Моят път

Да се свързваш с хората и идеите им – Биляна

Биляна Събева, на 32 години. Има 2 магистратури – по „Славянска филология и „Маркетинг“. Учила е журналистика. Говори свободно английски, гръцки, хърватски, сръбски и словенски език. От около 2 години имат със съпруга си Петър собствен бизнес. УЕБИКУС  е различен проект, за който искам да ви разкажа. За хората и техните мечти – прочетете Биляна.

Биляна:”Мотивират ме и ме вдъхновяват добрата идея с потенциал, отговорните, целеустремени и смели хора със смели действия“.

Здравей, Биляна, разкажи ми малко повече за УЕБИКУС.

Личен архив

Личен архив

В „Уебикус“ ООД, ние помагаме на нашите клиенти да постигнат успех в предизвикателния дигитален свят. С наша помощ клиентите развиват, обогатяват и правят достъпен, интересен и значим своя продукт в онлайн пространството.

Ние можем да помогнем с изграждането успешен бранд в Интернет: от избирането на подходящо име за дадена компания и регистирането на адрес за уебсайт, до пълен набор от услуги за онлайн присъствие в десетки социални мрежи, ускоряване на сайта и оптимизации за по-доброто му откриване в търсачките (SEO).

Ние можем да отговорим и на специфичните нужди на клиентите си: Например, ако сте хотел, можем да съдействаме с настройките за онлайн резервации в сайтове като Booking.com или Hotels.com. Ако сте транспортна компания, можем да помогнем с това разписанието Ви да се вижда в Google Maps.

Организираме една от най-големите IT конференции в България (QA: Challenge Accepted), както и редица други по-малки семинари и срещи. Организираме всичко: основната концепция, резервациите на билети, маркетинг на събитието, наемането на зала, организиране на пространството, подготовка на бизнес подаръци, социализация на присъстващите, наемане на професионални водещи, техническа поддръжка, фотографиране, видео-заснемане, кетъринг, забавления и др..

И това са само малка част от нещата, с които можем да бъдем полезни за нашите клиенти и приятели.

Какъв е твоят професионален опит?

Започнах своя професионален път като преводач и екскурзовод, но когато се докоснах до рекламата и маркетинга усетих различно усещане. Сякаш това бе моето място и към това съм се стремяла винаги. И всички знания, контакти, пътища са ме водили точно натам – към разбирането за технологиите и бизнеса.

Спомняте ли си кога и как взехте решение да стартирате със съпруга ти свой собствен бизнес?

Нямаше как да не се случи. Покрай организацията на различните събития и клиентите, с които работя, решението ни със съпруга ми да създадем УЕБИКУС  си дойде съвсем естествено. Компанията се роди в началото на 2016 година, по случайност или не – точно на Богоявление. На същата дата личният ни блог ставаше на 10 години и за нас си беше знак от съдбата.

Лично за мен създаването на собствен бизнес си беше голяма крачка.

Промените, които се случваха вътре и извън мен ме направиха още по-адаптивна, целеустремена и организирана. Тъкмо бях излязла от майчинство след 2 деца (вече на 7 и на 4 г.) и сякаш с решението да стартираме собствен бизнес всичко се подреди. Всяко усилие, дейност и дълги часове работа преди, сега дадоха резултат и ме изпълниха с увереност.

Като хора, които работим с новите технологии и тенденции, бяхме сигурни, че можем да предложим редица услуги като например дадена фирма, бранд или събитие да са по-разпознаваеми в Интернет, да създадем от нулата и да поддържаме даден уебсайт или електронен магазин, да организираме перфектното  събитие (обучение и фирмено събитие, на местно и международно ниво), както и различни технически консултации.

Как се насочихте именно към предлагането на този тип услуги/продукти?

Личен архив

Личен архив

През 2008 година започнах работа като PR в престижен колеж и така малко по малко освен с резултатите от маркетинговите кампании, планирането и рекламата, контакта с настоящите колежани и техните допълнителни дейности, за които бях отговорна, започнах да се интересувам за анализа на посещенията в социални мрежи, които тъкмо набираха популярност, от рекламата и измерването на нейната ефективност.

А това, че пиша от малка и не съм спирала да го развивам,  често пиша и интересни за мен неща в блога ни, ме направи много добра в криейтив и копирайтинг. И така с времето това ми помогна да се усъвършенствам при създаването и поднасянето на текст, съобразен както с конкретна аудитория, така и с оптимизация за търсачки (SEO копирайтинг).

И всичко това на базата на фирмени политики, таргетиране и имидж. Така започнах да предлагам този тип услуга на други клиенти и нещата станаха все по-професионални.

Кои бяха най-трудните ти стъпки в началото?

Изпитвах известна трудност в началото към разбирането за различните видове бизнес и достигането до аудиторията на всеки един тип.  Сблъсках се с много новости и умения, които трябваше да усвоя при създаването на бизнес, но осъзнах, че това, което ме вдъхновява, ми помага да преминавам по-бързо през трудностите.

Личен архив

Личен архив

Кои са най-честите проблеми, с които се сблъсквате?

Не бих казала точно проблеми, а по-скоро намирането на правилните партньори си е не лека задача. Обикновено за организирането на събитията работим с хора, които познаваме и с които вече сме работили заедно.

Кои са най-големите успехи на УЕБИКУС ?

Превръщането на една идея в значим проект и така многократно.

Какво е за теб да имаш собствен бизнес? 

Удовлетворение

С какви хора те събра професията ти?

Конференцията QA: Challenge Accepted бързо се превърна в едно от най-мащабните QA събития в България. Събитието е насочено към специалистите и мениджърите в IT сферата, които се занимават със софтуерно тестване и осигуряване качеството на софтуера.

Покрай това огромно събитие за около 600 човека се събираме с толкова различни хора – интересни и интелигентни, от които може човек да научи много. Имаме както български, така и чуждестранни лектори, обсъждат се новостите в бранша, идеи и контакти.

Личен архив

Личен архив

Различното при нас е, че конференцията е еднодневна и тече само на 1 лекционен поток – т.е. няма как да изпуснеш интересна тема или да се чудиш на коя на отидеш, ако няколко важни съвпадат във времето. За първа година връчихме и награда QA на годината на сцената на  QA: Challenge Accepted 3.0.

От октомври миналата година създаваме събития, отново за IT специалисти, но в малко по -различна форма – IT Weekend. При тях малка по размер група хора (максимум 20 човека) се събираме и обсъждаме професионални теми, извън големия град.

Имаме цял един уикенд да работим, да се забавляваме и да си почиваме от натоварените делнични дни. След лекциите и дискусиите си правим разходки или отиваме на СПА, играем настолни игри или просто пеем на китарено парти.

И така още от първия уикенд идеята за такъв тип ивенти се прие много добре. В момента подготвяме още 4 –  в Луковит, Велинград, Хисаря и Русе.

Като в Русе за първи път ще бъде на международно ниво с колеги от Румъния.
Повече за събитията IT Weekend може да прочетете тук.

Личен архив

Личен архив

Какви хора те вдъхновяваха и мотивираха, докато се развиваше и познаваше ли ги лично?

Хора с мечти.

Удивлявам се и изпитвам истинска симпатия към смели хора със смели действия. Към свежи идеи и цели, които променят съдби и които водят към положителна промяна. Както и от хора, които не се отказват – падат и стават отново и отново.

Какво те вдъхновява?

Вдъхновението е навсякъде, а аз съм любопитна и мога да се вдъхновя от всичко, стига то да е красиво и да ме е докоснало. Обичам работата си толкова много и ако трябва да опиша какво ме вдъхновява може би са точно всекидневните предизвикателства.

Денят ми е много пъстър и динамичен, изпълнен е с усмивки, понякога с много пот на челото и дълги разговори, докато се вземе правилното решение. Ако човек се огледа около себе си ще намери толкова хора и ситуации,, които да го вдъхновят.

Идеите, поне при мен, се раждат спонтанно, а те са изпълнени с вдъхновение да се създаде нещо красиво и значимо.

Хубаво е да обръщаме внимание на всичко, да се вглеждаме в себе си и да вярваме.

Какви съвети най-често получаваш от околните?

Личен архив

Личен архив

Рядко хора от обкръжението ми ми дават съвети. По-скоро говорим и обсъждаме теми, които ни вълнуват и много често излиза някоя нова идея.

Какви са отношенията ти с клиентите– строго професионални и/или неформални и приятелски?

С клиентите отношенията ни са приятелски и неформални. Смея да кажа, че познавам клиентите ни добре, знам тяхната история и пътя, които са извървели до момента, техните мечти и тревоги, от какво се страхуват, пречките по пътя им и целите им.

Чувството е прекрасно, когато ме приемат като част от екипа, когато усещам доверието, което ми гласуват и когато заедно празнуваме успехите им.

На кого предаваш своето ноу-хау?

Бих дала на всеки съвет на всеки, който би искал и съм отворена да предам знанията си.

За какво не намираш време в ежедневието си?

Обожавам киното и ако мога бих посещавала по-често кино прожекции. Също така и вечери, посветени на театрални постановки, игри до късно в петък вечер с децата, а също така и неуморни часове с настолни игри в приятна компания. Имаме дузина игри, коя от коя по-интересна.

Всъщност аз и съпруга ми сме изключително отдадени на семейството си и ни остава време за всичко, ако правилно организираме времето си.

Какво те кара да отпочинеш?

Да спя до късно, да рисувам и да чета книги на плажа. Почивам си също, когато почиствам дома си, подреждам и поставям всичко на мястото му. Обожавам типично женските дейности и съм старомодна в това отношение – според мен жената е тази, която дава уют и внася хармония в един дом. Тя е тази, която успокоява, дава живот.

Когато бях малка мечтата ми беше да си имам собствен хотел с градина и сама да се грижа за всички гости – настаняване, поддръжка, почистване, приготвяне на домашна вкусна и чиста храна.

Голяма радост ми доставя да приготвям храната с децата. Оставям ги да опитват, вкусват, докосват, режат, избират… да творят. Измисляме си сами рецепти, уча ги да разпознават билките.. те са моята страст.

За мен кулинарията е начин да съчетая всичко, което обичам – природата, ароматите, семейството, рисуването, творчеството.

Тази моя страст ме прави истински щастлива и около нея сякаш се върти семейният ни уют.

Какво те кара да се усмихнеш?

Личен архив

Личен архив

Детската усмивка, звънат на телефон само да те чуят как си, дъждът навън или пък хубавото слънце, билетите за екскурзия, ранното утро на вилата, късните вечери на открито, където компания ни правят щурците.

Каква подкрепа намираш в семейството и близките си?

Там се крие щастието. В хората около мен, които ми вярват и ми дават сили, когато имам нужда от тях. Като се замисля ние правим толкова много неща заедно. Усещам пълната им подкрепа, за което им благодаря!

Кога беше напът да се откажеш от професията?

Не е имало такива мисли.

Как се справяш с несигурността и страховете си?

Засилвам се още по-силно към тях, тъй като не обичам да живея в страх.

Предпочитам да падна, да загубя или да ме заболи, вместо да живея в страх и да стоя на едно място.

Кои са най-слабите ти страни като личност?

Малко по-доверчива съм, отколкото трябва.

Личен архив

Личен архив

Какво ти пречи в работат?

Пречки има навсякъде и във всичко. Има толкова много причини нещо да не се случи или да се провали, но се опитвам да мисля положително и да си дам сметка, че самите ние  сме тези, които си даваме пречки или спирачки.  

Ако можеше да промениш нещо в живота си, какво би било то?

Животът ми е прекрасен и съм благодарна с това, което имам. Не искам да променям нищо.

Кои качества и знания усвоих по време на своята кариера?

На първо място да не се отказвам.

Да опитвам пак и пак, докато се получи. Научих се и кога да бъда директна и кога да си замълча. Как да подбирам клиентите си и как да работя по-добре с всеки един от тях. Научих се как да не работя с хора, с които имаме базови различия като ценности, морал, комуникация с хора и т.н.

Кои качества и умения искаш да развиваш в себе си?

Има много качества, които искам да развия, затова не спирам да чета и да се развивам. Смятам, че за всяко нещо има време.

Личен архив

Личен архив

Какви качества и познания мислиш, че са жизнено важни за успеха ти?

Пълната ми отдаденост към това, което правя, любовта, която влагам, вярата в себе си, уменията, които имам и доразвивам всеки ден.

Какво би казала на своите клиенти за себе си?

Щастлива съм, че в мен и в компанията намирате партньорът, който е до вас, за да сбъднете мечтите си. За мен е удоволствие да работим заедно и с радост ще бъда ваш приятел и доверен партньор по пътя към успеха ви.

Кои са трите думи, които те описват като човек и те правят различна в очите на другите?

Усмихната, пълна с идеи, отговорна

Кое е най-ценното, което можеш да дадеш на другите?

Своя пример за честност, човечност, добро отношение и сила да съчетаваш толкова много дейности. Когато човек влага сърце и душа, нещата се случват.

Какво би искала да чуваш всеки ден ако имаше кой да ти го каже?

Личен архив

Личен архив

„Благодаря, че те има“.

Интервюто е публикувано без редакции, а снимките са предоставени от Биляна Събева.

Разгледайте всички проекти на Петър и Биляна Събеви и открийте своя: УЕБИКУС , IT Weekend или  QA: Challenge AcceptedПосете още фирмената страница във Фейсбук. Прочетете повече за пътешествията на Петър и Биляна в техния блог. Своите въпроси изпратете на Биляна чрез личната ѝ страница във Фейсбук или на имйел b.sabeva[@]webbicus.com

Най-важният ресурс за своя успех си ТИ!

You Might Also Like