аз и сега сам си го казвам всеки ден.

Къде и как да Ви намерят?

Сайтът ни се казва http://audiobookbg.com.

В момента търсим хора с добра дикция, които биха могли да отделят по няколко часа на ден, четат книги и биха искали да създават аудио книги, като в същото време това им носи приходи.

Търсим хора, които имат отработен глас, могат да записват в домашни условия, майчиният им език е български и имат около 8-10 часа свободно време на седмица да записват аудио книги.
Ако някой проявява интерес, може да ни пише на имейл адрес hello[at]audiobookbg.com (Заменете “at” с “@”) и да ни изпрати пробен запис на това как чете откъс от някоя книга.

*Интервюто е публикувано в оригинал без редакции. 

Ако все още не сте слушали книга – опитайте! Макар да е по-различно преживяване от традиционната хартиена или електронната такава, аудио книгата е прекрасен начин в забързаното ежедневие да се насладите на любимото си четиво. Просто използвате други сетива!

А вие кога четете книги? Споделете коя книга бихте искали да слушате!

Ваша,

Capture signature

 

You Might Also Like